Skip to Content

40 wilde kattenrassen – Laten we diep in de kattenwild gaan


Welkom bij de katten in het wild!

Dit artikel behandelt 40 soorten wilde katten die ooit in de wereld zijn gezien. De schoonheid van de kleine Roestig gevlekte kat uit Sri Lanka, de Afrikaanse en Aziatische kat en de enorme Siberische tijger zullen je sprakeloos achterlaten.

We zijn allemaal bekend met luipaarden, tijgers, jaguars en de koning van de jungle – leeuwen, maar hoe zit het met andere wilde kattenrassen? Als je geïnteresseerd bent in het zien van enkele van de mooiste en interessantste Felidae-wezens, lees dan verder!

Wilde kattenrassen

Eerst zullen we kleine wilde kattenrassen zien!

Kleine wilde kattenrassen

1. Chinese bergkat

mooie Chinese bergkat zittend in het veld
Foto uit: @sciencenewsmagazine

Felis Bieti

De Chinese bergkat, ook bekend als de Chinese woestijnkat en de Chinese steppekat, is een kleine wilde kat die voorkomt in de bergen van West-China. Het wordt door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) vermeld als een kwetsbare soort, omdat de totale populatie wordt geschat op minder dan 10.000 individuen, met een dalende trend.

De Chinese bergkat is aangepast aan het leven in rotsachtige, droge omgevingen en prooien op kleine zoogdieren zoals pika’s en knaagdieren. Het is een solitaire kat die voornamelijk actief is bij zonsopgang en zonsondergang. Er is weinig bekend over het gedrag en de ecologie van de soort, omdat het zeldzaam en ongrijpbaar is en slechts op een paar geïsoleerde locaties is bestudeerd.

2. Jungle Kat

Zwartvoetkat

Felis Chaus

De junglekat (Felis chaus), ook bekend als de rietkat of moeraskat, is een middelgrote wilde kat die voorkomt in verschillende habitats in een groot deel van Azië, waaronder het Indiase subcontinent, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.

Het is een veelzijdige en aanpasbare soort die kan leven in een reeks habitats, waaronder bossen, graslanden, moerassen en landbouwgebieden. Junglekatten zijn solitaire en territoriale dieren die op verschillende prooien jagen, waaronder kleine zoogdieren, vogels en reptielen. Ze zijn overdag actief en gebruiken vocalisaties, geurmarkering en visuele displays om met andere katten te communiceren.

3. Zwartvoetige kat

Zwartvoetkat zit op het gras en kijkt om zich heen

Felis nigripes

De zwartvoetkat (Felis nigripes), ook bekend als de kleinvoetige kat of Afrikaanse zwartvoetkat, is een kleine wilde kat afkomstig uit de graslanden en savannes van zuidelijk Afrika. Het is de kleinste wilde kat op het continent en staat bekend om zijn grote oren, korte poten en zwarte poten, die hem zijn onderscheidende uiterlijk geven.

Zwartvoetkatten zijn nachtdieren en solitaire dieren die vooral op knaagdieren en kleine vogels jagen. Ze zijn aanpasbaar en kunnen overleven in verschillende habitats, waaronder semi-aride regio’s, maar ze worden voornamelijk gevonden in gebieden met een betrouwbare bron van water.

4. Europese Wildcat

Europese Wildcat staat op een boom in het bos

Felis Silvestris

De Europese wilde kat is een klein tot middelgroot wild kattenras dat voorkomt in verschillende Europese habitats, waaronder bossen, graslanden en bergachtige gebieden. Het is een nauwe verwant van de huiskat en wordt beschouwd als de voorouder van veel huiskatrassen.

Europese wilde katten zijn solitaire en territoriale dieren die jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder knaagdieren, vogels en konijnen. Ze zijn voornamelijk actief bij zonsopgang en zonsondergang en gebruiken vocalisaties, geurmarkering en visuele displays om met andere katten te communiceren.

