134 gedetailleerde feiten over katten

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Hoewel mensen al meer dan 10.000 jaar met katten leven en het soms lijkt alsof we onze katten op ons duimpje kennen, is er VEEL om over katten te weten. Ik heb het internet afgestruind en kattenliefhebbende dierenartsen ondervraagd om de meest complete lijst van kattenweetjes samen te stellen die er is!

Maar als ik kijk naar de meeste kat feiten sites, alles wat ik zie zijn enkele regels tekst zonder achtergrondinformatie of echt begrip. Ik ben nog meer in de war dan toen ik begon! Dus ik wilde een uitgebreide lijst maken van kattenfeiten met achtergrondinformatie en een referentie (in de meeste gevallen), zodat u nog meer te weten kunt komen.

Ik weet het, het is een ambitieus doel, maar na meer dan 75+ uur onderzoek en schrijven (samen met een decennium aan katachtige ervaring om het te ondersteunen) denk ik dat ik er dichtbij ben.

Laten we er meteen aan beginnen!

1. Stubbs de Kat was burgemeester van Talkeetna, Alaska voor 20 jaar

leuk weetje over stubbs de kat

Eén blik op Stubbs de Kat en ik begrijp waarom hij verkozen werd.

Kijk eens naar het zelfvertrouwen en charisma!

Volgens Wikipedia trok Stubbs 30 tot 40 toeristen per dag die allemaal stonden te popelen om de burgemeester te ontmoeten. Dat klinkt misschien niet als veel, maar de totale bevolking van Talkeetna bedroeg in 2010 876 mensen, dus dat is eigenlijk heel de stroom van mensen. Hoewel Stubbs een eerlijke burgemeester leek te zijn, stond hij er om bekend van tijd tot tijd te verwennen. Naar verluidt ging Stubbs elke middag naar een plaatselijk restaurant waar hij met kattenkruid doordrenkt water dronk uit een wijnglas.

2. Katten brengen maar liefst 70% van hun leven slapend door

Dit zou niet echt een verrassing moeten zijn, maar dat is nog steeds een hoop slaap! Nu meer mensen van thuis uit werken, is het zeer duidelijk hoeveel tijd onze katten gewoon liggen te slapen terwijl wij weg zijn! Terwijl ik me altijd voorstelde dat mijn kat Debbie met speelgoed aan het spelen was of haar surveillanceprogramma voor de buurt aan het voortzetten was, is ze in werkelijkheid gewoon aan het dutten!

Terwijl mensen een nog steeds indrukwekkende 33% van hun leven slapend doorbrengen, zijn katten meer dan het dubbele!

3. Katten snorharen zijn even breed als hun lichaam

Snorharen zijn echt geweldig en ze geven onze katten zo’n beetje superkrachten. Terwijl veel mensen naar hun kat kijken en zich afvragen waarom hun snorharen zo lang zijn, zijn snorharen van katten eigenlijk net zo lang als uw kat breed is! Dat komt omdat snorharen uw kat helpen te begrijpen waar hij wel en niet doorheen past. Met andere woorden, als de snorharen passen, past de rest van het lichaam ook!

Maar dat leidt er natuurlijk toe dat mensen zich afvragen of dikkere katten langere snorharen hebben en het korte antwoord is nee. De evolutionaire geschiedenis van uw kat heeft zich niet voorbereid op zwaarlijvigheid en de snorharen van uw kat blijven over het algemeen net zo breed als ze zouden zijn bij een gezonde lichaamsconditie.

4. Feline Purrs zou de botdichtheid kunnen verbeteren en genezing bevorderen

Terwijl er nog steeds veel is dat we niet weten over katten, ontdekte één studie dat spinnen katachtigen kan helpen genezen. Onderzoekers bestudeerden het spinnen van 44 soorten katachtigen (waaronder cheeta’s, ocelots, poema’s, huiskatten en servals) en ontdekten dat de frequentie van spinnen overeenkwam met de frequenties die worden gebruikt bij de behandeling van botbreuken en wonden. Of zoals een onderzoeker verklaarde, “Purrs op een frequentie van 25-100Hz komen overeen met gevestigde genezing frequenties in de therapeutische geneeskunde voor de mens. Bot reageert op 25-50Hz en huid en zachte weefsels op ongeveer 100Hz volgens onderzoekers.”

Dus de volgende keer dat je kat vlak naast je gezicht spint, raak dan niet geïrriteerd! In plaats daarvan, bedank ze voor het delen van hun genezende spinnen met je hoofd…zelfs als het een beetje dichtbij is!

5. Katten zijn de enige zoogdieren die geen zoet kunnen proeven

Katten hebben niet de vereiste smaakreceptoren om zoete dingen te proeven, wat hen uniek maakt in de wereld van de zoogdieren. Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen wat ze in plaats daarvan proeven, hebben ze gewoon niet de juiste receptoren om de heerlijke zoetheid van suiker te proeven.

Maar dat is niet het enige dat katten missen! Als het op het aantal smaakpapillen aankomt, hebben ze slechts 470 smaakpapillen, vergeleken met de ruwweg 9.000 smaakpapillen die mensen hebben.

6. Je kunt communiceren met je kat door te knipperen

Wist je dat je met je kat kunt communiceren door met je ogen te knipperen?

Wacht gewoon tot je kat zich kalm, op zijn gemak en ontspannen voelt en maak dan licht oogcontact (maar staar niet) en knipper heel dicht met je ogen. Er is een grote kans dat je kat terug zal knipperen om je te laten weten dat hij van je houdt!

Het is belangrijk om dit te proberen wanneer je kat al ontspannen is en niet in het midden van een actieve speelsessie! Jackson Galaxy heeft een goede uitleg over hoe je dit moet doen, als je meer wilt weten:

7. Katten leven al minstens 9.5000 jaar samen met mensen

Katten zijn een bekend onderdeel van de Egyptische cultuur, maar in 2004 ontdekten wetenschappers een 9.5000 jaar oude gedeelde begraafplaats van een mens en kat op het eiland Cyprus. Dat verschuift de tijdlijn voor de eerste domesticatie met nog eens bijna 2.000 jaar!

8. Een groep katten wordt een Clowder genoemd.

Raar, toch? Wel, men denkt dat de term zijn oorsprong heeft in de late jaren 1700 en oorspronkelijk clodder was, wat een “klonterige massa” betekende. In de loop der jaren veranderde het langzaam in clowder, zoals woorden veranderen met de tijd.

Helaas is de kans groot dat de meeste mensen geen idee hebben waar je het over hebt als je zegt dat je graag verder wilt gaan met het kweken van je kattenclowder, tenzij je met een andere toegewijde kattenweetjesvinder praat!

9. Katten tongen zijn bedekt met kleine weerhaakjes

Als je ooit door je kat bent gelikt, ben je waarschijnlijk verbaasd over hoe ruw een kattentong is! Dat komt omdat de tong van een kat bedekt is met kleine weerhaakjes, papillen genaamd. Deze kleine papillen worden onder andere gebruikt om uw kat te verzorgen, meer vlees uit klein wild te halen en zelfs om water op te drinken! In dit artikel van PetMD leest u meer en krijgt u alle details over de krachtige tong van uw kat.

10. Katten kunnen clickertraind worden

Yep, je kunt je kat trucjes leren net zoals je een hond kunt leren! Of zoals de meeste dieren! Clicker training is een methode van het gebruik van positieve versterking om een bepaald gedrag of reeks van gedragingen te bevorderen. Een van de meest populaire dingen die katteneigenaren graag aanleren is de high-five, maar de mogelijkheden zijn echt eindeloos. Clicker training stond ook op nummer één in mijn lijst van 29 leuke dingen om met je kat te doen!

Niet alleen is clickertraining leuk voor jou en je kat, het kan ook stress verminderen en zorgt voor mentale verrijking!

11. De dikste kat ter wereld woog 39,6 kilo

Helaas eindigt dit verhaal tragisch, want katten mogen nooit zo zwaarlijvig zijn. Hij heette Meow en werd naar een dierenasiel in Santa Fe, New Mexico gebracht nadat zijn eigenaar was overleden. Terwijl het asiel hem onmiddellijk op een dieet zette en probeerde te helpen gewicht te verliezen voor adoptie, stierf Meow aan longfalen slechts twee weken na aankomst in het asiel.

Het is echt triest hoe dikke katten worden beschouwd als aanvaardbaar of zelfs grappig en hopelijk moedigt Meow’s verhaal katteneigenaren aan om katachtige obesitas serieus te nemen!

12. De Wereld Is (Helaas) Vol Met Dikke Katten

Zwaarlijvigheid bij katten is een groot probleem, vooral in de Verenigde Staten, waar naar schatting 60% van de katten te zwaar of zwaarlijvig is. Obesitas heeft een lange lijst van gevolgen voor de gezondheid…geen van allen zijn ze goed.

Om te beginnen hebben zwaarlijvige katten veel meer kans op suikerziekte en volgens Royal Canin heeft 80% tot 90% van de zwaarlijvige katten suikerziekte. Er zijn ook verbanden tussen obesitas en een verzwakt immuunsysteem, urinestenen, leveraandoeningen en hartaandoeningen. Maar het is nooit te laat om een dikke kat te helpen afvallen!

13. De langste kat ooit was 48,5 inch lang

Dat is 4 voet lang! Stewie was een Maine Coon die officieel de langste kat ter wereld en hij heeft het Guinness World Record om het te bewijzen!

14. Félicette was de eerste (en enige) kat in de ruimte

eerste kat die naar de ruimte ging

In 1963 was Félicette de eerste, en tot nu toe de enige kat, die de ruimte in ging. Deze kleine Franse kat heeft een hele reis achter de rug! Ze vloog bijna 100 mijl boven de aarde waar ze de gewichtloosheid kon ervaren – om nog maar te zwijgen van de kracht van 9,5 g. Slechts 15 minuten later werd ze weer naar de aarde gebracht in haar ruimtecapsule. Hoewel dit zeker een interessant feit is, is het triest dat de kleine Félicette dit heeft moeten meemaken en ik kan me alleen maar voorstellen hoe bang ze geweest moet zijn. Gelukkig bleef ze ongedeerd tijdens het hele proces!

15. De Oudste Kat Ooit Was 38 Jaar Oud

Creme Puff leefde tot de rijpe leeftijd van 38 jaar en 3 dagen! Creme Puff woonde in Texas en was eigendom van Jake Perry. Verbazingwekkend genoeg had Perry een andere kat genaamd Grandpa Rex Allen die 34 jaar oud werd!

Hoe heeft Mr. Perry dit voor elkaar gekregen?

Hij vertelde Atlas Obscura dat hun dieet bestond uit droge brokjes samen met een lekker ontbijt van eieren, kalkoen, spek, broccoli, koffie en room. Dan, om de twee dagen kreeg Creme Puff een druppelaar vol rode wijn. Mr. Perry legt uit dat de rode wijn hielp “de aderen te laten circuleren.” Hoewel ik dat zeker niet kan aanbevelen iedereen probeert dat dieet na te bootsen, ik denk dat wat Creme Puff echt hielp, de liefde was!

Creme Puff en Opa Rex Allen (allebei katten, voor het geval je het vergeten was) keken naar natuurdocumentaires voor katten in een garage die was omgebouwd tot een bioscoop. Maar Mr. Perry verwende zijn katten niet helemaal… ze moesten nog steeds previews bekijken. Ze hadden ook regelmatig verjaardagsfeestjes en het klinkt echt alsof ze altijd in het middelpunt van de belangstelling stonden!

16. Gumpy Cat’s echte naam is Tardar Sauce

Als je langer dan 15 minuten op internet bent geweest, heb je Grumpy Cat gezien, maar haar echte naam was Tardar Sauce. Ze werd beroemd in 2012 toen een familielid een foto van haar op Reddit plaatste. Ze werd al snel een populaire meme en was te zien in tientallen tv-programma’s en boeken. Ze had ook haar eigen merchandisinglijn die haar ergens tussen de 1 miljoen en 100 miljoen dollar opleverde.

Met dat geld kan je veel kattenkruid kopen! Het is verbazingwekkend te bedenken dat de vruchtbare carrière van Tardar Sauce begon met een simpel bericht op Reddit.

17. Blackie houdt het record voor rijkste kat

Over goed gefinancierde katachtigen gesproken, Blackie de kat erfde een enorm landgoed ter waarde van bijna $13 miljoen nadat zijn eigenaar, een antiekhandelaar, overleed in 1988. Hoewel ik denk dat zijn menselijke familie niet blij was met deze beslissing, ben ik er zeker van dat Blackie het geld verdiende. Hoewel Blackie het Guinness World Record heeft als rijkste kat, vermoeden sommige mensen dat de eerder genoemde Tardar Sauce misschien nog wel meer heeft verdiend.

18. 18. Merlijn De Kat Heeft Het Record Voor De Luidste Grom

Merlin, een schattige tuxedo kat die in het Verenigd Koninkrijk woont, heeft het officiële Guinness World Record voor ’s werelds luidste gespin. Het lijkt er eerlijk gezegd niet eens op dat hij het probeert! In plaats daarvan lijkt het erop dat luid spinnen voor de kleine Merlin een natuurlijke eigenschap is! Terwijl de gemiddelde kat spint bij 25 decibel, blaast Merlin dat uit het water met een spinnen van 67,8 decibel!

