Heeft mijn kat vlooien?

Vlooien zijn geen pretje. Dat geldt vooral als ze uw huis beginnen te teisteren. Katten kunnen net als honden vlooien krijgen, ondanks hun constante verzorging. Het geheim van vlooienbestrijding is om ze te bestrijden op het moment dat uw huisdier ze heeft.

Heeft mijn kat vlooien? Er zijn enkele duidelijke tekenen dat uw katachtige vriend een transport- en voedingsgebied voor vlooien aan het worden is. Tekenen zijn onder andere krab- en kauwplekken op hun lichaam, donkere spikkels als je ze kamt, vlooien of de donkere spikkels op hun beddengoed of andere plekken waar ze liggen, en rauwe plekken op je huisdier door allergieën.

Vlooien kunnen moeilijk te vinden zijn

Een katteneigenaar merkt vlooien misschien niet meteen op omdat de vacht van de kat zo dik of misschien lang is en vlooien zo klein zijn. Deze insecten graven zich in in de huid van een dier waardoor ze moeilijker te vinden zijn. Krabben is een sterke indicator dat er vlooien zijn.

Toch moet je je kat eens per maand controleren, zelfs als je ze vlooienbescherming geeft. Er zijn een paar manieren om dat te doen. Gebruik een vlooienkam om voorzichtig door de vacht van uw kat te gaan. Schud de vacht op een vochtige witte tissue.

Vlooien zullen te zien zijn als kleine donkere spikkels, “vlooienvuil” genaamd. Dit zijn uitwerpselen van vlooien. De aanwezigheid van uitwerpselen betekent dat er vlooien zijn.

Een volledige inspectie van uw kat is nodig als u vlooienvuil vindt. U zult de vacht van uw kat moeten back-petten om de huid te kunnen bekijken. Zoek naar rode, bloederige plekken of plekken waar veel vlooienvuil zit.

Twee plaatsen waar vlooien zich vaak verstoppen zijn de “oksels” van het dier, de binnenkant waar de poten bij het lichaam komen, en de liezen. Beide plaatsen zijn warm en worden niet veel gezien. Kijk ook eens in de oren van uw kat. Vlooien schijnen ook tot mijten te leiden.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

Vlooien zijn gevaarlijk

Vlooien zijn meer dan vervelend ongedierte. Ze kunnen een kat medisch schaden. Het meest voorkomende probleem is allergie. Flea Allergy Dermatitis (FAD) leidt tot haaruitval rond de staart, binnenkant dijen en buik, samen met een korstige huid. Het kan ook leiden tot huidinfecties.

Uw kat kan ook bloedarmoede ontwikkelen door alle vlooienbeten en het inslikken van vlooien kan leiden tot lintwormen bij uw kat. Een lintworminfectie veroorzaakt darmproblemen en buikpijn. Vlooien worden ook in verband gebracht met Bartonella, wat bij mensen kattenkrabziekte wordt genoemd.

Zijn er vlooien in uw huis?

U zult de favoriete plekken van uw kat moeten controleren om te zien of er vlooien zijn verspreid. Wie met zijn kat slaapt, zal al het beddengoed moeten verwijderen, wassen en de matras controleren.

Alleen omdat vlooien niet op jou landen betekent niet dat ze niet in je huis zijn. Vlooien worden aangetrokken door je huisdier, zodat ze misschien niet proberen naar jou of andere gezinsleden te verhuizen. Het kan echter problemen opleveren voor het hele gezin als ze zich beginnen te vermenigvuldigen, omdat ze dan extra voedselvoorraden nodig hebben.

U kunt uw huis controleren door een “lichtval” te plaatsen. Meng een kommetje water met afwasmiddel en zet het bij een nachtlampje op de vloer voordat u zich voor de nacht omdraait. Vlooien worden aangetrokken door het licht en komen in het kommetje terecht. Dat zal je vertellen wat je besmettingssituatie is.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

Hoe uw kat van vlooien verlossen?

