Alternatieven voor Declawing in Cats

Ben je het zat dat je kat aan het meubilair krabt of gaten in het tapijt achterlaat? Misschien gebruiken ze je benen als krabpaal? We snappen het. Krabben kan een frustrerend probleem zijn bij katten. Je vraagt je misschien zelfs af of declameren het antwoord zou kunnen zijn.

Maar de waarheid is dat katten hun klauwen nodig hebben en declawing is een ernstige chirurgische ingreep die kan leiden tot aanhoudende pijn en aanzienlijke gedragsproblemen. Veel kattenexperts beschouwen declameren als een onnodige en onethische procedure. In feite is declawing in veel landen verboden.

Als katteneigenaar is het belangrijk om te begrijpen wat er daadwerkelijk gebeurt tijdens het declameren en hoe dit uw kat op de lange termijn kan beïnvloeden.  Maar we weten ook hoe frustrerend krabgedrag kan zijn om mee om te gaan!

Daarom hebben we een lijst samengesteld met alternatieven voor declawing – omdat we geloven dat katten hun klauwen nodig hebben.

Wat is declameren bij katten?

Declawing bij katten (technisch “onychectomie” genoemd) is niet alleen het verwijderen van de nagels van uw kat.

Declawing bij katten (technisch “onychectomie” genoemd) is niet alleen het verwijderen van de nagels van uw kat.

Uitgevoerd onder algemene verdoving, omvat declawing eigenlijk het operatief amputeren van het laatste gewricht van elke teen. Dit is het equivalent van het verwijderen van het uiteinde van elk van je vingers en tenen ter hoogte van je bovenste knokkel.

Herstel van de procedure kan langdurig zijn en sommige katten ervaren levenslange pijn. De procedure wordt ook geassocieerd met aanzienlijke gedragsproblemen, zoals agressie en bijten.

Wat zijn de problemen met declameren bij katten?

Declawing veroorzaakt pijn

Close-up van de poot van een kitten met een menselijke vinger voor contrast

Het verwijderen van het uiteinde van de teen verandert ook hoe hun poot de grond raakt wanneer ze lopen.

Katten declameren is pijnlijk. Hoewel katten pijnverlichting krijgen tijdens en na de operatie, zullen de meeste katten zich nog steeds ongemakkelijk voelen. Tot 50% van de katten ervaart complicaties zoals pijn, kreupelheid, infecties en gedragsveranderingen. Sommige katten lijden ook aan chronische pijn als gevolg van declawing. Dit kan te wijten zijn aan complicaties (zoals benige fragmenten die achterblijven) of artritis die zich vaak ontwikkelt in de geamputeerde gewrichten.

Het verwijderen van het uiteinde van de teen verandert ook hoe hun poot de grond raakt wanneer ze lopen. Dit verandert permanent hun gang en betekent dat de druk wordt verdeeld op plaatsen van de voet die het niet zou moeten zijn. Wat, je raadt het al, kan leiden tot meer pijn.

Lees ook: Hoe vaak kattennagels te knippen: een dierenarts legt uit

Declameren kan leiden tot gedragsproblemen

Grijze Schotse vouwkat met poten op de voorgrond

Mensen wenden zich vaak tot declameren om ongewenst gedrag te verminderen. Maar velen realiseren zich niet dat het eigenlijk meer kan creëren!

Mensen wenden zich vaak tot declameren om ongewenst gedrag te verminderen. Maar velen realiseren zich niet dat het eigenlijk meer kan creëren!

Omdat katten die zijn gedeclameerd vaak leven met chronische pijn, vertonen ze vaak significante veranderingen in hun gedrag. Katten die vroeger vriendelijk en sociaal waren, kunnen agressief worden. Dit kan leiden tot gedrag zoals sissen en bijten.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Declameren kan leiden tot chronische stress en angst

Katten gebruiken hun klauwen om natuurlijk gedrag uit te drukken.

