2 soorten wilde katten in Illinois


Er zijn twee soorten wilde katten in Illinois, maar slechts één is inheems in de staat. De bobcat is de enige wilde kat die Illinois zijn thuis kan noemen. Je kunt af en toe een poema zien in de staat, maar dit is een zeldzame waarneming. Cougars komen meestal alleen door Illinois. Lees verder om meer te weten te komen over deze twee wilde katten die in de Prairie State kunnen worden gezien.

kat + lijnverdeler

Soorten Wilde katten in Illinois

1. Bobcat

lynx bobcat wilde kat
Image Credit: skeeze, Pixabay
Soorten: Lynx rufus
Gewicht: 11-30 pond
Levensduur: 10-12 jaar
Kleur: Tan of roodachtig bruin met zwarte vlekken

De bobcat is de enige inheemse wilde kat in Illinois. Er zijn ongeveer 5.000 bobcats¹ in de hele staat. Het kan zijn dat je er nooit een ziet omdat ze zich goed kunnen verstoppen en niet in de buurt van mensen willen zijn. Het zijn solitaire katten die zich veel liever verstoppen of vluchten dan door mensen gezien te worden.

Bobcats leven typisch in het zuidelijke deel van Illinois, maar ze kunnen overal in de staat gezien worden. Ze spelen een cruciale rol in het ecosysteem omdat ze knaagdieren en ander ongedierte onder controle houden. Het is echter ook bekend dat bobcats op vee en huisdieren jagen, waardoor ze in de 19e en begin 20e eeuw bijna uitgestorven zijn. De katten werden bejaagd door diegenen die hun dieren wilden beschermen. De katten werden beschouwd als bedreigingen en werden geëlimineerd. In de jaren 1970 werden deze katten beschermd door de U.S. Endangered Species Act.

Uiterlijk

Bobcats zijn bijna twee keer zo groot als een gemiddelde huiskat. Ze kunnen 11 tot 30 pond wegen, soms wel tot 40 pond. Ze hebben een bruine of roodbruine vacht met zwarte vlekken, oren met pluimpjes, witte buiken en natuurlijk een bobbed tail. Aan dit laatste kenmerk danken de katten hun naam. De staart is slechts ongeveer 5 centimeter lang en heeft rondom donkere banden met een witte punt.

thematische onderbreking

2. Cougar

Cougar_Evgeniyqw_Shutterstock
Beeldkrediet: Evgeniyqw, Shutterstock
Soorten: Poema concolor
Gewicht: 75-160 pond
Levensduur: 10-20 jaar
Kleur: Tan, grijs, of roodachtig bruin

Een poema wordt ook wel panter, bergleeuw of poema genoemd. Ze zijn de op één na grootste kat in de Verenigde Staten. Als je een poema ziet, zijn ze waarschijnlijk net op weg naar hun volgende halte. Het zijn solitaire dieren en ze komen alleen met elkaar in contact om te paren. In Illinois worden bobkatten soms ten onrechte aangezien voor poema’s, maar de verschillen in hun uiterlijk zijn heel duidelijk waarneembaar.

Cougars zijn een zeldzame verschijning en moeten met rust gelaten worden als je er toevallig een ziet. Ze jagen op herten en kleine dieren, verstoppen zich en wachten op het juiste moment om toe te slaan. Ze zijn zo sterk dat ze grote dieren met één sprong kunnen neerhalen.

Uiterlijk

Cougars hebben een bruine, grijze of roodbruine vacht. Ze hebben slanke lichamen met ronde koppen. Hun oren zijn spits. Hun zeer lange staarten hebben zwarte punten. Ze hebben lichte snuiten en onderkanten. De verschillen tussen poema’s en bobkatten zijn de grootte, de vacht en de staart. Poema’s zijn enorm in vergelijking met bobkatten, en hun vacht heeft geen vlekken. De staart van een poema kan ook tot 2 meter lang worden.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Bobcats en cougars zijn de enige wilde katten die je in Illinois zult zien, maar alleen de bobcat is inheems in de staat. Cougars kunnen in Illinois opduiken, maar dat is meestal omdat ze door de staat reizen om ergens anders te komen.

Deze katten variëren sterk in uiterlijk. De bobcat is klein en gevlekt met een bolle staart. De poema is reusachtig zonder vlekken en met een lange staart. Als u één van deze katten ziet, denk er dan aan dat ze niet met u in contact willen komen. Tenzij u in direct gevaar bent, kunt u ze het beste met rust laten en hun gang laten gaan.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: camselo, Pixabay