Eten katten insecten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Terwijl voor de meesten onder ons de gedachte aan het tegenkomen van een insect en een vliegend insect onze huid kan doen kruipen, lijken onze katten niet dezelfde gevoelens te delen.

Dankzij hun uitstekende gezichtsvermogen zijn ze ook geweldig in het detecteren van zelfs de kleinste vlieg, wat kan resulteren in een goede achtervolging, maar wat gebeurt er als ze dit griezelige kruipdier vangen?

Eten katten insecten? Katten houden ervan om insecten te achtervolgen, te doden en op te eten. Dit gedrag wordt niet zozeer gedreven door de voedselwaarde van insecten, maar door de natuurlijke jachtinstincten van uw kat. Deze speelse achtervolging kan onschadelijk zijn, maar sommige insecten zijn gevaarlijker dan andere en kunnen maag- en darmproblemen veroorzaken.

Als je meer wilt weten over de gewoonte van je kat om insecten te eten, de gevaren erachter, en hoe je ermee om kunt gaan, dan hebben wij het voor je!

Laten we beginnen!

katachtige jachtinstincten

Als we zien hoe onze katjes hun dagen doorbrengen met luieren bij het raam of zich opkrullen in zachte dekens, kunnen we vergeten dat “net als hun wilde verwanten, huiskatten natuurlijke jagers zijn die in staat zijn om prooien te besluipen en toe te slaan met scherpe klauwen en tanden.”

Katten moeten hun natuurlijke jachtinstinct bevredigen en hun zicht, gehoor en reukvermogen werken samen om hen alert te houden, zelfs ’s nachts. Door hun geringe grootte zoeken onze katten meestal kleinere prooien zoals knaagdieren en vogels. Hun ogen zijn in staat om zelfs de kleinste bewegingen te traceren en veranderingen in hun omgeving op te merken.

Natuurlijk, binnenshuis leven maakt het een beetje moeilijk voor hen om die instincten te verkennen, maar dat is waar speelgoed voor ontworpen is, evenals af en toe een zoemende indringer. Als er een insect je huis binnenvliegt of een andere incest op de muur kruipt, zullen zij de eersten zijn die het merken, en dat kan gemakkelijk de innerlijke jachtbehoeften van je kat aanwakkeren.

Eten Katten Insecten?

Hoewel niet alle katten van de smaak van insecten houden, betekent het feit dat ze uitstekende jagers zijn dat ze het insect wel degelijk zullen opeten. Sommige katten zullen speels op het insect kauwen en het uitspugen, terwijl anderen het uiteindelijk in zijn geheel doorslikken om het later weer uit te braken, vooral als het hun buik irriteert.

Een van mijn katten brengt de hele zomer door op ons balkon en ik ben af en toe getuige van een insectenjacht, en het bloedbad dat daarop volgt. Het maakt niet uit hoe zelden het gebeurt, deze gewoonte doet me nog steeds huiveren, maar mijn kat schijnt van het proces te genieten – ook van het deel waar ik hem achtervolg in de hoop de arme sprinkhaan te redden.

Waarom eten katten insecten?

Het is een jagersspel

Zoals gezegd, jagen zit in de aard van katachtigen en het is iets wat ze elke dag moeten oefenen. Als je ooit hebt gemerkt met wat voor soort speelgoed je kat graag speelt, zijn ze meestal vrij veerkrachtig en kunnen ze een licht geluid maken als ze bewegen. Insecten lijken perfect te zijn gemaakt om de aandacht en achtervolgingsreactie van onze kat te trekken.

Insecten en allerlei soorten insecten kunnen gemakkelijk aantrekkelijk worden door de manier waarop ze bewegen. Ze zijn klein en snel, het ene moment staan ze stil, en voor je het weet dartelen ze plotseling in een onvoorspelbare richting en verstoppen ze zich op moeilijk bereikbare plaatsen. Voor de meesten van ons is dat misschien zenuwslopend, maar voor onze kat is het een uitnodiging om plezier te maken!

Deze zwarte kitty bijvoorbeeld lijkt deel uit te maken van de insectenjacht campagne. Gelukkig voor hen beiden, is het kleine insect te ver weg!

Het is ook belangrijk te onthouden dat katten niet noodzakelijk jagen met het einddoel hun prooi op te eten. Ik ben er zeker van dat de meeste van onze katten, binnen of buiten, goed doorvoed zijn, maar ze zullen toch een jachtsessie simuleren door met ons te spelen of ze zullen buiten jagen om dan hun speeltje of hun gedode prooi als trofee mee naar ons te nemen.

