Hebben katten controle over hun staart?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Je zou de staart van een kat waarschijnlijk kunnen vergelijken met een cobra die langzaam tevoorschijn komt uit een mand. Hij buigt, krult op commando, of staat recht en stil, waardoor men zich kan afvragen, beweegt de staart van een kat uit zichzelf, of zit er een meesterbrein achter?

Hebben katten controle over hun staart? Katten hebben controle over de beweging van hun staart omdat het een verlengstuk is van hun ruggengraat. Ze gebruiken hun staart meestal bewust om hun evenwicht te bewaren en hun emoties over te brengen via staartgebaren en -positie, terwijl onwillekeurige staartbewegingen kunnen worden veroorzaakt door mentale of fysieke omstandigheden.

Als je een expert wilt worden in staartanatomie en -beweging en vooral wilt weten hoe onze katten hun staart besturen, dan hoef je alleen maar verder te lezen!

Hebben katten controle over hun staart?

Omdat wij geen staart hebben, kan het moeilijk zijn om te begrijpen hoe dat lichaamsdeel werkt en wat het eigenlijke doel ervan is. Zeker, we hebben misschien apen gezien die hun staart gebruiken om in een boom te klimmen of eraan te bungelen, maar de zachte en flexibele kattenstaart werkt niet echt op die manier en is veel mysterieuzer.

Volgens Scientific Reports “is de staart van dieren een belangrijk aanhangsel van de romp en speelt hij adaptieve rollen bij voortbeweging, evenwicht, communicatie, thermoregulatie en zelfs energieopslag.” Hoe verbaasd we ook mogen zijn over de steeds veranderende kattenstaart, we kunnen er zeker van zijn dat de staart geen decoratief lichaamsdeel is en dat onze katachtige metgezellen zich volledig bewust zijn van hun staart, en dat ze controle hebben over de bewegingen ervan.

Meer nog, onze katachtige metgezellen hebben volledige controle over hun hele staart, en kunnen zelfs het einde van hun staart omkrullen. Dus, wanneer U de staart van Uw kat probeert aan te raken en hij glipt door Uw vinger, lijkt de beweging misschien onbewust, maar het is vaker wel dan niet opzettelijk.

Hoe houden katten hun staart onder controle?

Te weten komen dat katten hun staart kunnen manipuleren zoals zij dat willen is misschien genoeg voor sommigen, maar ik ben er zeker van dat velen van ons graag eens nader zouden willen bekijken hoe zij tot een dergelijke controle komen. Om te begrijpen hoe ze dat doen, moeten we het mechanisme van hun staart eens nader bekijken.

Anatomie van de Kattestaart

Als we de staart van een kat zouden ontleden met de röntgenvisie van superman, zouden we zien dat het een verlengstuk is van hun ruggengraat en niet gewoon een apart lichaamsdeel. De staart bestaat uit een reeks kleine beenderen, die geleidelijk aan kleiner worden naarmate ze het uiteinde van de staart bereiken en het zijn dezelfde soort beenderen die de wervelkolom vormen, wervels genaamd.

Net als bij ons worden deze botten bij elkaar gehouden door ligamenten, pezen en 6 verschillende spieren. Dit is een complex systeem en al deze kleine onderdelen werken perfect samen om hun staart zijn verbazingwekkende mobiliteit en flexibiliteit te geven.

Afgezien van de beenderen en het bindweefsel, wat de staart van de kat tot leven brengt, is het feit dat deel uitmaakt van het zenuwstelsel dat het ruggenmerg en de hersenen omvat. Thomas Schubert, DVM, stelt dat “de ruggenmergzenuwen ontspringen aan het ruggenmerg en axonen naar buiten uitstrekken naar de voor- en achterpoten en naar de blaas, anus en staart.”

Dit betekent dat elke centimeter van de staart van een kat speciaal is ontworpen om te worden gecontroleerd en bewogen door hun handige kleine hersenen!

Kunnen katten hun staart voelen?

De staart lijkt misschien een losstaand en autonoom lichaamsdeel, niettemin valt het onder de jurisdictie van de kat, en het is extreem gevoelig. Wanneer de staart in contact komt met een voorwerp, of er is een verandering in temperatuur nemen de zenuwreceptoren de informatie op, in feite zijn miljarden cellen bekend als neuronen verantwoordelijk voor het overbrengen van informatie van het lichaam, naar de hersenstam en Thomas Schubert legt uit dat dit soort zintuiglijke informatie “sensaties van pijn, positie, aanraking, temperatuur, smaak, gehoor, evenwicht, visie, en geur omvat.”

