15 Meest voorkomende wilde katten in India (met foto’s)


In totaal leven er 15 verschillende soorten wilde katten op het Indiase subcontinent – een aantal dat nergens anders ter wereld wordt geëvenaard. Deze top roofdieren zijn ongelooflijk belangrijk voor de biosfeer, en ze spelen een cruciale rol in de voedselketen. Het uitsterven van één van deze roofdiersoorten kan een aanzienlijke impact hebben op het evenwicht in de natuur.

Helaas zijn veel van deze katten bedreigd, en hun populaties nemen af. Natuurbeschermers werken hard om deze dieren te beschermen, maar het is een moeilijke taak. De laatste jaren is er een gezamenlijke inspanning geleverd om deze dieren te beschermen, door middel van beschermingsprogramma’s en educatieve initiatieven. In dit artikel worden de 15 meest voorkomende wilde katten in India opgesomd, aan de hand van de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN Red List), van minst zorgwekkend tot de meest bedreigde wilde katten.

kat + scheidingslijn

Minst bezorgd

Dit is een diverse groep, bestaande uit vijf wilde kattensoorten die in grootte variëren van de kleine Luipaardkat tot de middelgrote Caracal. Katten uit deze groep behoren tot de meest voorkomende in het land. Deze wilde katten komen voor in verschillende habitats, van dichte bossen tot droog struikgewas. Hoewel ze in verschillende gebieden gedijen, geven ze allemaal de voorkeur aan plaatsen die veel dekking en prooi bieden.

1. Aziatische wilde kat

Aziatische-Wildkat_Mukund-Kumar_Shutterstock
Image Credit: Mukund Kumar, Shutterstock
Latijnse naam: Felis lybica ornata

Hoewel de Aziatische Wildcat een Afrikaanse wilde kat ondersoort is, hebben ze hun thuis gemaakt over een uitgestrekt gebied – van de oostelijke Kaspische Zee, door Kazachstan, en in het westen van India, het westen van China, en zelfs het zuiden van Mongolië. Ook bekend als de Aziatische Steppewildcat en Indische Woestijnkat, omvatten hun habitats laaggelegen woestijnen, struikgewas en halfwoestijnen. Aziatische wilde katten zijn opportunistische vleeseters en voeden zich met een verscheidenheid aan dieren, waaronder vogels, hazen, insecten, hagedissen, gerbils en woelmuizen.

De Aziatische wilde kat is een solitair dier, maar kan overdag vaak gezien worden. Er zijn verschillende soorten Aziatische wilde katten, maar in India hebben ze meestal een bleke zandkleurige of gele vacht, die langs hun lichaam en zijkanten gespikkeld is met bruine vlekken die verticaal lopen.

thematische onderbreking

2. Caracal

caracal kat op gras
Image Credit: slowmotiongli, Shutterstock
Latijnse naam: Caracal caracal

Deze middelgrote wilde kat leeft in Afrika, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de droge gebieden van Pakistan en Noordwest-India. Ze zijn roodachtig bruin met lichter gekleurde buiken en hebben slanke poten, korte gezichten, langwerpige hoektanden en karakteristieke lange, pluimvormige oren. Karakoelen zijn typisch nachtdieren en moeilijk te observeren. De soort is territoriaal en leeft meestal alleen of in paren. Karakoelen zijn vleesetende zoogdieren die jagen op kleine zoogdieren, vogels en knaagdieren.

Deze soort is atletisch en kan tot een hoogte van 3 meter springen en vogels in de lucht vangen. Bossen, savannes, moerassen, halfwoestijnen en struikgewas behoren tot hun leefgebieden, maar gebieden met weinig regen en een goede dekking zijn hun favoriet.

thematische onderbreking

3. Euraziatische lynx

Euraziatische lynx_Lubomir-Novak_Shutterstock
Image Credit: Lubomir Novak, Shutterstock

De Euraziatische lynx is een middelgrote wilde kat die voorkomt in een groot gebied dat loopt van Noord- en Midden-Europa, via Centraal-Azië, naar Siberië en het Tibetaanse Plateau en de Himalaya. Euraziatische lynxen leven in ruig terrein dat veel schuil- en besluipmogelijkheden biedt, meestal op grote hoogte. Deze katten hebben een relatief korte, roodachtige of bruine vacht met zwarte vlekken; het aantal en het patroon van de vlekken zijn zeer variabel, met witachtige onderdelen, nek en kin.

Hun grote geweven poten werken als sneeuwschoenen, aan het einde van krachtige, relatief lange poten, hun staart is kort en geknot met een geheel zwarte punt, en hun spitse oren hebben zwarte pluimpjes.

thematische onderbreking

4. Jungle Kat

jungle kat Felis Chaus_Matt gibson_shutterstock
Image Credit: Matt Gibson, Shutterstock

Junglekatten, ook bekend als rietkatten en moeraskatten, zijn middelgrote katten die inheems zijn in het Midden-Oosten, de Zwarte Zee, India, Zuidoost-Azië en de zuidelijke provincies van China. Moerassen, wetlands en riviergebieden met overvloedige vegetatie zijn zijn voornaamste leefgebieden. De vacht van de Junglekat is uniform zandkleurig, roodbruin of grijs. Als soort zijn ze over het algemeen solitair, behalve tijdens het paringsseizoen en tijdens de moeder-pit periode.

Om hun territorium te behouden, sproeien de volwassenen urine en markeren hun territorium met geur. De jacht bestaat uit besluipen, sprinten of springen; hun grote oren helpen bij het lokaliseren van de prooi. Vogels en kleine zoogdieren zijn hun favoriete voedselbronnen.

thematische onderbreking

5. Luipaard Kat

Aziatische luipaard kat_Rosa Jay_Shutterstock
Image Credit: Rosa Jay, Shutterstock
Latijnse naam: Prionailurus bengalensis

Luipaardkatten zijn kleine wilde katten die inheems zijn in Zuidoost-Azië, Oost-Azië en India. Ongeveer 5000 jaar geleden werd de luipaardkat de eerste gedomesticeerde kat in de provincies Shaanxi en Henan in China. Luipaardkatten zijn ongeveer even groot als huiskatten, maar ze zijn slank, hebben langere poten en hebben goed gedefinieerde vliezen tussen hun tenen. Zuidelijke populaties hebben een gevlekte, geelbruine vacht met een witte borst, buik en snuit.

Regionale populaties verschillen zo sterk in kleur, grootte en gewicht dat aanvankelijk gedacht werd dat het om verschillende soorten ging. Behalve tijdens het broedseizoen leven luipaardkatten solitair. Terwijl sommige overdag actief zijn, jagen de meeste ’s nachts, met een voorkeur voor knaagdieren en hazen als prooi. Het zijn behendige klimmers en vrij comfortabel in de bomen, hoewel ze zich ook op de grond in dicht struikgewas verbergen.

thematische onderbreking

6. Pallas’s Kat

Pallas Kat_PaniYani_Shutterstock
Image Credit: PaniYani, Shutterstock
Latijnse naam: Otocolobus manul

De Pallas kat, ook bekend als de manul, is een kleine, grijze wilde kat met een lange, dichte vacht. Van de Kaukasus naar het oosten, komt hij voor in Centraal-Azië, Mongolië, Noord-India en het Tibetaanse Plateau. Meestal komt hij voor in bergstruiken, graslanden en rotspartijen waar slechts weinig sneeuw ligt. Aangepast aan zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied, is hij goed gecamoufleerd. In tegenstelling tot andere kleine katten heeft de Pallas kat ronde pupillen in plaats van verticale spleten.

Pallas’s katten zijn solitair en gebruiken grotten, rotsspleten en holen van andere zoogdieren als schuilplaats. Als zeer gespecialiseerd roofdier besluipen of overvallen Pallas-katten kleine zoogdieren bij de ingangen van holen om ze te vangen.

thematische onderbreking

Bijna Bedreigd

Deze wilde katten van India zijn bijna bedreigd als gevolg van een verscheidenheid aan factoren, waaronder habitatverlies en versnippering, jacht en stroperij. Door deze bedreigingen zijn de populaties van deze kattensoorten in India afgenomen. Om deze dieren te beschermen, is het belangrijk om het bewustzijn over de bedreigingen waarmee ze geconfronteerd worden te vergroten en om instandhoudingsmaatregelen te creëren en uit te voeren die hun overleving zullen helpen garanderen.

7. Aziatische Gouden Kat

Latijnse naam: Catopuma temmincki

Aziatische goudkatten zijn middelgrote wilde katten die inheems zijn in het noordoosten van India, Zuidoost-Azië en China. Hij staat sinds 2008 op de Rode Lijst van de IUCN als bijna bedreigd en wordt bedreigd door stroperij en vernietiging van zijn habitat. Aziatische goudkatten komen voor in verschillende kleuren. In het noordoosten van India zijn gouden, roodbruine en buff-bruine katten geregistreerd. Ze zijn territoriaal en solitair, en hoewel ze gewoonlijk nachtdieren zijn, zijn ze overdag actief waargenomen in het noordoosten van India rond het middaguur.

Indien nodig kunnen Aziatische goudkatten in bomen klimmen. Ze jagen op vogels, reptielen, kleine herten en andere kleine zoogdieren. Hun vermogen om grotere prooien neer te halen, zoals waterbuffelkalfjes, is behoorlijk indrukwekkend.

thematische onderbreking

8. Gemarmerde Kat

Gemarmerde Kat_Thawatchai-Suttikarn_Shutterstock
Image Credit: Thawatchai Suttikarn, Shutterstock
Latijnse naam: Pardofelis marmorata

De gemarmerde kat leeft in bossen tot 2.500 meter hoogte in de oostelijke Himalaya en Zuidoost-Azië. Gemarmerde katten lijken qua grootte op huiskatten, maar hebben een zeer lange staart die even lang is als hun kop en lichaam. Zijn lange vacht varieert in kleur van bruingrijs tot oker. De kop en het lichaam hebben zwarte strepen. Effen vlekken bedekken de staart, de ledematen en de onderbuik. De poten zijn volledig bedekt en tussen de poten zitten vliezen. Hij heeft een dikke, zachte vacht. Zoals grote katten heeft hij grote voeten en ongewoon grote hoektanden.

Gemarmerde katten jagen waarschijnlijk op vogels, eekhoorns en andere knaagdieren en reptielen in de kruinen van bossen.

thematische onderbreking

9. Roest gevlekte kat

Rusty-spotted-cat-stalking-her-prey_Felineus
Image Credit: Felineus, Shutterstock
Latijnse naam: Prionailurus rubiginosus

De Rusty-spotted cat is een van de kleinste katten ter wereld, en de kleinste wilde kat van Azië. Hij komt voor in een groot deel van India, ondanks het lang bestaande geloof dat hij alleen in het zuiden voorkomt. Het lichaam van deze kat is roodachtig grijs met overal roestige vlekken. De ogen hebben vier zwartachtige lijnen, en twee daarvan lopen door tot in de nek. De kin, keel, binnenkant van de ledematen, buik en borst zijn allemaal witachtig met bruinachtige vlekken. De poten en de staart zijn egaal roodachtig grijs. De roestgevlekte kat komt meestal voor in loofbossen, struikgewas en grasland, en zelden in altijd groene bossen.

Naast knaagdieren en vogels aast hij ook op hagedissen, kikkers en insecten. Hij jaagt meestal op de grond en maakt snelle, pijlsnelle bewegingen om zijn prooi te vangen.

thematische onderbreking

Kwetsbaar

De Clouded Leopard, Fishing Cat, Leopard en Snow Leopard worden beschouwd als kwetsbare wilde katten in India. Dit betekent dat ze in de nabije toekomst bedreigd dreigen te worden als hun populaties blijven afnemen. Een van de belangrijkste bedreigingen voor hun voortbestaan is het verlies van habitat door ontbossing en ontwikkeling. Deze katten worden ook bejaagd voor hun vacht, en hun prooi wordt bedreigd door stroperij en conflicten tussen mens en dier.

10. Clouded Leopard

Clouded Leopard_jdross75_Shutterstock
Image Credit: jdross75, Shutterstock
Latijnse naam: Neofelis nebulosa

Bewolkte luipaarden leven in dichte bossen van de uitlopers van de Himalaya tot het vasteland van Zuidoost-Azië en Zuid-China. Grote wolkachtige vlekken bedekken zijn lichaam, samen met onregelmatige vlekken en strepen. Overdag rust hij in bomen en ’s nachts jaagt hij op de bosgrond. Clouded Leopards behoren tot de beste klimmers onder de katten. Als ze zich in bomen bewegen, gebruiken ze hun staart als evenwichtsmiddel en zijn ze in staat om halsoverkop van verticale stammen af te dalen.

Hoewel ze wettelijk beschermd zijn in de meeste landen waar ze voorkomen, is de handel in hun lichaamsdelen, die gebruikt worden voor decoratie en kleding, nog steeds sterk. Het gevolg is dat de populatie van Wolkenluipaarden afneemt. Daarom staan ze sinds 2008 op de Rode Lijst van de IUCN als kwetsbaar.

thematische onderbreking

11. Fishing Cat

Viskat Prionailurus viverrinus_Vladimir Wrangel_shutterstock
Image Credit: Vladimir Wrangel, Shutterstock
Latijnse naam: Prionailurus viverrinus

Viskatten zijn middelgrote wilde katten die voorkomen in Zuid- en Zuidoost-Azië. De meeste Fishing Cats leven in wetlands, rivieren, beken, moerassen en mangroven. Fishing Cats hebben een geelgrijze vacht met zwarte lijnen en vlekken. De staart is kort, minder dan de helft van de lengte van de kop en het lichaam, en de oren zijn kort en afgerond. Als gevolg van zijn aanpassing aan het water is de vacht van de viskat gelaagd, met een korte, dichte vacht die een waterbarrière en isolatie vormt, met daarbovenop langere beschermharen. Met middellange tot korte poten zijn ze ongeveer twee keer zo groot als een huiskat.

Viskatten zijn nachtdieren en houden van water. Zelfs onder water zwemmen ze lange afstanden. Ongeveer driekwart van het dieet van een vissende kat bestaat uit vis, de rest bestaat uit vogels, insecten en kleine knaagdieren. In het afgelopen decennium zijn de populaties van de Fishing Cat sterk gedaald door de vernietiging van wetlands.

thematische onderbreking

12. Luipaard

Luipaard_Geoff Brooks_Shutterstock
Image Credit: Geoff Brooks, Unsplash
Latijnse naam: Panthera pardus

Het leefgebied van een luipaard omvat Afrika ten zuiden van de Sahara, West- en Centraal-Azië, Zuid-Rusland, het Indische subcontinent en Zuidoost- en Oost-Azië. De IUCN classificeerde luipaardpopulaties als kwetsbaar vanwege habitatverlies en de afname van hun wereldwijde verspreidingsgebied. Luipaarden hebben relatief korte poten en een lang lichaam met een grote schedel in vergelijking met andere wilde katten. Hoewel hij op de jaguar lijkt, zijn de gevlekte rozetten van de luipaard over het algemeen kleiner en minder dicht opeengepakt.

Luipaarden hebben een sterk gecamoufleerde vacht, een opportunistische jachtstijl, een gevarieerd dieet, kracht en macht, en zijn in staat om zich aan te passen aan een verscheidenheid van habitats, waaronder jungles, graslanden, woestijnen en berggebieden. Dit alles en snelheid: het zijn formidabele jagers die een topsnelheid van 58 km/u kunnen halen.

thematische onderbreking

13. Snow Leopard

Snow leopard_strichpunkt_Pixabay
Image Credit: strichpunk, Pixabay
Latijnse naam: Panthera uncia

Deze wilde kat is inheems in bergketens in Centraal- en Zuid-Azië, waaronder India. Hij staat als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN vanwege de wereldwijd afnemende populatie. Sneeuwluipaarden hebben een witachtige tot grijze vacht met zwarte vlekken op hun kop en nek, en grote rozetten op hun rug, flanken en staart. Ze hebben een gedrongen lichaam en korte poten. Als solitair dier zijn ze meestal actief van zonsopgang tot de vroege ochtend, en opnieuw in de namiddag en vroege avond. Kliffen en bergkammen bieden uitkijkpunten en schaduw voor deze actieve carnivoor.

In de achtervolging van prooien, gebruikmakend van het momentum van hun eerste sprong, achtervolgen sneeuwluipaarden grote zoogdieren zoals geiten, schapen, herten en zwijnen langs steile berghellingen tot 300 meter. Nadat ze de prooi naar een veilige plek hebben gesleept, eten ze alle eetbare delen van het karkas. Eén Himalaya blauw schaap kan een sneeuwluipaard 2 weken onderhouden voordat hij weer moet jagen.

thematische onderbreking

Bedreigd

Tot de wilde katten van India behoren de bedreigde tijger en de Aziatische leeuw. Tijgers komen voor in de bossen van India, terwijl leeuwen alleen voorkomen in Gujarat in het westen van India. De populaties van zowel tijgers als leeuwen zijn afgenomen door stroperij en verlies van habitat. Er worden pogingen ondernomen om deze dieren te beschermen, waaronder maatregelen om meer beschermde gebieden te creëren en stroperij aan te pakken, maar het valt nog te bezien of deze succesvol zullen zijn in het redden van deze prachtige dieren.

14. Tijger

Tijger_sasint_Pixabay
Image Credit: sasint, Pixabay
Latijnse naam: Panthera tigris

Tijgers zijn de grootste levende kattensoorten. Hun uiterlijk is iconisch – donkere verticale strepen op een oranje vacht met een witte onderkant. Tijgers zijn toproofdieren die vooral op grote prooien jagen, waaronder herten en wilde zwijnen. Tijgers zijn territoriaal en solitair en hebben een groot gebied nodig om in te jagen en welpen groot te brengen. Een tijgerwelp blijft ongeveer 2 jaar bij zijn moeder en verlaat haar dan om een eigen territorium te stichten. De tijgerpopulaties waren ooit wijd verspreid, maar ze hebben bijna al hun habitat verloren in de 20ste eeuw. Er is nog steeds een gefragmenteerde reeks van tijgers die vrij rondlopen, van de gematigde Siberische bossen tot India en Sumatra, maar het lijdt geen twijfel dat deze grote Indische wilde kat met uitsterven wordt bedreigd.

thematische onderbreking

15. Aziatische leeuw

Aziatische leeuw_Spykerf1_Pixabay
Image Credit: Spykerf1, Pixabay
Latijnse naam: Panthera leo ssp. persica

India is de enige plaats ter wereld waar de Aziatische leeuw in het wild leeft. Het Gir National Park en de omliggende gebieden in de Indiase deelstaat Gujarat vormen sinds het begin van de 20e eeuw zijn enige leefgebied. In het verleden leefde hij in een groot deel van het Midden-Oosten en Noord-India. Hoewel hij bedreigd is, neemt de populatie Aziatische leeuwen sinds 2010 gelukkig weer toe. De kleuren van de vacht van Aziatische leeuwen variëren van roodachtig-tan, tot zwart gevlekt, tot buff-kleurig grijs. Aziatische leeuwen hebben minder ontwikkelde manen dan Afrikaanse leeuwen.

Gewoonlijk vormen mannelijke Aziatische leeuwen losse troepen van maximaal drie mannetjes. Gewoonlijk associëren de vrouwtjes zich met maximaal 12 andere vrouwtjes en vormen zo een sterkere troep die de prooi deelt. Mannelijke en vrouwelijke leeuwen gaan meestal alleen tijdens het paren met elkaar om en leven of eten zelden samen.

cat + line divider

Conclusie

Er zijn verschillende soorten wilde katten in India. Hoewel sommige algemener zijn dan andere, is elke kat uniek en speelt een belangrijke rol in het ecosysteem. Het is essentieel om over deze dieren en hun gedrag te leren, zodat we ze kunnen waarderen en beschermen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Pfuderi, Pixabay