De ogen van uw kat hebben veel moeite om zich te concentreren op alles wat zich minder dan een meter voor hen bevindt! Dat komt door hun grote pupillen en enorme ogen! Hoewel deze unieke structuur helpt bij een lange lijst van dingen zoals nachtzicht, maakt het moeilijk om te focussen op voorwerpen van dichtbij.

Maar dat is waar de verbazingwekkende snorharen van je kat van pas komen.

Je kat gebruikt zijn snorharen om te voelen wat er voor hem is, ook al kan hij er niet goed op focussen.

20. (De meeste) Katten hebben 18 tenen

Tenzij je kat een polydactyle kat is, hebben ze in totaal 18 tenen met vijf tenen aan elk van hun voorpoten en vier aan elke achtervoet. Maar dat is niet het geval voor de altijd populaire polydactyle kat! Polydactyle katten hebben een goedaardige aangeboren afwijking waardoor ze extra tenen krijgen. Het huidige wereldrecord is gevestigd met een totaal van 28 tenen! Dat zijn 10 extra tenen vergeleken met een normale kat!

Mijn kat Debbie is een polydactyle kat, maar helaas is ze niet in de buurt van een wereldrecord!

21. Katten hebben snorharen op andere plaatsen dan hun gezicht

Wist je dat je kat zogenaamde carpale snorharen heeft, die zich bevinden op de voorste ledematen van je kat? Deze snorharen compenseren het gebrek aan zicht van dichtbij door katten te helpen precies te begrijpen waar hun prooi zich bevindt nadat ze er hun klauwen op hebben gezet. Het vangen van een muis is immers pas de eerste stap in het jachtproces! Katten moeten de muis lang genoeg vasthouden om hem daadwerkelijk op te eten en de snorharen van uw kat helpen hen daarbij.

22. Mannelijke katten zijn vaker linkspootig

Onderzoekers ontdekten dat katers veel vaker hun linkerpoot gebruiken voor meer ingewikkelde taken, terwijl vrouwtjeskatten veel vaker hun rechterpoot gebruiken. Tijdens hun onderzoek vonden ze slechts één tweehandig katje!

Als je dit thuis wilt testen, zorg er dan voor dat je je kat een voldoende moeilijke test geeft! Net als bij mensen is het voor katten gemakkelijk om ambidextrisch te zijn bij eenvoudige taken, net zoals mensen geen dominante hand hebben voor het openen van deuren. Dus als u wilt zien of uw kat het patroon volgt, zorg er dan voor dat u een speeltje van hoge waarde gebruikt en maak het niet te gemakkelijk! Ik raad Da Bird aan, die je kunt bekijken op Amazon!

23. Je Kat Is Sneller Dan Usain Bolt

Yep, zonder enige training of speciale diëten, kan je kleine huiskat de grootste sprinter aller tijden voorbijstreven! Huiskatten kunnen ongeveer 30 mph lopen en dat is net iets sneller dan Usain Bolt’s topsnelheid! Ondanks de indrukwekkende snelheid van je kat, denk ik niet dat hij snel een gouden medaille zal winnen.

24. Katten spenderen gemiddeld 5 uur per dag aan verzorging

Katten houden ervan om schoon te zijn en als ze niet slapen of je haar aanvallen zijn ze waarschijnlijk zichzelf aan het verzorgen. Volgens de SPCA van Texas, besteden katten gemiddeld 5 uur per dag aan het verzorgen van zichzelf! Het vergt duidelijk veel werk om er goed uit te zien!

25. Katten hebben gebogen klauwen die hen verhinderen naar beneden te klimmen

Kattenklauwen zijn naar beneden gebogen waardoor ze extra effectief zijn bij het grijpen van een prooi of waarschijnlijker een tapijt van een kattenboom. Terwijl dit hen een enorm voordeel geeft omhoog gaan betekent het ook dat ze achteruit de boom in moeten klimmen. Dat klinkt misschien dom, maar als je bedenkt hoe eekhoorns in alle richtingen aan bomen blijven hangen, begrijp je wat ik bedoel!

Katten kunnen dat niet en moeten in plaats daarvan langzaam achteruit langs een boom naar beneden kruipen (of langs je gordijnen).

26. Uw Kat Kan De Lucht Ruiken (Als Een Slang)

Heeft je kat ooit bijzonder geïnteresseerd geleken in een geur om je vervolgens de vreemdste blik te geven?

Je kent het wel, een half open mond, gekrulde neus en een licht opgetrokken bovenlip. Dat heet de reactie van Flehmen en het is een techniek die uw kat gebruikt om de lucht rondom zich te ruiken. Katten gebruiken iets dat het vomeronasaal orgaan wordt genoemd, ook wel Jacobson’s orgaan genoemd.

Antrozoöloog John Bradshaw legt uit dat deze vreemde combinatie van gezichtsbewegingen in feite twee kleine kanaaltjes opent op het dak van de mond van uw kat. Deze kanaaltjes leiden naar het vomeronasaal orgaan en stellen uw kat in staat om echt een bepaalde geur in je op te nemen.

Hoewel je deze reactie hoogstwaarschijnlijk krijgt met iets als urine of feromonen van een ander dier, heeft de moderne huiskat een heleboel unieke geuren om op te reageren. Om de een of andere reden vertoont mijn kat Debbie de Flehmen-respons als ik haar aan mijn tandenborstel laat ruiken (misschien heb ik een nieuwe nodig).

Maar omdat het internet is, is er natuurlijk een compilatie van katten die de Flehmen reactie vertonen… na het ruiken van mensen voeten. Hoewel dat misschien vreemd lijkt, is het een geweldige video om een verscheidenheid van katten te zien die hun eigen Flehmen stijl tonen:

27. Vrouwtjeskatten kunnen zwanger worden als ze slechts 4 maanden oud zijn!

Hoewel de meeste mensen het ermee eens zijn dat een kat met 4 maanden nog een kitten is, kunnen ze op die leeftijd daadwerkelijk geslachtsrijp worden en kan zwanger worden. Dat is nog een reden om uw poezen vroeg te steriliseren en te castreren om ongewenste nestjes te voorkomen! Helaas zijn er al te veel katten op de wereld, dus het is belangrijk om uw steentje bij te dragen! PetSmart heeft een geweldig overzicht van goedkope klinieken die castratie en sterilisatie aanbieden als u op zoek bent naar de beste opties bij u in de buurt!

28. Katten, Kamelen, en Giraffen lopen allemaal op dezelfde manier

Ik gok dat je veel tijd doorbrengt met katten, maar waarschijnlijk lang niet zo veel tijd met kamelen en giraffen….dus het is goed als je dit nog niet eerder hebt opgemerkt! Maar katten, kamelen, en giraffen lopen allemaal op dezelfde manier door hun linkerpoten te bewegen en dan door hun beide rechter ledematen te bewegen. We weten eigenlijk niet waarom deze dieren deze manier van lopen delen, maar het zijn de enige dieren die dat doen! Als u de details van dit feit niet volgt, bekijk dan de video hieronder voor voorbeelden van precies waar ik het over heb, samen met een vergelijking met honden.

29. Katten Haten De Geur Van Citrus

Katten hebben een krachtige reukzin die 6 keer sterker is dan de gemiddelde mens (dat is een bonus kattenfeitje voor jou), wat betekent dat ze geuren op een veel andere manier ervaren dan wij! Een van de geuren die katten over het algemeen niet kunnen uitstaan is citrus! Ik heb zelfs een hele post geschreven over waarom katten sinaasappels haten en een gids voor het gebruik van verschillende essentiële citrus olie geuren om katten van het aanrecht te houden!

Waarom houden katten niet van citrus?

Mijn theorie is dat omdat katten eigenlijk geen zoet kunnen proeven (check kattenfeitje nummer vijf) de geur van sinaasappel gewoon niet lekker voor ze ruikt! Dat is tenslotte een van de belangrijkste verkoopargumenten van citrusvruchten, toch?

30. Catnip heeft geen effect op katten tot ze minstens drie maanden oud zijn

Als je probeert om je kitten gek te zien worden op kattenkruid, moet je misschien wachten tot ze een beetje ouder zijn! Volgens Dr. Marty Becker, terwijl hij schreef voor VetStreet, wordt de neiging tot “catnip niet duidelijk totdat een kitten drie tot zes maanden oud is.”

Nog verrassender is dat niet alle katten daadwerkelijk iets ondervinden van catnip! Dr. Becker legt verder uit dat “De catnip reactie is erfelijk, en zo’n 30 tot 50 procent van de katten missen het gen dat hen aanzet en laat afslaan.”

31. Castratie en sterilisatie kan de levensduur van een kat verlengen

Banfield Pet Hospital heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat gecastreerde katers 62 procent langer leven dan ongecastreerde katers. Zij vonden ook dat gesteriliseerde vrouwelijke katten 39 procent langer leven dan ongesteriliseerde katten.

Banfield ontdekte ook dat de gemiddelde levensduur van een kat tussen 2002 en 2012 met een heel JAAR is toegenomen. Dat is een toename van 10 procent in de totale levensduur en dat is een grote sprong! Het is nog een reden waarom u uw katten moet steriliseren en castreren!

32. Katten gebruiken miauwen om te communiceren met Us Niet Andere Katten

Je zou kunnen denken dat het miauwen van een kat iets is waarmee ze begonnen zijn om tegen hun katachtige vrienden te praten en dat ze vervolgens op ons hebben toegepast…maar katten miauwen eigenlijk maar heel zelden naar andere katten! Antrozoöloog John Bradshaw legt uit: “Mensen zien het als een absoluut klassiek kattengedrag … maar het is iets wat ze geleerd hebben om onze aandacht te krijgen. Het is echt iets dat ze hebben aangenomen als een manier om te communiceren met mensen.”

Dit is een van mijn absolute favoriete kattenfeiten! Het is niet alleen een verrassing, maar ik denk dat we ons allemaal vereerd moeten voelen dat katten zo hard hun best doen om onze aandacht te krijgen, dat ze het miauwen hebben opgenomen als onze voordeel!

Bedankt, katten!

33. Katten Gebruiken Ongewild De Kattenbak

De meeste kittens zullen de kattenbak gebruiken, zelfs zonder veel training! Katten willen instinctief hun geur verbergen door het toilet ergens te gebruiken waar ze de geur kunnen begraven. Dit instinct helpt hen om zich gedeisd te houden en veilig te blijven voor roofdieren. Echter, veel grote katten (zoals tijgers en leeuwen) begraven hun poep opzettelijk niet om de wereld te laten weten dat ze klaar zijn om een bepaald gebied voor zichzelf op te eisen!

Klinkt als een machtsspel!

34. Issac Newton heeft misschien het eerste kattenluik gemaakt

Yep, die Issac Newton. Je weet wel, de man die hielp de basisprincipes van de moderne fysica vast te stellen. Naar verluidt zou hij ook het allereerste kattenluik hebben gemaakt. Of hij een kattenliefhebber was is onduidelijk, maar het is duidelijk dat hij een kattenprobleem oploste dat zo oud is als de tijd: gesloten deuren. We weten dat katten een hekel hebben aan gesloten deuren en volgens How Stuff Works, werd Newton voortdurend gestoord door katten die aan deze deur krabden om binnen te komen. Natuurlijk besloot hij dit probleem op te lossen en vroeg hij de plaatselijke timmerman om een gat ter grootte van een kat in de deur te maken.

Gelukkig leeft zijn idee voort en hoewel er steeds meer binnenkatten in de wereld zijn, zijn ze nog steeds haten een gesloten deur!

35. Katten zetten hun achterpoot op dezelfde plaats als hun voorpoot als ze lopen

Als dat niet logisch is, weg blijf bij me! Als je kat loopt plaatst ze de achterpoot in de bijna precies plek waar hun voorpoot net was. Dit minimaliseert het geluid en de voetafdrukken en is een deel van de reden waarom uw kat zo’n goede jager is.

Kijk eens naar deze slow-motion video van een kat die in het zand loopt om precies te zien waar ik het over heb en let goed op waar elke poot landt.

36. In slechts zeven jaar, kan een paar katten en hun kittens 420.000 kittens voortbrengen

Het enige wat nodig is, is een enkel paartje katten om bijna een half miljoen kittens te produceren…in slechts 7 jaar. Dat komt omdat de gemiddelde volwassen poes drie nesten per jaar kan krijgen, wat ongeveer 12 kittens per jaar zou opleveren. Sommige van die kittens zullen natuurlijk vrouwelijk zijn en meer kittens krijgen zodra ze geslachtsrijp zijn. Die kittens krijgen dan weer meer kittens, enzovoort.

Vergeet niet, dat is met slechts een enkele kater en een poes om mee te beginnen. Als je bedenkt hoeveel katten er in de wereld zijn en hoe vaak dit gebeurt, begin je te zien hoe snel het aantal katten uit de hand zou kunnen lopen!

Hoewel kittens geweldig zijn, zijn er helaas al te veel katten! Dus terwijl dit zeker een interessant kattenfeit is, zou het je ook moeten helpen herinneren hoe belangrijk het is om je katjes te steriliseren en te castreren! Denk eraan, PetSmart heeft een geweldig overzicht van goedkope of gratis sterilisatie- en castratieklinieken waaruit je kunt kiezen.

