Hoe constipatie bij Ragdoll-katten te voorkomen en te behandelen

Heb je een Ragdoll kat? Als dat zo is, ben je waarschijnlijk bekend met de gezondheidsproblemen die dit ras met zich mee kan brengen. Een van de meest voorkomende problemen is constipatie. Voor de gemiddelde kat is het hebben van een kleine aanval van constipatie zo nu en dan waarschijnlijk normaal.

Naarmate katten ouder worden, neemt de kans op het ontwikkelen van constipatie toe. Bovendien lopen katten met andere gezondheidsproblemen een hoger risico op het ontwikkelen van deze aandoening.

In dit artikel zullen we bespreken hoe u constipatie bij uw Ragdoll-kat kunt voorkomen en behandelen.
constipatie bij Ragdoll-katten

Wat zijn de oorzaken constipatie bij katten?

Er zijn een paar veel voorkomende factoren die kunnen bijdragen aan constipatie bij katten. Meestal zijn haarballen de schuld, maar andere fysieke en psychologische aandoeningen kunnen de oorzaak zijn.

Een van de meest waarschijnlijke oorzaken is een verandering in dieet of levensstijl. Als uw kat een zelfgemaakt dieet van hoge kwaliteit heeft gegeten, maar plotseling overschakelt op commercieel voedsel, kan hij constipatie gaan ervaren.

Een andere oorzaak kan een toename van stressniveaus of een gebrek aan lichaamsbeweging zijn. Katten die binnen worden gehouden, krijgen vaak niet genoeg beweging, wat kan leiden tot constipatie.

Ten slotte kunnen sommige katten constipatie ontwikkelen als gevolg van ziekten zoals feline infectieuze peritonitis (FIP).

In deze gevallen worden de darmen zo beïnvloed dat de kat ze helemaal niet kan bewegen en begint ze overbelasting te ervaren wanneer hij probeert te poepen.

Ragdoll Katten constipatie

Hoe constipatie bij katten te voorkomen

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om constipatie bij uw kat te voorkomen.

  • Zorg er eerst voor dat ze voldoende water krijgen. Katten hebben ongeveer 18 gram water per dag nodig, dus zorg ervoor dat je ze veel vocht geeft.
  • Ten tweede, zorg ervoor dat ze een dieet van hoge kwaliteit eten. Een goed dieet bevat veel vezels en vochtrijke voedingsmiddelen.
  • Ten derde, zorg ervoor dat ze voldoende beweging krijgen. Katten die niet genoeg beweging krijgen, kunnen constipatie beginnen te ervaren.
  • Houd tot slot hun kattenbak schoon en fris.  Katten hebben de neiging om de voorkeur te geven aan een schone kattenbak, die constipatie helpt voorkomen.

Hoe constipatie bij katten te behandelen

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om constipatie bij katten te voorkomen en te behandelen. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is ze voorzien van veel vers, schoon water en kattenvoer van goede kwaliteit.  De meeste katten met obstipatie hebben onvoldoende vocht in hun darmen.

Zorg ervoor dat het voedsel van je Ragdoll veel vezels bevat, omdat dit zal helpen om ze regelmatig te houden. Een theelepel ingeblikte pompoen per dag zal helpen vezels en vocht aan de ontlasting toe te voegen. Je kunt ze ook supplementen geven zoals psylliumschil of bentonietklei om te helpen bij de spijsvertering.

kin +kind organische vezels voor honden en katten

kin +kind organische vezels voor honden en katten

Een uitgebalanceerde bron van oplosbare en prebiotische vezels, protease en spijsverteringsenzymen ondersteunen de regelmaat van de darm, een sterke darm en een gezonde spijsvertering. Met een mix van biologische gember, pompoen, kokosnoot en lijnzaad, barst ons natuurlijke spijsverteringssupplement voor katten en honden van de vezels. Het bevorderen van darmregelmatigheid en gezondere ontlasting, het helpt honden- en kattenmagen gelukkig te houden.

Nu kopen bij Amazon

Nu kopen bij Chewy

De meeste katten, vooral Ragdolls, zijn lactose-intolerant, daarom kan het geven van een paar ons melk helpen bij het produceren van een stoelgang.

Als een haarbal het probleem veroorzaakt, zijn er verschillende laxerende pasta’s beschikbaar die helpen door het ingenomen haar te smeren, waardoor het door het spijsverteringskanaal kan bewegen en in de ontlasting van de kat kan passeren. Deze pasta’s zijn er in een reeks smakelijke smaken zoals tonijn of kattenkruid en zijn gemakkelijk aan te brengen, waarbij sommige gebruikers de gel op de neus of poten van hun kat plaatsen die ze gedwongen zullen worden af te likken. Vaseline zal ook hetzelfde werk doen, maar het is misschien niet zo smakelijk voor uw kat.

Tomlyn Laxatone Hairball Remedy Gel voor katten en kittens

Als uw kat nog steeds problemen heeft om naar de badkamer te gaan, dien dan een laxeermiddel zoals polyethyleenglycol 3350 oraal toe. Polyethyleenglycol is een verbinding die inert, niet-toxisch, niet-geabsorbeerd, smaakloos en oplosbaar in water is. Het smeert de ontlasting en verzacht ook de ontlasting. Polyethyleenglycol wordt geleverd als een droog poeder en kan gemakkelijk worden gemengd met vochtig voedsel om het gemakkelijker te gebruiken te maken. Katten accepteren het over het algemeen goed en het werkt heel goed als ontlastingsverzachter.

Het geven van klysma’s aan katten kan een nuttige manier zijn om hun ziekten te behandelen, maar het is belangrijk om te volgenow het advies van uw dierenarts. Er zijn veel verschillende soorten klysma’s beschikbaar op de markt, dus zorg ervoor dat u er een krijgt die door uw dierenarts wordt aanbevolen voor gebruik bij katten. Je hebt ook hulp nodig van een extra persoon om je kat tijdens het proces in bedwang te houden.

Geef uw kat geen menselijke behandelingen – deze kunnen schadelijk of dodelijk zijn wanneer ze aan katten worden gegeven. U moet een dierenarts raadplegen voordat u behandelingen voor mensen aan uw kat geeft.

Raadpleeg altijd uw dierenarts als u niet zeker weet hoe u de constipatie van uw kat het beste kunt behandelen.

Ragdoll Katten constipatie

Chronische katten constipatie

Als uw kat langdurig obstipatie heeft, kan het verstandig zijn om een gesprek te hebben met uw dierenarts over andere mogelijke onderliggende medische aandoeningen. Dit omvat de mogelijkheid van megacolon – een aandoening waarbij de grootte van de ontlasting in de dikke darm zo groot wordt dat het moeilijk wordt om het lichaam te verlaten. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder darmblokkade en zelfs de dood.

Als uw kat lijdt aan aanhoudende kattenverstopping, wilt u met een dierenarts praten over de oorzaak en ernst van de aandoening.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw Ragdoll-kat gezond en gelukkig houden. Als u problemen met constipatie blijft ervaren, raadpleeg dan uw dierenarts.

Lees meer over gezondheidsproblemen in Ragdoll Cats