Hoe jagen katten? (Jachtmethoden uitgelegd)

Als je een kat in huis haalt, moet je je realiseren dat je een roofdier rechtstreeks in je woonkamer brengt. Hoewel katten niet achter groot wild aan gaan zoals mensen, zal dat hen er niet van weerhouden om door je huis te sluipen op zoek naar spinnen, knaagdieren en andere kleine dieren om achteraan te gaan.

Maar hoe jagen katten precies? Ze hebben twee primaire methoden die ze zullen gebruiken, en sommige van de fijnere details achter hun acties kunnen je verrassen!

3 katten gezichtsverdeler

Hoe jagen katten?

Katten zijn geboren jagers en ze vangen hun prooi op twee verschillende manieren. Ze gebruiken de stalkingsmethode en de wachtmethode, en we zullen hier voor u bespreken hoe ze jagen met behulp van elke methode.

zwart-witte kat leunend op een boom die op zijn prooi jaagt
Afbeelding Credit: Kapa65, Pixabay

Stalking

Dit is de meest voorkomende manier waarop een kat jaagt en het volgt meestal een vrij specifiek patroon. De kat begint met het scannen van de omgeving en het vinden van zijn prooi. Van daaruit “besluipen” ze de prooi en proberen erachteraan te komen.

Zodra ze in positie zijn, springen ze en vangen ze de prooi. Tijdens dit proces kunnen ze een beetje met de prooi spelen om te proberen ze te vermoeien voordat ze naar binnen gaan voor de moord. Nadat ze de moord hebben voltooid, “manipuleren” ze vaak het lichaam voordat ze het opeten.

Wachten

Hoewel de stalkingsmethode de meest voorkomende jachtmethode is die een kat – vooral een huiskat – zal gebruiken, is het niet de enige methode die ze hebben. Katten zullen ook een “wachtmethode” toepassen terwijl ze jagen, vooral als ze een gebied hebben waar ze weten dat prooien graag gaan.

Bij deze methode komen ze in een toppositie en kijken ze naar een specifiek gebied. Wanneer de prooi passeert, springen ze en springen ze rechtstreeks naar het vang- en doodgedeelte van de stalkingjachtmethode.

kattenjacht buiten
Afbeelding Credit: Kapa65, Piqsels

Waarom spelen katten met hun prooi?

Als je ooit een kat hebt zien jagen, heb je waarschijnlijk gemerkt dat hij niet meteen voor de dood gaat. In plaats daarvan kijk je toe hoe de kat het dier waar ze op jagen een beetje vleermuizen. Hoewel dit misschien contra-intuïtief lijkt voor de jacht, is het volkomen logisch.

Je kat probeert de prooi te vermoeien voordat hij naar binnen gaat voor de moord. Op die manier zal het dier je kat minder snel pijn doen in het proces. Ze spelen niet met de prooi om gemeen te zijn; ze doen het als een natuurlijk jachtinstinct en om ervoor te zorgen dat ze niet gewond raken!

Jagen katten omdat ze honger hebben?

In het wild hebben katten een sterke motivatie om te jagen. Als ze geen prooi vangen, eten ze niet! Maar huiskatten hebben dit probleem niet, en toch zullen ze nog steeds jagen wanneer ze de kans krijgen.

Het maakt niet uit hoeveel voedsel je voor ze uitgeeft, je kat gaat nog steeds jagen als de kans zich voordoet – het maakt deel uit van hun natuurlijke instincten. Katten zijn opportunistische jagers en als ze een kans zien, zullen ze die grijpen, zelfs als ze op dit moment geen honger hebben.

grijze kat jachtmuis
Afbeelding credit: Stefan_Sutka, Shutterstock

Kun je je katten stoppen met jagen?

Hoewel je de neiging van je kat om op zoek te gaan naar iets om te jagen kunt verminderen, zul je dat verlangen nooit volledig elimineren. Het beste wat u kunt doen, is uw kat een zeer voedzaam dieet geven dat hem vult en aan al zijn behoeften voldoet. Op die manier hebben ze geen honger die hen dwingt om te jagen.

Van daaruit moet je prooien uit de buurt van hen houden. Dit betekent dat je muizen, spinnen en andere kleine dieren uit je huis moet houden. Als ze geen honger hebben en er is niets om op te jagen, is de kans groot dat je kat niet zo vaak op zoek gaat naar een prooi. Maar als ze iets zien om op te jagen, gaan ze er achteraan!

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Nu je iets meer weet over hoe een kat jaagt, kun je het gedrag misschien herkennen de volgende keer dat ze op jacht zijn. Het zijn prachtige jagers, dus doe een stap terug en bekijk ze in actie als je de kans krijgt. Hun snelheid en efficiëntie tijdens het jagen kan je misschien verrassen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: SJ Duran, Shutterstock