Epiphora in katten, aka Cat Tear Stains

Epiphora is een soort kattenoogafscheiding die huisdierouders gewoonlijk kattenscheurvlekken noemen. Leer waarom dit type afscheiding vaker voorkomt bij bepaalde rassen, waaronder Perzische en Himalaya, en hoe epiphora bij katten moet worden behandeld.

Witte Perzische kat met kattenscheurvlekken - epiphora bij katten

Wat is epiphora bij katten?

Epiphora is een term die wordt gebruikt om overmatige traanproductie te beschrijven, een symptoom dat gepaard gaat met meerdere aandoeningen of ziekten. Het manifesteert zich vaak als vocht op het gezicht van uw kat, evenals kattenscheurvlekken die eruit zien als roodbruine strepen. Epiphora wordt meestal geassocieerd met onvoldoende traandrainage.

 

Dit type kattenoogafscheiding is meestal niets meer dan een cosmetische overlast, maar kan een teken zijn van ernstige gezondheidsproblemen.

 

Wat veroorzaakt epiphora bij katten?

De meest voorkomende oorzaak van onvoldoende traandrainage is “een verstopping van de nasolacrimale kanalen of een slechte ooglidfunctie als gevolg van een misvorming”, aldus DVMs Dr. Ryan Llera en Dr. Ernest Ward.

Andere oorzaken van epiphora bij katten zijn:

 • Conjunctivitis
 • Ingegroeide wimpers
 • Allergieën
 • Oogletsel
 • Ooginfectie
 • Hoornvlieszweren
 • Glaucoom
 • Blootstelling aan het milieu (passief roken, enz.)

Traanvlekken komen vaker voor bij deze kattenrassen

Een grijze Perzische kat en een witte Perzische kat zittend op een bankrand

Perzen, Himalayanen en andere kattenrassen met platte of samengeknepen gezichten (ook bekend als brachycephalics) vertonen meestal kattenscheurvlekken. Dit komt omdat deze rassen technisch gezien gezichtsmisvormingen hebben waardoor de traanfilm niet goed kan wegvloeien – “de traanfilm komt niet in het kanaal en rolt gewoon van het gezicht.”

Wat is de cat eye-afscheiding?

Als u cat eye-afscheiding ziet die roodbruin is, kan dit wijzen op een schimmelinfectie als gevolg van het feit dat de vacht van uw kat onder de ogen constant nat is. Het gezicht van uw kat kan ook een lichte geur hebben.

Hoe behandel je epiphora bij katten?

Hoewel kattenscheurvlekken meestal geen probleem zijn, moet u uw kat naar de dierenarts brengen voor een onderzoek om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten. De dierenarts kan vermoeden dat het nasolacrimale kanaal van uw kat is geblokkeerd; als dat het geval is, wordt uw kat onder narcose gebracht en wordt een speciaal instrument in het kanaal ingebracht om de inhoud weg te spoelen.

Behandeling voor epiphora bij katten zal ook afhangen van de vraag of een andere oogaandoening is gediagnosticeerd. Een diagnose van conjunctivitis vereist bijvoorbeeld meestal antibiotische zalf of oogdruppels.

Hoe scheurvlekken bij katten te reinigen

Er zijn meerdere vrij verkrijgbare producten die beweren te helpen bij het reinigen van scheurvlekken bij huisdieren. Vraag uw dierenarts om suggesties voor specifieke producten, omdat deze niet allemaal bewezen effectief of zelfs veilig zijn. Dr. Karen Becker beveelt drie tactieken aan voor het veilig reinigen van scheurvlekken bij katten:

 • Veeg het gezicht van uw kat minstens twee keer per dag voorzichtig af met een zachte, warme, vochtige doek.
 • Houd het gezichtshaar van uw kat getrimd (met name het haar rond de ogen).
 • Maak regelmatig afspraken met een trimmer, indien nodig.

Andere best practices die Dr. Becker voorstelt voor het verbeteren van de algehele gezondheid van uw kat – inclusief de gezondheid van het oog – zijn het voeden van een hoogwaardig, uitgebalanceerd dieet; het leveren van vers, gefilterd drinkwater in plaats van kraanwater (dat hoog kan zijn in mineraalgehalte of ijzer); en het vervangen van plastic voedsel- en waterbakken door roestvrij staal, porselein of glas.

Kruiden die als veilig voor katten worden beschouwd, kunnen worden gebruikt om scheurvlekken te reinigen, waaronder toverhazelaar, echinacea, zoethoutwortel, kattenklauw en paardenbloemwortel.

Gebruik GEEN menselijke producten op katten zonder eerst uw dierenarts te raadplegen; dit omvat menselijke oogdruppels, producten die waterstofperoxide bevatten, actuele appelciderazijn, melk van magnesia, make-up remover, Gold Bond, glucosestroop, enzovoort.