Bombay kat Kleuren: Welke kleuren kunnen Bombay Katten Zijn?

Als je een zwarte kat tegenkomt, denk je er misschien niets anders van dan: “Oh wow, kijk naar die schattige zwarte poes! Ik wil ze alle knuffels geven.” In feite zouden we hetzelfde denken.

Je zou kunnen aannemen dat dit elk type korthaar kat is dat je regelmatig tegenkomt, maar misschien ook niet. Misschien is de katachtige die je ziet eigenlijk de majestueuze Bombay-kat.

Qua uiterlijk is de Bombay kat is in wezen een miniatuur zwarte panter. Van hun uiterlijk, hoge niveaus van activiteit en manier van slingeren door het huis, zou deze kat heel goed wild kunnen zijn. Toch zijn ze een kattenras dat bekend staat als uitzonderlijk vriendelijk en aanhankelijk (net als de Bengalen).

Hoe kun je onderscheid maken tussen een Bombay-kat en een andere zwarte kat? We leggen het uit.

Bombay kat staand

Geschiedenis van de Bombay kat

De Bombay is een combinatie van de prachtige sabel Birmese kat en een Amerikaanse korthaar. Fokker Nikki Horner wilde een kat die qua uiterlijk erg leek op de Birmees, maar met een slanke zwarte vacht – haar eigen miniatuurluipaard. Ze paarde een volledig zwart Amerikaans korthaar mannetje met heldere koperen ogen met een vrouwelijke Birmese kat.

Uiteindelijk werd een nestje Amerikaanse Bombay kittens geboren. Ze hadden de korte, slanke vacht en maniertjes van een Birmees, maar met een volledig zwarte vacht, samen met de heldere gouden ogen van de geliefde Amerikaanse korthaarkat.

Hoewel dit ras werd geboren in haar thuisstad Louisville, Kentucky, noemde Horner deze kat naar de zwarte luipaarden die beroemd leven in Bombay, India (het huidige Mumbai).

Het duurde een paar jaar voordat kattenverenigingen de Bombay erkenden als een officieel ras. Mensen aanschouwen de schoonheid en gratie van deze kat en worden gemystificeerd door hun wilde katten uiterlijk. Wie wil er nu geen kat die eruitziet als een zwarte panter, maar elke avond naast je knuffelt?

Om aan hun mystiek toe te voegen, zijn er niet veel Bombay-katten in de Verenigde Staten of het VK. Hoewel mensen ze mooi en charmant vinden, zijn Bombays niet zo populair als andere gewone kattenrassen. Als je ooit de kans hebt om tijd door te brengen met een Bombay, zorg er dan voor dat je dat doet!

Bombay kat rustend hoofd op poten

Hoe ziet een Bombay kat eruit?

We hebben al gezeurd over het feit dat Bombay-katten eruit zien als miniatuur zwarte panters. Ze hebben sterke, strakke, gespierde lichamen die hen in staat stellen om bijna moeiteloos met gratie door het huis te sluipen. Ze hebben zwarte jassen die kort en dicht zijn, waardoor ze zeer geruststellend zijn om te aaien.

De Bombay wordt beschouwd als een middelgrote kat, maar ze hebben een grote aanwezigheid. Het zijn lange katten, met een lengte tot 20 centimeter, wat alleen maar bijdraagt aan hun panterachtige uiterlijk.

De vacht van een Bombay-kat is uniek omdat deze zal glinsteren in het zonlicht. Als ze perfect worden geraakt, glinsteren deze katten in principe. Dus hoewel ze allemaal zwart zijn, glanzen ze op een manier die nog meer diepte in hun vacht brengt.

Bombay kat slapen op bank

Wat is het verschil tussen Bombays en zwarte katten?

Wanneer we het verschil beschrijven tussen een binnenlandse zwarte kat en een Bombay-kat, hebben we het over hun genetica. Een zwarte kat kan elk kattenras zijn en verwijst eenvoudigweg naar hun vachtkleur. Bombay-katten zijn een specifiek ras, waarbij de enige kleur die ze weergeven zwart is. Dus elke Bombay is een zwarte kat, maar niet elke zwarte kat is een Bombay.

Bombay-katten zijn een specifiek ras dat bekend staat om hun atletische en gespierde lichamen, samen met hun glinsterende, slanke zwarte jassen en korte, dichte vacht. Zwarte katten kunnen tot verschillende rassen behoren en een verscheidenheid aan vachtlengtes vertonen. Je kunt een langharige zwarte kat of een kortharige kat tegenkomen, of misschien zelfs een krullende zwarte kat.

Ogen en gezichtsverschillen

Wanneer we naar een Bombay en een zwarte kat kijken, zijn er een paar duidelijke verschillen die helpen verduidelijken welke welke is. Als beide katten een korte zwarte vacht hebben, moet u mogelijk doorgaan naar een nieuwe indicator. Een Bombay-kat heeft een dikke maar korte snuit en grote alerte ogen die goud of koper zijn. Zwarte katten hebben gemiddelde gelaatstrekken en kunnen een grote verscheidenheid aan oogkleuren hebben.

