Feline Leukemie (FeLV) vaccins voor katten: Een complete gids (Vet Answer)


Om ervoor te zorgen dat uw kat nog vele jaren gezond blijft, zijn vaccins een belangrijke manier om bij te dragen aan de medische verzorging van uw kat. Dit betekent dat ze, naast een jaarlijks of twee keer per jaar lichamelijk onderzoek bij hun dierenarts, ook vaccins nodig kunnen hebben.

Alle katten krijgen regelmatig vaccins, de zogenaamde “kernvaccins”, die als essentieel worden beschouwd voor alle katten. Afhankelijk van de levensstijl van een kat, zoals of ze uitsluitend binnen zijn, of ze ook tijd buiten doorbrengen, of hoe vaak ze met andere katten omgaan, kunnen ze aanvullende vaccins nodig hebben. Vaccins tegen kattenleukemie vallen in de laatste categorie. Katten die alleen binnenshuis leven, krijgen alleen FeLV-vaccins tijdens hun kattenserie. Katten die regelmatig buiten zijn, kunnen gedurende hun hele leven een FeLV-vaccin krijgen.

Feline leukemie virus is een ernstige ziekte, die kan leiden tot levenslange immuunsuppressie en fataliteit. Sommige katten ontwikkelen geen volledige ziekte, en sommige zijn zelfs in staat het virus af te weren. Vaccinatie kan echter nuttig zijn om ziekte bij veel katten te voorkomen, en vanwege de risico’s als het virus eenmaal is opgelopen, is het verstandig uw kat te laten vaccineren als hij tot een risicogroep behoort.

Lees verder voor meer informatie over het kattenleukemievirus, de ziekte en het vaccin.

kattenpoot verdeler

Wat is het Feline Leukemie Virus (FeLV)?

Het Feline Leukemie Virus is een soort virus dat kanker kan veroorzaken bij katten, door de manier waarop het infecteert en zich vermenigvuldigt. Het richt zich alleen op katten, wat betekent dat mensen en honden niet vatbaar zijn voor het virus. Na blootstelling aan het virus kan een kat een immuunrespons op gang brengen en het virus verwijderen, of kan hij blijvend geïnfecteerd raken.

Eenmaal geïnfecteerd tast het virus bij veel katten het beenmerg aan, wat leidt tot problemen met de productie van rode en witte cellen. Dit kan bloedarmoede, immunosopressie en kanker veroorzaken. Het virus wordt vervolgens verspreid via lichaamsafscheidingen, met name speeksel, wat betekent dat andere katten die in contact komen met een besmette kat, met name katten die elkaar verzorgen, het risico lopen aan het virus te worden blootgesteld.

Het virus leeft niet lang buiten het lichaam, dus levenloze voorwerpen worden niet beschouwd als een belangrijke bron van besmetting.

Wat zijn risicofactoren voor het Feline Leukemie Virus?

dunne kat met gele ogen
Image Credit: Anastasiya Tsiasemnikava, Shutterstock

Risicofactoren voor kattenleukemie zijn onder meer naar buiten gaan, samenleven met andere katten die met FeLV zijn besmet, leven in een cattery of een huishouden met meerdere katten, of tijd hebben doorgebracht als zwerfkat. Naarmate katten ouder worden, wordt aangenomen dat hun immuunsysteem beter in staat is om FeLV-infecties te bestrijden. Daarom kan een jongere kat ook als een risicofactor worden beschouwd.

Waar zijn de symptomen van het Feline Leukemie Virus bij katten?

Symptomen van het feline leukemie virus kunnen zijn:

  • Gewichtsverlies
  • Verlies van eetlust
  • Vergrote lymfeklieren
  • Bleek tandvlees en pootkussentjes
  • Slechte vacht
  • Snelle ademhaling
  • Lethargie
  • Ontsteking van de mond

Aangezien de bovenstaande symptomen over het algemeen vrij ernstig zijn, kunt u uw kat het beste zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen als u zich zorgen maakt over het zien van een van de bovenstaande symptomen. Het kan ook raadzaam zijn uw dierenarts te vragen of u zieke katten moet isoleren van gezonde katten, om mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen.

garenbalverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is een typisch vaccinatieschema voor kattenleukemie?

In het algemeen worden kattenleukemievaccins gegeven als een primaire serie, bestaande uit twee vaccins met een tussenpoos van 3-4 weken. Daarna worden ze niet vaker dan jaarlijks gegeven, en soms veel minder. Als uw kat alleen binnenshuis leeft, en weinig risico loopt om aan het virus te worden blootgesteld, kan uw dierenarts beslissen om helemaal geen kattenleukemievaccin te geven.

Dierenarts in dierenkliniek geeft injectie aan kat
Image Credit: Tom Wang, Shutterstock

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van het FeLV-vaccin?

De meest voorkomende bijwerking van vaccins bij katten is lethargie, gevolgd door braken of diarree. Katten ontwikkelen zelden anafylaxie, of levensbedreigende allergische reacties op vaccins, gezichtszwelling of netelroos – zoals bij veel andere diersoorten het geval is na het krijgen van vaccins. Laat uw dierenarts weten als uw kat vreemde reacties heeft op een vaccin, omdat dit de manier waarop ze in de toekomst worden gevaccineerd kan veranderen.

Vaccins kunnen echter ook zeldzame (maar ernstige) bijwerkingen hebben. Een van de ernstigere bijwerkingen, vooral bij katten, heet een vaccin-geassocieerd fibrosarcoom. Dit is een type kanker dat zich vormt uit de cellen die de bindweefsellaag onder de huid vormen. Er zijn sterke aanwijzingen dat een combinatie van genetica en bepaalde vaccins heeft geleid tot het ontstaan van deze kankers bij katten. Veel van deze vaccins worden nu op een andere manier gemaakt, zodat ze geen adjuvans bevatten, en de meeste vaccins bij katten worden nu ook op specifieke plaatsen in het lichaam gegeven, zodat als een van deze kankers zich voordoet, bekend is welk vaccin een rol kan hebben gespeeld.

Heeft mijn binnenkat een vaccin tegen kattenleukemie nodig?

Binnenkatten zijn niet vrijgesteld van contact met het feline leukemie virus, maar ze lopen een zeer laag risico. Bespreek met uw dierenarts of het een geschikt vaccin is voor de levensstijl van uw kat. Veel dierenartsen zullen alleen binnenkatten niet vaccineren voor feline leukemie, vooral na hun eerste kittenreeks.

bloedonderzoek kat
Image Credit: PRESSLAB, Shutterstock

Hoe wordt kattenleukemie bij katten vastgesteld?

Feline leukemie wordt vaak vermoed op basis van de klinische ziekteverschijnselen van een kat, evenals hun leeftijd. Bloedonderzoek is echter nodig om de virale infectie te bevestigen. Vaccinatie verstoort deze testen niet. De meest gebruikelijke test controleert op delen van de genetische code van het virus in het bloed, en is een goed screeningsinstrument als FeLV-infectie wordt vermoed. De test is echter vrij gevoelig. Dus, indien positief, worden gewoonlijk aanvullende tests aanbevolen om het resultaat te bevestigen.

cat face divider 2

Conclusie

Feline leukemie is een te voorkomen ziekte bij huiskatten, door vaccinatie en vermindering van risicofactoren in hun omgeving. Het vaccin helpt de ziekte te voorkomen, maar is misschien niet bij alle katten nodig, vooral als ze geen hoog risico lopen om aan het virus of aan besmette katten te worden blootgesteld. Bespreek met uw dierenarts of uw kat al dan niet in aanmerking komt voor het vaccin, afhankelijk van hun levensstijl.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock