3 Soorten Wilde katten in Minnesota (met foto’s)


Weinig dieren zijn zo mysterieus en fascinerend als wilde katten. De oude Egyptenaren aanbaden ze, met bewijzen van deze ereplaats die teruggaan tot 1950 voor Christus. Het zijn sluipende jagers, waarbij de zwartvoetkat van Afrika een succespercentage van 60% heeft. Er bestaan vandaag de dag 38 soorten katachtigen in de wereld, maar er leven er slechts drie in Minnesota, waarvan er één een recente comeback maakt.

Je zou kunnen denken dat de wilde katten van de staat enkel in afgelegen gebieden voorkomen. Dat is voor het grootste deel waar. Hoewel, sommige zijn zelfs doorgedrongen tot de stedelijke gebieden in het Land van 10.000 Meren.

kat + lijnverdeler

De 3 soorten wilde katten in Minnesota

1. Bobcat (Lynx rufus)

Bobcat
Image Credit: bmarxdueren, Pixabay
Habitat : Struikgewas, bossen, grasland
Lengte/Gewicht : Tot 36 inches lang; Mannetjes: Tot 30 pond; vrouwtjes, 20-25 pond
Levensduur: Tot 12 jaar in het wild

De Bobcat is de meest voorkomende soort in de staat en op het Noord-Amerikaanse continent. Ze leven in alle onderste 48 staten behalve Delaware, met een geschatte populatie van maximaal 3.571.681 katten. Uit recente gegevens blijkt dat hun aantal over het gehele verspreidingsgebied toeneemt. Volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen (IUCN) is het dan ook een soort van de minste zorg.

De Bobcat heeft veel troeven in handen. Het is een nachtdier, hoewel hij soms actief is in de schemering. Hij leeft in verschillende habitats, van kreupelhout tot bossen tot ceder moerassen. Het is ook een solitair dier dat niet veel zingt. Dat geeft hem een concurrentievoordeel bij de jacht. De katachtige leeft in de noordelijke driehoek van de staat, met weinig waarnemingen in de zuidwestelijke gebieden.

thematische onderbreking

2. Canada Lynx (Lynx canadensis)

Canada lynx winter_Warren Metcalf_Shutterstock
Beeldkrediet: Warren Metcalf, Shutterstock
Habitat : Volgroeide, boreale bossen, toendra’s
Lengte/Gewicht : Tot 3 voet; Volwassenen: 20-44 pond
Levensduur: Tot 14,5 jaar in het wild

De US Fish and Wildlife Service (FWS) classificeert de Canadese Lynx als een federaal bedreigde diersoort volgens de Endangered Species Act. Het is een zeldzame waarneming in de staat, al was het maar vanwege zijn noordelijke habitat. Hij leeft echter in heel Canada, vandaar zijn naam, tot in Alaska. Minnesota is een van de vier staten in het land waar broedpopulaties voorkomen.

Deze soort is nauw verbonden met de sneeuwschoenhaas, wat een klassiek voorbeeld is van roofdier-prooi cycli. Als de hazen toenemen, volgt de Lynx. Evenzo komt de kat minder vaak voor in gebieden waar zijn prooi niet aanwezig is. De soort lijkt op de Bobcat, hoewel hij groter en pluiziger is en een kortere staart heeft.

thematische onderbreking

3. Bergleeuw (Poema concolor, Felis concolor)

Berg Leeuw
Image Credit: 3031830, Pixabay
Habitat : Rotsachtige ravijnen of bergachtig terrein
Lengte/Gewicht : 6-8 voet; Mannetjes: 120-220 pond; Vrouwtjes: 64-140 pond
Levensduur: 8-13 jaar

Het Minnesota Department of Natural Resources (DNR) classificeert de bergleeuw als een zeldzame soort van speciale zorg. Historisch gezien leefde de kat in de staat voordat zijn aantal afnam door habitat aantasting. In de afgelopen 20 jaar is het aantal waarnemingen echter sterk toegenomen. De DNR heeft 59 incidenten gedocumenteerd sinds 2004. Het agentschap gelooft niet dat er een broedpopulatie is.

In plaats daarvan, zijn de bergleeuwen waarschijnlijk doortrekkers uit Zuid en Noord Dakota. De meeste meldingen zijn waarnemingen van de ongrijpbare katachtige. Echter, DNR rapporteerde roadkill in juli 2022 in Savage, MN, een zuidwestelijke voorstad van Minneapolis. Andere steden hebben ook waarnemingen op camera’s gemeld, wat de lokale politie ertoe aanzette om de bewoners te waarschuwen voor hun aanwezigheid.

verdeler-katklauw1

Risico’s van ontmoetingen met wilde katten in Minnesota

Het is onvermijdelijk, wanneer mensen zich in een leefgebied van wilde dieren begeven, dat er conflicten zullen ontstaan. Dat is meer het geval met Bobcats dan met Lynxen, gezien hun respectievelijke verspreidingsgebieden. Ontmoetingen zijn niet ongewoon, maar ook niet ongehoord, zoals een familie in Vermont ontdekte toen een Bobcat hun huis binnendrong en hun kat aanviel in mei 2022. Helaas was het dier hondsdol. Gelukkig overleefde het huisdier de beproeving.

Bergleeuwen zijn echter een ander verhaal. Hoewel zeldzaam, documenteerden onderzoekers 74 aanvallen tussen 1924 en 2018 in 16 staten. Geen enkele was dodelijk. Kinderen onder de 18 waren echter het meest voorkomende slachtoffer in 48% van de gevallen. In de afgelopen jaren werd in mei 2022 een 9-jarig kind aangevallen in Washington. Een hond weerde een would-be aanval af in Utah in juli 2022.

Er zijn door de jaren heen dodelijke aanvallen geweest, wat de ernst verklaart waarmee de rechtshandhaving waarnemingen opspoort. De US National Park Service geeft advies aan mensen die in een actief Mountain Lion leefgebied wonen, waartoe nu blijkbaar ook Minnesota behoort. Je kunt een aanval overleven door de kat af te schrikken en terug te vechten. Het is noodzakelijk om niet weg te rennen of je te gedragen als een prooi. Keer het roofdier ook nooit de rug toe.

Het belang van roofdieren

Roofdieren dienen vitale doelen in het milieu. Ze helpen prooisoorten in toom te houden, die destructief kunnen zijn, vooral voor boeren. De bestrijding van de sneeuwhaas is daar een voorbeeld van. Gelukkig vormen de wilde katten van Minnesota geen groot probleem voor de veestapel. Landeigenaren kunnen echter contact opnemen met de DNR voor hulp bij overlast door wilde dieren.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Minnesota heeft maar drie wilde kattensoorten. Je zult ze waarschijnlijk ook niet zien. Hun natuurlijke afkeer voor mensen houdt hen op afstand. Toch is het essentieel om alert te blijven als je buiten wandelt, vooral in afgelegen gebieden. U bent ook veiliger om met anderen te wandelen dan alleen op afgelegen plaatsen. Deze katachtigen zijn echter van vitaal belang voor het milieu en spelen een cruciale rol in het ecosysteem.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Miller_Eszter, Pixabay