5. Afrikaanse en Aziatische kat

steigerende Aziatische Kat

Felis Lybica

Na enkele recente taxonomische veranderingen zijn de wilde kattensoorten gescheiden in de Afrikaanse wilde kat en Aziatische wilde kat en de Europese wilde kat.

6. Zand kat

Sand Cat zit opgerold op een rots

Felis Margarita

De zandkat (Felis margarita), ook bekend als de zandduinkat, is een kleine wilde kat die voorkomt in zanderige en droge omgevingen in Noord-Afrika en Centraal-Azië. Het is aangepast aan het leven in barre woestijnomstandigheden en is bestand tegen extreme temperaturen.

Zandkatten zijn nachtdieren en solitaire dieren die jagen op kleine zoogdieren, vogels en reptielen. Ze zijn goed gecamoufleerd in hun zanderige habitat en zijn moeilijk te herkennen, waardoor ze weinig bekend en ongrijpbaar zijn.

7. Sunda Luipaard Kat

Sunda Leopard Cat ligt op een houten voet

Prionailurus Javanensis

De Soenda-luipaardkat, ook bekend als de Javaanse luipaardkat, is een kleine wilde kat die voorkomt in de bossen van Java, Sumatra en Borneo in Indonesië. Het is een naaste verwant van de huiskat en wordt beschouwd als de voorouder of de Aziatische luipaardkat, een populair ras van huiskat.

Soendaapapkatten zijn behendige klimmers en nachtelijke jagers die jagen op kleine zoogdieren, vogels en reptielen. Het zijn schuwe en ongrijpbare dieren die zelden door mensen worden gezien.

8. Luipaardkat van het vasteland

Mainland Leopard Cat slaapt hangend aan een boom
Foto uit: @sorani_tsuki

Prionailurus Bengalensis

De luipaardkat op het vasteland (Prionailurus bengalensis) is een klein wild kattenras dat voorkomt in verschillende habitats in een groot deel van Azië, waaronder bossen, graslanden en landbouwgebieden. Het is een nauwe verwant van de huiskat en wordt beschouwd als de voorouder van verschillende Aziatische huiskatrassen.

9. Platkoppige kat

Platkopkat sluipt rond

Prionailurus Planiceps

De platkopkat (Prionailurus planiceps) is een kleine, zeldzame wilde kat die voorkomt in de laaglandbossen van het Maleisische schiereiland, Borneo en Sumatra. Het is een semi-aquatische soort die is aangepast aan het leven in wetlands en staat bekend om zijn unieke lichaamsvorm, met een afgeplat hoofd en nek, korte benen en tenen met zwemvliezen. Platkopkatten zijn nachtdieren en solitaire dieren die zich voornamelijk voeden met vis.

10. Vissen Kat

mooie vissen kat wandelingen in het veld

Prionailurus Viverrinus

De vissende kat is een middelgrote wilde kat die voorkomt in de wetlands van Zuid- en Zuidoost-Azië. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een bedreven zwemmer en visser, en het voedt zich voornamelijk met vissen en andere aquatische prooien. Vissende katten zijn aangepast aan het leven in wetlands en zijn te vinden in een verscheidenheid aan habitats, waaronder moerassen, moerassen en mangrovebossen.

11. Pallas Kat

Pallas Cat wandelingen in de boom

Otocolobus Manul

De Pallas’s kat (Otocolobus manul), ook bekend als de manul, is een kleine wilde kat die voorkomt in de graslanden en montane steppen van Centraal- en Oost-Azië. Het is een gedrongen kat met een dikke vacht, korte poten en een rond gezicht, en het is aangepast aan het leven in koude, droge omgevingen.

12. Roestige kat

mooie Roestig gevlekte Kat zit en kijkt naar de camera

Prionailurus Rubiginosus

De Pallas’s kat, ook bekend als de manul, is een kleine wilde kat die voorkomt in de graslanden en montane steppen van Centraal- en Oost-Azië. Het is een gedrongen kat met een dikke vacht, korte poten en een rond gezicht, en het is aangepast aan het leven in de koude en dartelende natuur.

13. Jaguarundi

Jaguarundi kat zit in de natuur tussen het groen

Herpailurus Yagouaroundi

De jaguarundi (Herpailurus yagouaroundi) is een kleine wilde kat die voorkomt in de bossen, graslanden en wetlands van Midden- en Zuid-Amerika. Het is een slanke, langharige kat met een korte staart en een opvallende kopvorm, en het is aangepast aan het leven in verschillende habitats.

14. Afrikaanse Gouden Kat

Afrikaanse Gouden Kat zittend op een kussen

Caracal Aurata

De Afrikaanse gouden kat is een middelgrote wilde kat die voorkomt in de regenwouden van West- en Centraal-Afrika. Het is een eenzame en geheimzinnige kat die voornamelijk actief is bij zonsopgang en zonsondergang. Afrikaanse gouden katten zijn aangepast aan het leven in bosrijke omgevingen en zijn bekwame klimmers en jagers.

15. Cheeta

Cheetah kat wandelingen

Acinonyx Jubatus

De cheeta is een grote kat die voorkomt in verschillende habitats in Afrika en een klein deel van Iran. Het is het snelste landdier ter wereld, in staat om snelheden tot 75 mph (120 km / h) te bereiken in korte uitbarstingen. Cheeta’s zijn aangepast aan het leven in open, graslandomgevingen en staan bekend om hun slanke bouw, lange benen en opvallende zwarte vlekken.

Ze zijn vleesetend en jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder antilopen en gazellen. Cheeta’s zijn over het algemeen solitaire en territoriale dieren, hoewel vrouwtjes in kleine groepen met hun nakomelingen kunnen leven.

16. Euraziatische Lynx

Euraziatische Lynx wandelingen in de sneeuw

Lynx Lynx

De Euraziatische lynx is een middelgrote wilde kat die voorkomt in verschillende habitats in Europa en Azië, waaronder bossen, graslanden en bergachtige gebieden. Het is de grootste lynxsoort en staat bekend om zijn lange poten, getufte oren en onderscheidend vachtpatroon. Euraziatische lynxen zijn solitaire en territoriale dieren die jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder konijnen, hazen en kleine zoogdieren.

Het zijn bekwame klimmers en hebben een uitstekend gezichtsvermogen, gehoor en geur, die ze gebruiken om hun prooi te lokaliseren. De Euraziatische lynx staat op de lijst van bijna bedreigd door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) vanwege habitatverlies, stroperij en conflicten met mensen. Instandhoudingsinspanningen zijn aan de gang om protect en behoud lynxpopulaties in het wild.

17. Canada Lynx

Canada Lynx kat rennen in de sneeuw

Lynx Canadensis

De Canadese lynx is een middelgroot wild kattenras dat voorkomt in de bossen van Canada, Alaska en het noorden van de Verenigde Staten. Het is aangepast aan het leven in koude, besneeuwde omgevingen en staat bekend om zijn lange benen, getufte oren en dikke bontjas.

Canada-lynxen zijn solitaire en territoriale dieren die voornamelijk op sneeuwschoenhazen jagen, hoewel ze zich ook voeden met andere kleine zoogdieren, vogels en aas.

18. Iberische Lynx

Iberische Lynx kat zit op een stenen rots

Lynx Pardinus

De Iberische lynx is een kleine wilde kat die voorkomt in de bossen en struikgewas van het Iberisch schiereiland in Spanje en Portugal. Het is de meest bedreigde katachtige soort ter wereld, met minder dan 200 exemplaren die in het wild blijven.

De Iberische lynx is aangepast aan het leven in mediterrane habitats en staat bekend om zijn lange poten, getufte oren en onderscheidend vachtpatroon. Het is een solitair en territoriaal dier dat zich voornamelijk voedt met konijnen, hoewel het ook zal jagen op andere kleine zoogdieren en vogels.

De Iberische lynx staat op de lijst van ernstig bedreigde door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) vanwege habitatverlies, stroperij en een afname van zijn belangrijkste prooi, het Europese konijn.

19. Kodkod

de mooie Kodkod kat zit en rust
Foto uit: @leopardusguigna

Leopardus Guigna

De kodkod (Leopardus guigna) is een kleine wilde kat die voorkomt in de bossen van Chili en Argentinië in Zuid-Amerika. Het is de kleinste kattensoort in Noord- en Zuid-Amerika en staat bekend om zijn kleine formaat, onderscheidend vachtpatroon dat bruingeel tot grijsbruin is met donkere vlekken en getufte oren.

20. Andeskat

Andes Kat staand op een balk

Leopardus Jacobita

De Andeskat is een van ’s werelds meest zelden geziene kleine wilde katten, te vinden in de hooggelegen graslanden en rotsachtige kliffen van het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Het is een zeldzame en ongrijpbare soort die is aangepast aan het leven in barre, droge omgevingen en staat bekend om zijn kenmerkende vachtpatroon, getufte oren en lange benen.

21. De kat van Geoffroy

Geoffroy's Cat staat op een boom en kijkt om zich heen

Leopardus Geoffroyi

De kat van Geoffroy is een klein wild kattenras vergelijkbaar met Kodkod, maar een beetje groter en te vinden in de graslanden, bossen en wetlands van Zuid-Amerika. Het is een veelzijdige en aanpasbare soort die in staat is om te overleven in een verscheidenheid aan habitats en staat bekend om zijn onderscheidende vachtpatroon.

22. Zuidelijke Oncilla

Zuidelijke Oncilla kat zit verdrietig op een houten oppervlak
Foto uit: @zootografiados

Leopardus Guttulus

De zuidelijke oncilla, ook bekend als de tigrina, is een kleine wilde kat die voorkomt in de bossen van Zuid-Amerika. Het is een nauwe verwant van de ocelot en staat bekend om zijn kenmerkende vachtpatroon, getufte oren en lange benen. Zuidelijke oncilla’s zijn nachtdieren en solitaire dieren die jagen op kleine zoogdieren, vogels en reptielen. Het zijn bekwame klimmers en kunnen zwemmen en duiken op zoek naar prooien.

De zuidelijke oncilla staat op de lijst van bijna bedreigd door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) vanwege habitatverlies en -degradatie, evenals jacht en vallen. Er is nog veel te leren over de biologie en het gedrag van deze weinig bekende en ongrijpbare kat.

23. Noordelijke Oncilla

een mooie Noordelijke Oncilla kat ligt op een boom

Leopardus Tigrinus

De noordelijke oncilla (tigrillo) is een kleine wilde kat die voorkomt in de bossen van Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Het is een nauwe verwant van de ocelot en vrij vergelijkbaar met margay, maar kleiner.

24. Ocelot

Een ocelot loopt in de wei

Leopardus Pardalis

De ocelot is een middelgrote wilde kat die voorkomt in de bossen, graslanden en wetlands van Midden- en Zuid-Amerika. Het is een solitair en nachtelijk dier.

25. Pampas Kat

Een mooie jonge pampakat op een verlaten weg

Leopardus Colocolo

De pampaskat (Leopardus colocolo) is een kleine wilde kat die voorkomt in de graslanden, savannes en bossen van Zuid-Amerika. Het is een naaste verwant van de huiskat.

26. Margay

een mooie Margay kat

Leopardus Wiedii

De margay (Leopardus wiedii) is een kleine wilde kat die voorkomt in de bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Het is een nauwe verwant van de ocelot en staat bekend om zijn kenmerkende vachtpatroon, getufte oren en lange benen.

Margays zijn nachtdieren and solitaire dieren die jagen op kleine zoogdieren, vogels en reptielen. Het zijn bekwame klimmers en kunnen hun enkels 180 graden draaien, waardoor ze met hun hoofd bomen kunnen afdalen.

27. Caracal

Caracal kat staat in de natuur

Caracal Caracal

De caracal (Caracal caracal) is een middelgrote wilde kat die voorkomt in verschillende habitats in Afrika, het Midden-Oosten en Centraal- en Zuid-Azië. Het is een solitair en nachtdier dat is aangepast aan het leven in droge, graslandomgevingen en staat bekend om zijn kenmerkende lange oren en zwarte plukjes vacht op de toppen van zijn oren.

Caracals zijn vleesetend en jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder kleine zoogdieren, vogels en reptielen. Het zijn bekwame klimmers en kunnen tot 9 voet (2,7 meter) in de lucht springen om vogels tijdens de vlucht te vangen.

28. Serval

Serval in het gras

Leptailurus serval

De serval is een middelgrote wilde kat die voorkomt in de graslanden en wetlands van Afrika. Het is een slanke en behendige kat met lange poten en een onderscheidend vachtpatroon, en het staat bekend om zijn vermogen om tot 10 voet (3 meter) in de lucht te springen om vogels tijdens de vlucht te vangen.

29. Borneo Bay Kat

Borneo Bay Cat in het bos
Foto uit: @arc_found

Catopuma Badia

De Borneo bay kat, ook bekend als de Borneose gemarmerde kat, is een kleine wilde kat gevonden in de bossen van Borneo. Het is een zeldzame en ongrijpbare soort die bekend staat om zijn kenmerkende vachtpatroon en getufte oren. Borneo-baaikatten zijn nachtdieren en solitaire dieren die jagen op kleine zoogdieren, vogels en reptielen.

Ze zijn aangepast aan het leven in bosrijke omgevingen en zijn bekwame klimmers. De Borneo-baaikat staat door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) op de lijst van ernstig bedreigd vanwege habitatverlies en -degradatie, evenals jagen en vangen.

30. Gemarmerde Kat

schattige Gemarmerde Kat

Perdofelis Marmorata

De gemarmerde kat is een kleine wilde kat die voorkomt in de bossen van Zuid- en Zuidoost-Azië. Het is een zeldzame en ongrijpbare soort die bekend staat om zijn kenmerkende vachtpatroon en getufte oren.

Gemarmerde katten zijn nachtelijke en solitaire klimmers die jagen op kleine zoogdieren, vogels en reptielen. Ze zijn aangepast aan het leven in bosrijke omgevingen en zijn bekwame klimmers. De gemarmerde kat staat op de lijst van kwetsbare dieren van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) vanwege habitatverlies en -aantasting.

31. Aziatische Gouden Kat

Asiatic Golden Cat staat en kijkt naar de camera
Foto uit: @big_wild_cats

Catopuma Temminckii

De Aziatische gouden kat is een middelgrote wilde kat, een geweldige klimmer, te vinden in de bossen van Zuid- en Zuidoost-Azië. Het is een solitair en nachtelijk dier dat is aangepast aan het leven in verschillende habitats.

32. Poema

Puma kat wandelingen in het bos

Puma Concolor

De poema is een grote kat die voorkomt in verschillende habitats in Noord- en Zuid-Amerika. Het is ook bekend als de bergleeuw, poema en panter en is de op een na zwaarste kat in Amerika na de jaguar.

Poema’s zijn aanpasbare en solitaire dieren die bekend staan om hun krachtige lichamen, sterke poten en onderscheidend vachtpatroon. Ze zijn vleesetend en jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder herten, elanden en andere kleine zoogdieren. Poema’s zijn bekwame klimmers en kunnen tot 20 voet (6 meter) in de lucht springen om prooien te vangen

33. Bobcat

Een bobcat ligt op een rots

De bobcat is een middelgroot wild kattenras vergelijkbaar met de Canada Lynx in verschillende habitats in Noord-Amerika, van Zuid-Canada tot Centraal-Mexico. Het is een solitair en nachtelijk dier dat is aangepast aan het leven in verschillende omgevingen.

Bobcats zijn vleesetend en jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder konijnen, hazen en kleine zoogdieren. Het zijn bekwame klimmers en kunnen zwemmen en duiken op zoek naar prooien. De bobcat wordt niet als bedreigd beschouwd en is wijd verspreid over zijn verspreidingsgebied. Het wordt in sommige gebieden door de wet beschermd, maar wordt ook in andere gebieden bejaagd voor zijn vacht.

Grote wilde kattenrassen

Nu we te maken hebben gehad met kleine wilde kattenrassen, is het tijd om te kijken welke de 7 grote wilde kattenrassen zijn. Deze grote katten zijn grote katachtigen en enkele van de meest bedreigde soorten.

34. Leeuw

een prachtige leeuw staat in de woestijn

Panthera Leo

De leeuw is een grote kattensoort die voorkomt in de graslanden en savannes van Afrika. Het is de grootste kattensoort en staat bekend om zijn manen, krachtige lichaam en sociaal gedrag. Leeuwen zijn vleesetend en jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder antilopen, zebra’s en andere grote zoogdieren.

Het zijn sociale dieren en leven in groepen die trots worden genoemd, die worden geleid door een dominant mannetje. Leeuwen worden niet als bedreigd beschouwd, maar hun populaties zijn afgenomen als gevolg van habitatverlies en conflicten met mensen. De leeuw wordt in veel landen door de wet beschermd, maar er wordt nog steeds illegaal op hem gejaagd vanwege zijn huid, botten en andere lichaamsdelen.

GERELATEERD: Kunnen leeuwen worden gedomesticeerd?

35. Tijger

Tijger ligt op het zand

Panthera Tigris

De tijger is het grootste wilde kattenras dat te vinden is in verschillende habitats in Azië, waaronder bossen, graslanden en moerassen. Het is de grootste kattensoort in Azië en staat bekend om zijn kenmerkende oranje en zwarte vacht, krachtige lichaam en lange staart. Tijgers zijn vleesetend en jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder herten, wilde zwijnen en andere grote zoogdieren. Het zijn solitaire dieren en verdedigen grote territoria tegen andere tijgers.

Tijgers worden bedreigd en hun populaties zijn dramatisch afgenomen als gevolg van habitatverlies, stroperij en conflicten met mensen. Er zijn verschillende ondersoorten van tijgers, waaronder de Bengaalse tijger, Siberische tijger, Sumatraanse tijger en Zuid-Chinese tijger.

36. Luipaard

Een luipaard ligt op een boom en kijkt om zich heen

Panthera pardus |

Het luipaard is een middelgrote tot grote kattensoort die voorkomt in verschillende habitats in Afrika en Azië. Het staat bekend om zijn kenmerkende vachtpatroon, dat bestaat uit cirkelvormige vlekken die rozetten worden genoemd. Luipaarden zijn vleesetend en jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder antilopen, knaagdieren en andere kleine zoogdieren.

Het zijn solitaire dieren en verdedigen grote territoria tegen andere luipaarden. Luipaarden zijn aanpasbaar en kunnen overleven in verschillende omgevingen, waaronder bossen, graslanden en bergen. Het zijn bekwame klimmers en kunnen zware prooien in bomen dragen om concurrentie met andere roofdieren te vermijden. Luipaarden worden niet als bedreigd beschouwd, maar hun populaties zijn in sommige gebieden afgenomen als gevolg van habitatverlies en conflicten met mensen.

37. Sneeuwluipaard

Snow Leopard loopt op een rots

Panthera Uncia

De sneeuwluipaard (de Geest van de bergen) is een grote kattensoort die voorkomt in de bergen van Centraal- en Zuid-Azië, Nepal en India. Het is aangepast aan het leven in koude, besneeuwde omgevingen en is een uitstekende klimmer. Sneeuwluipaarden zijn vleesetend en jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder steenbokken, blauwe schapen en andere kleine zoogdieren.

Het zijn solitaire dieren en verdedigen grote territoria tegen andere sneeuwluipaarden. Sneeuwluipaarden worden bedreigd en hun populaties zijn afgenomen als gevolg van habitatverlies, stroperij en conflicten met mensen. Ze worden in veel landen wettelijk beschermd, maar stroperij voor hun vacht en andere lichaamsdelen is nog steeds een aanzienlijke bedreiging. Sneeuwluipaarden worden ook bedreigd door klimaatverandering, omdat het smelten van gletsjers en sneeuwvelden hun leefgebied vermindert.

38. Jaguar

Een jaguar staat op het zand in de woestijn

Panthera Onca

De jaguar is een grote kattensoort die voorkomt in de bossen, graslanden en moerassen van Midden- en Zuid-Amerika. Het is de grootste kattensoort in Noord- en Zuid-Amerika en staat bekend om zijn krachtige lichaam, sterke kaakspieren en onderscheidend vachtpatroon, dat bestaat uit grote, cirkelvormige vlekken. Jaguars zijn vleesetend en jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder herten, wilde zwijnen en reptielen.

Jaguars zijn bekwame zwemmers en klimmers en zijn in staat om prooien te doden die veel groter zijn dan zijzelf. Jaguars worden niet als bedreigd beschouwd, maar hun populaties zijn in sommige gebieden afgenomen als gevolg van habitatverlies en conflicten met mensen. Ze worden in veel landen door de wet beschermd, maar worden nog steeds illegaal bejaagd voor hun huid, botten en andere lichaamsdelen. Er zijn geen ondersoorten van jaguars.

39. Soendaden nevelpanter

Sunda Clouded Leopard ligt op een rots en kijkt naar de camera

Neofelis Nebulosa

De Sunda-nevelpanter is een middelgroot wild kattenras dat voorkomt in de bossen van Borneo en Sumatra. Het is een zeldzame en ongrijpbare soort die bekend staat om zijn prachtige vachtpatroon en getufte oren. Soenda-nevelpanters zijn nachtdieren en solitaire dieren die jagen op een verscheidenheid aan prooien, waaronder kleine zoogdieren, vogels en reptielen.

Ze zijn aangepast aan het leven in bosrijke omgevingen en zijn bekwame klimmers. De Sunda-nevelpanter staat door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) op de lijst van kwetsbaar vanwege habitatverlies en -degradatie, evenals jacht en vallen. Er is nog veel te leren over de biologie en het gedrag van deze weinig bekende en ongrijpbare kat.

40. Bewolkte luipaard

Bewolkte luipaardwandelingen in de woestijn

Neofelis Diardi

De clouded luipaard is de kleinste van de grote wilde kattenrassen gevonden in de bossen van Zuidoost-Azië.

Laatste gedachten

Veel wilde kattenrassen zijn wereldwijd te vinden, elk met zijn unieke kenmerken en gedrag.

Wilde katten spelen een essentiële rol in de ecosystemen die ze bewonen, en veel soorten worden geconfronteerd met bedreigingen zoals habitatverlies, stroperij en conflicten met mensen. Het beschermen van wilde kattenpopulaties en hun leefgebieden is noodzakelijk om hun overleving en de gezondheid van de ecosystemen waarvan ze afhankelijk zijn te waarborgen.

Veel organisaties en natuurbeschermingsinspanningen werken aan het beschermen van wilde katten en het vergroten van het bewustzijn over hun belang.

Gerelateerde inhoud

11 haarloze kattenrassen – Maak kennis met buitengewone katten

Lynx Point Siamese Kat: Maak kennis met de Gorgie Lynx Kat

Huiskatten en Bobcats… Wat zijn de verschillen?