Skip to Content

Een handige gids voor kattenbraken kleurenkaart voor huisdierouders


Elke katteneigenaar zal minstens één keer in zijn leven braken bij zijn huisdier tegenkomen.

Katten kunnen om verschillende redenen braken.  Hoewel sommigen van hen vrij onschuldig zijn, kunnen anderen zelfs ernstige gezondheidsproblemen betekenen.

Zodra u merkt dat uw kat braakt, moet u haar zorgvuldig observeren en kijken of ze extra symptomen vertoont.

Wat ook belangrijk is, is de kleur van het braaksel van je kat. Om te begrijpen wat het je kan laten zien, breng ik je hieronder een beschrijving van de kleurenkaart van het braaksel van de kat.

Cat braaksel kleurenkaart

Braakkleur van de kat
Betekenis
Wit Te snel eten, haarballen of te actief zijn op een lege maag
Geel Een combinatie van maagzuur en gal
Bruin Voedselkleur, voedselallergieën, bloedingen in het maagdarmkanaal
Groen Komt voor als gevolg van plantenetende of gastro-intestinale obstructie
Rood Bovenste maagdarmkanaal overstuur, vreemde lichamen, infecties, toxines

Wit schuimend braaksel

Bijna alle katten zullen op zijn minst soms wit schuim braken – en in de meeste gevallen zal dit niet wijzen op ernstige gezondheidsproblemen.

Dit kan gebeuren als een kat te snel te veel voedsel eet of als ze te veel activiteit heeft op een lege maag.

Wit schuimend braaksel kan ook optreden als uw kleine kitten een deel van haar haar heeft ingenomen tijdens het verzorgen van zichzelf.

Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u regelmatig maaltijden voor uw kitten introduceert – elke dag op hetzelfde tijdstip. Ook als ze een zeer lange vacht heeft, moet je het regelmatig borstelen om haarballen te voorkomen.

Als dit helpt, en je kat lijkt verder prima in orde, is er niets aan de hand. Echter als uw kat wit schuim blijft braken en andere tekenen van ziekte vertoont, Zoals lethargie of verlies van eetlust, het is tijd om contact op te nemen met een dierenarts.

Geel braaksel

Zieke kat met braaksel op de vloer

Als je kat geel braakt, betekent dit meestal dat ze een lege maag heeft. Katten hebben zuren in hun maag die er zijn om hun spijsvertering te helpen. Ze hebben ook gal, een vloeistof die in hun lever wordt geproduceerd en ook helpt bij hun spijsvertering.

Wanneer de maag van de kat leeg is, hebben deze zuren niets om ze te verdunnen en irriteren ze de maagwand, waardoor de kat gal braakt, volgens Spruce Pets.

Dit is eenvoudig op te lossen door je kat vaker kleinere maaltijden te geven, om zo een lege maag bij haar te voorkomen.

Natuurlijk moet je oppassen dat je kat niet zwaarlijvig wordt en ervoor zorgt dat je niet de hele tijd voedsel voor haar beschikbaar laat.

Bruin braaksel

Het braaksel van een kat kan om een aantal redenen bruin zijn.

Allereerst kan dit te wijten zijn aan de eenvoudigste reden – Misschien heeft je kat wel bruin voer gegeten! Ook ze kan te maken hebben met voedselovergevoeligheden, En het is het juiste moment dat je haar dieet verandert.

Dus in dit geval is het bruine braaksel geen teken van een ernstig gezondheidsprobleem, maar eerder een voedselintolerantie.

Toch kan een kat ook te maken hebben met voedselallergieën, waardoor ze moet overgeven. Als dit het geval is, kan ze ook enkele andere veel voorkomende symptomen vertonen, zoals diarree, huiduitslag en haar vacht die er gescheiden uitziet.

Er is ook een mogelijkheid van bloedingen in het maagdarmkanaal. Søren Boysen [1] legt uit dat deze bloeding kan ontstaan in de maag, slokdarm, dunne darm of dikke darm van de kat.

Deze bloeding kan ontstaan door bijvoorbeeld een inname van vreemd lichaam, of een grote haarbal inname.

Het is noodzakelijk om in deze situaties dringend contact op te nemen met een dierenarts.

Groen braaksel

kortharige kat kotst buiten op gras

Groen braaksel kan gebeuren bij katten die gras of andere groene planten eten. Misschien houdt je kitten ook wel van wat groene tandkauwen, en is haar braaksel nu ook in deze kleur gekleurd!

Groen braaksel kan echter ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem bij katachtigen – een gastro-intestinale obstructie, om precies te zijn.

PetMD legt uit dat het voedsel dat een kat binnenkrijgt normaal gesproken van haar maag naar de dunne darm wordt geduwd, vervolgens naar de dikke darm en daarna via haar rectum en anus naar buiten gaat.

Als er een obstructie optreedt, kan er niets door de darmen van de kat gaan, wat betekent dat al het voedsel en andere inhoud terug in haar maag gaat, waardoor ze gaat vomit groen.

Gastro-intestinale obstructie is een zeer ernstige aandoening die zelfs kan leiden tot fatale afloop bij katachtigen. Daarom, als u twijfelt, kan uw kat ermee omgaan , breng haar dan meteen naar de dierenarts voor noodgevallen!

Rood braaksel

Deze kleur zal hoogstwaarschijnlijk alle kattenouders onmiddellijk ongerust maken, omdat rood de aanwezigheid van bloed in het braaksel van uw kat aangeeft.

Dit kan gebeuren met katten die problemen hebben in hun bovenste maagdarmkanaal, als gevolg van een vreemd lichaam, een soort infectie of zelfs als gevolg van medicijnen en toxines in het lichaam van de kat.

Soms kan een kat bloed inslikken dat afkomstig is van een verwonding op haar lichaam, of van het hebben van een bloedneus, waardoor ze zich ook misselijk kan voelen en bloed kan braken.

In het algemeen De rode kleur is altijd een waarschuwingsalarm. Volgens de kleurenkaart van de kattenpoep kunnen rode uitwerpselen wijzen op de aanwezigheid van bloed in het lagere maagdarmkanaal van de kat.

Dus zodra u rood braaksel bij uw kat opmerkt, moet u de dierenarts bellen!

Conclusie

Uitgepofte graswitte braaksel van Thaise Siamese kat

Ik hoop dat deze kattenbraken kleurenkaart je een concreet inzicht heeft gegeven in wat dit fenomeen mogelijk zou kunnen aangeven.

Ieder van jullie kan waarschijnlijk concluderen dat rood braaksel, vergeleken met wit of geel, veel zorgwekkender is.

Hoewel u moet weten dat braken bij een kat in veel gevallen zeer snel zal overgaan en geen ernstigere gezondheidsproblemen zal betekenen, Mijn advies zou zijn om in ieder geval advies in te winnen bij een dierenarts.

Leg hem uit hoe lang je kat al overgeeft, welke kleur haar braaksel heeft, wat ze voor het laatst heeft gegeten en of ze andere symptomen vertoont.

Zelfs als ze snel beter wordt en haar braken niet indicatief blijkt te zijn voor een ernstiger medische aandoening , zult u er zeker van zijn dat u het beste hebt gedaan voor de gezondheid van uw huisdier!

Verwijzingen:

[1] Boysen SR. Gastro-intestinale bloeding. Small Animal Critical Care Medicine. 2015:630–4. DOI, Geraadpleegd op 16 juni 2023.