3 Soorten Wilde katten in Oregon (Met foto’s)


Oregon is een staat met veel natuurlijke schoonheid, onontgonnen land, en ruig terrein. Dit alles draagt bij tot een robuust wildleven in de staat dat al decennia lang wordt gekoesterd. Eén soort wilde dieren die veel voorkomt in Oregon zijn wilde katten. Wilde katten zijn katachtigen die niet gedomesticeerd zijn. Deze katten zijn grote en bedreven jagers die een solitair leven leiden in gebieden in heel Oregon.

Oregon is de thuisbasis van twee inheemse soorten wilde katten en af en toe gastheer van één soort zwervende wilde kat. De dapperen, de gelukkigen, en de buitenlui zullen deze schepsels kunnen spotten zoals ze in het wild zijn. Je moet alleen weten waar en wanneer je moet kijken.

Hier zijn drie soorten wilde katten die je in Oregon kan vinden.

divider-kattenklauw1

De 3 soorten wilde katten in Oregon

1. Poema / Bergleeuw

Bergleeuw
Beeld Krediet: 3031830, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Felis concolor
Habitat:

Bosrijke gebieden, vaak afgelegen, brengt graag tijd door in heuvels, valleien en bergen

Grootte: 100-200 lbs.
Status: Minst zorgwekkend

Cougars, ook bekend als bergleeuwen, zijn veel voorkomende roofdieren in Oregon. De poema is de grootste kat van Noord-Amerika en de op één na grootste kat van het gehele westelijk halfrond. Deze katachtigen kunnen meer dan 200 pond wegen, en de langste exemplaren kunnen een lengte bereiken van bijna 2 meter. Cougars zijn in grootte alleen de tweede na de angstaanjagende jaguar, die de jungles van Zuid-Amerika bestormt. Ondanks hun enorme afmetingen zijn poema’s nauwer verwant aan de gewone huiskat dan aan andere grote katten.

Cougars worden in de eerste plaats geïdentificeerd door hun grootte. Ze zijn veel groter dan elke andere kat in Noord-Amerika, zelfs andere wilde katten. Ze zijn ook te herkennen aan hun kenmerkende gebrul, dat de audiomascotte is geworden voor verschillende sportteams in Noord-Amerika. Ze hebben vaak een lichtbruine vacht die zelfs in de wintermaanden kort blijft.

Cougars kunnen worden gevonden in afgelegen landelijke gebieden van Oregon en in de uitlopers van de Cascade Mountains. De grootste concentraties poema’s worden gevonden in West-Oregon. Cougars kunnen extreem lange afstanden afleggen en worden het vaakst gezien in de winter wanneer de barre temperaturen hen uit de hoogte dwingen en naar meer bevolkte gebieden afdalen. Ze moeten altijd vermeden worden als dat mogelijk is, maar er een zien kan toeval zijn. Het spotten van een poema is nog steeds zeldzaam.

Het zijn slanke jagers, en ze kunnen risico’s opleveren voor huisdieren, vee, en zelfs mensen die in de verkeerde situatie terechtkomen. Poema’s zijn hinderlaagjagers die graag liggen te wachten op nietsvermoedende prooien. Huisdieren en vee hebben meestal geen kans als ze worden besprongen door een hongerige poema. In afgelegen gebieden verscheuren ze soms ook mensen.

Cougars zijn veruit de grootste wilde kat in Oregon, maar ze zien is moeilijk. Cougars zijn solitair, leven in afgelegen gebieden, en kunnen in één week zeer grote afstanden afleggen, waardoor het opsporen van hen en een herhaalde waarneming uiterst zeldzaam is. Ondanks hun geheimzinnige aard, zijn poema’s niet bedreigd of zelfs maar in gevaar. Ze zijn er in overvloed en hebben grote populaties in Oregon.

thematische onderbreking

2. Bobcat

Bobcat
Image Credit: bmarxdueren, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Lynx rufus
Habitat: Gematigde gebieden met voldoende struikgewas voor de jacht
Grootte: 20-40 lbs.
Status: Minst zorgwekkend

Bobcats zijn een van de meest voorkomende soorten wilde katten in Noord-Amerika. Ze zijn te vinden zo ver noordelijk als Alaska en zo ver zuidelijk als Florida. Bobcats zijn inheems in Oregon en kunnen in elke regio van de staat worden gevonden. Bobcats leven net zo goed in de middelgebergten als in een vredig weitje in de buurt van een buitenwijk. De enige gebieden in Oregon die bobcat’s mijden zijn dichtbevolkte gebieden zoals stadscentra en zeer hoog gelegen gebieden nabij de bergtoppen.

Door hun grote populatie en prevalentie is het spotten van een bobcat vrij gemakkelijk. Men ziet ze vaak jagen op het heetst van de dag en ze besluipen hun prooi vaak in de tuinen van mensen. Bobcats hebben zich zo aangepast dat ze in dunbevolkte gebieden weinig angst hebben voor mensen, en ze kunnen een gevaar vormen voor kleine huisdieren en vee zoals kippen.

Op het eerste gezicht lijken bobkatten op huiskatten. Zij zijn de kleinste soort wilde kat in Oregon. Een vrouwtjes bobcat lijkt van een afstand veel op een zwerfkat. De vrouwtjes zijn ongeveer half zo groot als de mannetjes. Mannelijke bobkatten zijn groot en gedrongen en kunnen tot 40 pond wegen. Bobcats hebben een korte pluimstaart, kleine, puntige oren, meestal met zwarte punten, en lange poten met kleine pootjes. De kleine poten van de bobcat verhinderen dat ze comfortabel kunnen leven in gebieden waar veel sneeuw ligt. Zij kunnen de sneeuw niet zo goed doorkruisen als sommige andere wilde katten die meer aangepast zijn aan extreem koude klimaten.

Als je in een gebied woont met matige hoeveelheden bos en weinig verkeer, is de kans groot dat je op een bepaald moment een bobcat ziet. Bobcats hangen rond vogelvoederplaatsen en jagen op kleine vogels en eekhoorns die worden aangetrokken door voorstedelijke gebieden. Let goed op, en het zal niet moeilijk zijn om deze wilde katten in hun natuurlijke habitat in Oregon te zien.

thematische onderbreking

3. Canadese Lynx

Canadese Lynx
Image Credit: tommileew, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Lynx canadensis
Habitat: Hoge besneeuwde hoogten
Grootte: 10-40 lbs.
Status: Minst zorgwekkend

De laatste wilde kat die in Oregon is aangetroffen, is de Canadese Lynx. Canadese lynxen komen zeer algemeen voor in Canada en in grensgebieden in de noordelijkste uithoeken van de Verenigde Staten. Zij zijn zeer zelden waargenomen in Oregon, en men neemt aan dat zij op dit ogenblik niet inheems zijn in de staat. Door migratie als gevolg van klimaatverandering, menselijke ontwikkeling en noodweer zijn er soms kleine aantallen lynxen vanuit Canada naar het zuiden en naar de bergen van Oregon getrokken.

Canadese lynxen zijn groter dan bobcats, hebben veel grotere poten om zich door diepe sneeuw te verplaatsen, en leven het liefst op grote hoogte waar de lucht koud is, en de seizoenen sneeuwrijk zijn. Een Canadese lynx kan worden herkend aan zijn lange dikke vacht die al eeuwenlang door bewonderaars en pelsjagers wordt geapprecieerd. Canadese lynxen lijken vaak op ruige bobcats met een grijswitte vacht in de winter en een roodbruine vacht in de zomer.

Het voornaamste dieet van Canadese lynxen zijn sneeuwschoen hazen. Je zult geen aantal Canadese lynxen aantreffen zonder een aanzienlijke aanwezigheid van sneeuwschoen hazen. Om deze reden worden ze zelden in Oregon gevonden, en als ze er zijn, wordt dat beschouwd als een aberratie.

Maar ondanks de extreme onwaarschijnlijkheid van een waarneming, is het toch mogelijk om een glimp op te vangen van deze majestueuze wilde katten in Oregon. Als je op grote hoogte in de Cascade Mountains woont, is er een kans dat je een Canadese lynx kunt zien, als ze vanuit noordelijker gelegen gebieden naar beneden zijn gezworven. Dit is de zeldzaamste wilde kat in heel Oregon, en er een zien is een gelukkige prijs.

verdeler-kattenklauw1

Zijn er wilde huiskatten?

De gewone huiskat kan in het wild leven en kan wild zijn, maar de soort zelf is niet wild. De soortnaam voor een huiskat is Felis catus die als een gedomesticeerde soort wordt geclassificeerd. Bobcats, cougars en lynxen worden als wilde diersoorten beschouwd. De definitie van een gedomesticeerd dier is “een dier, zoals het paard of de kat, dat door de mens is getemd en gehouden als werkdier, voedselbron of huisdier, in het bijzonder een lid van die soorten die door selectief fokken merkbaar zijn gaan verschillen van hun wilde voorouders”. Huiskatten vallen in deze categorie en staan dus los van de soorten wilde katten.

Huiskatten kunnen hun hele leven buiten leven als wilde of zwerfdieren. Je kunt ze buiten zien. Ze kunnen zich heel wild gedragen. Maar het gedrag en de leefomstandigheden van een huiskat bepalen niet zijn status als wilde kat; dat doet zijn soort. Je kunt zwerfkatten toevoegen aan de lijst van katten die je op een willekeurige dag in Oregon buiten kunt zien, maar het zijn geen wilde katten.

3 katten gezicht verdeler

Conclusie

De meest voorkomende wilde kat in Oregon is de bobcat, op de voet gevolgd door de angstaanjagende poema. Beide dieren kunnen in grote delen van Oregon worden aangetroffen. De Canadese lynx maakt af en toe zijn opwachting wanneer zij vanuit Canada langs de Cascade Mountains zwerven. U kunt ook zwerfkatten zien rondzwerven, maar die worden niet als wild beschouwd. Zij zijn gedomesticeerd. Er zijn maar heel weinig soorten wilde katten in Noord-Amerika, dus het is een feest om een van de twee meest voorkomende soorten in Oregon te zien.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: PublicDomainPictures, Pixabay