Een Bengaalse sneeuwkat bezitten: alles wat u moet weten

Bengaalse katten zijn een uiterst uniek kattenras, gedefinieerd door hun exotische uiterlijk en leuke, speelse persoonlijkheden.

Terwijl alle Bengalen vergelijkbare eigenaardigheden en gedragingen delen, vallen sneeuw Bengalen onder hun ras op door hun prachtige vacht.

Een sneeuw Bengaal met een glanzende, gevlekte vacht kan verrassend veel lijken op een mini sneeuwluipaard! Blijf lezen om alles te leren over sneeuwbengels en het ras als geheel.


Waar komen Bengalen vandaan?

Een huiskattenras, de bengaalse kat is een hybride van de gewone huiskat en een Aziatische luipaard kat. Door selectief fokken introduceerde Jean Mill, een inwoner van Californië, de Bengaalse kat in de wereld. Door deze praktijk jarenlang voort te zetten, werd de moderne Bengaal geboren.

Het kostte enige tijd om de Bengaal te creëren die we vandaag kennen en liefhebben – de eerste paar generaties van het ras waren wild en moeilijk te hanteren voor een niet-professional. Na een paar generaties Bengalen met elkaar te hebben gefokt, werden ze goed gedomesticeerd en klaar voor huishoudelijk gebruik.

Bengalen werden voor het eerst geaccepteerd door de International Cat Association (TICA) in 1983. Kort daarna, in 1991, kregen Bengalen de status van kampioenschap – dit liet ervaren fokkers en eigenaars toe om Bengalen professioneel te gaan showen. Bengalen wonnen snel aan populariteit, en vanaf 2019 zijn er wereldwijd meer dan 1.000 Bengaalse fokkers.

Vooral Snow Bengals worden geproduceerd door gewone Bengals (meestal bruin) te kruisen met Siamese katten. Sneeuwbengels krijgen hun unieke kleur van het albino-gen in de Siamese genenpool. Vroege fokkers hadden veel moeite omdat het sneeuwgen bijzonder zeldzaam is – het vergde veel tijd en werk om te produceren wat we nu kennen als de sneeuwbengaal.


Hoe zien sneeuwbengels eruit?

De meest voor de hand liggende vergelijking die getrokken wordt tussen sneeuwbengels en een van hun katachtige verwanten is een sneeuwluipaard. Sneeuwluipaarden zijn uiterst zeldzaam, waardoor sneeuwbengels des te opmerkelijker zijn om naar te kijken. Als je ooit een hapklare sneeuwluipaard wilde bezitten, dan is een sneeuwbengel precies wat je zoekt.

bengaalse kat

Het sneeuwgen is recessief, dus het is meestal niet te zien in de kleur en het patroon. Daarom moeten fokkers die sneeuwkittens willen fokken, op zoek gaan naar zuivere sneeuwbengels. Mijn twee bruine Bengalen, Charlie en Winston, dragen elk het sneeuwgen van hun moeder – hoewel het nauwelijks merkbaar is, behalve op hun mond. Het sneeuwgen is inderdaad zeldzaam!


Sneeuw Bengaal jassen

Er zijn vele tinten en patronen die sneeuw Bengalen kunnen vertonen. Alle Bengalen worden geclassificeerd als gevlekt of rosetted, maar binnen het onderscheid sneeuw zijn er een aantal prachtige tinten die variëren tussen winters wit en zacht amber.

  • Sneeuw zeehond lynx Bengalen hebben de lichtste vacht van alle sneeuw Bengalen, die zich presenteert als een bleke crème kleur die prachtig contrasteert met hun blauwe ogen. Een nieuwe eigenaar die er zeker van wil zijn dat zijn nieuwe familielid blauwe ogen heeft, kan erop rekenen dat een seal lynx kitten deze eigenschap krijgt van hun Siamese voorouders. Hun basisvacht als kitten is meestal zuiver wit en zal kleur ontwikkelen naarmate ze ouder worden.
  • Sneeuw zeehond nerts Bengalen hebben een iets donkerder patroon dan zeehonden nertsen, dat het best omschreven kan worden als een romige tan of ivoorkleur. Seal mink Bengalen hebben meestal blauw-groene of aquamarijne ogen, waardoor deze tot de meest ongewone van alle Bengaalse ogen behoren. Hun basis vacht is een bleke crème, die het resultaat is van het fokken van een sneeuw zeehond lynx Bengaal met een sneeuw zeehond sepia Bengaal. Snow seal mink Bengalen kunnen daarom moeilijk te vinden zijn.
  • Sneeuwrob sepia Bengalen worden soms “bruine sneeuwbengels” genoemd, omdat ze het grootste contrast vertonen in hun vacht, die een diepere, warme crèmekleur heeft die kan variëren van bleek tot donker. Denk aan een sepia-effect op een foto: deze Bengalen zien eruit alsof ze een lichtfilter op hun vacht hebben. Hun ogen zullen betrouwbaar groen of goud zijn, in tegenstelling tot andere varianten van sneeuwbengels. Als een vermeende sneeuwrob sepia blauwe ogen heeft, is het in feite ofwel een sneeuwrob lynx of een sneeuwrob nertsbengaal.
Witte Nerts Bengaals Sneeuw

