Hoe een verbrande kat voetzool te behandelen (6 effectieve tips)

Gezien hoe nieuwsgierig, onbevreesd en behendig ze zijn, hebben katten een manier om in dingen te komen die ze niet zouden moeten doen. Voeg daarbij het feit dat katten van warmte houden, maar gevaarlijke hete oppervlakken niet van veilige kunnen onderscheiden, en je hebt een recept voor rampspoed in de vorm van een verbrand voetzol.

Hoewel je het niet volledig kunt voorkomen, kan het weten hoe je een verbrand kattenpootkussen moet behandelen, de pijn van je kat verlichten, complicaties voorkomen en het genezingsproces versnellen.

Bekijk de tips over wat je wel of niet moet doen als je geliefde huisdier zijn poot heeft verbrand:

3 katten gezichtsverdeler

Hoe een verbrande kat voetzool te behandelen

1. Ken de tekenen van een verbrand voetzool

Zoals veel dieren zijn katten erg goed in het verbergen van hun pijn. Maar er zijn enkele tekenen dat uw kat pijn heeft van een verbrande voetzool, waaronder:


 • Hinkend of omhoog houden van de aangetaste poot

 • Huilen of miauwen van de pijn

 • Likken of kauwen aan de poot

 • Vermijd het plaatsen van gewicht op de poot

 • Zwelling of roodheid in de poot

 • Blaren of open wonden

 • Verkoolde vacht of zwartgeblakerde huid

Zoek ook naar subtiele gedragsveranderingen, omdat het een dag of twee kan duren voordat brandwonden zichtbaar worden. Een normaal onstuimige kat die zich begint te verstoppen of zich terugtrekt, kan bijvoorbeeld pijn hebben. Heb je een kat die graag swat tijdens het spelen? Een verbrand voetkussen kan ervoor zorgen dat ze minder snel deelneemt aan dit soort activiteiten.

tabby kat die haar poot likt
Afbeelding Credit: SJ Duran, Shutterstock
thematische pauze

2. Identificeer het type brandwond

Er zijn drie veel voorkomende soorten brandwonden die uw kat kan krijgen:


 • Thermaal: Deze brandwonden zijn afkomstig van contact met een heet voorwerp, zoals een kookplaat, radiator of hete bestrating.

 • Chemisch: Chemische brandwonden komen van contact met een zure stof, zoals bleekmiddel, batterijzuur of zelfs sommige planten (zoals lelies).

 • Elektrisch: Elektrische brandwonden worden veroorzaakt door blootstelling aan elektrische stromen, zoals kauwen op een elektrisch snoer.

Het type brandwond bepaalt wat u vervolgens moet doen. Alle brandwonden hebben onmiddellijke medische aandacht nodig, maar bepaalde soorten vereisen specifieke eerste hulp. Uw dierenarts moet ook het type brandwond kennen om de juiste behandeling te bieden.

kat die op de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Valeriia Miller, Unsplash
thematische pauze

3. Beoordeel de ernst van de brandwond

Net als bij mensen worden brandwonden bij katten geclassificeerd op basis van hun ernst:


 • Eerstegraads brandwonden: Deze beïnvloeden alleen de buitenste laag van de huid en zijn vergelijkbaar met milde zonnebrand bij mensen. De huid zal rood en pijnlijk zijn, maar het zal intact zijn. Blaren ontwikkelen zich meestal niet omdat de brandwond niet diep genoeg gaat om ze te veroorzaken.

 • Tweedegraads brandwonden: Deze brandwonden beschadigen de buitenste huidlaag en sommige weefsellagen eronder. De huid zal rood en pijnlijk zijn en er kunnen blaren zijn.

 • Derdegraads brandwonden: Dit zijn de meest ernstige vormen van brandwonden, die alle huidlagen en het weefsel eronder aantasten. De huid zal zwart worden en verkoold en er kunnen blaren, open wonden en ernstige pijn zijn. Je kat kan ook in shock raken.

Vierdegraads brandwonden zijn ook mogelijk, maar ze zijn zo ernstig dat ze schade aan pezen, spieren en botten veroorzaken. Deze brandwonden zijn zeldzaam bij katten, maar als ze gebeuren, zijn ze levensbedreigend en moet je ze zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen.

een rode huiskat bijt in de hand van zijn eigenaar
Afbeelding credit: Irzhanova Asel, Shutterstock
thematische pauze

4. Pas passende eerste hulp toe

Eerstegraads brandwonden kunnen thuis worden behandeld, maar elke brandwond die blaren of breekt de huid moet worden gezien door een dierenarts. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele dingen die u kunt doen om uw kat in de tussentijd te helpen:


 • Koel het verbrande gebied af: Doe dit alleen voor eerstegraads brandwonden of voor tweedegraads brandwonden die geen blaren hebben. Houd de poot 3-5 minuten onder koel (niet koud) stromend water. Als je kat dit niet verdraagt, week dan een schone doek in koud water en houd hem tegen de brandwond. Gebruik geen ijs, omdat dit het weefsel verder kan beschadigen.