Terwijl de complexe inwendige anatomie en het zenuwstelsel verantwoordelijk zijn om de kat te laten weten wat hun staart voelt, zijn ook de huid en zelfs de haarfollikels gevoelig voor aanraking, en temperatuurverandering. Met andere woorden, katten voelen hun staart wel degelijk, ze zullen pijn voelen als er iemand op stapt, en sommige katten kunnen zelfs slecht reageren als hun staart gewoon wordt aangeraakt, zelfs als het hun eigen kitten is!

Kijk maar eens naar deze geduldige mama kat die haar staart speels beweegt tot groot genoegen van haar kitten, nou ja, in ieder geval voor een minuut!

Het is belangrijk op te merken dat als je merkt dat je kat bijzonder gevoelig is over zijn staart, je misschien met je dierenarts moet overleggen om te zien of hij zich ongemakkelijk voelt door een verwonding.

Waarom hebben katten een staart?

Omdat wij staartloze wezens zijn, is het misschien moeilijk om het nut ervan in te zien, maar voor katten is een staart een groot voordeel. Door opzettelijke en onopzettelijke staartbewegingen helpt dit hulpmiddel hen om geweldige jagers te worden, andere roofdieren te ontwijken, en te communiceren met de dieren om hen heen.

Vrijwillige Staartbeweging

Als we het hebben over vrijwillige beweging, hebben we het over opzettelijke staartbewegingen die gebeuren als de kat bij bewustzijn is. Het kan een commando zijn dat van de hersenen komt en langs het ruggenmerg gaat, of het kan een reactie op de omgeving zijn.

Om het evenwicht te bewaren

Katten vertrouwen op en gebruiken hun staart om in evenwicht te blijven, en volgens Behavioral Brain Research, “werd waargenomen dat de staart bewoog tijdens opwaartse en neerwaartse sprongen.” Evenzo bewoog de staart, om het evenwicht te bewaren, wanneer een kat op een onstabiele ondergrond liep, in de tegenovergestelde richting om te voorkomen dat de kat zou vallen.

Niet alleen dient de staart als tegenwicht, maar in het geval dat een kat toch zou vallen of springen verklaart Dr. Cottrell, DVM dat “hun flexibele rug en het ontbreken van een echt sleutelbeen hen helpt om te draaien, zodat ze in een positie zijn om op hun voeten te landen.” Het belangrijkste voegt ze eraan toe dat “de staart helpt bij het uitlijnen van hun poten en lichaam als ze vallen, zodat de kat op gelijke hoogte blijft.”

Katten beheersen deze “righting reflex” als ze 7 weken oud zijn, dankzij hun vestibulair apparaat, een evenwichtssysteem in het binnenoor dat hen helpt het verschil tussen boven en onder te bepalen, en natuurlijk de draaiing van hun lichaam en hun staart!

Om de snelheid te verbeteren

Als je denkt dat het vermogen van je kat om zijn evenwicht aan te passen door met zijn staart te draaien en zo zijn heupen en poten opnieuw uit te lijnen, verbazingwekkend is, dan is er zeker meer!

Dr. David Young, een Zoöloog legt uit dat “staarten bij zoogdieren vaak dienen als tegenwicht voor de kop en een dier helpen bij beweging, vooral bij het rennen. Als je naar wilde katten kijkt, hebben katten die zeer snel lopen langere staarten.

Onze katten kunnen met een verbazingwekkende snelheid rennen en de Egyptische Mau wordt beschouwd als de snelste kat met snelheden tot 48 km/u, dus ze kunnen de mens zeker voorbijstreven. Deze snelheid wordt niet alleen bereikt door de gespierde achterpoten van het ras, maar hun staart is ook een belangrijk onderdeel van de vergelijking.

Communiceren

Hoewel evenwicht en snelheid van cruciaal belang zijn voor het vermogen van een kat om op een prooi te jagen en deze te vangen, en om weg te komen van gevaarlijke roofdieren, is hun staart ook een communicatiemiddel, dat zij heel bewust gebruiken met andere dieren, en vooral met katten. Gedurende het grootste deel van hun bestaan waren katten geen solitaire dieren, maar vormden zij kolonies, dus was het belangrijk een manier te vinden om hun stemming met elkaar te communiceren. Een studie toonde aan dat “bij de huiskat, de staart omhoog ook kan worden waargenomen wanneer een volwassen individu een ander individu ontmoet en het signaleert de intentie om vriendschappelijk met elkaar om te gaan.”

