Hoe een kat te stoppen met het klimmen in een boom (8 tips en trucs)

Katten staan bekend om hun behendigheid. Omdat hun anatomie zich aanpast aan hun jachtactiviteiten, behoren katten tot de meest flexibele zoogdieren ter wereld. Het zijn ook geboren klimmers1. Inderdaad, klimmen is een favoriete activiteit van huiszwaarden, maar het kan een gevaarlijke hobby worden als ze de enorme bomen in je achtertuin gaan verkennen. Hier zijn een paar handige tips om je kat te ontmoedigen om in een boom te klimmen.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 tips om te voorkomen dat een kat in een boom klimt

1. Geef je katten iets anders om te beklimmen

Abessijnse kat die in toren zit
Afbeelding Credit: Darya Lavinskaya, Shutterstock

Ten eerste, weet dat het willen voorkomen dat katten klimmen hetzelfde is als hen vragen om te stoppen met katachtigen te zijn. Inderdaad, hun instincten dwingen hen om zichzelf hoog te plaatsen. Natuurlijk wordt dit gedrag problematisch als je constant je katten moet redden uit de grote boom waarin ze vast zijn komen te zitten.

Maar in plaats van ze elke keer uit te schelden, is het beter om je katten te geven wat ze nodig hebben: een veilige plek om te klimmen. Investeer in een mooie krabpaal met een zware en stabiele basis, een groot zacht platform voor je katten om op te luieren en een gebied om hun kleine jagersklauwen te slijpen.

thematische pauze

2. Houd uw kat te allen tijde binnen

Grijze kat die uit het raam kijkt
Afbeelding Credit: chen, Unsplash

Dit is veruit de makkelijkste manier om te voorkomen dat je kat in een boom klimt. Deze activiteit kan gevaarlijk zijn voor uw huisdier omdat het kan leiden tot verwondingen of krassen op de poten en het gezicht van uw kat. Het is ook gemakkelijk om hoog in de boom vast te komen te zitten en vallen van grote hoogten is een reëel risico. Bovendien leert het klimmen in bomen je kat slechte gewoonten, wat kan leiden tot ander gevaarlijk gedrag, zoals wegrennen en vechten met andere katten in de buurt.

thematische pauze

3. Wees standvastig met uw nieuwe kittens wanneer ze proberen te verkennen

kitten spelen in het gras
Afbeelding Credit: Pixabay

Een katachtige “epidemie” begint vaak met jonge kittens die nog niet zindelijk zijn. Als ze nog niet naar buiten mogen, proberen ze hun nieuwe omgeving op elke mogelijke manier te verkennen. Klimmen is een populaire activiteit. Wees dus streng tegen je jonge katten terwijl ze hun nieuwe omgeving inspecteren. Laat ze je huis verkennen, maar laat ze niet in de achtertuin gaan totdat ze volledig zindelijk zijn. Het is ook een goed idee om uw nieuwe kat onder nauwlettend toezicht te houden wanneer ze zich in hun catio of kattoegankelijke buitenruimte bevinden.

thematische pauze

4. Gebruik kattenwerende middelen

watersproeier
Afbeelding Credit: Squirrel_photos, Pixabay

Je kunt ook insectenwerende middelen gebruiken die voorkomen dat katten klimmen waar je ze niet wilt hebben. Een geur die de meeste katten vooral haten, is citroen. Door water gemengd met citroensap op de basis van de favoriete boom van je kat te spuiten, komen ze er misschien nooit meer op terug.

thematische pauze

5. Houd struikgewas gesnoeid terug

zwart-witte kat leunend op een boom die op zijn prooi jaagt
Afbeelding Credit: Kapa65, Pixabay

Je kunt misschien voorkomen dat je kat in een boom klimt door de struiken eromheen netjes gesnoeid te houden. Het zal ingewikkelder zijn om te klimmen als de katten geen steunpunt hebben om zich aan vast te houden. Als ze er toch in slagen om te klimmen, zullen ze zich minder snel bezeren als er aan alle kanten geen scherpe takken uitsteken.

thematische pauze

6. Wikkel aluminiumfolie rond de bomen

Vogel in een boom met aluminiumfolie
Afbeelding Credit: James.Pintar, Shutterstock

Het wikkelen van aluminiumfolie rond uw bomen is misschien niet de meest esthetische oplossing, maar het is vrij effectief omdat katten deze textuur haten. Bepaal hoe hoog uw kat in staat is om op zijn favoriete boom te springen en wikkel vervolgens de folie vanaf die plek rond de boom en ga een paar meter hoger. Wikkel een barrière van 4-5 voet rond de stam van de boom, zodat uw kat er niet overheen kan klimmen en springen, en gebruik vervolgens sterke draad om de barrière op zijn plaats te verankeren.

thematische pauze

7. Beloon goed gedrag

calico kat met traktaties
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock

Het prijzen van je katten voor goed gedrag, zoals het niet klimmen in een boom, kan een groot effect hebben op hun toekomstige acties. Een duidelijk en stevig “Nee!” op het moment dat je je katten op het punt ziet staan om op een boom te springen, gevolgd door een beloning als een smakelijke traktatie, zal een positieve associatie in hun hersenen creëren. Natuurlijk zal dit oefening en geduld vergen. Ook moet je je kat op heterdaad betrappen, wat niet altijd mogelijk is.

thematische pauze

8. Laat uw kat nooit onbeheerd achter in de tuin

York chocolade kat backyard_Ciprian Gherghias_shutterstock
Bron: Ciprian Gherghias, Shutterstock

Als u uw katten alleen moet laten, houd ze dan in huis of in een catio. Als je een catio hebt, zorg er dan voor dat ze daar veilig kunnen blijven en niet ontsnappen. Voor meer gemoedsrust is het het beste om een stevige omheining rond uw catio te installeren.

garen ball divider

Kunnen katten zelf in een boom klimmen?

Over het algemeen wagen katten zich in bomen wanneer ze op een vogel of een eekhoorn jagen of wanneer ze weg willen van gevaar.

Daarom zijn de klauwen van katten, die scherp en naar achteren gebogen zijn, op maat gemaakt om gemakkelijk in een boom te klimmen. Hun klauwen helpen hen echter niet als ze besluiten naar beneden te komen. Wanneer ze halsoverkop naar beneden gaan, proberen katten hun afdaling te vertragen door de klauwen van hun achterpoten in de schors van de boom te planten. Helaas is het naar beneden planten van hun haakachtige klauwen een moeizame en onnatuurlijke beweging voor huiskatten.

Bovendien zullen sommige katten die te lang hebben gewacht aan de top van de boom niet langer de energie hebben om naar beneden te komen en zijn ze vaak uitgedroogd.

Ondanks deze moeilijkheden slagen de meeste katten er echter in om zelf naar beneden te komen. De vorm van de boom, inclusief de hoogte en omtrek, evenals de aanwezigheid van takken langs de stam, zou hun afdaling kunnen vergemakkelijken.

Maar voor je eigen gemoedsrust is het veel beter om te voorkomen dat je kat zich in de boomtoppen waagt om potentieel gevaarlijke situaties te voorkomen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het klimmen in een boom is een natuurlijke activiteit voor je onverschrokken kat, maar het kan gevaarlijk zijn. Gelukkig kunt u verschillende dingen doen om dit gedrag te voorkomen, zoals uw katten binnen houden, ze niet onbeheerd in de tuin achterlaten, uw struiken gesnoeid houden, de basis van bomen met folie omwikkelen en kattenwerende middelen gebruiken. U kunt ook investeren in een krabpaal, die uw woonkamer zal opfleuren en uw katachtigen in staat zal stellen plezier te hebben op een veilige plek die is aangepast aan hun behoeften.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: bookwurmee, Pixabay