Katten gebruiken hun klauwen om natuurlijk gedrag uit te drukken. Krabben stelt hen in staat om hun spieren te strekken, hun territorium te ruiken en hun klauwen in goede conditie te houden. Wanneer ze niet in staat zijn om dit natuurlijke gedrag te uiten, kunnen ze gestrest raken.

Stress kan leiden tot een reeks problemen, van gedragsproblemen tot gezondheidsproblemen zoals cystitis of overgrooming.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

Declameren is een onnodige procedure

In feite beschouwen veel kattenexperts declameren als onethisch.

We weten allemaal dat elke verdoving en elke chirurgische ingreep een risico met zich meebrengt. Als de procedure belangrijk is voor de gezondheid of het welzijn van onze kat, is dat risico vaak de moeite waard om te nemen.

Wanneer de procedure daadwerkelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het welzijn van onze kat en helemaal geen voordelen voor hen heeft – zoals bij declawing – is dat risico niet de moeite waard om te nemen. In feite beschouwen veel kattenexperts declameren als onethisch.

Alternatieven voor Declawing

Zodra ze begrijpen wat declawing inhoudt en de problemen die het kan veroorzaken, besluiten de meeste katteneigenaren om niet te declameren. Maar maak je geen zorgen, er zijn veel alternatieven die je kunnen helpen je meubels te beschermen – zonder je kat een onnodige operatie te laten ondergaan.

Nageldoppen

Witte kattenpoten met roze klauwmutsen lternatief om katten te declameren

Ze zijn niet permanent, maar kunnen weken tot maanden op hun plaats blijven.

Nagelmutsen (zoals Soft Paws) zijn een geweldig alternatief voor declawing. Het zijn zachte hoezen die met lijm over de bovenkant van de klauwen van je kat worden aangebracht. Ze zijn niet permanent, maar kunnen weken tot maanden op hun plaats blijven. Nagelmutsen helpen beschermen tegen schade door krabben, terwijl uw kat nog steeds zijn natuurlijke gedrag kan vertonen.

Lees ook: Waarom kauwen katten op hun nagels

Trim de nagels van uw kat

Door de nagels van uw kat regelmatig te knippen, vermindert u de schade die ze in huis kunnen veroorzaken door krabben.

Door de nagels van uw kat regelmatig te knippen, vermindert u de schade die ze in huis kunnen veroorzaken door krabben. Zorg er wel voor dat je alleen de uiteinden bijsnijdt, om het bloedvat in de nagel te vermijden. Als uw kat pittig is om thuis te doen, of als u niet zeker bent van de procedure, zal een trimmer of dierenarts u graag helpen!

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

Zorg voor aantrekkelijke krabgebieden

Krabben is een natuurlijk gedrag voor katten en als katteneigenaren is het belangrijk dat we ze de mogelijkheid bieden om te krabben.

Krabben is een natuurlijk gedrag voor katten en als katteneigenaren is het belangrijk dat we ze de mogelijkheid bieden om te krabben. Maar we hadden natuurlijk liever dat dit niet op onze gloednieuwe bank lag!

In plaats daarvan kunnen we tal van aantrekkelijke en geschikte krasoppervlakken bieden om ze van de bank naar een krabkussen of paal te leiden. Het vinden van de juiste locatie is de sleutel. Houd in de gaten waar je kat graag krabt en plaats je krabpaal naast het item waarvan je wilt dat hij stopt met krabben.

Het kan ook helpen om een paar verschillende oppervlakken aan te bieden die ze kunnen proberen – golfkarton, sisaltouw en tapijt zijn populaire keuzes! Besproei het gebied met een feromoonspray (zoals Feliscratch) of kattenkruid om ze te verleiden.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Opleiding

Positieve bekrachtiging werkt altijd beter dan katten af te wijzen.

Positieve bekrachtiging werkt altijd beter dan katten af te wijzen. Elke keer dat uw kat het aangewezen krabgebied gebruikt, geef hem dan veel positieve bekrachtiging met lof en traktaties. Als je ze ergens ziet krabben waar je niet wilt, verplaats ze dan rustig terug naar hun krabkussen of paal.

Lees ook: Kun je een kat disciplineren?