Het eerste wat u moet doen is uw kat ontvlooien. Kam je kat grondig en neem hem daarna in bad met een actueel vlooienbestrijdingsproduct voor katten. Dierenartsen waarschuwen om nooit een hondenvlooienmiddel te gebruiken in een kattenbad, omdat het je kat extreem ziek zal maken.

Lees: Moet ik mijn kat in bad doen?

U kunt Dawn zeep of Johnson’s Baby Shampoo gebruiken, want beide doden vlooien.

Katten hebben een actueel vlooienpreventiemiddel nodig om ze te beschermen. Deze werken door de zenuwreceptoren van de vlo te beschadigen en kunnen gemakkelijk achter in de nek worden aangebracht. Topische middelen worden gewoonlijk eenmaal per maand gegeven en het duurt drie of vier maanden om een vlooienprobleem onder controle te krijgen.

De meeste dierenartsen bevelen het hele jaar door bescherming aan. U kunt uw dierenarts vragen welke het beste is voor uw kat. Doses worden gegeven op basis van grootte, dus het is belangrijk om uw opties te bespreken.

Wie meerdere huisdieren heeft, moet ze ook allemaal op vlooienbescherming zetten, zelfs als u niet vermoedt dat ze vlooien hebben. Eén dier met vlooien kan gemakkelijk leiden tot een volledige besmetting.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Bevrijd je huis van vlooien

U zult ook wat extra tijd moeten nemen om uw huis schoon te maken om te voorkomen dat er vlooien uitkomen. Was al het beddengoed van dieren in een heet wasprogramma. Reinig en dweil vloeren en veeg plekken waar uw kat zit of een dutje doet schoon. U moet uw tapijten stofzuigen en zelfs stomen.

Stofzuig spleten in matrassen en banken omdat vlooien zich graag in naden verstoppen.

Degenen met vlooienproblemen in huis zullen moeten overgaan tot serieuze strijdtactieken zoals het spuiten van chemicaliën om ze te doden op meubels en vlooienbommen om volwassenen, larven en eieren te doden. Zorg ervoor dat u de aanwijzingen opvolgt en alle gezinsleden en huisdieren uit het huis houdt wanneer u deze producten gebruikt.

Lees: Bengaalse Kat Persoonlijkheid: Alles wat je moet weten

FAQs

Hoe lang leven vlooien?

Vlooien leven meer dan een jaar, waarbij het eerste jaar meestal als larve wordt doorgebracht. De larven ontwikkelen dan een cocon waar ze uiteindelijk uitkomen als volwassen vlo. De tijd van ei tot volwassen vlo kan enkele weken duren, maar ook een jaar.

Hoeveel eitjes kan een vlo leggen?

Een vlo kan tijdens zijn leven tot 2.000 eitjes leggen.

Kan een binnenkat vlooien krijgen?

Ja, katten die alleen binnenshuis zijn, kunnen vlooien krijgen door in de buurt te zijn van andere dieren of personen die ook huisdieren hebben. Ze kunnen ook een vlo oppikken als ze toevallig voor langere tijd naar buiten gaan, zelfs als ze in een beschermd kattenhuis zitten.

Wat doodt vlooien onmiddellijk?

Het zal mensen misschien verbazen te weten dat afwasmiddel vlooien onmiddellijk kan doden en toch zacht is voor uw kat. De zeep, zelfs wanneer verdund in water, vernietigt het exoskelet op de vlo en doodt ze met een paar minuten.

Leven vlooien in kattenbakvulling?

Ja, vlooien houden van plaatsen zoals een kattenbak omdat het een vochtigere omgeving is. Dat maakt het belangrijk om hem regelmatig schoon te maken en de kattenbakvulling eens per week volledig te vervangen.

Lees: Het bezitten van een zilveren Bengaalse Kat: Alles wat je moet weten