Hoe houd je katten van meubels – 7 tips & trucs


Als katteneigenaar weet je dat er niets beters is dan knuffelen met je kat, vooral na een lange zware dag op het werk. Maar er zijn een aantal plaatsen waar u uw kat niet wilt hebben, zoals op uw meubels. Niet alleen raken je meubels bedekt met vacht, maar ze kunnen ook verscheurd raken door de klauwen van je kat.

Omdat katten onvoorspelbare dieren zijn die graag springen en klimmen, kan het lastig zijn om met een goede manier te komen om ze van je tafels, stoelen, bedden en andere meubelstukken te houden. We hebben de volgende tips en trucs samengesteld om te helpen voorkomen dat uw kat op meubels springt die u verboden terrein hebt verklaard.

verdeler-kattenklauw1

De 7 manieren om katten van meubels te houden

1. Geef Uw Kat Zijn Eigen Ruimte

grijze kat ligt in een kattenboom met krabpaal
Image Credit: husnerova, Pixabay

Als je je kat zijn eigen ruimte biedt, zal hij daar waarschijnlijk naartoe gaan om te ontspannen in plaats van naar je meubels. Een goed idee is om een krabpaal te kopen met een bovenste zitplek, zodat je kleine maatje zijn eigen plekje heeft om rond te hangen. Als hij niet boven zit, kan uw kat de krabpaal onderin gebruiken in plaats van uw meubels.

thematische onderbreking

2. Gebruik een spuitfles

waternevel
Image Credit: Eekhoorn_foto’s, Pixabay

Veel katteneigenaren houden hun huisdieren van meubels af door een sprayfles gevuld met water te gebruiken. Omdat katten over het algemeen niet van water houden, is er meestal maar een snelle spray of twee nodig om te voorkomen dat een kat op meubels springt. Telkens wanneer uw kat in de buurt van een meubelstuk komt en erop wil springen, geeft u hem een snelle waterstraal terwijl u hem vertelt dat hij moet gaan liggen. Met een beetje geluk zal uw kat niet meer proberen om op uw meubels te springen zodra u de spuitfles pakt.

thematische onderbreking

3. Gebruik Aluminium Folie

Omdat katten geen fan zijn van aluminiumfolie vanwege hoe het eruitziet, aanvoelt en klinkt als erop gelopen wordt, kan het werken om je kat van verboden meubels af te houden. Leg simpelweg een paar stroken aluminiumfolie op het meubilair waar u uw kat van weg wilt houden. Als uw kat toch op een tafel, stoel of bank springt die bedekt is met repen aluminiumfolie, zal hij er waarschijnlijk snel weer afspringen.

thematische onderbreking

4. Probeer dubbelzijdige tape

Katten hebben er een hekel aan om iets kleverigs aan hun poten te hebben. Daarom plakken veel katteneigenaren dubbelzijdig plakband op meubels waar ze hun huisdier niet op willen laten springen.

Als je deze methode gebruikt, moet je de tape vaak vervangen en voorzichtig zijn met op welke oppervlakken je het gebruikt, omdat het kleverige resten kan achterlaten en niet goed plakt op zachte oppervlakken zoals stof.

thematische onderbreking

5. Gebruik een bewegingsgeactiveerd sproeiafschrikmiddel

PetSafe SSSCAT bewegingsgeactiveerde hond & kat spray

U kunt uw meubels beschermen met een bewegingsgeactiveerde afschrikmiddel voor kattenspray die automatisch beweging detecteert in de buurt van verboden zones. Dit type afschrikmiddel, dat wordt geleverd in een op batterijen werkende sprayflacon, is ontworpen om beweging te detecteren en een huisdierveilige afschrikspray af te geven. De spray die wordt afgegeven is meestal geparfumeerd met citrusvruchten, een geur die katten niet lekker vinden.

thematische onderbreking

6. Gebruik Katten Training Tape

Kattentrainingstape werkt op dezelfde manier als dubbelzijdige tape. Maar in tegenstelling tot dubbelzijdige tape, laat kattentape geen kleverige resten achter. Kattentape is ook transparant, dus het is niet zo zichtbaar, wat prettig is als er af en toe gasten langskomen. Herinner je gasten er wel aan om niet op de tape te gaan zitten, zodat ze niet met hun achterwerk aan je meubels blijven plakken. Dat zou gênant kunnen zijn voor jullie allebei!

thematische onderbreking

7. Gebruik Plastic Matten voor Auto’s

Plastic automatten hebben ronde noppen die aan de achterkant omhoog steken en die niet prettig zijn voor katten om op te lopen. Probeer een paar van deze matten ondersteboven op uw meubels te leggen en kijk of het werkt om uw kat op de grond te houden.

Deze methode kan voor jou succesvol zijn, ook al zul je een tijdje moeten leven met het kijken naar de lelijke matten op je stoelen, tafelbladen, of bank, omdat je kat leert om van je meubels af te blijven.

3 kattenverdeler

Conclusie

Uw meubels vrij houden van kattenvacht en krassen van scherpe kattennagels is altijd een uitdaging. Katten houden er immers van om te springen en te klimmen en gebruiken verschillende voorwerpen in huis als krabpaal. Welke methode u ook probeert, houd u er een week of twee aan om te zien of uw kat eindelijk doorheeft dat hij moet blijven zitten.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Veera, Shutterstock