9 Kattenstaart vragen beantwoord!

waar is een kattenstaart van gemaakt

Voor veel kattenouders kan de katachtige staart behoorlijk mysterieus zijn.

Terwijl de betekenis en de bewegingen achter de staart van een hond meestal duidelijk zijn, kan de staart van een kat een beetje verwarrender zijn. Niet alleen zijn gedragssignalen van katten vaak subtieler in vergelijking met die van honden, maar katten hebben ook een enorm scala aan staartbewegingen die ze kunnen maken. Katten kunnen hun staart buigen tot een bijna perfect vraagteken, hem recht omhoog houden, met afzonderlijke delen flikkeren, en alles daar tussenin.

Hoe kunnen katten in hemelsnaam zo’n breed scala aan unieke bewegingen maken? Wat is de anatomie achter de staart van een kat die dit mogelijk maakt?

Lees verder voor de antwoorden!

1. Waar is de staart van een kat van gemaakt?

De staart van een kat is eigenlijk gemaakt van een reeks kleine botjes, wervels genaamd (de meervoudsvorm van wervel), die van hetzelfde type zijn als de botten waaruit de wervelkolom bestaat. Deze botjes lopen helemaal door tot het einde van de staart en worden steeds kleiner naarmate ze dichter bij het einde van de staart komen.

Deze botten worden bijeengehouden door ligamenten en pezen met spieren die de structuur verder ondersteunen. Omdat er zo veel kleine botjes zijn, met kleine ruimtes ertussen, zijn staarten zeer flexibel, waardoor katten ze op ongelooflijke manieren kunnen bewegen.

2. Hoeveel botten hebben katten in hun staart?

Niet alle katten hebben hetzelfde aantal botten in hun staart en het exacte aantal kan variëren per ras en per individuele katachtige. Maar de meeste katten hebben tussen de 19 en 21 botten in hun staart.

De meeste katten hebben ook ongeveer 250 botten in hun lichaam (dit kan variëren door de botten in de staart), wat betekent dat bijna 10% van de botten van een kat alleen al in de staart zit!

Het meest opmerkelijke voorbeeld van katten met een ongewoon aantal botten in hun staart zijn de Manxkatten, die beroemd zijn om hun korte of geheel onbestaande staarten. Zelfs onder Manxkatten is er een breed scala aan staartlengtes, sommige hebben geen staart en andere hebben de helft van de normale staartlengte – en alles daar tussenin.

3. Hebben katten kraakbeen in hun staart?

Ja, dat hebben ze! Hoewel de meest bekende voorbeelden van kraakbeen voor de meeste mensen de neus en het oor zijn, is kraakbeen een heel gewoon type bindweefsel dat niet alleen in ons eigen lichaam voorkomt, maar ook in dat van onze katten – inclusief de staart!

Het flexibele kraakbeen is een van de verschillende factoren die katten in staat stellen zoveel variatie in hun staartbewegingen te hebben.

4. Voelen katten pijn in hun staart?

Ja! Hoewel het misschien lijkt alsof het los staat van hun lichaam, is de staart van een kat extreem gevoelig en bevat het verschillende zenuwen die vanuit de ruggengraat lopen. Deze zenuwen controleren niet alleen de precieze bewegingen van de staart, maar ook functies die verband houden met de blaas, achterpoten, en zelfs de darm!

Soms kan het lijken alsof katten volledig cavalier zijn met hun staart. Ik weet dat ik de staart van mijn kat door de deuropening heb moeten borstelen met mijn voet, omdat ze zich totaal niet lijkt te bekommeren om de sluitende deur.

Maar in werkelijkheid geven katten wel degelijk veel om hun staart, en verwondingen aan de staart kunnen een hele reeks problemen veroorzaken, waaronder incontinentie en problemen met poepen.

5. Kunnen Katten Leven Zonder Staart?

Ja, katten kunnen leven zonder staart! Hoewel staarten onze katten helpen om in evenwicht te blijven door als tegengewicht te dienen, kunnen katachtigen zich aanpassen en leren om zonder staart te leven. Of dat nu het gevolg is van amputatie of gewoon omdat ze zonder staart geboren zijn, de meeste katten hebben geen probleem om zonder staart te leven.

6. Hebben Katten Controle Over Hun Staarten?

Ja, katten hebben volledige controle over hun staart, maar sommige bewegingen kunnen onwillekeurig worden gemaakt – of in ieder geval zonder bewuste inspanning. Wanneer een kat springt en door de wereld om zich heen navigeert, kan zijn staart op natuurlijke wijze reageren op zijn bewegingen en hem helpen in evenwicht te blijven. Net zoals uw oogleden zich sluiten wanneer een voorwerp op uw oog afkomt, past de staart van uw kat zich aan op basis van de bewegingen van uw kat.

Wij hebben volledige controle over onze oogleden en onze katten hebben volledige controle over hun staart, maar in beide gevallen zijn er momenten die plaatsvinden zonder bewuste inspanning of controle.

7. Hoe lang is de staart van een kat?

Gemiddeld is de staart van een huiskat 12 centimeter lang. Maar wat de staart van de kat soms zo indrukwekkend maakt, is het feit dat hun lichaam gemiddeld slechts 18 centimeter lang is (zonder staart). Dat betekent dat hun staart meer dan de helft van de lengte van hun hele lichaam is!

Het internet staat vol met katten met extra lange staarten, maar geen enkele is langer dan de zeer knappe Maine Coon die de naam Cygnus Regulus Powers draagt. Hij houdt het record voor de langste kattenstaart met een indrukwekkende lengte van 17.58 inches.

Je kunt zijn kattenstaart in al zijn glorie hier zien:

8. Doet het trekken aan de staart van een kat hem pijn?

Ja, trekken aan de staart van een kat veroorzaakt niet alleen pijn bij de kat, maar kan ook resulteren in een ernstige, en zelfs levensbedreigende, verwonding. Dat komt omdat de zenuwen van de staart zich vanuit de ruggengraat vertakken en kritische functies zoals ontlasting, urineren, en zelfs beweging in de achterste ledematen regelen.

Katten die een ernstig staarttrekletsel hebben opgelopen, kunnen hun staart mogelijk niet langer omhoog houden en zullen in sommige gevallen urine of uitwerpselen kwijlen nadat ze de volledige controle over deze functies hebben verloren. Hoewel je bij een staarttrek verwonding misschien alleen denkt aan een persoon die aan een staart trekt, kunnen dit soort verwondingen ook ontstaan als katten in gevecht raken met andere dieren of als hun staart klem komt te zitten tussen een deur.

9. Hoeveel spieren zitten er in de staart van een kat?

Katten hebben 6 verschillende spieren in hun staart en deze werken allemaal samen om katten een enorm scala aan bewegingen te geven. Natuurlijk zijn deze spieren slechts een deel van het plaatje en is het het hele systeem van kleine botjes, spieren en bindweefsel dat katten hun unieke staart geeft.

Afsluitende gedachten

Zowel expressief als uiterst functioneel, de staarten van onze katten zijn geweldig!

Wat vond je het meest interessant of verrassend aan de anatomie van de staart van je kat?