Sneeuw Bengaal Markeringen

Snow Bengals hebben lichtere aftekeningen dan andere Bengals, waardoor ze minder contrasteren met hun basisvacht. Hun aftekeningen komen echter in dezelfde vormen en patronen voor als bij andere Bengalen. Deze omvatten rozet (of gevlekt) en gemarmerd markeringen, afhankelijk van hun voortplanting.

Rozetten

Rozetten zijn exclusief voor Bengalen onder de huiskatten, wat deel uitmaakt van de aantrekkingskracht van deze prachtige wezens. Rozetten kunnen voorkomen in veel verschillende vormen en patronen, waaronder pootafdruk, pijlpunt, donut, bewolkt en cluster. Fokkers hebben de neiging om het uiterlijk van deze rozetten meer onderscheidend te maken naarmate de generaties verstrijken, vandaar het brede scala aan mogelijkheden.

Snow Bengals, vooral seal lynx Bengals, worden soms geboren zonder rozetten. Als ze ouder worden, beginnen sneeuwbengels hun bleke, romige rozetten te tonen, die hun hele volwassen leven lang licht blijven.

Marmering

Gemarmerde Bengalen zijn een opvallende variëteit van deze prachtige katten, gekenmerkt door symmetrische wervelingen op hun rug en flanken. Marmering is zeldzamer dan vlekken bij Bengalen, vooral door de voorkeur van fokkers voor luipaardachtige vlekken. Beide vachtpresentaties op een sneeuwbengaal zijn prachtig – kiezen tussen gemarmerd en gevlekt is een kwestie van persoonlijke smaak.

Andere aftekeningen

Alle Bengalen hebben over het algemeen vergelijkbare aftekeningen, ook al hebben ze verschillende vachtpatronen. Universeel bij Bengalen is een gestreepte staart met een donkerder punt, buikvlekken en gestreepte poten. Hun gezicht heeft ook donkere aftekeningen; sommige sneeuwbengels hebben zelfs aftekeningen die een “bril” op hun gezicht lijken te vormen. Zo vorstelijk als Bengalen zijn, deze aftekeningen schreeuwen “schattig”!

Witte sneeuw Bengaal aftekeningen

Hoe is het om een Snow Bengal te bezitten?

Bengalen zijn een actief ras dat veel zorg en aandacht nodig heeft. Ze zijn erg atletisch en houden ervan om rond te rennen en te spelen, soms zelfs midden in de nacht. Zowel nieuwe als oude katteneigenaren kunnen voor een verrassing komen te staan als ze voor het eerst een Bengaal adopteren, omdat ze anders zijn dan andere rassen. Weten hoe het is om een Bengaal te bezitten kan een nieuwe eigenaar helpen zich voor te bereiden op het toevoegen van een van deze lieve wezens aan de familie.

Ze zijn erg atletisch – en dat zullen ze je niet laten vergeten

Elke Bengaalse eigenaar kan bevestigen dat deze katten houden van om rond te rennen, op alles te klimmen wat ze zien, en op prooien te springen. Bengalen hebben veel ruimte nodig om te spelen, anders verbranden ze hun enorme hoeveelheden energie niet. Als ik de fout maak mijn twee Bengalen niet uit te putten voor ik naar bed ga, zorgen ze ervoor dat ze me eraan herinneren dat ze nog steeds willen spelen, zelfs als ik slaap!

Bengaalse eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze tonnen interactief speelgoed en plaatsen om te spelen hebben. Zonder een gezonde hoeveelheid stimulatie kunnen Bengalen angstig en destructief worden. Door uw kat een Bengaal-vriendelijke omgeving te geven, kan hij zich goed aanpassen en goed gedijen.

Het zijn uitstekende klimmers

Mede door hun wilde afkomst klimmen Bengalen graag op van alles en nog wat. Investeren in een hoge kattenboom is cruciaal om uw kat gelukkig te houden, anders zal ze andere dingen vinden om op te klimmen – zelfs boekenplanken zijn niet veilig! Houd dit in gedachten wanneer u uw huis Bengaals-proof maakt.

