2 Soorten Wilde katten in New Hampshire (Met foto’s)


New Hampshire’s rotsachtige, bergachtige landschap zit vol met wilde dieren. Vogels, konijnen, herten en roofdieren zwerven door de wildernis en komen soms ook in meer bevolkte gebieden. Liefhebbers van het buitenleven kunnen een aantal wilde dieren tegenkomen wanneer ze door de bossen en bergen wandelen. Maar tegenwoordig vinden we in New Hampshire slechts twee wilde kattensoorten – de bobcat en de Canadese lynx.

verdeler-kattenklauw1

De 2 soorten wilde katten in New Hampshire

1. Bobcat

Bobcat
Image Credit: matt-nelson, Unsplash

Als je in New Hampshire een ongeïdentificeerde wilde kat ziet, is de kans groot dat het een bobcat is. Deze prachtige katten wegen rond de 30 pond. Dat is ongeveer tweemaal de grootte van een normale huiskat. Bobcats hebben een roodbruine vacht met zwarte vlekken, oren met pluimpjes en een korte, vierkante staart. In de winter wordt hun vacht langer en ruwer, terwijl hun korte zomervacht hen koel houdt.

Bobcats komen overal in de staat voor en wagen zich zelfs af en toe in stedelijke gebieden. Ze kunnen vuilnisbakken en achtertuinen plunderen of achter kleine prooien aanzitten die gewend zijn aan het leven in de nabijheid van mensen. Omdat ze meestal ’s nachts of rond zonsopgang en -ondergang actief zijn, worden ze vaak niet opgemerkt door de mensen in hun omgeving.

thematische onderbreking

2. Canadese Lynx

canadese lynx
Image Credit: nicky-pe, Pexels

De andere wilde kattensoort in New Hampshire is de Canadese lynx. Deze katten zijn veel zeldzamer dan bobkatten – lange tijd werd gedacht dat ze slechts af en toe in de staat voorkwamen. In de afgelopen jaren hebben waarnemingen van lynxkittens aangetoond dat New Hampshire wel degelijk een kleine fokpopulatie heeft in het noorden van de staat. Deze katten leven hoofdzakelijk in beboste gebieden waar zij op sneeuwhazen kunnen jagen.

Lynxen zijn qua grootte vergelijkbaar met bobcats, maar ze hebben de neiging meer zilver en minder rood te zijn. Zij hebben ook langere poten en grotere poten. In de winter groeit op deze poten een lange, pluizige pels die hen helpt over de sneeuw te lopen. Het grote verschil tussen een lynx en een bobcat zit in hun staart: lynxen hebben een zwarte punt aan het eind van hun korte staart.

kattenpoot verdeler

Zijn er ooit andere wilde katten in New Hampshire geweest?

Hoewel dit de enige twee wilde kattensoorten zijn die tegenwoordig in New Hampshire voorkomen, was dat een paar eeuwen geleden wel anders. Ooit was New Hampshire de thuisbasis van een veel grotere kattensoort, de poema. Poema’s kunnen meer dan 2 meter lang worden en vormden een grote bedreiging voor de eerste kolonisten in de staat. Halverwege de 18e eeuw waren ze echter zeldzaam, en vandaag de dag komen poema’s niet meer voor in het noordoosten van de Verenigde Staten.

verdeler-katklauw1

Conclusie

Als je denkt dat de kat die je gisteravond zag gewoon te groot is om een huiskat te zijn, dan heb je misschien wel gelijk – de kans is groot dat het een bobcat is. Deze prachtige katten zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van New Hampshire, en ze komen overal in de staat voor. Als u echt geluk hebt, kunt u misschien een glimp opvangen van New Hampshire’s andere wilde kat – de Canadese lynx. Deze ongrijpbare dieren zijn vooral te vinden in afgelegen gebieden in Noord-New Hampshire.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: detlef-bukowski, Pexels