Dennis Turner, een Zwitsers-Amerikaanse bioloog, verklaart de reden achter dergelijk gedrag door te zeggen dat “katten opportunistische jagers zijn en klaar moeten staan om elke prooi die ze toevallig ontdekken te besluipen en te vangen – zelfs als ze geen honger hebben.” Dus, als we onze pluizenbollen achter een vlieg of een sprinkhaan aan zien jagen, is er een kans dat ze die na het doden niet eens opeten.

Het vangen van een insect kan natuurlijk ook resulteren in consumptie als onderdeel van de complete jachtervaring. Hoe dan ook, deze prestatie zal zeker signalen van plezier en voldoening naar de hersenen van uw kat sturen, omdat het in zekere zin een plezierige mentale stimulatie biedt!

Sommige insecten zijn voedingsgeschikt voor katten

Het is waar dat insecten, volgens voedingsconsulent Mark Fink, Ph.D. “over het algemeen goede bronnen zijn van eiwitten, vitamine B en sporenmineralen.” Maar er is weinig bewijs dat katten specifiek op insecten jagen voor de proteïnen, en niet alleen omdat ze leuk zijn om te achtervolgen.

De voedselmarkt daarentegen lijkt het idee van het voeren van huisdieren met voedsel op basis van insecten te hebben ingehaald. Simon Doherty, de voorzitter van de British Veterinary Association stelt dat “er een echt opwindende toekomst is voor het gebruik van insecteneiwitten voor gezelschapsdieren.”

Hij voegt er ook aan toe dat “Het is een fantastische kans – kijken naar insecten om alternatieve bronnen te bieden van een aantal van de voedingsingrediënten die we gebruiken in huisdiervoeders.” Insectenvoer voor gezelschapsdieren is in Europa langzaam op gang gekomen, met de lancering van 12 droge voeders voor honden en 2 droge voeders voor katten.

Ze beweren hypoallergeen, eiwitrijk en milieuvriendelijk te zijn, maar er moet nog veel onderzoek worden gedaan. Het is ook heel goed mogelijk dat onze pluizenbollen genieten van af en toe een insectensnoepje dat hun domein is binnengedrongen, vooral voor het eiwit, en de taurine, die een kritiek onderdeel is van het dieet van een kat.

Is het goed voor katten om insecten te eten?

Als huisdiereigenaren zijn wij verantwoordelijk voor het welzijn van onze kat en daar hoort ook hun dieet bij. Hoewel niet alle insecten schadelijk zijn, kan de reactie van uw kat op het eten van een insect afhangen van zowel uw kat als het soort insect dat ze hebben gegeten.

Onschadelijke Insecten

Er zijn veel voorkomende insecten die ons huis binnen kunnen vliegen of hun leven in onze tuin doorbrengen, die meestal onschadelijk zijn, maar zelfs als ze niet giftig zijn, betekent dat niet dat ze het maag-darmkanaal van uw kat niet kunnen verstoren.

Motten en Vlinders

De meeste motten en vlinders kunnen uw kat geen kwaad doen, wat betekent dat uw kat er plezier aan kan beleven ze op te jagen, maar wat wel gevaarlijk kan zijn aan motten zijn de mottenballen die u misschien gebruikt om deze wezens uit de buurt van uw kleren te houden.

Mottenballen en alle pesticiden zijn erg giftig voor katten en aangezien katten zich graag verstoppen op plekken waar het donker, afgelegen en gevuld met zachte stoffen is, zouden ze uiteindelijk kunnen eten. In plaats van pesticiden te gebruiken, probeer natuurlijke manieren om uw mottenprobleem te bestrijden, die uw kat niet schaden.

Kakkerlakken, Kevers, Krekels, en Sprinkhanen

Hoewel insecten zoals kakkerlakken, kevers, sprinkhanen en krekels meestal niet giftig zijn voor katten, kan het eten ervan toch problemen veroorzaken. Het harde exoskelet kan leiden tot irritatie van de mond, braken, en algemene maag-darmproblemen.

Soms is het insect zelf niet per se zo gevaarlijk, maar de parasieten die ze mogelijk bij zich dragen kunnen wel invloed hebben op je harige vriend. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat uw huis geen plaag van insecten zoals kakkerlakken heeft, evenals een maandelijks preventief product voorgeschreven door uw dierenarts, dat helpt om parasieten en wormen weg te houden!

Giftige of giftige insecten

Er zijn veel ongevaarlijke insecten in huis en tuin, maar er zijn er ook die gevaarlijk zijn voor onze katers, en die moeten aangepakt worden!

Spinnen

Mensen en katten mogen dan heel verschillend zijn, maar dezelfde giftige spinnen die ons kunnen schaden, kunnen dat ook onze katjes aandoen. Omdat katten kleiner zijn dan wij, kan het gif van een spin zich ook sneller verspreiden en meer schade aanrichten dan bij ons het geval zou zijn.

Spinnen zoals de Hobo Spider, de Brown Recluse, en de Black Widow kunnen extreem gevaarlijk zijn. Een beet van hen kan braken en diarree veroorzaken, verlamming, spiertrillingen die je kat een dronken gang geven, zelfs de dood.

Andere minder giftige spinnen kunnen met hun beet een plaatselijke reactie opwekken, die kan uitmonden in een ernstige wond als ze niet behandeld worden. U kunt ook informatie vinden over spinnen die in uw omgeving voorkomen om op de hoogte te zijn van de gevaarlijke soorten, en de manieren waarop u kunt voorkomen dat ze uw huis binnendringen.

Stink kevers, Lieveheersbeestjes, Vuurvliegjes

Stinkwantsen danken hun naam aan het feit dat ze stinken als ze zich bedreigd voelen en van alle wantsen hebben mijn katten de grootste hekel aan deze soort. Ik denk dat dit een heel redelijk antwoord is, maar er zijn katten die toch zullen proberen ze te vangen en op te eten. Hoewel ze misschien niet zo gevaarlijk zijn als een spin, zijn ze zeker geen gezonde snack!

Lieveheersbeestjes en vuurvliegjes zijn ook enkele van die insecten die de aandacht van je kat kunnen trekken, maar helaas, ook zij kunnen het maag-darmkanaal van je huisdier irriteren of zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Dus, als je je kat ziet spelen met ze, moet je het stoppen voordat ze de kans krijgen om ze op te eten.

Stekende of bijtende insecten

Vliegende en zoemende insecten kunnen erg verleidelijk zijn voor uw speelse kat, maar hun steken kunnen pijnlijk en gevaarlijk zijn. Dezelfde insecten die mensen kwaad willen doen, kunnen ook onze katten aanvallen.

Wespen, horzels, bijen en mieren

Volgens de Animal Dermatology Clinic kunnen katten allergisch zijn voor bijen: “Net als bij mensen kan de reactie van uw hond of kat op een bijensteek variëren van een zwelling op de plaats van de beet tot meerdere netelroosjes op de huid, tot een levensbedreigende instorting (anafylaxie). Reacties kunnen al binnen enkele seconden of minuten na de steek optreden.”

Zelfs als uw kat geen allergische reactie vertoont, kan hij toch aan de getroffen plek gaan likken en bijten, waardoor de huid verder geïrriteerd raakt en er mogelijk meer gif uit de angel vrijkomt.

Katten die naar buiten mogen, kunnen per ongeluk op een mierenhoop stappen of een wespennest of een bijenkorf verstoren. Deze insecten zijn zeer beschermend voor hun kolonies, dus zullen ze onmiddellijk het hele lichaam van je kat beginnen te steken. Als dit met uw kat gebeurt, is het belangrijk dat u hem naar de dierenarts brengt om deze beten te laten verzorgen.

Rupsen

Deze kleine beestjes zijn misschien leuk om naar te kijken en mee te spelen, maar ze kunnen ook behoorlijk gevaarlijk zijn. ASPCA Animal Poison Control Center legt uit dat “rupsen twee soorten haar hebben: irriterende en prikkende. Stekende haren jeuken, zijn niet giftig, en kunnen plaatselijke dermatitis veroorzaken door mechanische irritatie of een reactie van een vreemd lichaam. Brandharen zijn holle stekels met gif afscheidende cellen aan de basis die lokale of systemische effecten veroorzaken nadat ze de huid binnendringen en afbreken.”

Blootstelling aan rupsen kan meer ongewoon zijn, afhankelijk van waar je woont, en of je een binnen- of buitenkat hebt, maar het is nog steeds iets om voor uit te kijken. Als uw kat een rups heeft gegeten, kijk dan uit naar kwijlen, slikproblemen en gastritis, evenals irritatie in het mondgebied en tekenen van ongemak, en aarzel niet om met uw kat naar de dierenarts te gaan!

Duizendpoten

Kleine duizendpoten die veel in ons huis voorkomen zijn niet per se schadelijk, maar ze kunnen toch irritatie veroorzaken. Sommige van deze beestjes hebben gif en de grotere soorten duizendpoten kunnen zelfs uw nieuwsgierige kat bijten.

