De Bengaalse Kat versus de Ocicat – Wat zijn de verschillen?

Ben je op zoek naar een nieuwe kat of kitten en overweeg je een gevlekte raskat? Veel mensen vragen mij wat het verschil is tussen een Bengaalse kat en een Ocicat.

Wat is het verschil tussen een Bengaalse kat en een Ocicat?

In het algemeen zijn Bengaalse katten groter en zwaarder, hebben ronder uitziende koppen met kortere oren, hebben vlekken of rozetten die er meer horizontaal uitzien, en zijn gefokt met de Aziatische luipaardkat en residentiële kortharige huiskatten. Ter vergelijking, Ocicats hebben langere koppen met grotere oren, afgeronde of duimgrote vlekken, en zijn gefokt met een Siamese kat en een Abessijn.

Grootte

Bengalen hebben grotere botten dan Ocicats en zijn daarom zwaarder., variërend van 12 tot 15 pond voor mannetjes en 10 tot 12 pond voor vrouwtjes. Ze hebben een slank en gespierd lichaam met langere achterpoten, wat hun loop als “prowl-achtig” beïnvloedt.

Ocicats, aan de andere kant, zijn typisch 9 tot 12 pond voor mannetjes (sommige kunnen tot 14 pond wegen) en 7 tot 9 pond voor de vrouwtjes. Dit ras is even atletisch als Bengalen, gezien het goed gespierde lichaam van de Ocicat.

Lichaam/vacht

Een groot onderscheid bij Bengalen is een “bult” op het achterhoofd/nek – tussen de schouders. Ze hebben een pels die lijkt op de vacht van een konijn en een reden waarom sommige mensen denken dat ze hypoallergeen zijn.

Ze hebben ook hebben een veel ronder uitziend hoofd met volledige haarkussentjes, kortere oren die aan de bovenkant afgerond zijn, en geen oorpluimen.

Ocicats hebben niet de “bult” van de Bengalen; de vacht ziet er voor een toevallige waarnemer hetzelfde uit, maar het is verre van dat. Zij hebben een dicht liggende, strakke, gladde vacht, hebben een langere kop, vierkantere snuit en grotere oren. dan die van de Bengalen.

Qua verzorgingseisen hebben beide rassen het minder nodig.

Patroon

Een van de cruciale verschillen is dat Bengalen vlekken of rozetten hebben die er meer horizontaal uitzien in plaats van het bulls-eye patroon van de Ocicat.

De vlekken op een Ocicat zouden afgerond of ter grootte van een duimafdruk moeten zijn, terwijl de vlekken op een Bengaal verschillende soorten kunnen zijn, zoals afgeronde gebieden, rozetten, pijlpunten of pootafdrukken. De Bengaalse kat kan ook gemarmerde patronen hebben, maar ze moeten niet bulls-eye zijn zoals in een traditioneel tabby patroon.

Er zijn veel overeenkomsten in de markeringen op de kop rond de ogen. Hoewel, Bengalen

rechtere “wenkbrauw” aftekeningen hebben, terwijl de Ocicats een nog rondere streep hebben.

De tint van de buik is witter bij een Bengaal en ze hebben prachtige vlekken op hun buik. Het patroon op de staart van een Ocicat is een lijn aan de bovenkant met vlekken aan de zijkanten in tegenstelling tot strepen.

De Bengaal heeft extreem diepe strepen (als een tijger) die rond de hele staart lopen (of bijna). De strepen op de poten van een Ocicat zijn lange uitgestrekte plaatsen of plekken.

Wat is de oorsprong van de Bengaalse kat?

In tegenstelling tot de Ocicat hebben Bengalen een wilde oorsprong. De Bengaal werd gefokt door kruising van de Aziatische Luipaardkat, een kleine wilde kat, met residentiële kortharige huiskatten.

De naam Bengaal is afkomstig van de Latijnse naam van de Aziatische Luipaardkat, Felis bengalensis.

Het kostte de eerste hondenfokker Jean Mill talloze generaties om een prachtige kat te produceren met al het uiterlijk en de intelligentie van de Aziatische luipaardkat, maar het heerlijke temperament van de typische huis-tabby kat. In 1985 onthulde Mill haar verbazingwekkende katachtigen voor het eerst.

Wat is de oorsprong van de Ocicat?

De Ocicat is genoemd naar de Ocelot wilde kat die voorkomt in het zuidwesten van Texas tot in Argentinië. De Ocicat heeft echter geen enkel type Ocelot-bloed in zijn afstamming.

De eerste Ocicat werd gecreëerd als een heerlijk ongeluk in het begin van de jaren 1960 door een fokker, Virginia Daly, die probeerde een Siamese kat met een Abessijn te reproduceren.

Daly vond een zwerfkat die zowel goudkleurige als koperkleurige ogen had. Toen hij werd gepaard met een Siamees, was de eerste van een nieuw ras geboren. Hoewel ze hem Tonga noemde, noemde Daly’s dochter hem Ocicat omdat hij haar deed denken aan een Ocelot.

Later werden dezelfde katten gefokt en werd een tweede Ocicat geboren. Dit gevlekte wonder kreeg de naam Dalai Dotson.

Hij werd de standaard voor het Ocicat type. De eerste Ocicat, Tonga, werd getoond op een kattenshow in 1965.

Het Ocicat register werd ontwikkeld in 1966. Dit ras was zo opvallend dat veel mensen deze katachtigen wilden zien gedijen, en zich aanmeldden bij Daley om deze prachtige kat te helpen ontwikkelen.

