2 Soorten Wilde katten in Maine (met foto’s)


Een wilde kat is een lid van de kattenfamilie dat niet gedomesticeerd is. Hoewel deze wezens op uw harige vriend in uw huis kunnen lijken, zijn wilde katten gevaarlijke roofdieren.

Noord Amerika is de thuisbasis van zes verschillende soorten wilde katten. In Maine in het bijzonder, leven er slechts twee wilde katten, maar er was vroeger een derde. Scroll naar beneden om meer te leren over deze soorten wilde katten die de grote bossen afstropen.

kat + lijnverdeler

De 2 soorten wilde katten in Maine

1. Bobcat

bobcat in het bos
Image Credit: milesz, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Lynx Rufus
Habitat: Alle gebieden rond Maine, behalve dichte sneeuw in het noordwesten
Instandhoudingsstatus: Minst Bezorgd

De Bobcat komt relatief veel voor in heel Maine, hoewel hij zeldzaam is in de noordwestelijke delen die lange, diepe winters kennen. Deze dieren worden zelden in het wild gezien vanwege hun teruggetrokken aard, maar ze kunnen soms worden gezien in voorstedelijke omgevingen waar ze op zoek zijn naar gemakkelijk voedsel.

Ze sluipen overal in de staat rond, met inbegrip van struikgewas, rotskliffen, dichte bossen en stedelijke omgevingen. Het belangrijkste gebied waar je ze niet zult zien is in noordwestelijke gebieden met dichte sneeuw.

De Bobcat is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Hij helpt de knaagdierpopulatie onder controle te houden op een natuurlijke en veilige manier. Ze staan bekend als opportunistisch, ze eten zowat alles. Bobcats eten hazen, muizen, en zelfs volwassen herten.

Bobcats worden in Maine als minst zorgwekkend beschouwd. De populatie heeft wel te maken met enkele bedreigingen, zoals ontbossing, aanrijdingen met voertuigen, en rattenvergif, maar de aantallen zijn ongelooflijk stabiel en nemen in sommige gebieden zelfs toe, tot groot ongenoegen van de getroffen gemeenschappen.

thematische onderbreking

2. Canadese Lynx

canadese lynx
Image Credit: nicky-pe, Pexels
Wetenschappelijke naam: Lynx Canadensis
Habitat: Boreale bossen, sparren- en dennenbossen in de Aroostook en Piscataquis counties
Instandhoudingsstatus: Federaal Bedreigd

De tweede wilde kat in Maine is de Canada Lynx of de Canadese Lynx. Deze soort lijkt erg op de Bobcat, maar hij komt in verschillende omgevingen voor. Terwijl de Bobcat dichte sneeuw vermijdt, is dat waar de Canadese Lynx gedijt.

Zoals zijn naam al doet vermoeden, komt de Canadese Lynx het meest voor in Canadese gebieden, maar hij kan ook in bepaalde delen van de VS worden aangetroffen. In de Verenigde Staten komt hij voornamelijk voor in Alaska, Maine en andere staten aan de Canadees-Amerikaanse grens.

Als zodanig zul je de Canadese Lynx alleen aantreffen in sneeuwdichte gebieden. Binnen Maine, is hij normaal in de noordelijke graafschappen. Hij hangt graag rond sparren- en dennenbossen waar de sneeuwdiepte het hoogst is. Sommige exemplaren zijn waargenomen in het oosten van het land, maar ze komen het meest voor in het noorden en westen van Maine.

De Canadese Lynx wordt beschouwd als federaal bedreigd en is een staatssoort van zorg. Hij staat sinds 2000 op de lijst van bedreigde diersoorten. Gelukkig zijn de aantallen in Maine toegenomen, maar het is nog steeds illegaal om op deze soort te jagen of hem te vangen.

verdeler-katklauw1

Hoe herken je wilde katten uit Maine?

De Maine Bobcats en de Canada Lynx lijken op elkaar, wat het moeilijk kan maken om de wilde katten te identificeren. Beide hebben een gekrulde staart en zwart getipte oren. Meer nog, beide katten hebben een vacht die lichtgrijs, rood en zwart is met vlekken of strepen.

Ondanks hun gelijkenissen, zijn er enkele onderscheidende factoren om u te helpen een Bobcat van een Canada Lynx te onderscheiden. Om te beginnen is de Canadese lynx groter. Hij heeft extra lange poten die het makkelijker maken om zich in de sneeuw te verplaatsen.

Iets anders om naar te kijken zijn de oren. Beide oren hebben zwarte punten, maar de Lynx heeft veel langere pluimpjes die lichtjes naar beneden hangen. Ter vergelijking, de Bobcat heeft een kort plukje, dat van een afstand niet zo opvalt.

Je kunt ook proberen de wilde kat te identificeren op basis van locatie. Canadese Lynxen komen vooral in het noorden voor rond dichte sneeuw, terwijl Bobcats dichte sneeuw proberen te vermijden. De locatietruc zal niet in alle gevallen werken, maar dit is over het algemeen het geval voor de soort.

Hebben er nog andere wilde katten in Maine geleefd?

Volgens Maine’s Wildlife Agency zijn de Bobcat en de Canada Lynx de enige wilde katten die momenteel in Maine leven. Hoewel dit vandaag de dag waar is, is dit niet altijd het geval geweest.

Er zijn in het verleden enkele Oostelijke Cougars in Maine aangetroffen. Aangenomen werd dat de Cougar al vóór 1800 van kust tot kust voorkwam, ook in Maine. De laatst bekende Cougar in Maine werd in 1938 doodgeschoten.

Hoewel de laatste officiële poema bijna 100 jaar geleden werd gespot, houden sommige inwoners van Maine vol dat de poema nog steeds aanwezig is. Zij geloven dat zij poema’s hebben waargenomen en dat de soort slechts een bedreven verberger is. Ondanks deze meldingen zijn poema’s sinds de jaren 1930 niet meer officieel in Maine gesignaleerd.

Daarnaast denken veel mensen aan Maine Coons als ze op zoek zijn naar Maine wilde katten. Maine Coons komen voor in het wild van Maine, maar zij worden niet geclassificeerd als een wilde kat omdat zij gedomesticeerd zijn. Om deze reden worden Maine Coons niet tot de wilde katten gerekend.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Als je met staatsambtenaren praat, zullen zij je vertellen dat de Bobcat en de Canada Lynx tegenwoordig de enige wilde katten in Maine zijn. Sommige mensen zullen beweren dat Cougars aanwezig zijn, maar het is onduidelijk of deze soort nog steeds in de bossen van Maine rondloopt.

Als zodanig is het onwaarschijnlijk dat u een poema zult zien, gezien het feit dat de laatste bevestigde waarneming sinds de jaren 1930 niet meer is gesignaleerd. Gelukkig is de kans groot dat je een Bobcat ziet. Canadese Lynxen zijn moeilijker te zien, maar niet onmogelijk.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Jukka Jantunen, Shutterstock