Bengalen zijn spraakzaam

De meeste kattenbezitters hebben hun harige vrienden wel eens horen miauwen, maar Bengalen laten graag hun stem horen. Dit ras staat bekend om zijn verschillende geluiden, waaronder miauwen, tsjirpen, kwetteren en jammeren. Meestal zijn dit vrolijke geluiden – uw Bengaal wil gewoon deel uitmaken van het gesprek! Soms probeert ze je echter iets te vertellen. Misschien heeft ze honger, verveelt ze zich, of heeft ze een buikmassage nodig.

Bengalen houden van water

Katten schuwen meestal zwembaden, baden, gootstenen, slangen, noem maar op! maar Bengalen spelen in het water alsof ze ervoor geboren zijn. Sommige Bengalen genieten van een stromende kraan om uit te drinken en mee te spelen, maar om te besparen op de waterrekening is het verstandig om in plaats daarvan te investeren in een stromende fontein.

U kunt uw Bengaal meenemen voor een wandeling

Dit is misschien wel een van de meest interessante eigenaardigheden waar Bengalen om bekend staan. Bengalen wandelen graag buiten aan de lijn, precies zoals elke hond dat zou doen. Aanlijntraining van jongs af aan is nuttig om dit te bereiken. Al snel zal uw Bengaal dagelijks een blokje om willen!

Ze zijn geweldig met honden

In tegenstelling tot de meeste katten, kunnen Bengalen heel goed opschieten met hun honden. Als een Bengaal op de juiste manier aan een hond wordt voorgesteld, zullen ze waarschijnlijk snel vrienden worden. Bengalen en honden zijn allebei erg actief en hebben veel plezier in het samen spelen. Bengalen zijn in staat om hun mannetje te staan bij honden, zo atletisch als ze zijn.

Feit of Fictie: Bengalen zijn geen schootkatten

Veel Bengaalse eigenaars beweren dat hun harige vriend weliswaar een lief en vriendelijk wezen is, maar dat ze er niet van houden om op schoot te kruipen. In sommige gevallen is dit waar, omdat Bengalen liever rondrennen en spelen – maar het hangt helemaal af van de individuele kat. Mijn Bengalen knuffelen graag op mijn schoot (Winston is hier terwijl ik dit schrijf), en ze slapen elke nacht in mijn bed. Het lijkt wel een kwestie van geluk!

Bengalen kunnen getraind worden

Een andere unieke eigenschap van Bengalen is hun vermogen om getraind te worden, net als een typische hond. Het zijn zeer intelligente katten, die begrijpen wat hun mens wil, mits de juiste stimulans (lekkers, speelgoed, noem maar op)! Maar het blijven katten, en ze kunnen af en toe hun neus ophalen voor een traktatie – deze persoonlijkheid is waarom we van ze houden.

Bengalen zijn trouw

Veel mensen adopteren honden op zoek naar een liefdevol, trouw huisdier. Bengalen zijn het perfecte alternatief voor huisdiereigenaren die misschien niet in staat zijn een hond te huisvesten – ze zijn erg liefdevol en beschermend voor hun menselijke ouders. Sommige Bengalen volgen hun baasje de hele dag door het huis, gewoon om bij hen in de buurt te zijn.

Bengalen kunnen niet anders dan nieuwsgierig zijn

Het beroemde gezegde luidt, “nieuwsgierigheid doodde de kat” – dit kan niet verder van de waarheid zijn bij Bengalen, die gewoon niet anders kunnen dan rondneuzen. Ze zijn ongelooflijk nieuwsgierig en vinden het heerlijk om alle nieuwe plaatsen die ze tegenkomen te verkennen. Het is belangrijk om uw geliefde Bengaal in de gaten te houden, want het zijn erg slimme dieren en ze komen onvermijdelijk in de problemen!


Grondbeginselen van het bezitten van een sneeuwbengel

Bengalen hebben, net als elke andere kat, een zorgzame en attente eigenaar nodig om hun gezondheid en veiligheid te waarborgen. Bengalen hebben veel van dezelfde behoeften als gewone huiskatten, maar vanwege hun unieke afkomst zijn er enkele belangrijke extra’s waar je op moet letten.

Voeding is belangrijk

Zoals alle katten zijn Bengalen obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees MOETEN eten. Als een nieuwe eigenaar strikt veganistisch is en wil dat zijn huisdier dat ook is, dan is de aanschaf van een Bengaal de verkeerde keuze. Bengalen vereisen een eiwitrijk dieet van zowel nat- als droogvoer met een minimale hoeveelheid vullende koolhydraten.