Zo gebruiken wij ook meer dan alleen taal om met andere mensen te communiceren, wij vertrouwen ook op handgebaren en onze gezichtsuitdrukkingen om onze gevoelens over te brengen. Interessant genoeg hebben onze katten geleerd om alleen voor ons te miauwen, maar zij gebruiken ook hun staart om met ons te communiceren. Een omhoog gehouden staart kan een teken zijn van blijdschap of boosheid, terwijl een zwiepende staart kan worden vertaald in nieuwsgierigheid of onrust, en als we niet goed genoeg kijken merken we misschien deze kleine nuances en de complexiteit van deze universele kittentaal niet op.

Deze staartbewegingen kunnen voor velen van ons subtiel of onbekend zijn, dus is het waarschijnlijk dat we onze kitties en hun staarten verkeerd interpreteren en in de problemen komen!

Onwillekeurige Staart Beweging

Onze katachtige metgezellen zijn in staat om hun staart te controleren, ze gebruiken het zelfs om hun gevoelens aan ons duidelijk te maken, maar er zijn momenten waarop hun staart minder opzettelijk beweegt. Onwillekeurige staartbewegingen gebeuren meestal wanneer ze inactief zijn tijdens de slaap, het kan een onbedoelde reflex zijn of een teken van een onderliggende aandoening.

Tijdens het dromen

Als u uw kat ziet liggen met de ogen dicht en de staart zwaaiend, dan kan het zijn dat ze niet slapen maar gewoon een luie dag hebben, het kan ook zijn dat ze u hebben horen komen of hun naam hebben horen roepen en dat de beweging van de staart een manier was om u te laten weten dat ze zich bewust zijn van uw aanwezigheid, maar het kan ook zijn dat ze slapen en aan het dromen zijn,

Een studie van de Claude-Bernard Universiteit toonde aan dat katten een “oneirisch gedrag” kunnen vertonen, wat betekent dat zij dromen kunnen ervaren, en een andere studie op Physiology & Behavior legde uit dat tijdens diepe REM-slaap katten gegeneraliseerde lichaamsbewegingen kunnen vertonen.

Dit soort bewegingen zijn vergelijkbaar met wanneer we bewegen in reactie op een nare droom, of ons been plotseling trilt in onze slaap, en ze zijn onopzettelijk. Dus, de volgende keer dat je de staart van je kat ziet bewegen, hun oor ziet flapperen, of hun achterpoten ziet trillen, dan zijn ze waarschijnlijk op jacht in dromenland!

Reactie op de omgeving

Een staartbeweging kan ook een reflex zijn, dat is een onwillekeurige en bijna onmiddellijke beweging als reactie op een stimulus. Als je ooit iets zeer warms hebt aangeraakt, zouden je hersenen onmiddellijk beslissen om je handen van dit voorwerp weg te houden. Op een soortgelijke manier zou een kitten volgens het onderzoek van Behavioral Brain Research “reflexmatig reageren op mechanische, thermische en elektrische cutane prikkelingen”. Deze reacties zijn vergelijkbaar met buig- en terugtrekreflexen van de ledematen en zijn waarschijnlijk geëvolueerd om de staart te beschermen tegen schade.”

Deze onwillekeurige beweging kan bijzonder moeilijk te detecteren zijn, omdat de vervolgbeweging van de staart van onze kat opzettelijk kan zijn, maar het gebeurt zeker.

Medische aandoening

Hoewel de meeste van de bovengenoemde gevallen waarin we onze katten met hun staart zien bewegen onschuldig zijn, betekent dit niet dat we geen aandacht aan hun staart hoeven te besteden.

Verwondingen aan de wervelkolom of aan de staart zelf kunnen natuurlijk invloed hebben op de talrijke zenuwen die door dit complexe systeem lopen en resulteren in spierspasmen. In dit geval zou u uw kat onwillekeurig met zijn staart kunnen zien kwispelen, en het stuiptrekken kan onnatuurlijk lijken.

Volgens Daniel D. Smeak, DVM, kan traumatisch letsel van dat gebied staartafwijking veroorzaken. Uw kat kan plotseling een rukreflex krijgen vanwege een huidparasiet, of hyperesthesie, dat is een extreme gevoeligheid van de huid van een kat, meestal in het gebied vlak voor de staart. Dus, als u merkt dat de staart van uw kat voortdurend beweegt zonder duidelijke reden, of helemaal niet beweegt, en als hij zich ook ongemakkelijk voelt als u zijn staart aanraakt, overweeg dan om hem naar de dierenarts te brengen voor een controle.

Hoe katten hun staart bewegen om te communiceren?