37. Chocolade is niet alleen slecht voor honden, het is ook giftig voor katten

De meeste mensen weten dat honden geen chocolade kunnen eten, maar wist je dat het ook voor katten net zo gevaarlijk is?

Honden en chocolade krijgen meer aandacht omdat honden veel meer geneigd zijn om te proberen zich vol te vreten aan pure chocolade…en aan zowat alles wat ze te pakken kunnen krijgen!

Hoewel je kat misschien niet zal proberen om een reep chocolade te eten, kan een milkshake of andere zuivel traktatie met chocolade gewoon heerlijk klinken voor je kat. Als je deze kattenweetjes op volgorde leest dan weet je al dat katten geen zoet kunnen proeven, dus chocolade op zichzelf zal niet veel doen voor je kat. Maar als het gemengd is met wat dierlijke vetten (zoals in het geval van melk of room) is er een goede kans dat uw kat besluit om te proeven.

Chocolade is giftig voor katten om dezelfde reden dat het giftig is voor honden. Het heeft te maken met een ingrediënt genaamd theobromine, dat gemakkelijk door mensen wordt gemetaboliseerd, maar niet door honden of katten. Omdat het lichaam van een kat of hond niet weet wat het met theobromine moet doen, blijft het zich ophopen en uiteindelijk grote schade aan de lever veroorzaken. Daar is echter een behoorlijke hoeveelheid chocolade voor nodig en het is niet waarschijnlijk dat de meeste katten veel interesse zullen tonen in uw chocolade traktaties.

38. Katten hebben een speciale botstructuur die hen in staat stelt extra flexibel te zijn…en extra atletisch

Heb je je ooit verbaasd over de nauwe plekjes waar je kleine kat zich in kan wringen? Die flexibiliteit doet meer dan hen in hun favoriete kartonnen doos te laten kruipen – het helpt ook hun prestaties te verbeteren bij het rennen en springen! De mensen van de Cornell University leggen uit: “Bovendien is het schouderblad van de kat alleen door spieren aan de rest van het lichaam bevestigd, niet door botten. Dit geeft het schouderblad een enorme vrijheid om te bewegen als de kat beweegt, waardoor de pas van de kat nog meer verlengd wordt. En in tegenstelling tot het lange verankerde sleutelbeen dat wij mensen hebben, hebben katten kleine rudimentaire sleutelbeenderen die bijdragen aan hun vermogen om zich door nauwe openingen te wringen.”

39. Katten hebben moeite met het waarnemen van langzame bewegingen

Bijna alles aan katten is gericht op het jagen en vangen van kleine prooien. Van hun vermogen om bij weinig licht te zien tot hun weerhaak tong en krachtige gebogen klauwen, katten zijn echte roofdieren. Als iets een kat niet kan helpen bij het vangen van een prooi, dan is er een kans dat ze er gewoon nooit goed in zijn geworden!

Een voorbeeld hiervan is het vermogen van katten om beweging te zien in trage voorwerpen. Katten zijn zeer goed in het zien van snel bewegende dingen (zoals een muisje of hun favoriete speeltje) maar niet zo goed in het zien van langzaam bewegende objecten. Live Science legt uit dat “Hoewel Fluffy misschien beter is in het oppikken van het gedartel en gescharrel van een bange muis, zijn er veel langzaam bewegende objecten die mensen kunnen detecteren met hun gezichtsvermogen die voor katten stil lijken te staan.”

40. Katten hebben alleen al 22 botten in hun staart!

Ooit afgevraagd hoe je kat die expressieve staartbewegingen maakt? Nou, het helpt dat ze alleen al 22 tot 23 botten in hun staart hebben! Niet alleen kunnen ze zo met hun staart de wereld laten zien hoe ze zich voelen, maar ze kunnen er ook precieze bewegingen mee maken die hen helpen in balans te blijven!

41. Katten kunnen tot 9 keer hun lengte springen!

We hebben allemaal onze katten indrukwekkende sprongen zien maken van bank naar stoel, maar katten hebben ook een zeer indrukwekkende verticale sprong. Volgens de Cornell Universiteit kunnen katten tot 9 keer hun eigen hoogte in de lucht springen…vanuit een zittende positie!

Stel je voor dat mensen dat konden! Dat zou betekenen dat iedereen die langer is dan 1 meter 80 in de lucht zou kunnen springen! Dit springvermogen komt van hun unieke structuur die hun spieren toelaat om maximale kracht uit te oefenen!

Kijk eens naar deze kleine kat in Japan die pronkt met haar indrukwekkende springvermogen!

42. Oude Egyptenaren schoren hun wenkbrauwen als een teken van rouw wanneer hun kat overleed

De oude Egyptenaren staan bekend om hun liefde voor katachtigen. Katten waren letterlijk behandeld als royalty’s en het lijkt erop dat katten dit deel van hun geschiedenis nooit zijn vergeten. Niet alleen werden katten gemummificeerd als ze stierven (net als de Egyptenaren), maar de overlevende mensen schoren hun wenkbrauwen als een teken van rouw. Ze bleven rouwen tot hun wenkbrauwen weer aangroeiden.

43. Katten hebben een breder gezichtsveld dan mensen

Hier is een leuk feitje waar je waarschijnlijk nog nooit bij stil hebt gestaan, katten hebben een gezichtsveld van 200 graden, wat breder is dan het 180-graden gezichtsveld van de meeste mensen. Dit geeft hen een groter perifeer zicht en is nog een reden waarom ze zulke goede jagers zijn!

44. Katten zijn obligate carnivoren

Katten zijn zogenaamde obligate carnivoren, wat betekent dat ze al hun benodigde voedingsstoffen alleen uit vlees kunnen halen en eigenlijk geen groenten, fruit of granen nodig hebben. Ik praat veel over hoe belangrijk dit is wanneer ik verschillende soorten kattenvoer bespreek, maar mijn favoriete voorbeeld van hoe dit werkt is het geval van betacaroteen.

Mensen kunnen het beta-caroteen in wortelen omzetten in vitamine A, maar katten kunnen dat niet. In plaats daarvan moeten katten hun vitamine A uit dierlijke produkten halen en de beste bron is lever. Dat is slechts een van de tientallen voorbeelden van hoe uw kat een echte carnivoor is.

45. Er zijn 75 miljoen katten in de Verenigde Staten

Dat is een enorm aantal katten! Geen wonder dat ze overal op het internet te vinden zijn! Maar katten nemen niet alleen de VS over! Naar schatting zijn er 53 miljoen katten in China en bijna 18 miljoen in Rusland!

46. Een mannetjes kat wordt een Tom genoemd

In het bijzonder, een intacte (of ongecastreerde) kater die geslachtsrijp is. Dus hoewel je de term niet zou gebruiken om een kitten te beschrijven, zou het wel accuraat zijn om een volwassen kater te beschrijven. Als je wilt weten waar deze naam vandaan komt, kun je meer lezen in dit artikel.

47. Uw kat is meer dan 95% tijger

Hier is een leuk feitje waardoor je kat zich extra stoer zal voelen! Onderzoekers ontdekten dat huiskatten 95,6% van hun genetische make-up delen met tijgers, ook al zijn ze naar schatting 10,8 miljoen jaar geleden uit elkaar gegroeid in de evolutionaire boom! Maar laat het niet naar het hoofd van uw kat stijgen!

48. Katten hebben een krachtig nachtzicht dat 6 tot 8 keer krachtiger is dan dat van mensen

Hoewel katten niet kunnen zien in absoluut duisternis zitten ze er vrij dicht bij! Vergeleken met mensen hebben zij zes tot acht keer meer staafcellen in hun ogen, de cellen die worden gebruikt om te zien bij weinig licht. Maar het zijn niet alleen de staafcellen die helpen – de elliptische vorm van het oog van een kat helpt ook om meer licht op te vangen!

49. De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen 100.5 °F en 102.5 °F

Dat is enkele graden warmer dan de gemiddelde menselijke lichaamstemperatuur van 97.7-99.5 °F.

50. Katten zijn crepusculaire dieren

Wat is in godsnaam een crepusculair dier?

Het betekent dat uw kat het meest actief is tijdens de vroege ochtend en vroege avond perioden van zonsopgang en schemering. Benieuwd welke andere dieren crepusculair zijn?

Yep, muizen! Dat is slechts een van de vele evolutionaire voordelen van actief blijven tijdens de schemering voor uw kat.

51. Disneyland is de thuisbasis van tientallen werkende katten

Het begon allemaal rond 1955 toen de eerste golf van pionierende katachtigen besloot dat het kasteel van Doornroosje de ideale locatie was om een kamp op te zetten. Deze katten werden ongetwijfeld naar Disneyland getrokken door de waarschijnlijk grote populatie muizen die werden aangetrokken door het voedsel dat door de gasten werd achtergelaten.

Maar dat was slechts het begin! De populatie groeide en zowel de gasten als het personeel groeiden om van hen te houden. Zozeer zelfs dat de katten van Disneyland hun eigen website en Instagram hebben met individuele profielen van katten, compleet met voorkeuren, antipathieën, en favoriete attracties.

Hoewel Disney niet bepaald reclame maakt voor de katten als onderdeel van de algemene aantrekkingskracht van het park, is er geen twijfel dat ze blij zijn met de prestaties van de katten en de voordelen die ze hebben als het gaat om het beheersen van de knaagdierenpopulatie.

Disney staat bekend om het bedenken van zeer creatieve ideeën om van het park een magische ervaring te maken. Inclusief het gebruik van een team kippen om het park volledig muggen-vrij te maken, wat geen gemakkelijke opdracht is in Florida.

Deze voltijdse katachtigen hebben zelfs de aandacht getrokken van beroemdheden zoals Ryan Gosling die over deze speciaal getrainde katten sprak tijdens een aflevering van Conan. U kunt de clip hier zien (het begint precies wanneer hij over de Disney katten begint te praten):

52. Binnenkatten leven gemiddeld VEEL LANGER dan buitenkatten

Volgens het team van de UC Davis School of Veterinary Medicine, is de gemiddelde levensduur van een buitenkat 2-5 jaar, terwijl de gemiddelde levensduur van een binnenkat 10-15 jaar is! Dat is een groot verschil!

53. Didga De Kat Houdt Het Record Voor De Meeste Trucs In Een Minuut

Toen ik schreef over leuke activiteiten om met je kat te doen, stond clickertraining boven aan de lijst. Maar terwijl de meeste mensen besluiten om hun kat een simpel trucje te leren zoals high-five of zitten, besloot Didga de Australische kat om een paar stappen verder te gaan.

Didga rijdt op een skateboard, zwemt, loopt achterwaarts tegen muren op, stopt letterlijk op een dubbeltje, en nog veel meer. Ze was in staat om al haar trucs aan elkaar te rijgen in één record zitminuut waarin ze in totaal 20 verschillende trucs uitvoerde!

Ik vind het geweldig dat Didga is geadopteerd uit een asiel en ik ben zo blij dat deze kleine kat het goede leven krijgt! Bekijk al haar trucjes in deze video:

54. Katten prefereren hun voedsel lichaamstemperatuur

Hoewel het zeker een interessant kattenfeit is, is het idee van het beschrijven van voedsel op lichaamstemperatuur een beetje griezelig!

Maar als je bedenkt dat je kat een toegewijde carnivoor is die al duizenden en duizenden jaren op levend wild jaagt, is het logisch. De mensen van Carnivora leggen uit: “De voedertemperatuur beïnvloedt ook de voedselacceptatie door katten. Huiskatten accepteren niet snel voedsel dat bij extreme temperaturen wordt aangeboden, terwijl voedsel dat dicht bij lichaamstemperatuur (38,5 graden C) wordt aangeboden de meeste voorkeur heeft. Dit is logisch gezien het feit dat in het wild, het dieet van een kat bestaat uit vers gedode prooien met een normale lichaamstemperatuur op het moment van consumptie.”

Dus als je een kieskeurig katje hebt, overweeg dan om hem lichtjes verwarmd voedsel aan te bieden en kijk of dat een verschil maakt!

55. Huiskatten zijn de enige katachtigen die hun staart verticaal kunnen houden tijdens het lopen

Als je al langer met katten omgaat, weet je al snel dat de rechtopstaande staart met een lichte buiging (AKA de vraagtekenstaart) een klassiek kattengeluksignaal is. Maar wist je dat huiskatten de enige katachtigen zijn die hun staart zelfs verticaal kunnen optillen tijdens het lopen? Wilde katten moeten hun staart losjes tussen hun poten of horizontaal houden als ze lopen.

56. Katten hebben 32 spieren in elk buitenoor…Mensen hebben er 6

Katten gebruiken deze spieren om hun oren perfect te plaatsen en te draaien om de exact bron van een geluid. Nog een interessant katachtige feit dat laat zien hoe uw schattige kat eigenlijk een zeer efficiënt roofdier is!

57. Katten spinnen niet alleen als ze blij zijn

Spinnen is eigenlijk een heel gecompliceerd gedrag dat heel veel verschillende dingen kan betekenen. De meeste kattenliefhebbers zijn zeer bekend met het blije spinnen! Volgens een dierenarts en Beter met Katten medewerker Megan McCorkle “begint het spinnen al heel vroeg bij katten… voordat ze zelfs kunnen horen! Kittens worden blind en doof geboren, maar ze kunnen nog steeds de vibratie van hun moeder’s spinnen voelen die hen laat weten dat alles in orde is.”

