Heeft mijn binnenkat een rabiësinjectie nodig? Alles wat u moet weten!


Net als mensen zijn katten vatbaar voor verschillende ziektes die dodelijk kunnen zijn. Er is echter goed nieuws, want er zijn vaccinaties voor de meeste van de ergste kattenziekten. Het immuunsysteem van uw kat is dan voorbereid om ze allemaal als een kampioen aan te pakken, daarom is het zo belangrijk om uw kat te laten vaccineren.

Helaas kan één misvatting over vaccinaties in de kattengemeenschap de gezondheid van uw kat in gevaar brengen. Veel kattenliefhebbers geloven dat omdat binnenkatten 24/7 in huis blijven, geen rabiësvaccinatie nodig hebben. Dit misverstand kan niet verder van de waarheid zijn. Niet alleen is een rabiësvaccinatie van levensbelang voor een binnenkat, maar in de Verenigde Staten zijn ze in de meeste staten wettelijk verplicht.

Met andere woorden, wanneer je je kat niet laat vaccineren, breng je hun en jouw gezondheid in gevaar en breng je jezelf juridisch in gevaar. Lees verder om meer te ontdekken over het belang van het rabiësvaccin voor uw katachtige.

3 kat gezicht verdeler

Waarom moet mijn binnenkat gevaccineerd worden?

Misschien vraagt u zich af waarom uw binnenkat gevaccineerd moet worden. Dat is begrijpelijk omdat ze buiten niet worden blootgesteld aan andere katten en dieren. Het probleem is dat katten buiten kunnen ontsnappen, waardoor ze meer risico lopen om een ander dier tegen te komen. Hondsdolheid is een zeer besmettelijke ziekte die alle zoogdieren treft, niet alleen katten. Uw kat kan de ziekte krijgen door contact met een hond, wasbeer, coyote, eekhoorn, buidelrat of vleermuis.

Als uw kat wordt blootgesteld aan hondsdolheid, de ziekte oploopt en dan weer thuiskomt, kan hij deze ziekte doorgeven aan u en uw gezin, wat echt een nachtmerrie zou zijn. De behandeling van hondsdolheid bij mensen is pijnlijk en niet iets wat u iemand zou toewensen. Het ergste van alles is dat, zodra de klinische tekenen en symptomen van hondsdolheid bij uw kat worden waargenomen, de kans dat ze zullen overleven bijna nul procent is.

Zelfs als uw kat zich nooit buiten waagt, kunnen andere dieren zich een weg naar binnen banen. Geen enkel huis of appartement is knaagdierproof en open ramen maken het mogelijk dat bijvoorbeeld een vleermuis of wasbeer binnenkomt. Het risico is kleiner dan voor huisdieren buitenshuis, maar er is nog steeds een risico.

kat en hond samen op de bank
Image Credit: New Africa, Shutterstock

Wat gebeurt er als ik mijn binnenkat niet vaccineer?

Als u besluit om uw kat om welke reden dan ook niet te vaccineren, is het grootste probleem dat u hun risico op het krijgen van een vervelende en mogelijk dodelijke ziekte vergroot. Een van de ergste na hondsdolheid is kattenleukemie, de belangrijkste doodsoorzaak bij katachtigen. Feline leukemie heeft een sterftecijfer van 85% binnen 3 jaar. Een gevaccineerde kat heeft bijna 100% kans om niet aan de ziekte te bezwijken.

Bordetella is een andere ziekte die zich gemakkelijk kan verspreiden en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De bordetella-bacterie kan wekenlang op gedeelde oppervlakken blijven zitten en is zeer resistent tegen de meeste antibiotica van tegenwoordig. Zoals u misschien al geraden heeft, heeft een kat die voor bordetella gevaccineerd is bijna 0% kans om deze luchtweginfectie op te lopen. Hetzelfde geldt voor alle kattenziekten.

In Texas is het niet hebben van een bewijs van inenting van uw kat een klasse C misdrijf. In andere staten is het erger en kan het je serieus geld kosten aan boetes en mogelijke advocaatkosten. Als u bedenkt dat vaccinaties betaalbaar zijn, ze werken ongelooflijk goed, en ze zijn wettelijk verplicht, denken wij dat u het ermee eens bent dat de beste keuze is om uw kat te laten vaccineren.

dierenarts geeft kitten vaccinatie
Image Credit: Ilike, Shutterstock

Wat zijn de vaccins voor katten?

Er zijn twee categorieën vaccins die aan katten worden gegeven. De kernvaccins worden beschouwd als het absolute minimum voor alle katten, en de niet-kernvaccins omvatten inentingen voor kattenleukemie en Bordetella, die meer afhankelijk zijn van de levensstijl.

De kernvaccins omvatten:


  • Feline Herpes Virus, Calicivirus en Panleukopenia (FVRCP).

  • In veel landen is Rabiës een kernvaccin.

De niet-kernvaccins omvatten:


  • Feline leukemie

  • Bordetella

  • Feline immunodeficiëntie virus (feline HIV)

  • Chlamydophila felis
Dierenarts geeft injectie aan kat
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

Hoe vaak hebben binnenkatten rabiësvaccinaties nodig?

Dierenartsen raden aan om uw kitten vanaf 4 maanden maar binnen de eerste 12 maanden van hun leven te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Als ze eenmaal hun eerste vaccinatiereeks hebben gehad, zal de frequentie variëren tussen 1 en 3 jaar, afhankelijk van de licentie die het vaccin in uw omgeving heeft of waar uw dierenarts de voorkeur aan geeft. Uw dierenarts kan het een of het ander aanbevelen, afhankelijk van uw kat, huis en reissituatie.

Kan een binnenkat hondsdolheid krijgen?

Zoals eerder gezegd, is het zeker mogelijk dat een binnenkat hondsdolheid krijgt. De enige manier waarop u het kunt voorkomen is als uw kat nooit het huis heeft verlaten en nooit aan andere dieren is blootgesteld. Als uw kat uw huis zou verlaten, zelfs voor een korte tijd, zou hij in contact kunnen komen met een ander dier en vrijwel onmiddellijk kunnen worden blootgesteld aan het hondsdolheidsvirus. Hoewel het risico voor een binnenkat kleiner is dan voor een buitenkat, raden dierenartsen ten zeerste aan om uw binnenkat tegen hondsdolheid te laten vaccineren.

Huiskat liggend op schoot van eigenaar
Image Credit: evrymmnt, Shutterstock

Worden katten met achterstallige rabiësvaccinaties beschouwd als gevaccineerd?

Als uw kat gevaccineerd is tegen hondsdolheid, maar zijn laatste booster is over tijd, beschouwen de meeste staten uw kat als ongevaccineerd. Juridisch gezien kan dat een risico voor u opleveren. Voor uw kat hangt het risico af van hoe lang hij over tijd is. Als het bijvoorbeeld een paar weken of zelfs een paar maanden geleden is, is hun immuniteit waarschijnlijk nog sterk. Als het een jaar of langer geleden is, kan hun immuniteit voor rabiës zeer laag zijn of mogelijk verdwenen. Ja, sommige katten zijn nog in orde, maar sommige niet, en daarom moet u, als ze over tijd zijn, uw kat onmiddellijk een rabiës-booster geven.

kat poot verdeler

Laatste gedachten

Uw binnenkat inenten tegen hondsdolheid is essentieel, zelfs als ze altijd in uw huis of appartement verblijven. Dit zal hen en u helpen beschermen tegen deze dodelijke virale infectie.

Uw kat moet ook kernvaccins krijgen en die andere zoals aanbevolen door uw dierenarts voor de behoeften van uw kat.

Dierenartsen raden aan uw kat te vaccineren als ze nog een kitten zijn. Het risico om ziektes op te lopen neemt aanzienlijk toe als u wacht tot uw kat volwassen is om hem te laten vaccineren. We hopen dat de informatie die we je vandaag hebben gegeven echt nuttig is geweest en het inzicht heeft gegeven dat je nodig hebt over het vaccineren van je binnenkat tegen hondsdolheid. Dierenartsen zijn het erover eens dat het rabiësvaccin van vitaal belang is voor de gezondheid en het welzijn van uw katachtige familielid.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: New Africa, Shutterstock