Katten gebruiken hun hele lichaam om hun gevoelens en bedoelingen te communiceren, en hun staart is het meest expressieve instrument dat ze gebruiken om hun toestand over te brengen.

Staart Positie

Katten bewegen hun staart misschien niet constant, maar zelfs de manier waarop ze hun staart positioneren toont ons dat ze wel degelijk controle hebben over dit lichaamsdeel. Als ik mijn kat uit de keuken roep, en hij hoort het blikje met lekkers opengaan, rent hij naar me toe met zijn staart rechtop, alsof hij me een high-five wil geven, en in zekere zin is dat precies wat ze ons willen laten zien, hun opwinding!

Terwijl een rechtopstaande staart met een platte vacht het handelsmerk is van een blij poesje, zijn een gebogen rug en staart met de vacht omhoog het handelsmerk van een boze of bange kat. Als je ooit een bange kat hebt gezien, dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat ze hun staart tussen hun poten houden, maar een lage staart bij een over het algemeen ontspannen kat kan ook gewoon een teken van verlegen nieuwsgierigheid zijn.

Staart Beweging

De positie van de staart van uw kat is belangrijk omdat het u een gevoel geeft van hun stemming, maar de beweging kan u ook helpen een duidelijker beeld te krijgen. Als u bijvoorbeeld tegen uw kat begint te praten, zult u merken dat hij met zijn staart kwispelt. Misschien doet hij dat als hij lui in huis ligt of als hij naar u toe loopt om te zien wat er aan de hand is. Als ze daarentegen met hun staart beginnen te kwispelen of te slaan terwijl je ze aait of met ze speelt, dan is dat waarschijnlijk een waarschuwing die je zegt dat je moet stoppen.

Vergeet niet om te letten op de snelheid van de beweging, en welk deel van de staart het meest actief is. Wanneer katten opgewonden of krols zijn, trillen ze met hun staart als ze zich klaarmaken om te sproeien. Misschien zie je je katje wel kwetteren, met zijn kont wiebelen, of met zijn staart kwispelen terwijl hij vanuit zijn huis een vogel bespiedt, net als dit roodharige katje!

De staart van uw kat kan een veelheid van verschillende bewegingen hebben, veranderend van de ene beweging naar de andere afhankelijk van hun stemming en de situatieMaar na verloop van tijd beginnen de meeste kattenouders de betekenis achter elke zwiep en stuiptrekking te zien, iets waarvan ik zeker weet dat de meeste van onze kittens het waarderen!

Groeit de staart van een kat als hij ouder wordt?

De meeste katten zijn volwassen als ze 12 maanden oud zijn, maar sommige katten hebben meer tijd nodig om hun volle omvang te bereiken, vooral grote rassen zoals de Maine Coon die meestal volwassen wordt tussen 18 maanden en 4 jaar oud. Als het op hun staart aankomt, ook deze blijft groeien en ontwikkelen naarmate ze groeien, en bereikt zijn volledige potentieel als de kat een volwassene wordt. De staart van een huiskat is gemiddeld 12 cm lang, dat is meer dan de helft van de lengte van hun hele lichaam, en de meeste katten hebben ook ongeveer 250 botten in hun lichaam, en 10% van deze botten zitten alleen al in de staart.

Er zijn natuurlijk verschillende rassen en de mogelijke grootte en het aantal botten in hun staart hangt af van hun genetica. Een zilveren Maine Coon, Cygnus Regulus Powers genaamd, heeft bijvoorbeeld een staart van 44,66 cm (17,58 inch), wat behoorlijk indrukwekkend is, en volgens de eigenaars moeten ze extra voorzichtig zijn als ze door het huis lopen of als ze op het punt staan de deur dicht te doen, om dit langstaartexemplaar te beschermen.

Kunnen katten leven zonder staart?

Er zijn verschillende twee redenen waarom een kat geen staart heeft, ze zijn of zo geboren of ze hebben hun staart ergens in hun leven verloren.

Staartloze rassen

Hoewel een ras zonder staart voor sommigen misschien absurd klinkt, bestaan deze unieke katachtige metgezellen wel degelijk. Op het eiland Man in Groot-Brittannië, is er een kat genaamd de Manx die volgens Veterinary Pathology, geen staart heeft als gevolg van een genetische mutatie of een aangeboren afwijking in het ruggenmerg. Kortstaartige huiskatten komen ook voor in Zuidoost-Azië en Zuid-China en ondanks deze misvorming hebben deze katten geen probleem om te overleven en zich voort te planten. Zelfs de mensen die de Manxkatten bezitten, ondersteunen het feit dat deze katten nog steeds gezond zijn en functioneren.

