Begrijpt mijn kat een glimlach? Het verrassende antwoord


De meesten van ons werken hard om een communicatieve relatie met onze katten te hebben. We praten meerdere keren per dag tegen ze, en doen dingen als glimlachen, zwaaien en “pspsps”-geluiden naar ze maken. Maar begrijpen onze katten sommige van onze vreemde menselijke capriolen eigenlijk wel? Immers, de meeste dieren lachen niet om geluk te tonen, en het tonen van tanden in het dierenrijk kan zelfs worden geassocieerd met agressie.

Dus, weten onze katten wat het betekent als we naar ze lachen?

kattengezicht verdeler 2

Begrijpen katten een glimlach?

In werkelijkheid begrijpen onze katten waarschijnlijk niet wat onze glimlachen betekenen. Dit betekent niet dat ze glimlachen opvatten als een negatief teken, zoals agressie, maar wel dat ze een glimlach misschien niet associëren met iets in het bijzonder.

Als u echter naar uw kat glimlacht elke keer dat u hen een traktatie geeft of roept om te spelen, dan kan uw kat leren om uw glimlach te associëren met specifieke positieve interacties. Dit zal hun mening over jouw rare menselijke lachgedrag misschien niet veranderen, maar sommige katten zullen de associatie leren.

kat likt eigenaars gezicht
Image Credit: AJR_photo, Shutterstock

Hoe kan ik mijn kat laten zien dat ik gelukkig ben?

Hoewel katten de glimlach die we met onze mond maken niet begrijpen, kunnen ze de glimlach die we met onze ogen maken wel begrijpen. Denk aan het gezicht dat je maakt als je lacht, buiten de beweging van je mond om. Je wangen gaan omhoog, waardoor het gebied rond je ogen plooit en je ogen kleiner worden.

Geloof het of niet, dit is iets dat uw kat zal associëren met geluk en zelfs binding. De reden hiervoor is dat katten een gedrag vertonen wanneer ze blij zijn en genegenheid tonen dat soms de “kattenlach” wordt genoemd, of, meer algemeen, het langzame knipperen.

Wat is langzaam knipperen?

Langzaam knipperen is een gedrag dat katten vertonen als ze tevreden zijn, en het wordt vaak geassocieerd met het tonen van genegenheid naar een ander dier, inclusief mensen. Dit gedrag bestaat erin dat een kat zijn ogen vernauwt, bijna tot spleetjes. Vaak zal uw kat, wanneer hij oogcontact met u maakt en zijn ogen vernauwt, langzaam met zijn ogen knipperen. Dit is een teken van genegenheid en liefde dat specifiek is voor katten.

Als je je kat echt wilt laten weten dat je blij bent, lach dan niet alleen met je ogen of vernauw je ogen. Zorg ervoor dat je ze een paar langzame knipogen teruggeeft terwijl je oogcontact met ze maakt. Dit zal de genegenheid teruggeven aan uw kat en hem verzekeren dat u ook gelukkig en tevreden bent in de situatie. Na verloop van tijd kan dit de band tussen u beiden versterken en uw kat helpen zich veiliger en gelukkiger te voelen in zijn thuisomgeving.

kat langzaam knipperen
Image Credit: Oldiefan, Pixabay

3 kat gezicht verdeler

In Conclusie

Katten begrijpen menselijke glimlachen niet, maar ze begrijpen wel de handeling van het vernauwen van de ogen. Langzaam knipperen tijdens het vernauwen van de ogen en oogcontact maken met een kat is een geweldige manier om hen geluk en genegenheid te tonen. Het kan een paar keer duren voordat uw kat begrijpt wat u doet. In veel gevallen is het beste moment om dit te doen wanneer uw kat het eerst bij u doet. Geef het gebaar terug terwijl ze aandacht aan u besteden en ze zullen waarschijnlijk beginnen op te pikken dat u het vaker doet.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: New Africa, Shutterstock