Men denkt dat katten in tijden van tevredenheid blijven spinnen, zelfs als ze volwassen zijn. Maar Dr. McCorkle wijst erop dat katten ook spinnen als ze gewond of gestrest zijn. Hoewel we het niet zeker weten, is een populaire theorie dat katten spinnen om zichzelf te kalmeren tijdens momenten van stress.

Dus hoe kan spinnen al deze dingen tegelijk betekenen? Ik denk dat Dr. McCorkle het het beste verwoordde toen ze uitlegde: “Hoewel spinnen meestal een goede zaak is, kun je het spinnen van een kat zien als de glimlach van een mens. In de meeste gevallen, mensen glimlachen omdat ze blij zijn, maar ze kunnen ook glimlachen als ze nerveus, angstig, of zelfs bang zijn. Een spinnetje kan op dezelfde manier werken, maar net als een glimlach, betekent het meestal dat je kat gelukkig is en zich op zijn gemak voelt!”

58. Katten wrijven je met hun wangen om je te “markeren”

Hoewel dat niveau van bezitterigheid je misschien een beetje ongemakkelijk maakt, betekent het gewoon dat je kat je leuk vindt! Dr. Stephanie Borns-Weil legt uit dat katten speciale klieren in hun wangen gebruiken om geurmarkeringen achter te laten die andere katten laten weten dat ze hier waren. Het is een heel normaal onderdeel van katachtige communicatie.

Betekent dit dat jouw kat jou ziet als een deel van hun territorium?

Ik laat jou beslissen, maar ik ben er zeker van dat mijn kat de wereld laat weten dat dit haar mens is!

59. Katten kunnen hun voorklauwen intrekken… maar niet hun achterklauwen

Katten kunnen hun voorklauwen intrekken terwijl ze lopen (of zachtjes met je arm spelen) wat helpt om ze mooi en scherp te houden. Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, trekken de klauwen van uw kat zich niet terug in een soort speciale schede. In plaats daarvan worden de kattenklauwen in rustpositie gewoon van de grond opgetild en als ze klaar zijn om ze te gebruiken, kunnen ze ze via een speciale pees uittrekken.

De mensen van Soft Paws leggen uit dat “het uittrekken en intrekken van de klauwen van een kat vergelijkbaar is met de manier waarop een mens zijn tenen richt en zijn enkel naar achteren buigt.”

60. Katten kunnen niet zoveel kleuren zien als mensen

We hebben het er al over gehad dat katten meer staafjes (een speciale oogcel) hebben dan mensen, wat hen een duidelijk voordeel geeft als het gaat om zien bij weinig licht. Maar mensen hebben meer kegelcellen dan katten, die helpen bij het zien van kleur. In feite hebben mensen 10 keer zoveel kegeltjes als katten! Dus hoewel katten zeker nog kleuren kunnen zien, zien zij er lang niet zoveel of zo levendig als wij.

61. De meeste katten zijn lactose-intolerant

Ook al toont de populaire cultuur katten als melk-liefhebbers, de meeste katten zijn eigenlijk lactose-intolerant. Dus hoewel ze melk lekker vinden, is het niet goed voor hun spijsvertering en volgens dierenarts Ann Hill, in gesprek met Chewy, zijn de gevolgen van het innemen van melk “maagklachten, winderigheid, krampen, een opgeblazen gevoel en diarree-meestal binnen acht tot 12 uur na inname van het zuivelproduct.”

Dus waarom is het idee om katten een schoteltje melk te geven zo populair geworden?

Waarschijnlijk omdat veel katten echt houden van melk. Dr. Hill legt uit dat “Katten van zuivel houden omdat ze zich aangetrokken voelen tot eiwitten en vet, dus als iets hen vet smaakt, smaakt het hen over het algemeen ook goed.” Dit is nog logischer als je bedenkt dat katten obligate carnivoren zijn! Maar ook al zijn ze dol op melk, na 6 maanden verliezen ze het vermogen om lactose af te breken, wat betekent dat ze ook het vermogen verliezen om melk effectief te verteren.

62. Pas op voor de lelies als je poesjes hebt

Lelies zijn een populaire bloem die je zowat overal kunt kopen waar planten worden verkocht. Ze zijn vooral populair rond Pasen in de VS en ik zie ze regelmatig in kruidenierswinkels, maar als je katers hebt, moet je ver uit de buurt van de lelies blijven.

De FDA legt uit “De hele lelieplant is giftig: de stengel, bladeren, bloemen, stuifmeel, en zelfs het water in een vaas.” Dat is juist, zelfs het water is gevaarlijk voor katten. Nieuwsgierige katten kunnen het niet weerstaan om met iets nieuws te spelen en het is nooit het risico waard om lelies in huis te houden.

63. Mooie kerststerren zijn ook giftig voor katten

Een andere vakantie favoriet, poinsettia’s zijn een populaire plant rond de kersttijd. Hoewel ze prachtig zijn, moeten ze absoluut vermeden worden als je katten hebt, want ze kunnen giftig zijn voor katten. Hoewel nog steeds niet zo gevaarlijk als een lelie, kan het sap van een kerstster snel braken en diarree veroorzaken.

64. Je Kunt Katten Toliet Trainen

Ja! Je kunt je kat leren om het toilet te gebruiken in plaats van de kattenbak. De makkelijkste manier om dit te doen is met een speciale kit die je toilet verandert in een kattenbak door strooisel rond de zitting te bevestigen. Na verloop van tijd, verwijder je langzaam de kattenbakvulling tot alleen de toiletbril overblijft!

De meest populaire kit op de markt is City Kitty en u kunt het hier zien op Amazon. City Kitty is op Shark Tank geweest en in tientallen nieuwe verhalen behandeld. Mensen zijn geïntrigeerd door het idee van zindelijkheidstraining voor katten! Hier is een van de vele lokale nieuwsberichten over City Kitty!

65. Veel katten zijn geïntrigeerd door de geur van bleekmiddel

Terwijl ik vind dat ik van de geur van bleekmiddel direct hoofdpijn krijg, zijn veel katten zeer nieuwsgierig naar de geur.

De reden?

Het chloor in bleekmiddel kan ruiken naar kattenpis! Dit kan eigenlijk een groot probleem veroorzaken als je regelmatig bleekmiddel (of andere schoonmaakmiddelen met ammoniak) gebruikt, omdat sommige katten de drang kunnen voelen om die plekken te markeren met hun eigen urine. Terwijl veel mensen zeggen dat katten zoals de geur van bleekwater. Ik weet niet of ze er wel zo van genieten, maar ze zijn wel erg geïnteresseerd in waar die vreemde kattenpis vandaan komt!

66. Katten kunnen zeewater drinken om te hydrateren

Hoewel je dit niet moet testen (geef je kat gewoon zoet water) zijn katten wel degelijk in staat om zout water of zeewater te drinken en gehydrateerd te blijven! Dat komt omdat hun nieren zo efficiënt zijn dat ze het zout uit het water kunnen filteren en zo gehydrateerd kunnen blijven.

Maar ook al kunnen katten af en toe tegen zout water, het is niet iets wat je ze ooit opzettelijk moet geven. Te veel zout water drinken kan op den duur tot grote problemen leiden en de nieren van katten werken al hard genoeg!

67. Elke kat heeft een unieke neusafdruk (zoals een vingerafdruk)

Als je goed naar de neus van je kat kijkt, zie je een verscheidenheid aan kleine ribbels, bobbels en lijnen. Net als bij een vingerafdruk, vormen deze kenmerken samen iets dat volledig uniek is aan uw kat.

Als we een systeem hadden om deze neusafdrukken snel te identificeren, zouden we ze kunnen gebruiken om katten te identificeren als vervanging voor het microchipsysteem! Honden hebben dezelfde eigenschap en als je een grotere hond hebt kan het veel makkelijker te zien zijn. Dus als je op zoek bent naar de volgende grote uitvinding in de huisdierenwereld, overweeg dan om de eerste neusafdrukscanner te maken die nooit bestaat!

Bekijk deze close-up foto van deze schattige kleine kattenneus om een idee te krijgen waar we het over hebben:

katten hebben een unieke neusafdruk

68. Kittens van hetzelfde nest kunnen verschillende vaders hebben

Als een poes paart met meer dan één kater terwijl ze vruchtbaar is, dan is het heel goed mogelijk dat haar eitjes bevrucht worden door meer dan één kater. Dat betekent dat in een nest van meerdere kittens elk kitten mogelijk meer dan één vader kan hebben!

Maar voor alle duidelijkheid, elk kitten kan alleen één vader. Dit kan ook gebeuren bij honden, waar het iets gemakkelijker is om te zien welke pups verschillende vaders kunnen hebben door grote verschillen in grootte of kleur.

Hoe vaak komt dit voor? Volgens dierenarts Donald Shellenberger “Bij dieren die vrij kunnen rondlopen, komt het vrij vaak voor.” Geloof het of niet, dit kan ook bij mensen gebeuren!

69. Je kunt knipperen gebruiken om te communiceren met je kat

Nog beter, je kunt eigenlijk een goed getimede knippering gebruiken om je kat te laten weten dat je van ze houdt. Het is een van mijn favoriete dingen om met katten te doen en het kan ook een geweldige manier zijn om een verlegen kat op te warmen. Het is ook heel eenvoudig! Het enige wat je hoeft te doen is zacht oogcontact te maken met je kat (staar ze niet aan) en dan langzaam te knipperen. Houd je ogen ongeveer een seconde dicht om er echt een langzaam knipper en er is een goede kans dat je kat langzaam terug knippert.

Waarom werkt dit?

Omdat katten het knipperen al gebruiken als een vorm van communicatie die vertrouwen en comfort toont rond een andere kat. In het wild zou het sluiten van je ogen terwijl je bekeken wordt gevaarlijk zijn en iets wat je kat zou nooit doen in het bijzijn van een potentiële bedreiging. Het langzame knipperen laat zien dat uw kat u vertrouwt en het kan een geweldige manier zijn om hen te laten weten dat u hen ook vertrouwt.

Je kunt meer leren en voorbeelden zien in deze video van Jackson Galaxy:

70. Abraham Lincoln hield van katten

Abraham Lincoln was nogal een dierenvriend maar scheen een speciaal plaatsje in zijn hart te hebben voor katten. Volgens een beknopte biografie van de National Park Service, hield Lincoln van katten en kon urenlang met ze spelen. Toen zijn vrouw, Mary Todd, werd gevraagd of Lincoln een hobby had, antwoordde zij eenvoudig “katten”.

Lincoln hield van zijn katten, genaamd Dixie en Tabby, en er werd zelfs gezegd dat hij Tabby van de tafel heeft gevoerd tijdens een chique formeel diner in het Witte Huis!

71. Kitty Cams onthullen dat katten jagen zelfs als ze geen honger hebben

Een studie van de Universiteit van Georgia rustte huiskatten uit met camera’s om te zien wat ze deden als ze op stap waren. Hoewel ze veel van de studie leerden, was één van de meest verrassende dingen dat katten slechts 30% van de tijd aten wat ze doodden! In plaats van hun prooi op te eten, lieten ze de resten achter of brachten ze mee naar hun huis.

Hoewel dat onze knuffelkatten een beetje gek doet lijken, verklaart het waarschijnlijk waarom ze al eeuwenlang worden gebruikt om ongedierte te bestrijden op boerderijen, schepen en in huizen.

72. Sissen is geen daad van agressie- het is defensief

Katten sissen niet omdat ze willen aanvallen of in de aanval willen gaan. In plaats daarvan is sissen een defensief gebaar dat uw kat laat weten dat hij zich moet terugtrekken… of anders! De meeste katten die sissen laten je weten dat ze zich ongemakkelijk voelen en dat ze niet meer willen van wat er gebeurt.

Het lijkt misschien eenvoudig, maar begrijpen wat katten zijn echt en er is een groot verschil tussen echte agressie en katten die defensieve houdingen aannemen.

73. De eerste bekende kattenvideo werd uitgebracht in 1894

Lang voordat YouTube de thuisbasis werd van epische kattenvideo’s, wilden mensen al video’s maken over onze favoriete katachtige vrienden. De allereerste live film in de geschiedenis die een kat toont, heet simpelweg “Falling Cat” en toont een kleine kat die door de lucht valt op wat lijkt op een bed. De kat lijkt helemaal in orde!

Thomas Eddison wordt vaak toegeschreven als een van de eersten die een kattenvideo maakte, maar op basis van mijn onderzoek lijkt het erop dat “Falling Cat” de eerste was. Edison’s bijdrage is ook niet bepaald aangenaam voor de echte kattenliefhebber, want het toont vechtende katten met bokshandschoenen aan hun poten. Niet mijn favoriet.

Als u de eerste speelfilm met een katachtige wilt zien, kunt u “Falling Cat” hier bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=XqL9siGDeBA

74. Er is niet slechts één reden waarom katten kneden

Kneden, of koekjes maken zoals het vaak wordt genoemd, is iets waar de meeste katteneigenaren zeer vertrouwd mee zijn, maar het is niet helemaal duidelijk waarom katten dit doen. De meeste deskundigen kunnen het erover eens zijn dat het kneden verband houdt met de kittentijd van uw kat, toen zij op hun moeder kneedden om de melkproductie te stimuleren. Het meest populaire idee is dat kneden een teken van comfort en geluk is voor uw kat.