Dus, terwijl de staart een vitale rol speelt in het evenwicht van een kat hebben katten die geboren zijn met korte staarten of helemaal zonder staarten zich zelfs nooit hoeven aan te passen aan een leven zonder staarten, omdat zij in een andere werkelijkheid geboren zijn.

De Staart Verliezen

Als we het hebben over een kat die door een verwonding zijn staart is kwijtgeraakt, kan het een ander verhaal zijn. Zoals ik hierboven al zei, maakt de staart deel uit van het zenuwstelsel, en deze zenuwen controleren niet alleen zijn beweging, maar ook functies die verband houden met de blaas, de achterpoten, en de darmen. Dus, wanneer een kat zijn staart verwondt of verliest, zou de grootste zorg zijn, hoe erg was de schade en welk gebied werd het meest getroffen.

Zenuwbeschadiging aan de basis van de staart door avulsie verwondingen, die meestal worden “veroorzaakt wanneer er hard aan de staart wordt getrokken”, kan ernstige gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van uw kat, en uw kat kan een slechte tijd hebben met het onder controle houden van hun urineren en problemen hebben met poepen. Als de staart gebroken was, wat betekent dat de staartbeenderen verbrijzeld waren, dan zou een mogelijke uitkomst amputatie van de staart zijn, wat simpelweg zou kunnen betekenen dat uw kat geen staart meer heeft, en als ze geluk hebben zal dit geen invloed hebben op hun basisfuncties.

Ik wil opmerken dat hoewel er ernstige gevolgen kunnen zijn als het gaat om staartverwondingen betekent dit niet dat onze katten zich niet kunnen aanpassen aan een leven zonder staart. Het kan enige tijd duren voordat ze gewend zijn aan een leven zonder staart, hun evenwicht kan in het begin verstoord zijn, maar een volwaardig en gezond leven zonder staart is mogelijk. Onze katachtige opperheren zijn tenslotte veerkrachtige krijgers!

Wat moet ik doen als mijn kat zijn staart niet beweegt?

De meeste katten brengen hun leven door vertrouwend op hun staart en bewegen deze naar gelang hun sprongen en gevoelens, dus als u merkt dat de plotselinge beweging stopt moet dat genoeg zijn om u zorgen te maken. Aangezien katten goed zijn in het verbergen van hun pijn, kan het zijn dat ze geen andere tekenen van ongemak laten zien dan de plotselinge onbeweeglijkheid van hun staart.

“Omdat het ruggenmerg zo hoog eindigt, moeten zenuwen die het ruggenmerg verlaten om controle en gevoel te geven aan de staart, achterpoten, urineblaas, dikke darm en anus lange takken uitsteken om hun bestemming te bereiken,” stellen dierenartsen, wat betekent dat er een veelheid aan neuronen door het ruggenmerg van een kat loopt, helemaal tot aan het puntje van hun staart, dus een neurologische aandoening zou verantwoordelijk kunnen zijn voor de plotselinge onbeweeglijkheid van de staart van uw kat.

Het zou het gevolg kunnen zijn van een verwonding waarvan u zich bewust zou kunnen zijn, zoals per ongeluk op hun staart stappen, of het zou het gevolg kunnen zijn van een straat kattengevecht. Zulke verwondingen kunnen hun staart verlammen of de pijn en het ongemak van uw kat kunnen de beweging minimaliseren.

Als gevolg van een verwonde of gebroken staart, zou je kunnen merken dat je katachtige metgezel minder actief is, meer teruggetrokken, en ze zouden anders kunnen lopen. Als je merkt dat je katje zijn staart helemaal niet beweegt dan moet je hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen! Het niet onmiddellijk behandelen van dergelijke symptomen kan leiden tot permanente schade en zelfs amputatie van de staart. Een vroege diagnose kan helpen bij de behandeling van kleine verwondingen en bij ernstige aandoeningen zoals tumoren of zenuwbeschadiging.

Afsluitende gedachten

Het kan aanvoelen als een klap in het gezicht wanneer onze katten hun staart uit onze greep trekken, sommigen zullen zelfs opstaan en weggaan, maar als kattenouders moeten we begrijpen dat, ook al is deze staartbeweging opzettelijk, het niet iets persoonlijks is. Hun staart zorgt ervoor dat ze altijd op hun pootjes terechtkomen en aangezien die zo gevoelig en kwetsbaar is, is het niet meer dan logisch dat ze hun staart aan niemand anders toevertrouwen dan aan zichzelf!

Vertel ons nu, begrijp jij de taal van je kat of heb je nog meer kattenstaartvragen die beantwoord moeten worden?