Hoe een kat met artritis te masseren: 4 technieken en enkele geweldige tips!

Katten staan erom bekend dat ze erg goed zijn in het beheersen van hun pijn. Katten evolueerden in een omgeving waar het tonen van pijn hen een hoger risico gaf om aangevallen te worden door een roofdier of een andere kat.

Gelukkig beginnen dierenartsen dit te begrijpen en katten krijgen vaak pijnbestrijding terwijl ze dat voorheen niet zouden hebben gedaan. Massage is een van deze manieren waarop pijn kan worden beheerd, vooral bij katten met artritis en soortgelijke kwalen.

Kattenmassage omvat de manipulatie van de zachte weefsels van een kat. Elke techniek wordt een “slag” genoemd en elk van deze slagen doet iets anders. Daarom wil je verschillende slagen op je kat gebruiken. Misschien wilt u zich echter meer concentreren op sommige slagen dan op andere.

kattenpootverdeler

De verschillende slagen

Er zijn verschillende slagen die je moet leren om je kat correct te masseren. Hier zijn enkele van de meest aanbevolen slagen, wat ze doen en wanneer ze te gebruiken.

1. De eenvoudige slag

Een man aait een kat met de hand op een zere buik
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

De meest voorkomende beroerte wordt de “eenvoudige slag” genoemd. Deze beroerte omvat het aaien van het ene uiteinde van het lichaam van de kat naar het andere. Meestal begin je bij de kop en ga je helemaal naar beneden tot aan de staart. Je moet ook helemaal langs elke ledemaat strelen. Gebruik de hele tijd lichte tot gemiddelde druk.

Voor het grootste deel gebruik je deze slag aan het begin en einde van een sessie. Door te openen met een eenvoudige slag die vergelijkbaar is met hoe de meeste katten gewend zijn om aangeraakt te worden, help je je kat te ontspannen. Het maakt een kat ontvankelijker voor de rest van de slagen.

Bovendien geeft het je ook de mogelijkheid om eventuele knobbels of andere probleemgebieden op te merken.

2. Effleurage

Deze slag omvat een glijdende beweging met behulp van de hele hand en gemiddelde druk. Je gebruikt deze slag naast spieren. Daarom wil je elke spier zo goed mogelijk schetsen. Je wilt naar het hart bewegen (of het hoofd als je aan de rug werkt). Het belangrijkste punt van deze beroerte is om wat warmte te genereren om te helpen met de bloedsomloop. Het kan heel effectief zijn in het verminderen van zwelling, dus het werkt goed voor katten met artritis.

Als dit zo ver is dat je kat je laat gaan, dan heb je iets bereikt! Er is echter een ander type diepe slag dat u misschien ook wilt gebruiken.

3. Petrissage

Dit type techniek houdt in dat je meer druk uitoefent en dus vinden sommige katten het niet leuk. Het kan echter zeer effectief zijn, dus we raden aan om er zoveel mogelijk naartoe te werken.

Dit type beroerte omvat het kneden over de spieren. Het helpt de spieren te ontspannen, knopen te verwijderen en spierspasmen te verminderen. Je kunt de spieren tijdens deze slag een beetje bewegen, omdat je diepere druk wilt gebruiken.

Een variant op deze slag is huidrollen. Kortom, je werkt van de uiteinden van de ledematen naar de romp en vervolgens van de staart naar het hoofd. Je rolt de huid over de spieren eronder. Dit helpt bij het vrijgeven van alle gebieden waar de huid aan het diepe weefsel is gehecht, waardoor de circulatie van zowel lymfe als bloed wordt verbeterd. Veel katten genieten echt van dit gevoel, dus het kan beter werken voor katten die de petrissage niet gemakkelijk verdragen.

4. Hersenschudding Beroertes

Masseer het lichaam van de tabbykat met de randen van de handpalmen
Afbeelding Credit: Ekaterina Kuzovkova, Shutterstock

Er zijn veel soorten hersenschudding beroertes. Een van de meest voorkomende hersenschudding beroertes is hakken. Kortom, dit houdt in dat de rand van de hand snel in een groot stuk spiermassa wordt bewogen. Tikken wordt ook gebruikt, waarbij de vingers en lichtere druk worden gebruikt. Vaak werkt tikken beter voor katten, omdat het niet zo agressief is.

Deze kunnen de circulatie van bloed en lymfe verhogen. Ze zijn echter niet nodig voor katten met artritis. Praat met uw dierenarts over de vraag of dit een solide optie is voor uw katachtige.

cat + lijnverdeler

Wanneer moet u uw kat masseren?

Naast het weten welke slagen je moet gebruiken, moet je ook weten wanneer deze massage moet plaatsvinden. Bij voorkeur kies je een moment waarop je kat ontspannen is, omdat hij de hele massage moet liggen. Meestal kunt u uw kat niet masseren ook veel, maar dat betekent niet dat je ze constant moet masseren.

Leer de tekenen van pijn bij katten te herkennen. Ze kunnen heel subtiel zijn, maar door deze signalen te leren, kun je leren wanneer je kat misschien een massage nodig heeft. Op deze manier de leiding van uw kat volgen is veel beter dan alleen massages doen op voorgeschreven tijden.

Wanneer Niet Je masseert je kat

Massage is meestal uiterst veilig. Er zijn echter veel situaties waarin het misschien niet het juiste hulpmiddel is voor uw katachtige. U moet uw kat bijvoorbeeld niet masseren als hij een blessure heeft. Open wonden en breuken kunnen van streek raken door masseren. Misschien wilt u ook voorkomen dat u katten masseert die ongecontroleerde pijn hebben.

Masseren werkt niet altijd de pijn te verminderen.

We raden ook aan om massages te vermijden als uw kat bloedstollingsproblemen heeft, tenzij anders goedgekeurd door uw dierenarts. Er is een kleine kans op verhoogde bloedstolsels, maar het is soms de moeite waard voor katten die veel baat kunnen hebben bij massages.

Evenzo mogen massages niet worden gedaan over tumoren of infecties. Hoewel er geen bewijs is dat masseren deze problemen verspreidt, is er altijd een kans.

Massages thuis uitvoeren

Een Britse korthaar kat die geniet van een massage
Afbeelding Credit: TigerMysterio, Shutterstock

De meest effectieve massages zijn die welke worden uitgevoerd door getrainde personen. Wel kun je thuis leren om massages te geven. Toch is er waarschijnlijk een leercurve, dus wees voorbereid om niet wees er in het begin goed in.

Door massagetechnieken te leren, kunt u helpen omgaan met de pijn van uw kat wanneer deze verschijnt. Bovendien kunt u hiermee tijden kiezen die het beste werken voor uw kat op plaatsen waar uw kat zich het meest ontspannen voelt. Je kunt van een typische knuffelsessie een massage maken.

Vaak kunnen dierenartsen sommige van deze technieken leren of middelen bieden die dat kunnen.

Een woord van waarschuwing

Wanneer u uw kat thuis masseert, zorg er dan voor dat u geen essentiële oliën of andere parafernalia opneemt die meestal worden geassocieerd met menselijke massages. Veel essentiële oliën, zelfs wanneer ze topisch worden aangebracht, zijn zeer giftig voor katten. Vraag uw dierenarts om aanbevelingen en ruim op voordat u een product of remedie op uw kat aanbrengt of geeft.

divider-catclaw1

Laatste gedachten

Het masseren van je kat is niet moeilijk. Er zijn een paar belangrijke slagen om te weten. Daarna is het gewoon de juiste timing krijgen en oefenen. Natuurlijk moet u, voordat u begint, altijd met uw dierenarts praten. Soms kunnen massages de toestand van een kat verergeren, dus uw dierenarts moet de oefening goedkeuren voordat u verder gaat.

Voor katten die kandidaten zijn, kan masseren echter een gemakkelijke manier zijn om te helpen omgaan met artritispijn. Bovendien kan het naast de meeste medicijnen en andere behandelingen worden gebruikt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ekaterina Kuzovkova, Shutterstock