Het fokprogramma bleef de nadruk leggen op Abessijnen en Siamezen, maar er werden enkele Amerikaanse Kortharen geïntroduceerd om de Ocicat vacht te voorzien van prachtige zilveren kleuren.

Wat is het temperament en de persoonlijkheid van een Bengaalse kat?

De hedendaagse Bengaal is een uiterst aantrekkelijke kat met een lief, ondeugend, zorgzaam karakter, en fantastische beweeglijkheid. Bengalen houden van hun mensen en worden toegewijd en sterk aan hen gehecht.

Ze zijn echt nieuwsgierig en geïnteresseerd in wat je doet. Ze houden van spelen en blijven tot op hoge leeftijd poeslief.

Veel van hen houden van water en springen misschien bij je binnen als je doucht. Hun voorouders, de Aziatische luipaardkatten, leefden het liefst in de buurt van water en zijn uitstekende zwemmers, en je kunt zien waarom Bengalen een natuurlijke nieuwsgierigheid hebben om rond te spetteren.

Ze hebben wel veel speelgoed en een kattenboom nodig om hen te vermaken (en het dient als hun veilige zone als ze klaar zijn met spelen met de kinderen of andere huisdieren). Net als bij honden, moet u elke dag een tijd afspreken om met hen te spelen.

Dit ras is uiterst nieuwsgierig en niet aan te raden voor een drukke eigenaar, want ze zullen manieren vinden om uw aandacht te trekken. Ze doen het goed in paren of met een hond, en zelfs beter met hun menselijke ouder.

Net als de Ocicat moeten Bengalen getraind worden met kunstjes en vermaakt worden met speelgoed. Bengalen klimmen graag, dus je vindt ze regelmatig in boekenplanken, kasten, deurtoppen en overal waar we maar kunnen komen dat hoog is.

Wat is het temperament en de persoonlijkheid van de Ocicat?

Ocicats zijn zowel extreem dynamisch als slim. Ze zijn zeer verbaal en worden vaak “praters” genoemd.

Ze zijn loyaal, zorgzaam en hebben de neiging om zich stevig aan hun eigenaars te hechten. Ze zijn ideaal als reisgezelschap en zijn sociaal tegenover zowel mensen als andere huisdieren.

Als sociale katachtigen zouden Ocicats dankbaar zijn voor een metgezel als je niet in de buurt bent.

Ze zijn vrij slim, en willen niet te lang alleen gelaten worden. Leer ze kunstjes met speelgoed om ze te vermaken voordat ze iets anders in huis vinden om zich mee te vermaken.

Ze houden van actieve spelletjes die hun atletische vermogens bewijzen: een spelletje kat en muis met een snel bewegend doelwit, bijvoorbeeld. Ze houden ook van pootjebaden, zoals duidelijk blijkt uit hun ouder-kat, de Abessijn.

VetStreet raadt u aan een kitten te kiezen van een fokker die nestjes in huis fokt en ze van jongs af aan behandelt, zodat u hun gedrag en persoonlijkheid kunt observeren.

Hebben Bengaalse katten gezondheidsproblemen?

Dit ras heeft mogelijke aandoeningen zoals polycysteuze nierziekte, katachtige infectieuze peritonitis, trichimonas foetus, cataract, progressieve retinale atrofie (PRA) en hypertrofische cardiomyopathie (HCM).. Bengaalse katten hebben 12 tot 16 jaar van de levensverwachting, afhankelijk van talrijke factoren zoals voeding en milieu.

Een van de meest ongelukkige kattenmoordenaars is hypertrofische cardiomyopathieen het is ontdekt dat het erfelijk is bij Bengaalse katten. Deze ziekte tast het hart aan, verdikt de spierwanden en leidt tot pijn en ongemak op de borst.

Om de aanwezigheid van hypertrofische cardiomyopathie op te sporen, Bengaalse katten jaarlijks getest op hartruis en verder onderzoek.

Hebben Ocicats gezondheidsproblemen?

Zoals de meeste huisdieren, is dit ras genetisch gezien vatbaarder voor het erven en ontwikkelen van lever of nier amyloïdose, pyruvaat kinase deficiëntie, hypertrofische cardiomyopathie, parodontale ziekteen gingivitis. Ocicats hebben een levensduur van 15 tot 18 jaar en zijn over het algemeen gezond.

Een punt van zorg bij dit ras is tandvleesontsteking. Deze mondziekte treedt op wanneer de plaag van zoet en zetmeelrijk voedsel zich ophoopt rond de tanden en het tandvlees reageert met roodheid, zwelling, gevoeligheid en soms bloedingen.

Dit treft meestal oudere katten, en kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen zoals genetica, gebroken of scheve tanden, en andere ziekten.. Klinische verschijnselen zijn onder meer kwijlen, huilen bij het eten, meestal aan één kant van de mond kauwen en tijdens de maaltijd besluiteloos voor zijn etensbak zitten.

Om te voorkomen dat uw kat last krijgt van tandvleesontsteking, kunt u ofwel hun dieet veranderen door voedsel te schrappen dat de plaag veroorzaakt, ofwel hun tanden poetsen. Een advies voor u van Hill’s Pet: vraag uw dierenarts om voeding die VOHC (Veterinary Oral Health Council) goedgekeurd, voer dat tandsteen en tandplak bij katten vermindert.

Vraag bij de beslissing om bij een fokker te kopen naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouders van het kitten. Om een lang en gelukkig leven te verzekeren, houdt u uw katachtige fit en gezond door een aanbevolen dieet.