 • Droog het gebied en houd het schoon: Zodra het gebied is afgekoeld, droogt u het af en houdt u het schoon. Dit kan moeilijk zijn, omdat de meeste katten niet vriendelijk zijn om hun poten te laten hanteren, maar het is belangrijk om infectie te voorkomen. Als uw kat extreem geagiteerd is, wilt u hem misschien in quarantaine plaatsen in een schone, rustige en veilige omgeving. Dit zal minim helpenpas hun contact met vuile oppervlakken aan zonder dat je ze hoeft vast te houden.
schoonmaken kattenpoot
Afbeelding Credit: NONGASIMO, Shutterstock
thematische pauze

5. Breng uw kat naar de dierenarts

Ondanks het kleine oppervlak van de poot, kunnen ernstige brandwonden ervoor zorgen dat een kat in shock raakt, uitdroogt of orgaanschade oploopt.

Afhankelijk van het type brandwond kunnen er ook andere problemen zijn, zoals chemische brandwonden aan de ogen of inhalatiebrandwonden door rook. Om deze redenen is het altijd het beste om uw kat naar de dierenarts te brengen na een brandwond, ongeacht de oorzaak of ernst.

Uw dierenarts zal uw kat waarschijnlijk pijnmedicatie geven en antibiotica voorschrijven als er een risico op infectie is. Ze moeten uw kat mogelijk ook IV-vloeistoffen geven om uitdroging te voorkomen. Meer ernstige brandwonden kunnen een operatie vereisen om dood weefsel of huidtransplantaties te verwijderen om open wonden te bedekken.

Sommige katten hebben mogelijk ook zuurstoftherapie nodig als ze last hebben van rookinhalatie, en mensen met chemische brandwonden moeten hun ogen wegspoelen.

dierenarts die de gewonde poot van de kat met verband omwikkelt
Afbeelding Credit: VGstockstudio, Shutterstock
thematische pauze

6. Observeer uw kat op complicaties

Verbrande voetzolen kunnen een aantal complicaties bij katten veroorzaken, zelfs met de juiste behandeling.

De meest voorkomende is een infectie, die uw kat veel pijn kan bezorgen en kan leiden tot sepsis als het niet snel wordt behandeld. Let op tekenen van infectie, zoals overmatig likken, roodheid, zwelling of afscheiding van de brandwondenplaats.

Katten kunnen ook littekens of contracturen ontwikkelen als de brandwond geneest. Littekens zijn permanent en kunnen uw kat ongemak bezorgen, terwijl contracturen optreden wanneer de huid rond de brandwond geneest op een manier die het weefsel er strak onder trekt. Dit kan het voor uw kat moeilijk maken om zijn poot te bewegen of zijn klauwen te gebruiken en kan een chirurgische correctie vereisen.

Ten slotte kunnen sommige katten gedragsproblemen ontwikkelen na een brandwond. Ze kunnen agressiever of teruggetrokken worden en kunnen tekenen van angst of stress gaan vertonen. Als u veranderingen in het gedrag van uw kat opmerkt, praat dan met uw dierenarts over mogelijke manieren om hem te helpen ermee om te gaan.

gestreste kat
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay

3 kattenverdeler

Wat niet te doen als uw kat verbrande voetzolen heeft

Brandwonden beïnvloeden katten anders dan mensen. Gebruikelijke interventies voor een verbrande hand of huid, bijvoorbeeld, kunnen eigenlijk behoorlijk gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor katten.

Vermijd deze interventies voor een kat met verbrande voetzolen:

 • Gebruik geen ijs. IJs kan zelfs bevriezing veroorzaken en het weefsel verder beschadigen.
 • Doe geen zalven, lotions of andere producten op de brandwond tenzij uw dierenarts u dat vertelt. Sommige menselijke producten kunnen de huid verder irriteren.
 • Probeer geen dode huid zelf te verwijderen. Dit is een taak voor een professional en proberen het zelf te doen kan nog meer schade aanrichten.
 • Geef uw kat geen pijnmedicatie tenzij deze is voorgeschreven door uw dierenarts. Katten metaboliseren medicijnen anders dan mensen, en sommige medicijnen die veilig voor ons zijn, kunnen giftig voor hen zijn.
 • Zet je kat nooit in een bak water. Dit kan ervoor zorgen dat ze in paniek raken en hun verwondingen verergeren.
 • Probeer je kat nooit te dwingen om te eten of te drinken. Als ze pijn hebben, hebben ze misschien geen eetlust en als ze gedwongen worden om te eten of te drinken, kunnen ze zelfs braken, wat hen verder kan uitdrogen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel het ongelooflijk pijnlijk is om je geliefde kat met pijn te zien, doe je je best om niet in paniek te raken. De meeste katten herstellen goed van milde tot matige brandwonden met de juiste behandeling. Zelfs de meest ernstige brandwonden zullen goed genezen met tijdige interventie.

Als eigenaar van een huisdier is het echter uw verantwoordelijkheid om op alles voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat u het nummer van uw lokale dierenartskliniek bij de hand houdt en maak uzelf vertrouwd met de tekenen van brandwonden bij katten, zodat u snel kunt handelen als uw kat ooit gewond raakt.

Met een beetje voorbereiding kunt u er zeker van zijn dat u klaar bent om uw kat te helpen in geval van nood.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock