4 soorten wilde katten in Arizona


Arizona is vooral bekend om de Grand Canyon, maar het is ook de thuisbasis van vele habitats, van woestijnen en bossen tot bergketens. De reeks van habitats biedt ook een thuis voor tal van wilde dieren. Onder de wezens die naast de mensen leven in de staat zijn verschillende roofdieren, waaronder wilde katten.

Naast de poema en de Bobcat, die overal in de V.S. voorkomen, zijn er ook de minder algemene Jaguar en Ocelot die af en toe in de zuidelijke delen van Arizona worden gezien. Deze lijst beschrijft elke wilde kat die je in Arizona kunt vinden om je kennis te laten maken met elke soort en bespreekt hoe je je huisdieren en jezelf veilig kunt houden.

kat poot verdeler

De 4 wilde katten in Arizona

1. Bobcat

Bobcat
Image Credit: bmarxdueren, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Lynx rufus
Andere namen: Wildcat, Bay Lynx
Habitat: Sonorawoestijn, bergketen, chaparral gebieden, voorstedelijke gebieden

Als een van de meest voorkomende wilde katten in de U.S.A. is het geen verrassing dat je Bobcats ook in Arizona kunt vinden. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun bruine vacht met donkere vlekken, lange, gebogen staarten, oorpluimen en pluizige wangen.

Hoewel ze overal in de staat voorkomen, op grote en kleine hoogte, geeft de Bobcat vaak de voorkeur aan gebieden met gemakkelijk beschikbaar voedsel. Ze komen vaak in voorstedelijke gebieden op zoek naar voedsel en kunnen beschutting vinden in de struiken in uw achtertuin. Net als huiskatten is de Bobcat een bekende springer, wat het beveiligen van uw tuin tegen hen moeilijk kan maken.

Omdat ze vooral op kleine dieren jagen, vallen Bobcats niet vaak mensen aan en jagen ze liever op vogels of knaagdieren. Kleine huisdieren en vee zoals kippen lopen het meeste risico van Bobcats. Je ziet deze katten het vaakst bij zonsopgang en zonsondergang, wanneer ze actiever zijn.

thematische onderbreking

2. Mountain Lion

Poema
Image Credit: camselo, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Puma concolor
Andere namen: Poema, Panter, Poema
Habitat: Woestijnen, bergen, laaglanden, bossen, ravijnen, prairieland, gebieden met dichte begroeiing.

Net als de Bobcat leeft de Mountain Lion in de hele VS, vooral in de westelijke staten. Terwijl hun kleinere soortgenoten vaak rondhangen in stedelijke gebieden, blijft de poema liever uit de buurt van mensen en verblijft hij voornamelijk in landelijke gebieden met veel dichte vegetatie of dekking.

Dit vermijden van mensen en hun nachtelijke jachtgewoonten maken ze minder gemakkelijk te spotten, maar niet minder algemeen. Hun habitat varieert van bergachtige gebieden en woestijnen tot bossen, ravijnen en zelfs prairieland. Met hun voorkeur voor overdekte jachtgebieden, vertrouwt de poema op het overvallen van hun prooi – meestal herten en soms vee – en het opslaan van hun prooi in voedselcaches waar ze meerdere dagen naar terugkeren.

Hoewel ze dezelfde bruine kleur hebben als de Bobcat, zijn ze gemakkelijk te herkennen aan hun afgeronde oren en grotere lichaam. Ze zijn de tweede grootste wilde kat in Arizona.

thematische onderbreking

3. Jaguar

jaguar liggend op boomstam
Image Credit: Mark Green, Shutterstock
Wetenschappelijke naam: Panthera onca
Andere namen: El Tigre, Tigre Americano
Habitat: Bossen, waterrijke gebieden

De Jaguar, de op twee na grootste kat ter wereld, is herkenbaar aan zijn grootte en het exotische rozetpatroon van zijn vacht. In tegenstelling tot poema’s, die ondanks hun grootte niet als “grote katten” worden beschouwd, maakt de jaguar deel uit van het geslacht Panthera en wordt hij geclassificeerd als grote kat, of “brullende kat”. Het is de enige officiële grote kat die in de VS voorkomt.

Van jaguars wordt vaak gedacht dat ze alleen in Mexico, Midden- en Zuid-Amerika voorkomen. Ze komen echter ook voor in het zuiden van de V.S., met name in Arizona, Texas en New Mexico, hoewel ze daar veel minder voorkomen dan Bobcats en Cougars.

Door ontbossing, trofeeënjacht en stroperij is het grootste deel van de Jaguar populatie te vinden in het stroomgebied van de Amazone in plaats van in Arizona, en ze worden door de IUCN als bijna bedreigd beschouwd. De meest bekende Amerikaanse Jaguar, El Jefe – of “The Boss” – werd de laatste jaren in Arizona gezien.

thematische onderbreking

4. Ocelot

Ocelot kat
Image Credit: COULANGES, Shutterstock
Wetenschappelijke naam: Leopardus pardalis
Andere namen: Geen
Habitat: Mangroven, hooggelegen bossen, gebieden met dichte begroeiing, prairieland

Hoewel de Ocelot hetzelfde patroon en dezelfde verspreiding heeft als de Jaguar, zijn ze veel kleiner dan de Bobcat. Net als de Jaguar is hun aanwezigheid in Arizona echter beperkt, en komen ze meer voor in Midden- en Zuid-Amerika, met een kleine populatie in Mexico. Ze worden echter door de IUCN als minder bedreigd beschouwd dan de Jaguar.

De Ocelot wordt niet alleen bejaagd voor zijn vacht, maar wordt ook vaak verkocht als huisdier aan toeristen in delen van Zuid-Amerika, hoewel ze in Arizona verboden zijn.

Met dezelfde jachttactieken als de poema en de jaguar, geeft de Ocelot de voorkeur aan dichte vegetatie. Ze zijn veel beter in staat om zich aan te passen aan verstoorde habitats en zijn gezien in open velden onder de dekking van maanloze nachten of bewolkte luchten.

garenbalverdeler

Kun je Jaguarundi vinden in Arizona?

Vergeleken met de andere wilde katten in Arizona is de Jaguarundi misschien wel degene met het vreemdste, minst katachtige uiterlijk. Met een voorkeur voor lage hoogtes, komt de Jaguarundi meestal voor onder de 2000 meter in Mexico, Centraal en Zuid-Amerika.

Er zijn waarnemingen van de wilde kat in de hele staat, maar er is geen echt bewijs dat ze in de wildernis van Arizona verblijven.

Hoe blijf je veilig rond wilde katten

Meestal blijven wilde katten liever uit onze buurt. Toch kunnen ze gevaarlijk zijn als ze zich bedreigd voelen en een bedreiging vormen voor vee, huisdieren en soms kinderen.

Hekken rond uw achtertuin houden wilde katten misschien niet op afstand – vooral Bobcats vanwege hun springvermogen – maar u kunt ze afweren of uw erf minder aantrekkelijk voor ze maken. Zorg ervoor dat dierenschuren niet uitkomen op bebost land of een gebied met dichte begroeiing. Het idee is om zo min mogelijk dekking te bieden om te voorkomen dat een wilde kat op de loer ligt om op uw vee of huisdieren te jagen.

U moet ook voorkomen dat er voedsel rondslingert, inclusief buitenbakken voor huisdieren, want die kunnen allerlei dieren naar uw achterdeur lokken.

Let op tijdens wandelingen. De meeste wilde katten jagen tijdens zonsopgang of zonsondergang, dus het is het beste om deze uren te vermijden, vooral als je alleen wandelt. Als u een wilde kat tegenkomt, drijf hem dan niet in het nauw, maar ga langzaam achteruit. Ren niet weg of draai je niet om, want dan kun je hun jachtinstinct aanwakkeren.

Als ze agressief zijn, maak dan lawaai en maak jezelf zo groot mogelijk. Hoe dreigender je jezelf kunt laten lijken, hoe minder waarschijnlijk het is dat ze je als prooi zien.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Arizona is de thuisbasis van een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder wilde katten. Deze katten zie je misschien niet zo vaak als tuinvogels, maar er zijn genoeg plaatsen in Arizona die het perfecte jachtgebied vormen voor deze roofdieren. Of u nu nieuwsgierig bent naar de ongrijpbare Jaguar of de Bobcat die de buitenwijken bezoekt, wij hopen dat deze gids u helpt uw vee, huisdieren en uzelf veilig te houden.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: carloroberto9, Pixabay