Sommige Bengaalse eigenaren kiezen ervoor om hun katten een rauw voedsel dieet te geven, wat een geweldige optie kan zijn voor deze katten. De prijs kan echter enigszins onbetaalbaar zijn, en Bengalen kunnen zich prima redden op een dieet van gewoon kattenvoer van hoge kwaliteit. Bengalen houden wel van gekookte kip als traktatie af en toe!

Als je een Bengaal voor het eerst mee naar huis neemt, is het belangrijk om haar het voer te geven dat ze in de cattery thuis at, en haar geleidelijk over te laten stappen op nieuw voer. Als haar voeding te abrupt wordt veranderd, zal ze maagproblemen krijgen.

Heb altijd vers water

Bengalen kunnen erg kieskeurig zijn over hun waterinname en geven de voorkeur aan een stromende waterfontein boven een stilstaande bak met water. Een constante toevoer van vers water zal uw Bengaal aanmoedigen om gehydrateerd te blijven. Misschien wil ze zelfs wel met haar waterfontein spelen!

Plan regelmatige dierenartsbezoeken

Zoals elke kat, hebben Bengalen regelmatig veterinaire zorg nodig om te controleren op gezondheidsproblemen, vaccins te krijgen, gecastreerd/gesteriliseerd te worden, en alle andere dingen die gepaard gaan met een bezoek aan de dierenarts. Als een eigenaar graag met zijn Bengaal buiten wandelt, is het van cruciaal belang dat de kat regelmatig wordt ingeënt om verschillende ziekten te voorkomen. Dierenartsen zullen eigenaren ook voorzien van medicijnen tegen vlooien, teken en hartwormen, die zeer belangrijk zijn voor het welzijn van een kat.

Tenzij een eigenaar van plan is met zijn Bengaal te fokken, moet de kat worden gesteriliseerd of gecastreerd voordat hij geslachtsrijp wordt. Als de kat zo volwassen wordt, kunnen zich gedragsproblemen ontwikkelen, zoals sproeien, miauwen en andere destructieve acties.

Houd uw Bengaal bezig

Als een Bengaal zich verveelt, zal ze waarschijnlijk beginnen te spelen met dingen die ze niet mag, zoals elektriciteitskabels en vensterluiken. Zonder de juiste stimulatie zal een Bengaal angstig worden en onregelmatig gedrag vertonen, zoals krabben aan meubels en willekeurig plassen buiten de kattenbak. Een oplossing hiervoor is ze veel speelgoed en speeltijd geven, terwijl een andere oplossing niet zo eenvoudig is: een andere kat nemen.

Hoewel het misschien overkill lijkt om twee katten te adopteren terwijl je er maar één wilde, hebben katten veel baat bij het hebben van een metgezel om mee te spelen. Sommige asielen staan zelfs niet toe dat een eigenaar een solitaire kitten adopteert – ze moeten per twee worden geadopteerd. Indien mogelijk, is het adopteren van nestgenoten de beste optie. Oorspronkelijk wilde ik alleen mijn Bengaal Charlie adopteren, maar na verder onderzoek besefte ik dat hij ook zijn broer Winston nodig had. De beste (en makkelijkste) keuze die ik ooit heb gemaakt!

Toon hen veel genegenheid

Sommige Bengalen doen alsof ze koud en afstandelijk zijn, maar de waarheid is dat elke kat liefde en aandacht nodig heeft, en zonder dat zal lijden. Uitzoeken waar uw Bengaal op reageert is in dit verband nuttig; misschien speelt ze graag met een plaagstootje, misschien heeft ze behoefte aan buikkrabben. Hoe dan ook, zorg ervoor dat ze weet dat ze veilig en geliefd is. Het kan wat tijd kosten om het vertrouwen van een Bengaal te winnen, maar als je het eenmaal hebt, heb je een trouwe vriend.


Conclusie – Is een Snow Bengal geschikt voor mij?

Kennis van de feiten over sneeuwbengels en hun gedrag is essentieel voordat je besluit een nieuwe harige vriend te adopteren. Sommige katteneigenaren die voor het eerst een Bengaal bezitten, hebben moeite met het houden van Bengalen, maar als ze de juiste hoeveelheid tijd en zorg krijgen, zal hun kat zich goed ontwikkelen. Charlie en Winston zijn mijn allereerste katten, en ze gedijen goed! De sleutel tot het opvoeden van een gelukkige Bengaal is een gelukkige eigenaar die de kat alles geeft wat ze nodig heeft.

Snow Bengals zijn bijzonder uniek onder de huiskatten, gezien hun prachtige vachten en boeiende persoonlijkheden. Het kiezen van de juiste cattery, en vervolgens het juiste kitten, zal leiden tot vele jaren van vreugde en tevredenheid. Wat vind jij van sneeuwbengels, en Bengalen in het algemeen? Laat hieronder een reactie achter!