De beroemde giftige duizendpoot genaamd Texas Redheaded Centipede gebruikt zijn aanhangsels om gif in de prooi te spuiten, die onmiddellijk moet worden behandeld.

Schorpioenen

Misschien heeft u nog nooit een schorpioen in uw omgeving gezien, maar als ze veel voorkomen is er een kans dat uw kat ze tegenkomt. De steek van een schorpioen kan giftig en giftig zijn voor katten, meestal veroorzaakt het hypertensieve effecten en een verminderde ademhalingsfrequentie.

Als u merkt dat uw kat een schorpioen aanvalt, of probeert op te eten, probeer uw kat dan te stoppen en verwijder de schorpioen uit uw huis. Controleer uw kat op eventuele littekens, en als er een verandering is in hun gedrag breng ze dan naar de dierenarts.

Parasieten

Zoals we kunnen zien, eten katten af en toe insecten en hoewel sommige minder schadelijk zijn, zijn er ook die niet alleen gevaarlijk zijn, maar ze zijn ook moeilijk te herkennen vanwege hun kleine formaat.

Vlooien En Teken

Vlooien en teken komen overal ter wereld voor, en zelfs binnenkatten kunnen ze oplopen omdat we zo vaak in de buitenwereld komen en gaan. Volgens Rania Gollakner, BS, DVM, MPH bij VCA Hospitals, kunnen vlooien en teken “ongemak en huidirritatie veroorzaken door hun beten, en in sommige gevallen kunnen ze ernstige allergische reacties veroorzaken bij zowel huisdieren als mensen.”

Volgens dierenartsen “dragen deze kleine, vleugelloze beestjes vaak zelf besmettelijke agentia bij zich, zoals lintwormeitjes en een verscheidenheid aan verderfelijke bacteriën – waaronder het organisme dat infectieuze anemie bij katten veroorzaakt – die kunnen worden doorgegeven onder katten die in nauw lichamelijk contact staan.”

Vliegen en Muggen

Hoewel niet alle vliegen gevaarlijk zijn, en ze leuk kunnen zijn om te vangen, zijn er toch vliegen die grote problemen kunnen veroorzaken. Cuterebra bijvoorbeeld is een Noord-Amerikaanse knaagdierbotvlieg, en er zijn verschillende soorten van deze vlieg in de V.S. en Canada. De beste manier om te voorkomen dat uw kat deze vlieg vangt, is uw kat ervan te weerhouden op knaagdieren te jagen.

Katten kunnen toevallige gastheren worden van de Cuterebra larven, die rond hun kop en nek kunnen worden ontdekt. De larve ziet eruit als een klein bultje onder de huid met daarop een klein, perfect rond gaatje.

Sommige muggen kunnen ook de dragers zijn van een door bloed overgedragen parasiet die Hartwormen wordt genoemd. De larven passeren de bloedbaan en komen terecht in de rechterkant van het hart en de longslagaders. Er zijn geen specifieke klinische symptomen die aantonen dat uw kat hartwormziekte heeft, afgezien van hoesten en een snelle ademhaling, die ook door verschillende andere ziekten kan worden veroorzaakt

Hoe Stop Je Een Kat Die Insecten Eet?

Het wegwerken van insecten kan lastig zijn, afhankelijk van het land waar je woont, maar het is ook een manier om je kat uit de gevarenzone te houden.

Bug Baits gebruiken

Het gebruik van insectenlokaas is een gemakkelijke oplossing maar zal wat onderzoek van uw kant vereisen. Alvorens een bedrijf in te huren of pesticide lokaas te gebruiken, probeer zelfgemaakte alternatieven die van veilige voor uw kat ingrediënten worden gemaakt. Het beveiligen van uw ramen met muskietengaas zou ook het aantal insecten kunnen verminderen dat uw huis binnenkomt.

Als het inhuren van een bedrijf de enige optie voor u is, zorg er dan voor dat u hen vraagt naar huisdiervriendelijke methoden en bestrijdingsmiddelen, of laat uw kat in een ander huis verblijven terwijl u het probleem aanpakt. Het huis schoon houden en controleren op rondslingerende dode insecten kan ook voorkomen dat je kat ze opeet en ziek wordt.

Houd uw kat binnen

Als u insecten en andere kleine dieren voor uw deur ziet liggen of u merkt dat uw kat aan spinnen knabbelt in uw achtertuin, is het misschien tijd dat ze permanent in uw huis komen wonen. Hoe leuk het buitenleven ook kan zijn, er zijn veel gevaren, naast insecten, die uw katachtige kat kunnen schaden.

