Skip to Content

Hoe lang duurt het voordat een kat herstelt van geelzucht? (Antwoord van de dierenarts)


Hoewel een gele kat misschien klinkt als iets uit een tekenfilm, is de realiteit van een geelzuchtige kat geen lachertje. Als uw kat aan deze ernstige aandoening lijdt, hebt u misschien veel vragen – waaronder: hoe lang duurt het om te herstellen? Hoewel de herstelperiode varieert, afhankelijk van het specifieke ziekteproces dat de geelzucht van uw kat veroorzaakt, hebben veel geelzuchtige katachtigen te maken met een lange herstelperiode van ten minste enkele weken.

Naast prognostische informatie, zal het volgende artikel meer in detail ingaan op geelzucht, inclusief hoe het wordt geïdentificeerd, mogelijke oorzaken, en diagnostische en behandelingsopties voor getroffen katten – om licht te werpen op deze wazige aandoening.

kattenpoot verdeler

Wat is Jaundice?

Geelzucht, ook bekend als icterus, verwijst naar het gele uiterlijk van de huid, het tandvlees en het oogwit als gevolg van een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed (hyperbilirubinemie).

Bilirubine is een geelachtig pigment dat wordt geproduceerd tijdens de afbraak van rode bloedcellen (RBC’s); dit gebeurt als onderdeel van de normale levenscyclus van een RBC. Bilirubine gaat dan door de lever, en wordt uiteindelijk uitgescheiden uit het lichaam. Bilirubine kan in het bloed verhoogd raken en tot geelzucht leiden, als gevolg van een overmatige afbraak van RBC’s, een verstoorde verwerking van bilirubine in de lever, of processen die de normale uitscheiding van bilirubine verminderen.

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: een foto, Shutterstock

Wat zijn Symptomen Geassocieerd wmet geelzucht?

Geelzucht is de klinische verschijning van hyperbilirubinemie. Terwijl ernstige geelzucht gemakkelijk te herkennen is, kan milde geelzucht subtiel zijn en gemakkelijk gemist worden door het ongeoefende oog. Naast geelzucht kunnen katten met hyperbilirubinemie door verschillende oorzaken de volgende symptomen vertonen:

 • lusteloosheid of verminderd energieniveau
 • Braken
 • Diarree
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Buikpijn

Oorzaken van geelzucht bij katten

Mogelijke oorzaken van geelzucht bij katachtigen kunnen worden onderverdeeld in pre-hepatische, hepatische of post-hepatische aandoeningen:

 • Pre-hepatische icterus wordt veroorzaakt door hemolyse, of afbraak van RBC’s. Mogelijke oorzaken zijn de volgende:
  • Infectieziekten zoals het feline leukemievirus (FeLV), het feline immunodeficiëntievirus (FIV), Mycoplasma haemofelis en Cytauxzoon felis.
  • Oxidatieve stress als gevolg van geneesmiddelen of toxines, waaronder acetaminophen (Tylenol), knoflook en uien.
  • Immuungemedieerde hemolytische anemie
  • Erytrocyten pyruvaat kinase deficiëntie, een erfelijke aandoening die de RBC’s aantast.
 • Lever icterus is het gevolg van ziekteprocessen die de functie van de lever aantasten. Aandoeningen die leiden tot lever icterus kunnen zijn:
  • Cholangitis (ontsteking van de galbuis)
  • Leverlipidose
  • Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)
  • Hepatotoxiciteit, die secundair kan zijn aan medicijnen, zoals acetaminophen, tetracyclines of diazepam.
 • Post-hepatische icterus ontstaat door blokkade of obstructie van de galbuis. Hierdoor kan de galblaas geen gal (dat bilirubine bevat) afgeven aan de darmen om het uiteindelijk uit te scheiden. Ziekteprocessen die kunnen bijdragen aan post-hepatische icterus zijn onder andere:
  • Feline triaditis, een syndroom van gelijktijdige pancreatitis, cholangitis en inflammatoire darmziekte.
  • Leverwormen
  • Cholelithiasis (galstenen)

Hoe worden de oorzaken van geelzucht gediagnosticeerd?

Als u zich zorgen maakt dat uw kat geelzucht heeft, is een snel bezoek aan de dierenarts aan te bevelen. Uw dierenarts zal een grondige anamnese afnemen van de symptomen van uw kat, evenals van de medicijnen of supplementen die hij thuis heeft gekregen. Vervolgens wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd, waarbij speciaal gelet wordt op eventuele afwijkingen (zoals een vergrote lever, pijn of een massa) die bij het voelen van de buik worden opgemerkt.

Indien aanwezig, zal geelzucht tijdens dit onderzoek worden vastgesteld – het is belangrijk te onthouden dat, hoewel geelzucht gemakkelijk kan worden vastgesteld bij een lichamelijk onderzoek, het vaststellen van de onderliggende oorzaak essentieel is en waarschijnlijk verder onderzoek vereist.

Diagnostische tests die vaak worden aanbevolen voor verdere evaluatie van geelzucht omvatten een compleet bloedbeeld (CBC), bloedchemie en urineonderzoek, evenals tests op FeLV en FIV. Bloedonderzoek, met name een CBC, kan helpen bepalen of de oorzaak van de geelzucht van een kat pre-hepatisch is; deze katachtigen vertonen meestal een aanzienlijke bloedarmoede of laag RBC-getal.

Op basis van de resultaten van de eerste tests kan ook aanvullende diagnostiek, zoals abdominale echografie, galzuurtests of leverbiopsie, worden aanbevolen om een onderscheid te maken tussen hepatische en posthepatische oorzaken van geelzucht.

Behandeling van geelzucht bij katachtigen

De behandeling van geelzucht bij katten hangt grotendeels af van het onderliggende ziekteproces. Bloedtransfusie en immunosuppressieve medicatie kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om katachtigen met pre-hepatische geelzucht te behandelen, terwijl behandelingen ter ondersteuning en bescherming van de lever vaak worden gebruikt voor gevallen van hepatische geelzucht.

Ondersteunende zorg waar de meerderheid van de katachtigen met geelzucht baat bij hebben, kan ook worden gestart, waaronder:


 • Intraveneuze vloeistoffen

 • Pijnmedicatie

 • Anti-misselijkheid medicatie

 • Hulp bij het voeden, inclusief een voedingssonde indien nodig

Daarnaast kan vitamine K, een essentiële vitamine die nodig is voor de bloedstolling, ook worden overwogen voor geelzuchtige katten. Overmatige bloedingen en stollingsafwijkingen kunnen worden vastgesteld bij katachtigen met een leverziekte, als gevolg van een verminderde productie en activering van stollingsfactoren, en een verlaagd vitamine K-niveau als gevolg van een abnormale galstroom. Antibiotica kunnen ook worden aanbevolen in gevallen van geelzucht bij katten, wanneer een infectie wordt vermoed.

Wat is de prognose voor geelzucht?

vermoeide zieke kat ligt op bed
Image Credit: Natata, Shutterstock

De prognose en herstelperiode voor geelzucht is variabel en hangt af van de onderliggende medische aandoening die hyperbilirubinemie veroorzaakt.

Bij katachtigen met leverlipidose, een veel voorkomende aandoening bij huiskatten, kan een ziekenhuisopname van 1-2 weken worden verwacht met een totale hersteltijd van 6-12 weken. Bij katten met geelzucht als gevolg van een chirurgische obstructie van de galbuis wordt een slechte prognose verwacht, en herstel is mogelijk niet haalbaar. Voor veel aandoeningen die geelzucht veroorzaken zullen de prognose en de verwachte herstelperiode echter variëren, afhankelijk van de ernst van de ziekte en de reactie op medische behandeling.

Geelzucht bij uw kat voorkomen

Helaas zijn veel oorzaken van geelzucht bij katten niet te voorkomen. Overweeg echter de volgende tips om uw kat veilig te houden en het risico op verschillende aandoeningen die tot geelzucht kunnen leiden te minimaliseren:

 1. Zorg ervoor dat de vaccinaties van uw kat up-to-date zijn. FeLV is een aandoening die kan leiden tot pre-hepatische hyperbilirubinemie. Vaccinatie voor FeLV wordt aanbevolen voor alle kittens jonger dan 1 jaar, en volwassen katten met een hoog risico op blootstelling aan FeLV-positieve katten.
 2. Bewaar menselijke medicatie veilig. Acetaminophen is een veel voorkomend vrij verkrijgbaar geneesmiddel dat in veel huizen aanwezig is, en dat ernstige vergiftiging en mogelijk geelzucht kan veroorzaken als het door katachtigen wordt ingenomen.
 3. Voorkom toegang tot menselijk voedsel. Knoflook en uien behoren tot de Allium familie, en zijn giftig voor zowel katten als honden. Inname van dit voedsel kan leiden tot RBC-schade en daaropvolgende hyperbilirubinemie.

kat + lijnscheiding

Conclusie

Kortom, geelzucht is een ernstige aandoening die bij aangetaste katachtigen een lange herstelperiode kan vergen. Hoewel bepaalde voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen om uw favoriete kat gezond te houden, kan geelzucht zelfs de meest verzorgde katten treffen.

Als u vreest dat uw kat geelzucht heeft, is een tijdige evaluatie door uw dierenarts aan te bevelen om de onderliggende oorzaak vast te stellen en snel een behandeling te starten – hopelijk met het best mogelijke resultaat voor uw harige vriend.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Sabar, Wikimedia, Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported)