Hoe Disciplineren Moeder Katten Kittens?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Hoe Disciplineren Moeder Katten Kittens

Het corrigeren en disciplineren van kittens is een normaal onderdeel van katachtig gedrag en gezonde socialisatie. Moederkatten, ook wel poezen genoemd, helpen kittens te begrijpen hoe ze met andere katten moeten omgaan, hoe ze met hun nestgenootjes moeten spelen, en helpen kittens te leren wat verboden terrein is.

Dus hoe disciplineren de meeste moederpoezen hun kittens? De meeste moederpoezen zullen beginnen met zichzelf gewoon uit de situatie te verwijderen. Dit geeft een duidelijk signaal af dat als het kitten wil spelen of aandacht wil krijgen, ze dit op moeders voorwaarden moeten doen. Als het kitten volhoudt, zullen de meeste moeders hun kitten corrigeren met een sis of een lichte klap op het hoofd.

Maar laten we eens wat nader bekijken hoe moederpoezen, en andere volwassen katachtigen, kittens corrigeren en disciplineren. Laten we beginnen met het verduidelijken van enkele belangrijke termen.

Correctie Vs Discipline

Als het gaat om elke gedragsaanpassing, maar vooral in het geval van honden en katten, is er een groot verschil tussen discipline en een correctie. In de meeste gevallen beschouwen mensen disciplinering als een straf voor negatief gedrag. Als we aan onze eigen mensenkinderen denken, denken we vaak aan dingen als het ontnemen van privileges of huisarrest. Deze dingen werken voor mensen omdat we onze kinderen kunnen uitleggen wat ze gedaan hebben en waarom ze gestraft worden.

Maar dat werkt niet voor honden en katten. Bijvoorbeeld, als je kat op het bed plast terwijl jij aan het werk bent en je schreeuwt tegen hem als je thuiskomt, dan zal hij absoluut geen idee hebben dat je boos bent over de urine op het bed. Ze kunnen gewoon niet het verband leggen en dit is waar veel huisdier ouders in de problemen komen.

Een correctie daarentegen gebeurt op het exacte moment en is een directe reactie of reactie op het ongewenste gedrag. Het wordt ook meestal gedaan op een manier die het kitten of de puppy onmiddellijk naar het juiste gedrag leidt.

Terugkomend op het voorbeeld van de kattenurine, zou het zijn alsof je je kat op heterdaad betrapt en hem onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde kattenbak brengt. De kat zou een betere kans hebben om te leren dat je overstuur bent, een goede kans hebben om dat in verband te brengen met het plassen, en naar een geschikte plaats worden geleid.

In de meeste gevallen corrigeren kattenmoeders hun kittens eerder dan dat ze straffen uitdelen. Een sisser of een klap op het hoofd is een manier voor kattenmoeders om onmiddellijk te zeggen: “Hé, stop daarmee, domme kitten.”

Hoewel ik in dit artikel beide termen zal gebruiken, is het belangrijk te beseffen dat moeders gedrag corrigeren onmiddellijk en dat maakt een enorm verschil!

Vaak zullen kattenmoeders gewoon weglopen

Uw aandacht is een krachtig hulpmiddel bij het trainen van uw kat en het is niet anders voor kattenmoeders en hun kittens. Gewoon weglopen wanneer een kitten te ruw speelt of te veeleisend is, geeft een duidelijk signaal af dat het gedrag niet gepast is en dit is vaak de eerste methode die kattenmoeders zullen gebruiken om kittens te corrigeren en te disciplineren.

Voor een geweldig voorbeeld hiervan, bekijk de video hieronder. Daarin is een vrij groot kitten te zien dat nog steeds probeert te zogen bij haar moeder. Dit kitten is zeker klaar voor normaal kattenvoer en ik weet zeker dat moeder niet enthousiast is om die tienerkattentanden op haar te laten vastklampen. Zodra het kitten zich onder moeder wurmt om te gaan zogen, loopt moederpoes gewoon weg.

Natuurlijk, het kost een paar pogingen, maar de jonge kat krijgt uiteindelijk het beeld dat borstvoeding niet gaat gebeuren.

Andere keren dat mamma katten vocale correcties zullen gebruiken

Als kittens het nog steeds niet begrijpen, kan het nodig zijn dat moederpoezen een stapje verder gaan en een kitten corrigeren met een grom, een assertieve miauw, of een sis. Dit zijn allemaal gedragingen die de afstand vergroten en waarvan kittens instinctief begrijpen dat het niet goed is. Hoewel mijn kat Debbie nooit een moeder is geweest, heeft ze me geholpen met het verzorgen van tientallen pleegkittens, en de alleen keer dat ik haar ooit heb zien sissen is naar een kitten.

De kleine kitten beet in haar staart en achterpoten. Eerst liep Debbie weg, maar toen de kitten volgde en bleef bijten draaide Debbie zich om en siste naar de kitten om hem te laten weten dat ze het meende. En het werkte, de kitten schrok en stopte. Kitten socialisatie in actie!

Vocale correcties worden het vaakst gebruikt als een kitten volhardt, zelfs nadat moeder is weggelopen. Als een kitten de boodschap niet begrijpt of te hard bijt tijdens het spelen, dan zal moeder vaak een luide miauw laten horen. Dit zal het kitten vaak doen schrikken en het laten weten dat het te ver is gegaan.

Moederkatten gebruiken ook snelle fysieke correcties om te straffen

Als kittens nog steeds niet begrijpen, zullen moederpoezen fysieke correcties zoals lichte beten of stoten op het hoofd gebruiken om hun kittens te corrigeren en te disciplineren.

Je kan dit zien in de video hieronder. Het kitten speelt met de staart van haar moeder, wat een klassieke kattenspeeltijd is, en moeder lijkt het te tolereren maar er niet echt enthousiast over te zijn. Toch blijft ze op haar plaats en staat ze haar kitten toe om verder te spelen met haar staart, maar wanneer haar kleine kitten te ver gaat met een harde beet, draait ze zich onmiddellijk om om hem te corrigeren met een beetje van haar eigen.

Dit wordt niet gedaan om haar kitten pijn te doen, maar het zorgt niet voor een onmiddellijke correctie en laat de kitten weten dat de beet gewoon te hard was.

Hoe corrigeren kittens nestgenootjes?

Het zijn niet alleen kattenmoeders die kittens helpen leren! Kittens krijgen voortdurend signalen van hun nestgenoten over wat sociaal aanvaardbaar is en wat niet. Een van de belangrijkste dingen die kittens leren is hoeveel te veel is als het gaat om bijten en spelen. Dit concept van bijten, maar niet te hard, wordt bijtremming genoemd en het is het idee dat katten kunnen leren om de kracht die ze achter hun beet zetten te matigen.

Wanneer een kitten zijn nestgenoot te hard bijt, zal deze een luide kreet slaken en vaak proberen weg te rennen om zo de speeltijd te beëindigen. Vaak snappen kittens dit niet bij de eerste keer, maar uiteindelijk leren ze dat elke keer dat ze te hard bijten de speeltijd eindigt en geen enkel kitten wil dat de speeltijd eindigt!

Dit is een van de redenen waarom het belangrijk is voor kittens om te socialiseren met andere katten. Kittens die opgroeien zonder nestgenootjes of een moederpoes kunnen soms gedragsproblemen krijgen als ze opgroeien. Hoewel ik denk dat dit idee wat overdreven is, is socialisatie met soortgenoten nog steeds belangrijk.

Mijn kat Debbie werd alleen gevonden toen ze 2 weken oud was en moest elke twee tot vier uur met de fles gevoed worden! Hoewel ze nooit een moeder heeft gehad (naast mij) heb ik haar gekoppeld aan andere solokittens, zodat ze allebei de broodnodige socialisatie konden krijgen.

Moet ik mijn kitten straffen als een moederkat?

Als je kitten geen moeder heeft of als je gewoon je deel wilt doen om je kittens te socialiseren, vraag je je misschien af of je je kitten op dezelfde manier moet straffen als hun moeder zou doen?

Hoewel je dezelfde ideeën kunt gebruiken die een moederpoes gebruikt, wil je je kittens zeker niet knijpen of bijten. Hopelijk was dat in het begin niet aan de orde!

Hier zijn enkele manieren waarop je moederpoes-stijl discipline kunt toepassen op je kittens:

Geef slecht gedrag de koude schouder

Herinner je je ons eerste voorbeeld van het tiener katje dat nog steeds wilde zogen?

Moeder gaf geen stem of sloeg haar kitten op de kop; in plaats daarvan liep ze gewoon weg om een duidelijk signaal te geven dat als het kitten aandacht wil, ze moet stoppen met zogen. Hetzelfde signaal wordt gebruikt tussen nestgenoten. Als een kitten te ver gaat in het spelen, laten zijn nestgenoten weten dat het speelkwartier voorbij is door weg te lopen.

De koude schouder is vaak de beste en gemakkelijkste manier om slecht gedrag bij katten en kittens te corrigeren. Een van de redenen waarom het zo effectief is, is dat het volkomen ondubbelzinnig is. Als je probeert je kitten weg te duwen of een tikje op de kont te geven, kan gemakkelijk verward worden met spelen en eigenlijk het gedrag aanmoedigen dat je probeert te ontmoedigen.

Maar het beëindigen van aandacht en speeltijd is een duidelijk signaal dat slecht gedrag niet getolereerd wordt.

Vocalisatie kan werken.

Hoewel de koude schouder de beste aanpak is, kunnen vocalisaties ook effectief zijn, maar dan moet je wel wat katachtige taal gebruiken om dit voor elkaar te krijgen!

Je kitten zal geen idee hebben wat “Nee” betekent, maar een sissend geluid of zelfs een luide hoge gil zal je jonge kat wel begrijpen. Zoals met de meeste gedragstrainingen, is timing van cruciaal belang en welk geluid je ook maakt, het moet gebeuren onmiddellijk na het ongewenste gedrag.

Voor een goed voorbeeld van hoe dit zou kunnen werken, overweeg het geval van een bijtend kitten. Hoewel u zou moeten vermijden uw kittens met uw handen te laten spelen, als uw kitten toch in uw hand bijt, overweeg dan een luide gil te laten horen, net zoals hun nestgenootje zou doen. Trek dan uw hand weg en beëindig de speelsessies. Deze combinatie van een koude schouder en een kreet zal uw kitten duidelijk maken dat bijten niet welkom is!

Afsluitende gedachten

Terwijl moederpoezen hun kittens disciplineren, is dat niet altijd op de manier die we zouden verwachten. In plaats daarvan kunnen ze misschien beter omschreven worden als snelle, in-the-moment correcties die jonge kittens onmiddellijk vertellen waar de grenzen liggen. Net als menselijke ouders, zijn er meestal verschillende niveaus om te disciplineren en de reactie zal afhangen van het soort gedrag en hoe vaak het kitten het al eerder heeft gedaan.

Hoewel we de kattenmoedercorrecties waarover we hebben geleerd zeker kunnen inbouwen om sociale, knuffelige en gelukkige kittens groot te brengen, zullen we nooit in staat zijn om de socialisatie die kittens van katten en andere kittens krijgen, volledig te vervangen!