Zorg ervoor dat aan de behoeften van uw kat wordt voldaan

Hoewel krabben een natuurlijk gedrag is voor katten, is destructief krabben het meest waarschijnlijk als niet aan hun behoeften wordt voldaan.

Hoewel krabben een natuurlijk gedrag is voor katten, is destructief krabben het meest waarschijnlijk als niet aan hun behoeften wordt voldaan. Ervoor zorgen dat ze de juiste omgevingsverrijking hebben (vooral als ze binnen worden gehouden) helpt om verveling te verminderen en lichaamsbeweging aan te moedigen. Dit alles helpt om ongewenst krabben te verminderen.

Lees ook: Waarom krabt en graaft mijn kat rond zijn eten?

Zoek hulp bij een behaviorist

Als je alternatieven voor declawing hebt geprobeerd en nog steeds worstelt met destructief krabgedrag bij je kat, is het misschien tijd om hulp te zoeken bij een kattengedragsdeskundige. Ze zullen het temperament en de omgeving van uw kat beoordelen en u de ondersteuning geven die u nodig hebt om het probleem voorzichtig aan te pakken.

Conclusie

Declawing is een chirurgische ingreep die kan leiden tot levenslange pijn of gedragsproblemen voor katten.

Declawing is een chirurgische ingreep die kan leiden tot levenslange pijn of gedragsproblemen voor katten. Gelukkig zijn er veel goede alternatieven voor declawing die kunnen helpen destructief krabben te verminderen (en uw meubels te behouden!) zonder toevlucht te nemen tot een pijnlijke chirurgische ingreep.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Veelgestelde vragen

Kan declameren humaan?

Declameren bij katten is een controversieel onderwerp. Wanneer het goed wordt uitgevoerd, door een gekwalificeerde dierenarts, wordt het onder narcose uitgevoerd met pijnverlichting tijdens en na de procedure. Echter, zelfs wanneer het correct wordt uitgevoerd, is het in verband gebracht met chronische pijn en gedragsproblemen zoals agressie.

Veel kattenexperts beschouwen de procedure als onmenselijk en onethisch, en het is eigenlijk verboden in veel delen van de wereld. Gelukkig zijn er veel goede alternatieven voor declawing die veel menselijker zijn.

Wordt het als wreed beschouwd om een kat te declameren?

Het verwijderen van de klauwen van een kat voorkomt dat ze het natuurlijke gedrag van krabben uitvoeren. Het vermogen om natuurlijk gedrag uit te voeren is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van ons huisdier. Declawing kan ook op lange termijn pijn en gedrag veroorzakenal veranderingen bij katten, en daarom beschouwen veel kattenexperts het als een wrede en onnodige procedure.

Het goede nieuws is dat er veel effectieve declawing-alternatieven zijn die veel veiliger zijn en onze katten nog steeds in staat stellen hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Zijn er verschillende manieren om een kat te declameren?

Er zijn verschillende methoden om katten te declameren. Het moet altijd worden uitgevoerd door een dierenarts, onder algemene verdoving. De procedure omvat het gebruik van een scalpel, een laser of een nageltrimmer (bekend als de guillotinemethode) om het derde cijfer van elke teen tussen het gewricht te amputeren of door door het bot te snijden. Dit is het equivalent van het verwijderen van het uiteinde van elk van je vingers en tenen ter hoogte van je bovenste knokkel.

De meeste kattenexperts beschouwen declameren als onnodig en onethisch en is in veel delen van de wereld verboden. Gelukkig zijn er veel veilige alternatieven voor declameren bij katten.

Is het OK om een binnenkat te declameren?

Het declameren van katten wordt door de meeste kattenexperts als onethisch en onnodig beschouwd en het is in veel delen van de wereld verboden. Dit komt omdat de procedure op lange termijn pijn en gedragsproblemen bij onze katten kan veroorzaken, zoals agressie. Gelukkig zijn er veel veilige alternatieven voor declawing bij katten die kunnen helpen bij het verminderen van ongewenst klauwen zonder problemen op de lange termijn te veroorzaken.