Uw kat kan weglopen, de weg terug naar huis kwijtraken, of gewond raken door een passerende auto. Omdat ze graag jagen en erg nieuwsgierig zijn, kunnen ze een giftig insect opeten, of een knaagdier met een dodelijke ziekte. Uw kat in de gaten houden als hij buiten is, kan ook erg moeilijk zijn, en u kunt de eerste tekenen van een infectie missen.

Tekenen dat uw kat ziek is na het eten van een insect

Katten kunnen lastig te begrijpen zijn, en ze kunnen ook goed zijn in het verbergen van pijn en ongemak. Daarom is het belangrijk om de lichaamstaal van uw kat te lezen en te letten op kleine veranderingen die kunnen wijzen op een kleine of zelfs ernstige aandoening of ziekte.

Waar moet u op letten

Katten houden er misschien van om met insecten te spelen, maar het eten ervan kan leiden tot gezondheidsproblemen. Als je kat buiten mag komen, of als je weet dat ze graag op insecten jagen, moet je extra voorzichtig zijn en opletten voor tekenen van vergiftiging.

Als je kat begint te hoesten, moeite heeft met ademhalen, en overgeeft na het eten van een insect, zie dat dan als een duidelijke aanwijzing dat je hem of haar naar de dierenarts moet brengen. Omdat wantsen een hard exoskelet kunnen hebben, is het mogelijk dat ze een obstructie kunnen veroorzaken, waardoor het voor uw kat moeilijk wordt om te ademen. Jeuk, overmatig likken en krabben kunnen er ook op wijzen dat uw kat gestoken of gebeten is door een insect.

Een heftige reactie kan ook het gevolg zijn van een allergische reactie. Als je kat zijn tijd buiten doorbrengt, op het balkon, of de plaats waar je woont heeft een verscheidenheid aan giftige insecten, zorg er dan voor dat je je kat regelmatig controleert op insectenbeten, rode vlekken, bulten, en alles wat ongewoon is aan hun huid en vacht.

Behandeling van een katten insectenbeet

De beste manier om uw kat te helpen met een insectenbeet of een pijnlijke reactie na het eten van een insect is door ze naar de dierenarts te brengen. Zelf behandelen en diagnoses stellen mag nooit onze eerste keuze zijn als het gaat om onze harige vrienden omdat we nooit 100% zeker kunnen zijn van wat precies het probleem is en wat de beste oplossing is.

Als u een vreemde reactie of tekenen van beten of zwelling op de huid van uw kat opmerkt, zal de dierenarts weten hoe te helpen. Katten zijn vatbaar voor huidinfecties en vooral vlooienbeten kunnen zeer schadelijk zijn. Uw dierenarts kan dergelijke tekenen opmerken en u de juiste medicatie voorschrijven, evenals teken- en vlooienbestrijdingsshampoos die speciaal voor katten zijn ontwikkeld.

Volgens ASPCA, “zijn katten berucht voor het verbergen of maskeren van tekenen van een aandoening of ziekte. Zelfs als katten jeuk hebben, kunnen ze wachten tot hun kattenouders het huis verlaten of privéruimtes opzoeken om die jeuk te stillen.”

Als uw kat zich ongemakkelijk voelt, kunnen ze in plaats daarvan tekenen van agressie vertonen, ze kunnen meer miauwen dan normaal en ze kunnen hun dagelijkse routine veranderen. Zelfs spinnen in deze omstandigheden kan misleidend zijn, omdat katten ook spinnen als ze pijn hebben.

Daarom zijn regelmatige dierenartscontroles belangrijk en helpen ze elke vorm van infectie op tijd op te sporen, vooral als je kat het verbergt!

Afsluitende gedachten

Onze katachtige metgezellen kunnen geweldige jagers zijn en zullen hun uitzonderlijke vaardigheden gebruiken om alles te vangen wat van hen wegvliegt en kruipt. Helaas weten ze niet altijd of datgene waar ze achteraan zitten hen ook in hun pluizige achterwerk zal bijten.

Daarom is het onze verantwoordelijkheid als hun beschermers om hen veilig te houden, zelfs voor zoiets kleins als een insect! Het is misschien moeilijk, omdat we zelf met de kruipertjes te maken hebben, maar ik ben er zeker van dat we alles voor onze katten zullen doen!

Vertel ons nu, eten jouw katten insecten, en heb je een unieke manier om om te gaan met de ongewone insecten-vreten van je kat?