Hoe heet een groep katten?

We hebben allemaal gehoord van een kudde koeien of een roedel honden, en je bent misschien zelfs bekend met enkele van de meer ongebruikelijke bijnamen voor groepen dieren, zoals een parlement van uilen of een moord op kraaien.

Maar weet je wat de term is voor een groep katten? Nou, het antwoord is een clowder. Ja, dat klopt, een groep katten wordt een clowder genoemd (klinkt als “chowder”).

Snel overzicht

01

Een groep van drie of meer katten wordt meestal een clowder genoemd.

02

Afhankelijk van de context worden verschillende andere termen gebruikt om een groep katten te beschrijven, waaronder een opvallende, een kolonie of een nest.

03

Katten zijn van nature solitaire dieren, zelfs als ze in groepen worden aangetroffen, iets dat belangrijk is om in gedachten te houden als je een huishouden met meerdere katten hebt.

Waar komt ‘Clowder’ vandaan?

Het woord clowder vindt zijn wortels terug naar het Oud-Engelse woord ‘clott’, wat ‘ronde massa of knobbel’ betekent.

De geschiedenis en oorsprong van woorden worden etymologie genoemd. Volgens Wiktionary.org, werd het woord “clowder” voor het eerst gebruikt in 1801 en is afkomstig van het woord “rommel”, dat zelf afkomstig is van het woord “stolsel”. In het Oudengels was dit ‘clott’, wat ‘ronde massa of knobbel’ betekent. Het woord “clowder” is dus in de loop van honderden jaren geëvolueerd, hoewel het vandaag de dag nog steeds niet vaak wordt gebruikt.

Als je denkt aan een grote groep katten bij elkaar, is het gemakkelijk te begrijpen waarom ze een rommel of zelfs een knobbel kunnen worden genoemd!

Hoeveel katten zijn er nodig om een clowder te maken?

Elke groep van drie of meer katten wordt technisch gezien een clowder van katten genoemd.

Drie of meer katten kunnen een clowder worden genoemd. Zoals de meeste groepen van twee dieren, worden twee katten een paar genoemd en een enkele kat is gewoon een kat.

Welke andere namen worden gegeven aan groepen katten?

Flagrante

Een “verblinding” van katten is een ongebruikelijke term die wordt gebruikt om een groep katten te beschrijven die elkaar niet kennen.

Het woord opvallend kan worden gebruikt om een groep katten te beschrijven die elkaar niet goed kennen. Dit gebeurt niet vaak en dus wordt de term flagrant zelden gebruikt, maar het kan worden gebruikt om een groep zwerfkatten of verwilderde katten te beschrijven die zich rond een voedselbron verdringen, maar eigenlijk geen deel uitmaken van dezelfde kolonie. Dit leidt ons naar onze volgende termijn …

Kolonie

Kolonie verwijst naar een groep verwilderde katten die samenleven met weinig menselijke hulp.

Een groep verwilderde katten die op dezelfde plaats leven, wordt een kolonie genoemd. Deze groepen katten zijn vaak verwant en kunnen snel erg groot worden als katten kittens blijven fokken en produceren, die vervolgens zelf fokken en meer nakomelingen produceren. En zo gaat de cyclus door en kan de kolonie zich snel uitbreiden.

Hoewel deze familiegroepen een territorium en soms voedsel delen, zijn katten veel solitairder dan honden en jagen ze onafhankelijk van elkaar. De meeste verwilderde kattenkolonies bestaan voornamelijk uit vrouwelijke katten en hun kittens en kunnen dus worden omschreven als ‘matrilineair’. Mannelijke katten hebben een veel groter territorium dan vrouwtjes en zullen vaak in en uit verschillende kattenkolonies bewegen. Dit helpt om de interfokkerij te verminderen, hoewel dit tot op zekere hoogte wel voorkomt binnen verwilderde kolonies.

Sommige katten zullen nauwe relaties aangaan met andere katten in de kolonie, met name kittens uit hetzelfde nest, terwijl andere katten binnen de kolonie helemaal niet met elkaar omgaan. Als gevolg hiervan is er geen hiërarchie in een verwilderde kattenkolonie zoals bij een roedel honden.

Lees ook: Wat is het beste voer voor het voeren van verwilderde katten?

Afval

Een nest is een groep kittens geboren uit één moederkat.

Een nest is de term die het meest wordt gebruikt om een groep kittens te beschrijven die zijn geboren uit een vrouwelijke kat. Sommige strikte definities van het woord nest vereisen dezelfde vader voor het hele nest, maar vrouwelijke katten zijn in staat om een nest kittens te produceren die verschillende vaders kunnen hebben. Dit komt omdat vrouwelijke katten “geïnduceerde ovulatoren” zijn, wat betekent dat de paring ervoor zorgt dat de eierstokken eieren vrijgeven.

Als een vrouwelijke kat met meer dan één mannetje paart tijdens een warmtecyclus, verschillende eieren worden bevrucht door verschillende mannetjes, wat betekent dat kittens uit hetzelfde nest verschillende vaders kunnen hebben. Dit wordt superfecundatie genoemd.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

Aansteken

Een ouderwetse term, “kindle” is een ander woord om een nest kittens te beschrijven.

Hoewel zelden gebruikt, is dit een andere term die een groep jonge kittens van een enkele moederkat kan beschrijven. Kindle komt uit de Middle English woord ‘kindelen’, wat ‘bevallen van jongen’ betekent. Het kan ook worden gebruikt om de handeling van een moederkat die bevalt te beschrijven, met andere woorden, een vrouwelijke kat “ontsteekt” en produceert een kindle van kittens.

Lees ook: Bevallende kat: wat moet je weten?

Andere minder vaak voorkomende namen die aan groepen katten worden gegeven

Er is geen gebrek aan kleurrijke termen die verwijzen naar een groep katten of kittens.

Je hoort misschien af en toe andere termen om een groep katten te beschrijven, afhankelijk van de context van de situatie. Deze omvatten:

 • Vernietiging: Een groep wilde katten (die vaak agressief territoriaal zijn)
 • Dout: Een groep verwilderde of wilde katten (niet gebruikt om huiskatten te beschrijven)
 • Pounce: Een zeldzame term die wordt gebruikt om een groep katten te beschrijven
 • Hinder: Vooral gebruikt om overlastgevende verwilderde kattenkolonies te beschrijven
 • Rommel of cluster: Zelden gebruikt om een groep katten te beschrijven

Hoe zit het met grote katten?

Een groep luipaarden wordt een sprong genoemd.

Grote katten hebben hun eigen bijnamen om een groep van hen te beschrijven:

 • Een springen van luipaarden
 • Een coalitie van cheeta’s
 • Een jamboree van jaguars
 • Een trots een troep een saluut, of een zeugen van leeuwen
 • Een streep een hinderlaag of een huid van tijgers

Binnenlandse kattengroepen

Om schermutselingen in huishoudens met meerdere katten te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat elke kat voldoende middelen heeft, waaronder krabpalen, kattenbakken en voerschalen.

Zoals we al hebben geleerd, zijn katten over het algemeen solitaire dieren. Katten die in hetzelfde huishouden leven, kunnen hechte banden met elkaar vormen, vooral als ze broers en zussen zijn, maar vaak leren katten gewoon om het leven met een andere kat te tolereren. Soms kunnen katten een echte afkeer hebben van een andere kat en dit kan een belangrijke bron van stress zijn binnen een huishouden, zowel voor de katten als voor hun eigenaar.

In huishoudens met meerdere katten is het belangrijk om te onthouden dat elke kat zijn eigen ruimte en zijn eigen middelen nodig heeft. Zelfs in kattenkolonies zullen katten nog steeds jagen en alleen eten, dus probeer uw katten in aparte gebieden te voeren om stress tijdens het voeden te verminderen. De gouden regel voor kattenbakken is minimaal één kattenbak per kat plus één extra, geplaatst op verschillende locaties in huis.

Het kan moeilijk zijn om een nieuwe kat in het huishouden dus doe dit altijd langzaam en geleidelijk en begin met het houden van de nieuwe kat beperkt tot een kamer alleen. Meng geleidelijk geuren van verschillende katten door beddengoed of speelgoed van een andere kat te introduceren. Wanneer je de katten eindelijk toestaat om elkaar te ontmoeten, zorg er dan voor dat ze allemaal een manier hebben om te ontsnappen en houd heel zorgvuldig toezicht op de eerste introducties.

Als u een minder dan harmonieuze clowder van katten in uw huis heeft, raadpleeg dan een dierenarts voor verder advies. Ze kunnen aanbieden om u door te verwijzen naar een kattengedragsdeskundige om de rust te herstellen en stress voor alle betrokkenen te verminderen.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

In het kort

Er is bijna niets beter dan een groep katten die in harmonie samenleven.

Nu weet je dat de technische term voor een groep katten een clowder is, maar ze kunnen ook verschillende bijnamen hebben, afhankelijk van de context. Hier is een korte herinnering aan wanneer u elke term moet gebruiken:

 • Flagrante: Een groep katten die elkaar niet goed kennen, meestal verwilderd
 • Kolonie: Een groep verwilderde of zwerfkatten die in hetzelfde gebied wonen
 • Vernietiging of Dowt: Een groep wilde katten
 • Afval of aansteken: Een groep kittens

De meeste van deze termen worden zelden gebruikt, maar je weet nooit wanneer je indruk kunt maken op iemand door de juiste term voor een groep katten te gebruiken of het antwoord op een pubquizvraag te kennen!

Lees ook: 15 weinig bekende feiten over grote katten

Veelgestelde vragen

Waarom worden katten een clowder genoemd?

Clowder is afkomstig van het woord “rommel” of “stolsel”, wat verwijst naar dingen die rondslingeren, of een ronde massa. Een groep katten kan eruit zien als een rommel of een afgeronde massa!

Hoe heet een groep verwilderde katten?

Een groep verwilderde katten die hetzelfde woongebied delen, wordt een kolonie genoemd. Het zijn vaak familiegroepen van moederkatten en hun kittens. Een groep verwilderde katten die niet uit dezelfde kolonie komen, wordt een glarine genoemd.g.

Wordt een groep katten een trots genoemd?

Een trots verwijst naar een groep leeuwen.

Hoeveel is een schittering van katten?

Drie of meer katten die elkaar niet kennen, kunnen een verblinding worden genoemd. Groepen katten die elkaar kennen en samenleven worden een clowder genoemd.