Het is misschien gemakkelijker om te zien of een zwarte kat een Amerikaanse Bombay is door alleen maar naar hun ogen te kijken. Als het goud of koper is, staar je waarschijnlijk naar een Bombay, hoewel sommige zwarte katten vergelijkbare ogen hebben en geen Bombay zijn (zoals hun voorganger de Amerikaanse korthaar!).

Het is belangrijk op te merken dat Britse Bombay-katten soms groene ogen hebben. Het Britse Bombay is een mix van de Birmezen en de Brits Korthaar.

Lichaamstype en vachtverschillen

De lichaamsvorm en vachttextuur geven ook aan welke zwarte katten Bombays zijn en welke niet.

Bombay-katten zijn gefokt om op een panter of luipaard te lijken – ze zijn compact en gespierd. Ze hebben middellange staarten en afgeronde koppen. Hun vachttextuur is ook uniek omdat het kort en dik is, maar een zeer specifieke glans of glans heeft, vergelijkbaar met lakleer.

Andere zwarte katten kunnen langer en slanker lijken en kunnen verschillende vachtlengtes hebben. Ze kunnen een dunne, fijne vacht of lang, licht golvend haar hebben.

Bovendien zijn Bombay-katten volledig zwart volgens hun rasstandaard. Dit betekent dat hun neuzen, voetzolen, teennagels en oren allemaal zwart zullen zijn. Andere zwarte katten hebben misschien roze voetzolen en neusleer, waardoor het gemakkelijker is om te zien of ze een Bombay zijn of niet.

Persoonlijkheid en gedrag

De Bombay kat is gemakkelijk te herkennen als je ziet hoe ze lopen. Ze zwaaien bijna van links naar rechts, heel erg als een panter. Hun bewegingen zijn rustig en sierlijk, ondanks hun compacte en gespierde make-up.

Bombay-katten zijn zeer intelligent (om niet te zeggen dat andere zwarte katten dat niet zijn). Bombays vinden het meestal gemakkelijk om nieuwe trucs en commando’s te leren … als ze daar zin in hebben. De Bombay heeft een grote persoonlijkheid en misschien ben je een beetje de baas, maar het is allemaal voor de liefde.

Ze willen tijd met je doorbrengen, nieuwe spellen leren en constante mentale stimulatie zoeken. Het zijn kleine schaduwen die je van kamer naar kamer volgen, dus je kunt maar beter klaar zijn om veel aandacht aan je Bombay te besteden.

Zwarte katten variëren sterk in hun persoonlijkheid, afhankelijk van hoe ze zijn opgevoed, wat hun ras is en andere omgevingsomstandigheden. De kans is groot dat een zwarte kat net zo lief en speels is als een Bombay, en misschien minder behoeftig.

Bombay kat met tong uit

Zorgen voor een Bombay

Bombay-katten worden niet alleen gekoesterd om hun verbazingwekkende zwarte vachten, ze zijn ook geliefd om hun eigenwijze persoonlijkheden en over het algemeen beminnelijke kwaliteiten.

Zoals de meeste katten geven ze de voorkeur aan schone ruimtes en willen ze geen rommelige kattenbak. Als je iemand bent die geen tijd heeft om de kattenbak elke dag op te scheppen, overweeg dan om een zelfreinigende kattenbak om het vuile werk voor je te doen.

De Bombay is over het algemeen een makkelijke kat om te verzorgen; ze verharen niet vaak, dus een eenvoudige wekelijkse poetsbeurt is voldoende.

Ze hebben wel veel zorg nodig omdat ze graag betrokken zijn bij je dagelijks leven. Ze willen spelen, dus het hebben van veel kattenspeelgoed, krabpalen en mentaal stimulerende spellen zoals voedselpuzzels zal hen bezig houden en obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen voorkomen.

Bombay-katten vinden het misschien leuk om te leren lopen aan de lijn, maar moeten als binnenkatten worden gehouden. Hun zwarte jassen zijn zowel aantrekkelijk als intimiderend voor sommigen, en je zou nooit het risico willen lopen dat je kat verdwaalt of gewond raakt (Dit is vooral belangrijk dichter bij Halloween. Helaas worden zwarte kittens niet altijd zo aardig behandeld rond de vakantie!)

Deze katten houden ervan om te klimmen (dat is de zwarte panter erin), dus plaatsen kattenbomen en kattenplanken rond je huis kunnen voorkomen dat ze prullaria op moeilijk bereikbare plaatsen omverwerpen. Als ze een richel zien waarop ze willen zitten, zullen ze een manier vinden om het te doen.

Bombays loooove om te eten, dus zorg ervoor dat je op hun gewicht let. Het is belangrijk om ze actief te houden, evenals ze te voeden gezonde geportioneerde maaltijden.

De meeste mensen die een Bombay-kat willen adopteren, willen dit doen vanwege hun mooie vachtkleur, en we nemen het ze niet kwalijk! Maak kennis met slechts één Bombay en je zult snel alle andere redenen begrijpen waarom deze kat een geweldige metgezel is.