Maar het zou ook een diepgeworteld instinct kunnen zijn van hun wilde katten voorouders en een methode die ze gebruiken om de perfecte plek om te liggen. We schreven over alle redenen waarom katten kneden (en waarom ze dekens bijten) in dit artikel, als je dieper wilt ingaan op dit leuke kattenfeit.

75. Katten kunnen een oncomfortabele aandoening krijgen die ze “Whisker Fatigue” noemen

Snorhaarvermoeidheid is een oncomfortabele aandoening die wordt veroorzaakt door de constante stimulatie van de snorharen van de kat tegen een oppervlak – meestal een voer- of waterbak. Snorharen zijn zeer krachtig en kunnen uw kat niet alleen helpen om uit te vinden of hij zich in een kleine ruimte kan wringen, maar ze kunnen katten ook helpen om voelen windstromingen van snel bewegende prooien! Maar als de meeste katten uit een voerbakje moeten eten of drinken, moeten ze hun gezicht direct in het bakje duwen, waarbij hun snorharen tegen de zijkanten worden gedrukt!

Na verloop van tijd kan dit leiden tot snorharenmoeheid! Katten met ongemakkelijke snorharen zullen meestal hun eten uit de kom trekken (met een pootje of door de kom om te kiepen) en het daar opeten. Maar er is een hele markt van snorharen-vriendelijke kattenbakken die extra ondiep zijn om dit te helpen voorkomen. Als je geïnteresseerd bent, ik schreef over de beste in dit artikel.

76. Vrouwelijke katten kunnen Koningin, Molly of Dam genoemd worden

Net zoals katers Toms of Gibs worden genoemd, kunnen poezen verschillende namen hebben. De meeste van deze namen vallen binnen de fokcontext en de meest algemene naam voor een poes is een Molly. Ik heb diep op het internet gegraven om te proberen de oorsprong te vinden van het feit dat poezen Molly heten, maar ik kan geen enkele etymologie of geschiedenis van de term vinden. Het blijft dus een mysterie!

Katten worden Queens genoemd als ze zwanger zijn, borstvoeding geven, of in het algemeen voor kittens zorgen. Hoewel ik geen concreet bewijs kan vinden waarom vrouwtjeskatten Queens worden genoemd, kan iedereen die wel eens met vrouwtjeskatten heeft doorgebracht, snel zien waarom dat de naam zou kunnen zijn! Vooral in een fokcontext, kunnen vrouwelijke katten kieskeurig en ronduit bazig zijn!

Dam wordt gebruikt in een stamboomcontext en duidt de vrouwelijke kat van een bepaalde afstamming aan. Tenzij je met fokkers spreekt, zul je deze term waarschijnlijk niet vaak horen gebruiken.

77. Katten landen echt bijna altijd op hun pootjes

Katten staan in de populaire cultuur bekend om het feit dat ze altijd op hun pootjes terechtkomen en dat is ook wel verdiend! Katten hebben meerdere unieke aanpassingen die er samen voor zorgen dat ze van bijna elke hoogte op hun voeten kunnen landen. Hun unieke skeletconfiguratie geeft hen een verhoogde flexibiliteit waardoor ze snel hun gewicht in de juiste richting kunnen verplaatsen tijdens het vallen. Ze hebben ook een scherp evenwichtsgevoel, waardoor ze snel weten welke kant boven is en welke kant beneden.

Volgens Live Science zit deze righting reflex zo diep in het instinct van katten dat zelfs katten van nog maar 7 weken oud het al onder de knie hebben!

78. Een groep kittens kan vele namen hebben

Je hebt vast wel eens gehoord dat een groep verwante kittens een nestje wordt genoemd. Een nest is een gebruikelijke term voor een groep baby’s van dezelfde moeder, maar het wordt meestal gebruikt in verband met zoogdieren. Maar wist je dat een nest kittens ook een kindle genoemd kan worden? Hoewel het niet veel gebruikt wordt, is het wel een schattige naam en ik sta er volledig achter dat onze katachtige vrienden hun eigen speciale naam voor nesten hebben!

Maar daar houdt het niet op! Oudere termen voor nesten kittens zijn onder andere een “intrige” en een “verstrengeling”. Beide namen lijken me vrij accuraat! Kittens zijn intrigerend en geïntrigeerd met zowat alles om hen heen. Maar als ze de dag (of een paar uur) hebben doorgebracht met het verkennen van de nieuwe wereld om hen heen, worden ze al snel een verstrengeling van slapende haarballen!

79. Het grootste nest kittens geboren uit één kat is 19

In 1970 beviel een naamloze Siamees/Birmese kat van 19 kittens in één nest en is momenteel houder van het Guinness Wereldrecord voor het grootste nest…of moet ik zeggen het grootste nest kittens? Maar met 19 kleine harige pluizenbolletjes die rondrennen zou ik zeggen dat ze zeker in aanmerking komen als een verstrengeling van kittens!

80. Witte katten met blauwe ogen zijn vaker doof

Volgens de Cornell Universiteit heeft onderzoek uitgewezen dat 17 tot 22 procent van de witte katten met een niet-blauwe oogkleur doof geboren worden. Hoewel dat op zichzelf al een interessant kattenfeit is, wordt het een beetje gek als je weet dat als witte katten ook nog een blauw oog hebben, het percentage stijgt tot 40!

Maar daar blijft het niet bij, witte katten met twee blauwe ogen hebben een kans van 65 tot 85 procent om doof te zijn!

81. De gezondheids- en welzijnsvoordelen van het hebben van een kat zijn wetenschappelijk vastgesteld

Natuurlijk heb ik een vooroordeel als het op katten aankomt, maar er is een enorme hoeveelheid wetenschappelijke studies die de gezondheids- en welzijnsvoordelen aantonen van het leven met een kat! Uit een Australische studie bleek dat katteneigenaren beter scoorden op psychologische beoordelingen, wat duidde op “een lager niveau van psychiatrische stoornissen, en men zou kunnen zeggen dat ze een betere psychologische gezondheid hadden dan de proefpersonen die geen kat hadden.

Maar daar houdt het niet op!

Uit een andere studie bleek dat kattenbezitters 40% minder kans hebben op een hartaanval, met als conclusie: “Een verlaagd risico op overlijden door een hartinfarct en alle cardiovasculaire aandoeningen (inclusief beroerte) werd waargenomen bij personen met katten. Het aanschaffen van katten als huisdier kan een nieuwe strategie zijn voor het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten bij personen met een hoog risico.”

Hoe graag ik ook zou willen dat het waar was, ik heb niets gevonden dat suggereert dat er een samengesteld effect is naarmate je meer katten aan je huishouden toevoegt!

82. Katten hebben meer zenuwcellen in de visuele delen van hun hersenen dan de meeste zoogdieren…inclusief mensen!

De mens mag dan een groot brein hebben dat ongeveer 2% van onze totale lichaamsmassa uitmaakt, onze hyper-visuele katten hebben het op één gebied beter: de visuele gebieden van de hersenschors. Dit is slechts een andere manier waarop katten zich hebben ontwikkeld tot uitstekende visuele roofdieren!

Voor een extra leuk katachtig hersenfeitje, moet je weten dat honden ongeveer 160 miljoen neuronen in hun hersenen hebben…maar katten hebben er 300 miljoen!

83. Als een toegewijd kattenpersoon, ben je in de minderheid

Volgens een grote studie en enquête onder mensen, identificeerde slechts 11,5% zichzelf als katteneigenaar. Dat plaatst kattenliefhebbers in de minderheid, vergeleken met de 45% van de mensen die zeiden dat ze hondenliefhebbers waren. Helaas zegt de studie verder dat op basis van persoonlijkheidstesten katteneigenaars ook minder georganiseerd, minder vriendelijk en een beetje meer angstig bleken te zijn. Maar het is niet allemaal slecht, want katteneigenaren bleken ook artistieker en intellectueel nieuwsgieriger te zijn (dat is waarom je een lange lijst van kattenfeiten aan het lezen bent)!

Veel deelnemers aan het onderzoek identificeerden zichzelf als noch hond noch kat mensen. Interessant is dat hondenmensen en mensen die niet om huisdieren geven een vergelijkbaar persoonlijkheidsprofiel hadden, terwijl kattenmensen er volledig uitsprongen. Zoals Psychology Today het formuleerde toen ze dezelfde studie beoordeelden: “Wat deze resultaten mij suggereren is dat zelf-geïdentificeerde hondenmensen in de meeste opzichten redelijk vergelijkbaar zijn met mensen in het algemeen, terwijl zelf-geïdentificeerde kattenmensen een meer onderscheidende subgroep van mensen vertegenwoordigen.”

84. De eerste kattenvideo op YouTube heet “Pajamas and Nick Drake”

YouTube is goed ingeburgerd als de nummer één bron voor alles wat kattenvideo’s betreft. In 2015 waren er alleen al meer dan 2 miljoen kattenvideo’s op YouTube en er is geen teken dat het uploaden van kattenvideo’s snel zal afnemen.

Maar waar is het allemaal begonnen?

De eerste bekende kattenvideo op Youtube is een eenvoudige video genaamd “Pajamas and Nick Drake” geüpload door gebruikersnaam “steve.” In de video, jaagt een kleine zwarte kat genaamd Pajamas rond een speeltje terwijl Nick Drake speelt.

Steve legt uit: “Dit is mijn kat, Pajamas, spelend en dansend op de melodie van Nick Drake.” Simpel en to the point.

Hoewel het misschien niet de meest opwindende kat video op het internet is het nog steeds historisch en je kunt het hier bekijken:

85. Scooter de kat was de oudste kat die beviel…op 30 jarige leeftijd

Geboren op 26 maart 1986, werd Scooter de oudste kat die beviel en heeft het Guinness World Record om het te bewijzen. Alsof 30 jaar oud zijn nog niet genoeg was, ging Scooter nog een stapje verder door te bevallen. Hoewel dit zeker een interessant kattenfeit is, kan ik er niet echt achter staan dat Scooter (of welke kat dan ook) op die leeftijd bevalt. Bevallen is al ongemakkelijk genoeg en op 30-jarige leeftijd hoop ik dat Scooter een pauze krijgt!

86. Katten hebben Taurine nodig om te overleven

We hebben het er al over gehad dat katten obligate carnivoren zijn en vlees nodig hebben om te overleven. Maar dat is niet de enige unieke voedingsbehoefte van katten, ze hebben ook voldoende hoeveelheden nodig van een aminozuur dat taurine heet. Je hebt taurine waarschijnlijk al zien staan op de achterkant van het etiket van je kattenvoer en het is niet voor niets een veelgebruikt supplement in kattenvoer.

Terwijl de meeste zoogdieren de benodigde taurine in hun eigen lichaam kunnen produceren, leggen VCA Ziekenhuizen uit dat “katten een beperkt vermogen hebben om taurine te produceren; daarom wordt taurine geclassificeerd als een essentiële voedingsstof voor de kat.

87. Katten Kunnen Ultrasone Geluiden Horen

Niet alleen hebben katten een beter nachtzicht dan wij, maar ze hebben ook een superieur gehoorvermogen. En niet zo’n klein beetje ook, katten kunnen daadwerkelijk horen op ultrasoon niveau en het is geen toeval dat muizen communiceren met ultrasone geluiden. Maar het gaat niet alleen om muizen, dit nauwkeurige en gevoelige gehoor kan uw kat helpen bij het identificeren en horen van een verscheidenheid aan kleine prooien.

88. Socks de presidentiële kat was de ster van zijn eigen video game

bill clinton met sokken de presidentiële kat

Socks was de kat in huis tijdens de Clinton jaren en was behoorlijk beroemd! Hij verscheen in boeken, films, muziek video’s, televisie shows, en nog veel meer. Maar zijn meest interessante verschijning was helaas nooit volledig gerealiseerd. Socks was klaar om de ster te worden in zijn eigen video game genaamd Socks the Cat Rocks the Hill.

Dus waar ging dit spel over?

Het plot is eenvoudig: Socks the Cat moet zich een weg vechten door Washington D.C. waar hij het opneemt tegen spionnen, corrupte politici, en achterbakse nieuwsploegen zodat hij de Clintons kan waarschuwen voor een dreigende nucleaire raketlancering. Wow. Dat lijkt een behoorlijk zwaar spel voor Socks om in te spelen en dat is zeker een hoop verantwoordelijkheid!

Ook al was het spel af en speelbaar, het werd nooit echt uitgebracht door de oorspronkelijke uitgever. Maar dat weerhield toegewijde Socks the Cat fans er niet van om dit spel in handen te krijgen! In 2016 werd een Kickstarter in het leven geroepen om de rechten op het spel te verkrijgen en het uit te brengen…en ze waren succesvol! Ze haalden in totaal $33.148 op en je kunt het volledige verhaal op Kickstarter hier zien.

89. Hoge geluiden kunnen aanvallen veroorzaken bij oudere katten

Een studie uit 2015 stelde een nieuw syndroom bij katten vast, genaamd feline audiogene reflexaanvallen of FARS. Deze aandoening werd het vaakst gezien bij oudere katten die 15 jaar of ouder waren. Hoewel we nog steeds niet volledig begrijpen wat er aan de hand is, is het duidelijk dat sommige hoge geluiden een aanval bij katten kunnen triggeren, en veruit het meest voorkomende geluid dat dit veroorzaakte was het gekreukel van aluminiumfolie. Zij ontdekten ook dat andere alledaagse voorwerpen, zoals een metalen lepel tegen keramiek, tikken op glas, of zelfs knisperend papier, dezelfde reactie kunnen uitlokken.

Hoewel dit zeker beangstigend is voor kattenliefhebbers (vooral als je bedenkt hoe dol katten zijn op knisperende geluiden), moet je bedenken dat deze aandoening zeer zeldzaam is en alleen is aangetroffen bij veel oudere katten.

90. Het hart van een kat slaat twee keer zo snel als dat van een mens

Het hart van een mens slaat met een snelheid van ongeveer 60 tot 100 slagen per minuut, maar het hart van een kat slaat met een snelheid tussen de 150 en 180 slagen per minuut, wat aardig in de buurt komt van het dubbele van onze snelheid. Natuurlijk kan deze hartslag veel hoger worden als uw kat zich amuseert of een speeltje achterna zit!

91. Katten hebben een instinctieve voorkeur voor kleinere maaltijden verspreid over de dag

Heb je ooit gemerkt dat je kat kleine hapjes lijkt te eten gedurende de dag in plaats van een pauze en diner routine?

Dat is een gevolg van de natuurlijke jachtinstincten die hen aanmoedigen om regelmatig en frequent gedurende de dag te jagen in plaats van voor één grote maaltijd te gaan. In het wild zou uw kat voortdurend waakzaam moeten blijven en prooien moeten opsporen. Volgens Chewy eten buitenkatten wel 8 tot 9 muizen per dag, dus het is geen wonder dat uw katachtige vriend regelmatig even langskomt voor een snelle snack.

92. Sommige katten houden zo veel van tonijn dat ze “tonijn junkies” worden

We weten allemaal dat katten gek zijn op tonijn (en vis in het algemeen), maar het is niet altijd de beste optie voor katten. Hoewel het meestal prima is als tussendoortje, raken sommige katten zo geobsedeerd door de geur en de vissmaak dat dierenartsen naar hen verwijzen als “tonijn junkies”. Hoewel dat nog steeds schattig klinkt, kan het al snel een groot probleem worden als katten zo dol zijn op tonijn dat ze stoppen met het eten van normaal voedsel.

Tonijn heeft gewoon niet het volledige voedingsprofiel dat katten nodig hebben en kan in grote hoeveelheden kwikvergiftiging veroorzaken. Dus hoewel tonijn van tijd tot tijd een leuk tussendoortje kan zijn, zorg ervoor dat uw kat nee zegt tegen tonijntoevoeging!

93. Alle Kittens worden geboren met blauwe ogen

Er is niets schattiger dan een kitten en terwijl er genoeg redenen zijn om van een schattig kitten te houden, zijn hun schattige blauwe ogen een groot deel van de aantrekkingskracht!

Maar waarom hebben alle kittens blauwe ogen?

Omdat hun ogen nog niet volledig ontwikkeld zijn en ze de vereiste melanine missen die nodig is om kleur te produceren. Na een paar weken zullen de ogen van een kitten zich verder ontwikkelen (samen met de rest van hun lichaam) en melanine gaan produceren, waardoor de ware kleur van de ogen van een kat zichtbaar zal worden.

Er zit echter meer achter het verhaal van baby blauwe kattenogen! Dr. Kathryn Primm legt uit dat het blauw in kittenogen niet echt blauw is en dat het een beetje een optische illusie is. Zij legt uit, “Omdat de ogen nog in ontwikkeling zijn, heeft het pigment dat verantwoordelijk is voor de permanente oogkleur zich nog niet afgezet of is nog niet beïnvloed door het licht, dus zij lijken blauw te zijn.” Er is zeker een merkbaar verschil tussen het babyblauw van een kitten en de doordringende blauwe ogen van een volwassen kat en dit katachtige feit verklaart waarom!

94. Mensen Allergieën Zijn Een Echt Iets Voor Katten

U hebt zeker gehoord over mensen die allergisch zijn voor katten, maar hebt u er ook aan gedacht dat katten allergisch kunnen zijn voor mensen?

Het is mogelijk, ook al is het vrij zeldzaam. Wanneer mensen allergisch zijn voor katten (of enig ander dier) komt dat omdat ze blootgesteld zijn aan een bepaald allergeen zoals dode huid, losse haren, of iets dergelijks. Dit is een probleem voor katten omdat ze het hele jaar door constant verharen (op zijn minst een beetje), maar omdat mensen niet zoveel verharen en veel meer baden, verharen wij lang niet zoveel irriterende stoffen. Dit is geweldig voor katten die een allergie voor mensen hebben!

Vaker echter, als katten allergiesymptomen vertonen als ze bij mensen in de buurt zijn, is het waarschijnlijker dat het te maken heeft met parfums, wasmiddelen, zeep, of iets anders menselijks. Katten kunnen ook allergisch zijn voor andere huisdieren, op dezelfde manier als mensen allergisch kunnen zijn voor honden of andere huisdieren.

95. Katten hebben bijgedragen tot het uitsterven van 63 soorten

Oké, we zijn hier duidelijk nogal bevooroordeeld ten opzichte van katten, maar een feit is een feit. Volgens het American Bird Conservatory, hebben huiskatten bijgedragen tot het uitsterven van 63 verschillende soorten vogels, zoogdieren en reptielen over de hele wereld. Zoals alles in de natuur, heeft elke verandering een rimpel effect en het is niet duidelijk welke impact het verlies van deze soorten heeft op duizenden andere soorten.

Hawaii is bijzonder hard getroffen. Duizenden jaren lang evolueerde de fauna in Hawaï met minimale tussenkomst van roofdieren en dan opeens in de jaren 1700 verschenen harige kleine top roofdieren in de vorm van de huiskat en veranderde alles.

Hoewel het misschien niet goed voelt om zo over hen te denken, zijn katten effectief invasieve soorten, maar de oplossing is gemakkelijk genoeg! Katten kunnen binnenshuis gehouden worden waar ze veiliger zijn, langer leven, en een minimale impact hebben op elk ecosysteem buiten dat van uw huis!

96. Katten kunnen zweten als ze het warm hebben

Hoewel je je kat niet zult zien druipen van het zweet na een stevige training van het rondjagen van hun favoriete kattenspeeltje, kunnen katten nog steeds zweten als ze het warm hebben! Maar het is een stuk subtieler dan wat je bij de meeste mensen ziet. Dr. Sarah Wooten legt in een artikel voor PetMD uit dat katten doen zweetklieren hebben, maar ze zitten alleen op zeer specifieke en beperkte plaatsen. Ze zegt verder dat “de zweetklieren van een kat zich slechts op een paar specifieke haarloze plaatsen bevinden, waaronder de poten, lippen, kin en op de huid rond de anus.”

Net als bij mensen geven de zweetklieren vloeistof af die vervolgens verdampt en uw kat afkoelt. Katten kunnen ook zweten als ze nerveus of bang zijn, als onderdeel van een algemene reactie op angst die niet zoveel verschilt van die van ons.

97. Kittens krijgen al tandjes als ze 10 weken oud zijn

Kittens beginnen hun melktanden te verliezen als ze ongeveer 10 weken oud zijn en dit gaat door tot ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Het doorkomen van de tandjes bij kittens verschilt niet veel van het doorkomen van de tandjes bij puppies…of mensenbaby’s! Kittens willen graag kauwen, niet alleen omdat hun tanden raar aanvoelen, maar ook omdat ze op die manier de wereld om hen heen verkennen. Er zijn veel speeltjes op de markt die inspelen op deze periode in de kittentijd en mijn favoriet zijn de eenvoudige speeltjes van Petstages die je op Amazon kunt vinden.

Het tandjes krijgen begint met de snijtanden of voortanden van je kat en uiteindelijk zullen hun super scherpe kitten hoektanden uitvallen en plaats maken voor hun volwassen tanden. Soms valt een melktandje niet uit, maar blijft eraan zitten, zelfs als het volwassen tandje doorkomt! Dit kan problemen veroorzaken voor uw kat, maar zelden blijven deze tandjes zitten!

98. Katten hebben een verbazingwekkend vermogen om hun weg naar huis te vinden…En wetenschappers kunnen niet verklaren hoe ze dat doen

Er zijn tientallen verhalen van katten die honderden of zelfs duizenden kilometers afleggen over onbekend terrein om hun weg naar huis te vinden. Ik heb dit persoonlijk meegemaakt toen ik jonger was en zag dit uit de eerste hand. Wij zorgden voor een buiten- en semi-vreemde kat genaamd Dexter gedurende enkele jaren voordat we ongeveer vijf mijl noordwaarts moesten verhuizen naar een ander deel van de stad.

We waren bezorgd dat Dexter ons nodig had om gezond te blijven (domme mensen) dus gingen we door het proces om hem in een reismandje te krijgen, wat niet gemakkelijk was. Daarna reden we met hem naar ons nieuwe huis en gaven hem zijn gebruikelijke snacks. Omdat hij niet echt een huiskat was, was het niet ongebruikelijk dat hij een dag of twee buiten bleef. Maar dagen werden een volle week en we werden steeds ongeruster. Uiteindelijk, na overal in onze nieuwe buurt gezocht te hebben, besloten we naar ons oude huis te rijden waar we Dexter op de veranda vonden.

Hij keek ons aan zo van, “Oh hey! Ik heb jullie al een tijdje niet meer gezien!” Het was duidelijk dat Dexter ging beslissen waar zijn huis was … niet wij!

Maar hoe deed hij dat? Hoe kwam hij erachter welke route te nemen terwijl hij vastzat in een reismandje in een auto, niet eens in staat om uit het raam te kijken? Onderzoekers weten het gewoon niet en vergeleken met het verhaal van een kat die 200 mijl aflegde lijkt Dexter’s reis maar een uitstapje naar de winkel!

Er zijn theorieën, maar sommige zijn moeilijk te testen. Bijvoorbeeld, men denkt dat katten misschien de magnetische velden van de Aarde kunnen voelen, waardoor ze een wandelend kompas worden. Hoewel dat veel verklaart van wat katten kunnen, is het vermogen om zo precies dat huis te vinden waar ze naar op zoek zijn, werkelijk verbazingwekkend en een van de vele katachtige mysteries!

99. Zwarte katten worden het minst vaak geadopteerd

Om wat voor reden dan ook, zwarte katten hebben het het moeilijkst om snel geadopteerd te worden uit dierenasiels. Of het nu komt door bijgeloof of waarschijnlijk omdat ze er minder uniek uitzien en moeilijk te fotograferen zijn, zwarte katten hebben het niet gemakkelijk. Dat is iets wat ik uit de eerste hand heb gezien tijdens mijn werk in dierenasielen gedurende meer dan tien jaar.

Dus als je op zoek bent naar een nieuw katachtig gezinslid, overweeg dan de adoptie van een zwarte kat!

100. Ailurofobie is een onredelijke angst voor katten

Het is waarschijnlijk veilig om te zeggen dat je niet lijdt aan ailurofobie als je zo ver bent gekomen in onze lijst van leuke katten feiten. Maar volgens Wikipedia kunnen degenen die wel aan ailurofobie lijden “paniek en angst ervaren als ze aan katten denken, inclusief het zich inbeelden van de mogelijkheid een kat tegen te komen, onbedoeld fysiek contact maken met een kat, zelfs het zien van afbeeldingen van katten in de media. Zij kunnen extreme angst en vrees ervaren bij het horen van miauwen, sissen, of soortgelijke geluiden die door katten worden gemaakt”.

Het is gek (en een beetje triest) om je voor te stellen dat iemand wordt gekweld door sommige van de geluiden waar we zo van houden!

101. Towser The Mouser Is The Worlds Greatest Mouser

Om dit feit optimaal te benutten, is het belangrijk om de naam “Towser the Mouser” met een Schots accent uit te spreken, ook al is het alleen in je hoofd. Towser the Mouser was een langharige schildpadkat en al meer dan 20 jaar de ongediertebestrijder in de Glenturret Distillery in Schotland. Ze is ook de huidige houder van het Guinness World Record voor de grootste mouser.

Dat is gebaseerd op haar gemiddelde telling van drie tot vijf muizen per dag met een geschatte totale telling van 28.899 gevangen muizen. Maar Towser was meer dan alleen een huurmoordenaar (of poot), ze leek ook deel uit te maken van de Glenturret familie. Haar pootafdrukken staan op het etiket van Fairlie’s light Highland Liqueur en ze werd zelfs vereeuwigd in een standbeeld buiten de distilleerderij.

Toch vraag ik me af waarom er zoveel muizen zijn in de Glenturret Distillery!

102. Mannelijke Tortie Katten Zijn Uiterst Zeldzaam

Tortie of schildpad katten zijn enkele van mijn absolute favorieten! Maar wist je dat ze bijna uitsluitend vrouwelijk? Dat komt omdat het vrouwelijke geslachtschromosoom (X) het gen draagt dat helpt bij het maken van de calico of tortie vachtpatronen. Maar in ongeveer 1 op de 3000 gevallen wordt een schildpadkat geboren! Dit is meestal het gevolg van het Klinefelter Syndroom, waarbij een kater een extra X chromosoom heeft, en deze mannelijke schildpadden zijn meestal steriel.

Ik heb duizenden (en duizenden) katten ontmoet in de loop der jaren en ik heb TWEE mannelijke schildpadden gezien!

103. De technische naam voor een haarbal is Trichobezoar

De officiële definitie van een bezoar is elke “massa die vastzit in het maag-darm systeem” wat betekent dat haarballen zeker in die categorie vallen maar om specifieker te zijn tussen een haarbal en andere mogelijke massa’s zou je de haarbal omschrijven als een trichobezoar. Dat spreek je uit als “tri-co-bee-zaar” en hoewel waarschijnlijk niemand zal weten waar je het over hebt, maak je jezelf meteen hard als een toegewijde kattenfeitenzoeker.

104. Gedurende een leven, spendeert de gemiddelde kat naar schatting 10.950 uur aan spinnen!

En u dacht dat uw kat het niet druk had! Tussen het spinnen gedurende meer dan 10.000 uren, 5 uur per dag besteden aan borstelen, en het grootste deel van de dag slapen, is het verbazingwekkend dat katten tijd hebben om iets anders te doen! Natuurlijk zijn er uitschieters en ik durf te wedden dat mijn kleine kat Debbie de meeste tijd besteedt aan de meerderheid van haar tijd rustig spinnend weg voor haar favoriete raam!

105. Katten kunnen meer dan 100 geluiden maken om te communiceren

Onze katachtige vrienden hebben een behoorlijke woordenschat! Dit leuke katachtige feitje komt van de mensen van Catster waar ze uitleggen dat katten meer dan 100 verschillende geluiden hebben die ze op unieke manieren combineren om met ons te communiceren. We zijn allemaal bekend met spinnen, miauwen, en waarschijnlijk yowling, maar heb je gehoord kat burbling, piepjes, of trillers?

106. Katten kunnen mogelijk aardbevingen detecteren voordat ze gebeuren

Er is een lange geschiedenis van dieren die aardbevingen voorspellen voordat mensen iets hebben gemerkt. De oudste bekende referentie gaat terug tot 373 voor Christus toen Griekenland een zware aardbeving onderging. Men rapporteerde dat enkele dagen voor de eigenlijke aardbeving een hele reeks dieren, waaronder ratten, wezels, slangen en zelfs duizendpoten, hun huizen verlieten en op weg gingen naar veiliger weiden.

Hoe doen ze dit? Zoals met zoveel verbazingwekkende dingen in de dierenwereld hebben wij geen idee. Ondanks een berg anekdotisch bewijs, zijn we er nog niet achter hoe dieren dit kunnen doen.

Maar dat is niet omdat we het niet geprobeerd hebben. Wetenschappers in Japan hielden een enquête onder honderden verzorgers van huisdieren, waaronder 703 katten, om meer te weten te komen over hun gedrag dagen voor de zware aardbeving in 2009. Het meest voorkomende rapport was dat honden en katten merkbaar rustelozer waren en in de buurt van hun baasjes leken te willen zijn.

Dat is natuurlijk niet echt wetenschappelijk en een groot deel van het probleem is dat we niet kunnen achterhalen door welk mechanisme katten of andere dieren dit zelfs zouden kunnen doen! Volgens de onderzoekers zijn de beste gissingen “veranderingen in de atmosferische druk, veranderingen in de zwaartekracht, grondvervorming (grondopheffing en kantelveranderingen), akoestische signalen en trillingen door het ontstaan van microscheurtjes, veranderingen in het grondwaterpeil, en uitstralingen van gassen en chemische stoffen.”

Niet bepaald een korte lijst!

Maar als je echt je verstand op hol wilt brengen… bekijk dan deze video hieronder en zie hoe al deze katten reageren voor de beving!

107. Siamese katten kunnen van kleur veranderen op basis van temperatuur

Siamese katten (en verwante rassen) hebben een zeer ongewoon gen dat hen temperatuur-gevoelige albino’s maakt!

Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Simpel gezegd, Siamese katten hebben een speciaal modifier gen dat pigment kan remmen maar het is alleen actief als de temperatuur van de kat een bepaald niveau bereikt. Hoe vreemd is dat?

Meestal is de lichaamstemperatuur van uw kat tussen 100,5 °F en 102,5 °F, wat ook rond het bereik ligt dat het gen actief is. Dat is een deel van de reden waarom Siamese katten hun kenmerkende crèmekleurige vacht hebben. Je vraagt je misschien af, hoe zit het dan met de oren? Waarom zijn die donker?

Dat komt omdat de oren, poten en staarten van een kat meestal koeler zijn dan de rest van het kattenlichaam, wat betekent dat het “albino-gen” niet actief is! Met andere woorden, de kleur van een Siamese kat is als een thermisch beeld van zichzelf!

Na meer dan een decennium met katten te hebben gewerkt, kan ik niet geloven dat ik dit gekke kattenfeit nog niet wist! Als je meer wilt weten over deze gekke mutatie, kun je deze korte video bekijken die het goed uitlegt:

108. De Meest Populaire Kattennamen Voor Vrouwelijke Katten In De VS Zijn Bella, Lucy, Kitty, Chloe, en Sophie

Een bedrijf genaamd Veterinary Pet Insurance stelde een lijst samen van de meest populaire namen voor katten in 2006, 2008, 2009, en 2010. In die periode was Chloe de overweldigende winnaar, behalve in 2006, toen Tigger de winnaar was. Hoewel het misschien een beetje saai lijkt om dezelfde naam zoveel jaren op de eerste plaats te zien staan, is het een snelle verbetering ten opzichte van de nummer één in 1990 (volgens een Gallop Poll) die simpelweg Blackie was!

109. De Meest Populaire Kattennamen zijn Max, Oliver, Charlie, Tijger, en Smokey

Hetzelfde bedrijf rapporteerde ook over katernamen en de overduidelijke winnaar was Max, die elk van de gerapporteerde jaren won! Eervolle vermeldingen zijn Simba, Oscar, Oreo en natuurlijk Tijger!

Het kan erg leuk zijn om te zien welke kattennamen het populairst zijn in welke landen en een van mijn favorieten is het feit dat Romeo de populairste kattennaam is in Italië.

110. De kleur van een kat wordt bepaald door een set van 8 verschillende genen

We hebben het al gehad over de complexiteit achter de thermale kleur van de Siamese kat en het verband tussen kleur en geslacht bij tortie katten, maar dat zijn niet alleen maar uitschieters – de wetenschap achter de kleur van een kat is complex. Er zijn acht sets van verschillende genen die samenwerken om de kleur van een kat op te bouwen tot een uniek (maar nog steeds bekend) patroon!

111. Katten hebben eigenlijk geen wimpers

Het is soms moeilijk te zien, maar als je goed naar de ogen van je kat kijkt, zul je zien dat ze eigenlijk geen wimpers hebben. Ze hebben overal haar en speciale snorharen, maar er zijn geen wimpers!

Maar wat doen wimpers eigenlijk? Ze helpen om irriterende stoffen in de vorm van stof en vuil uit onze ogen te houden en je zou denken dat katten, met de grootste ogen van alle zoogdieren (in verhouding tot de rest van hun lichaam), een heel systeem zouden hebben om dingen uit hun ogen te houden. uit uit hun ogen.

En je zou gelijk hebben! Dat doen ze zeker, maar het komt in de vorm van een nictating lid (soms een derde ooglid genoemd) dat ook beïnvloedt hoe vaak de katten moeten knipperen. Zelfs zonder wimpers worden die mooie grote ogen beschermd.

112. Een trillende kattenstaart is een goed ding

Als je genoeg met katten omgaat, heb je waarschijnlijk wel eens een trillende, schuddende, of rammelende kattenstaart gezien. Meestal gebeurt dit wanneer een kat rondloopt met de staart recht omhoog. Dit is een goed teken en betekent dat uw kat gelukkig is! Hoewel mijn huidige kat niet veel met zijn staart trilt, begroette onze huiskat mij als kind altijd met een paar vrolijke tsjilpen en een klein rammeltje met de staart!

113. Katten kunnen spinnen bij het uitademen…OF bij het inademen

Spinnen lijkt op het eerste gezicht een vrij eenvoudig iets en het zou gemakkelijk zijn om aan te nemen dat katten spinnen wanneer ze uitademen. Maar het verrassende feit is dat katten kunnen spinnen onafhankelijk van hun ademhaling! Dit is totaal verschillend van vele andere kattengeluiden (zoals tsjirpen en miauwen) die gebeuren bij het uitademen, op dezelfde manier als wij spreken.

Dus hoe spinnen katten?

Geloof het of niet, we weten het nog steeds niet zeker, maar de meest waarschijnlijke verklaring is dat het niets te maken heeft met inademen of uitademen. In plaats daarvan sturen de hersenen van de kat een signaal naar hun strottenhoofdspieren (AKA de stemdoos) om deze te laten vibreren.

Dat is maar goed ook, want een van mijn absolute lievelingsdingen is de combinatie spinnen en miauwen!

114. Tien procent van de botten van een kat zitten in hun staart

De meeste katten hebben tussen de 230 en 250 botten en 10% daarvan zit in de staart.

Maar waarom zouden katten überhaupt een scala aan botten hebben?

Dat komt omdat staartlengte en tenen zo veel kunnen variëren! Tussen Manxkatten (die alleen een stompje hebben in plaats van een volledige staart) en polydactyle katten (die veel extra tenen hebben), kan er een heel verschil zijn in het aantal botten dat een kat heeft. De meeste katten met een standaard anatomie zullen in de buurt van de 240 botten hebben. Het zijn de katten met al die extra tenen en lange staarten die aan de hoge kant van het spectrum zitten.

Een ander interessant feit is dat mensen 206 botten in hun lichaam hebben. minder dan de veel kleinere kat. Een groot deel daarvan heeft te maken met het feit dat de anatomie van de katachtige zo flexibel is dat er meer (en kleinere) botten nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de staart van de kat vergeleken met uw vinger. Natuurlijk kunt u uw vinger op veel verschillende manieren bewegen, maar dat is niets vergeleken met de precisie en het bewegingsbereik van de staart van een kat!

115. Niet alle katten hebben “9 levens”

Hoewel het idee dat katten meerdere levens hebben een wijdverbreide mythe is in vele culturen (wat op zichzelf al een verrassend feit is) lijken niet alle culturen het eens te zijn over het getal negen. Bijvoorbeeld, in Italië, Duitsland, Griekenland, Brazilië, en verschillende Spaans-sprekende gebieden wordt gedacht dat katten zeven levens hebben. Maar in Turkse en Arabische culturen hebben katten slechts zes levens!

116. Katten kunnen hun kaken niet opzij bewegen

Nog een teken van een echte carnivoor, katten kunnen hun kaak niet zijwaarts bewegen zoals zovele herbivoren doen als zij een grasveld afbijten. In plaats daarvan kunnen katten alleen verticaal of op en neer bijten. Menselijke kaken daarentegen kunnen wel degelijk zijwaarts bewegen, want wij zijn klaar om allerlei verschillende soorten voedsel te eten!

117. De eerste tekenfilmkat was Felix Cat

Felix de Kat maakte zijn debuut in 1919 waar hij verscheen in een film genaamd “Feline Follies“die werd uitgebracht op 9 november. Dat betekent dat Felix de kat negen jaar voor de nu beroemde Mickey Mouse uitkwam! Het is een beetje gek om te bedenken wat er gebeurd zou zijn als Felix de kat het had gehaald in plaats van Mickey Mouse!

Er is veel discussie over wie Felix de Kat heeft bedacht en niemand lijkt het zeker te weten. Felix bleef populair gedurende de twintiger jaren, maar overleefde de introductie van de “talkies” niet. Dat zijn de films die we nu als normaal beschouwen!

Dankzij de kracht van het internet, kun je de volledige video van “Feline Follies” bekijken op YouTube. Kijk maar eens:

118. 81% van de oranje katten zijn mannetjes

Op dezelfde manier dat vrouwelijk zijn verbonden is met het Tortie of Calico patroon, is mannelijk zijn verbonden met oranje zijn. Toch is slechts 81% van de oranje katten een man en hoewel dat een groot aantal is, is het niet te vergelijken met de lage kansen om een mannelijke tortie te vinden.

Maar waarom dat verschil?

Het heeft alles te maken met de X en Y chromosomen. Als een kater het gen voor oranje kleur draagt, zal hij oranje zijn. Maar een vrouwtje heeft beide X chromosomen om het gen te dragen om de oranje kleur te vertonen. Hoewel het mogelijk is, komt het veel minder vaak voor.

Dus de volgende keer dat je een oranje kat ziet, kun je proberen indruk te maken op je vrienden door hun geslacht te voorspellen!

119. Die rare gloed die je ziet op foto’s van je kat helpt ze ’s nachts te zien

Ooit een foto genomen van je kat met je kat waarvan je denkt dat het echt schattig gaat worden en in plaats daarvan eindig je met een soort demonische oog wilde kat zoals deze:

leuke katachtige feiten over ogen

Dat komt doordat het tapetum lucidum van je kat het licht van de flitser of andere lichtbronnen weerkaatst. Tapetum lucidum betekent in het Latijn “glanzende laag” en dat is precies wat het is! De cellen van het tapetum lucidum weerkaatsen het licht naar het netvlies van de kat en is een van de vele manieren waarop katten zo goed kunnen zien in het donker. Het zorgt ook voor die welbekende gloed.

Hoewel mensen niet echt een tapetum lucidum hebben, hebben wij toch een mild (en minder demonisch uitziend) rode-ogen effect door weerkaatsing van een deel van het oog dat de fundus wordt genoemd.

Interessant is ook dat de gloed van het oog gewoonlijk groen is (zoals het linkeroog op de foto hierboven), maar afhankelijk van het ras, de leeftijd, de gezondheid en de vacht van een kat kunnen de kleuren anders zijn. Als u bijvoorbeeld goed naar de afbeelding hierboven kijkt, kunt u zien dat het rechteroog blauw is, maar een rode gloed heeft!

Naast de speciale reflecterende cellen waaruit het tapetum lucidum bestaat, kan de pupil van een kat zich drie keer zo ver verwijden als die van een mensenoog en katten hebben ook een groter hoornvlies. Dat betekent dat het kattenoog in staat is nog meer licht binnen te laten, wat het reflectie-effect van het tapetum lucidum alleen maar versterkt!

120. De positie van de oren en de staart van een kat kan je veel vertellen over hoe ze zich voelen

Een van de gemakkelijkste manieren om een indruk van uw kat te krijgen, is te kijken naar de stand van de staart en de oren van uw kat. Een kat die nerveus, bang of bedreigd is, zal zijn staart dicht tegen zijn lichaam aanhouden en zijn oren plat houden. Terwijl een kat die zich kalm en comfortabel voelt een losse staart en ontspannen oren zal hebben.

Als de interesse van je kat wordt gewekt door een geluid, zullen de oren recht omhoog wijzen als ze proberen hun 35 oor spieren te gebruiken om de exacte bron te vinden. Als je eenmaal begint te zoeken naar deze subtiele bewegingen, kun je echt niet niet meer zien en je zult snel veranderen in een expert in het lezen van katten. Nou ja, voor zover iemand een expert kan zijn in het lezen van onze soms mysterieuze katachtige vrienden!

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over hoe de staarten, oren, en meer van uw kat een beeld schetsen van hoe ze zich voelen, bekijk dan deze video van Jackson Galaxy:

121. Zwarte katten die roodbruin worden moeten door een dierenarts worden onderzocht

Er zijn veel katachtige feiten sites die beweren dat zwarte katten roodachtig bruin kunnen worden bij voldoende zon, maar dat moet niet alleen op de nominale waarde worden genomen. Hoewel het zeker mogelijk is dat genoeg zon de kleur van de vacht kan veranderen kan een verandering van zwart naar roodbruin ook een teken zijn van tyrosine tekort. VetKnowHow.co.uk legt uit dat “Tyrosine nodig is voor de aanmaak van eumelanine, het pigment dat de vacht van uw kat zwart maakt. Een teken van een tyrosine tekort bij katten is verkleuring van de vacht, waarbij de vacht verandert van zwart naar een roestige roodachtige/oranje kleur. Het begint meestal met het veranderen van de kleurpigmentatie van de vacht aan de uiteinden.”

Waar komt tyrosine vandaan?

Dierlijke producten zoals vlees en vis! Denk eraan, je kat is obligate carnivoor, wat betekent dat ze nodig hebben vlees om te overleven en alle voeding binnen te krijgen die ze nodig hebben, inclusief tyrosine! Hoewel er andere aandoeningen zijn waarbij katten wel de benodigde tyrosine binnenkrijgen, maar niet in staat zijn deze te metaboliseren, is de meest voorkomende oorzaak een eenvoudig tekort. Maar om de kleurveranderende kat tot op de bodem uit te zoeken, moet u met uw kat naar een dierenarts.

122. Ontklauwen verwijdert veel meer dan alleen klauwen

Naarmate er meer katten in huizen over de hele wereld kwamen, begonnen meer mensen klauwverwijdering te overwegen als een manier om het soms destructieve gedrag van hun katachtige vrienden te beheersen en het idee van een klauwoperatie lijkt eenvoudig genoeg, toch? Er zijn klauwen en er zijn er geen.

Maar in werkelijkheid is het niet zo eenvoudig en om een kat een klauw te geven moet je het laatste botje van elke teen verwijderen. Denk maar aan uw eigen handen – als u “klauwloos” zou worden, zou het niet mogelijk zijn om gewoon de nagel te verwijderen, omdat ze dan gewoon terug zouden groeien. Kattennagels groeien ook voortdurend (net als de onze) en de enige manier om ze echt te verwijderen is door het uiteinde van de tenen te verwijderen! Auw!

Gelukkig hebben in de loop der jaren steeds meer mensen een standpunt ingenomen tegen het ontklauwen, waaronder de American Association of Feline Practitioners, en is de praktijk afgenomen. Volgens Catster is het zelfs verboden in veel landen, waaronder Australië, België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Portugal, Schotland, Spanje en Wales.

Er zijn ook studies die een verband leggen tussen het ontklauwen en “langdurige of aanhoudende pijn, die zich uit in ongewenst gedrag zoals ongepaste uitwerpselen (bevuilen/urineren buiten de kattenbak) en agressie/bijten”

Er is dus niet veel goeds aan ontklauwen, maar wat kun je er aan doen! Om te beginnen kun je katten aanmoedigen om krabpalen te gebruiken, maar als dat niet werkt moet je eens kijken naar Soft Claws die je op Amazon kunt zien. Deze bedekken de nagel van uw kat en voorkomen dat ze aan het meubilair krabben. Ze werken echt, maar u zult veel meer succes hebben als u begint terwijl uw kitten nog jong is!

Tenslotte, als u echt een kat wilt die is ontklauwd moet je adopteren uit je lokale asiel. Klauwoperaties vinden nog steeds plaats en elke dag worden er katten met klauwen naar asielen gebracht.

123. Siamese katten zijn één van de meest vocale rassen

De schattige Siamees is een van de meest vocale kattenrassen, zo niet de meest vocale. Ze staan altijd klaar om op avontuur te gaan met hun favoriete mens en beste vriend (dat bent u als u het nog niet wist)!

Waarom weet ik niet precies, maar het zou kunnen zijn omdat ze zeer intelligent zijn en misschien gewoon op zoek zijn naar constante stimulatie.

Maar ongeacht het waarom is het een van de vele leuke dingen aan het ras! Kijk eens naar dit schattige gesprek met Pippy de kat!

124. Katten schijnen (vreemd genoeg) bang te zijn voor komkommers

Er zijn tientallen virale video’s online te zien waarin kattenouders komkommers net buiten het gezichtsveld van een kat plaatsen en dan geduldig wachten. Zodra de kat de komkommer ziet, springt hij op van verbazing en angst!

Ik kan niemand aanraden zijn kat op deze manier voor de gek te houden, omdat je niet zeker weet wat voor effect het op lange termijn zal hebben, maar het lijkt er zeker op dat katten daadwerkelijk zijn. bang voor komkommers

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen wat er aan de hand is met dit vreemde gedrag suggereert dierlijk gedragsdeskundige Con Slobodchikoff in gesprek met ABC dat “Katten genetisch hard bedraad zijn door instinct om slangen te vermijden [and] Komkommers lijken genoeg op een slang om de instinctieve angst van de kat voor slangen in werking te laten treden.”

125. Wetenschappers denken ontdekt te hebben waarom katten gras eten

Of je nu een kat hebt die alleen binnenshuis leeft of een kat die zich soms buiten waagt, je hebt ze waarschijnlijk wel eens gras zien afkluiven. Of op z’n minst je nieuwste kamerplant.

En dat is niet zomaar een voorgevoel, ik heb de gegevens om het te staven! Onderzoekers ondervroegen meer dan 1.000 katteneigenaars over gras-etend gedrag en ontdekten dat 71% van de katten minstens 6 keer in hun leven betrapt werden op het eten van gras. In feite bleek slechts 11% nooit gras te eten… althans dat zagen de eigenaars!

Waarom doen katten dit?

De meest recente theorie is dat het een overgebleven instinct is van hun wilde voorouders. Onderzoekers observeerden chimpansees en andere wilde dieren die gras aten om hun spijsverteringskanaal op gang te brengen en interne parasieten te verwijderen.

Tegenwoordig kan een kat, zelfs als hij geen inwendige parasiet heeft, nog steeds gedwongen zijn om wat groenvoer op te peuzelen, alleen al op basis van instinct!

126. Nationale Kattendag in de VS is 29 oktober

Hoewel het lijkt alsof er een dag is voor zowat alles (en ik denk dat we te ver zijn gegaan met Talk Like A Pirate Day) de enige waar je je zorgen over hoeft te maken zijn Nationale Kattendag en Internationale Kattendag!

Nationale Kattendag is 29 oktober en werd in het leven geroepen om het bewustzijn van kattenkwesties te helpen vergroten en adoptie uit asielen te helpen aanmoedigen.

Internationale kattendag wordt gevierd op 8 augustus over de hele wereld, maar elk land lijkt een iets andere datum te hebben. Het werd ook in het leven geroepen om het bewustzijn over katten te helpen aanmoedigen en in het algemeen iedereen te helpen herinneren om vriendelijk te zijn voor katachtigen … wat we elke dag zouden moeten doen!

127. Ergens tussen 50-90% van de katten ouder dan 4 lijdt aan gebitsaandoening

Terwijl we het al hebben gehad over hoe zorgwekkend en veelvoorkomend zwaarlijvigheid bij katten is, ligt een gebitsaandoening niet veel verder achter!

Volgens Cornell University College of Veterinary Medicinelijdt de meerderheid van de katten ouder dan 4 jaar aan een of andere gebitsaandoening. Een deel van het probleem is dat katten heel goed zijn in het verbergen van ongemak!

U moet altijd regelmatig een bezoek brengen aan uw dierenarts, maar u kunt ook de tanden van uw kat poetsen! Als u meer wilt weten kunt u onze gids voor de beste tandpasta voor katten bekijken waarvan u er vele kunt gebruiken zonder echt te hoeven poetsen!

128. Katers hebben tepels

Oké, dat leuke katachtige feitje had je misschien niet verwacht, maar het is eigenlijk iets waar veel mensen naar vragen! Het is ook niet ongewoon voor kattenouders om plotseling een tepel te ontdekken na jaren van niet beseffen dat ze er waren en plotseling bezorgd te worden!

Maar waarom zouden katertjes (of katertjes wat dan ook) tepels hebben?

Dat komt omdat tepels zich ontwikkelen lang voordat het eigenlijke geslacht van het kitten wordt bepaald, dus ook al zijn ze ontwikkeld, ze overleven uiteindelijk geen enkel doel! Als je hier meer over wilt weten Ik ga veel meer in detail in dit artikel.

129. Florence Nightingale Absolutely Loved Cats

Florence Nightingale wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Ze creëerde letterlijk het beroep en stichtte één van de eerste verpleegscholen…maar ze hield ook van katten!

Net als Abraham Lincoln, werd ze ook gerapporteerd dat ze haar katten van haar mooie porseleinen borden liet eten! Ze bezat ook meer dan 60 katten tijdens haar leven en volgens sommige rapporten had ze wel 17 katten tegelijk.

Hoewel dat klinkt als veel is het zeer onwaarschijnlijk dat Florence 17 katten te allen tijde binnen had in een klein appartement!

Ze werd ook geciteerd toen ze zei “katten bezitten meer sympathie en gevoel dan mensen” Nog een echte kattenliefhebber!

130. Vele beroemde auteurs waren ook kattenliefhebbers

Als je namen hoort als Mark Twain, Ernest Hemmingway, Emily Brontë, T.S. Eliot, en Charles Dickens denk je waarschijnlijk aan grote literaire werken…maar je zou ook aan katten moeten denken!

Al deze beroemde auteurs hielden van katten en die liefde is vandaag de dag nog steeds zichtbaar! Bijvoorbeeld, de Earnest Hemmingway Museum in Key West, Florida is ook het thuis van tussen de 40 en 50 polydactyle katten (dat zijn katten met meerdere tenen).

Deze kolonie begon met een kat genaamd Snowball en laat zien wat er kan gebeuren als katten niet gesteriliseerd of gecastreerd worden!

T.S. Eliot schreef Old Possum’s Book of Practical Cats die als inspiratie diende voor de zeer populaire Broadway musical Cats. Het boek bevat het beroemde gedicht “The Naming of Cats” dat verplichte lectuur is voor elke kattenliefhebber!

Charles Dickens wordt geciteerd dat hij zei: “Wat is een groter geschenk dan de liefde van een kat.” Eenvoudig en to the point, hij was duidelijk een kattenliefhebber!

131. Scarlett de Kat Was Een Geweldige Katachtige Moeder

Je zou misschien wat tissues willen klaarleggen voor deze verbazingwekkende verhaal van Scarlett de kat. In 1993 bevonden Scarlett de kat en haar vijf kittens zich in een oude garage toen er plotseling brand uitbrak.

Toen de eerste hulpdiensten arriveerden vonden ze Scarlett die langzaam haar kittens redde door het brandende gebouw in te rennen en ze er één voor één uit te trekken. Ze was zwaar verbrand en haar ogen waren zelfs dicht geblutst, maar Scarlett redde al haar babies en zakte toen bewusteloos in elkaar.

Scarlett werd onmiddellijk naar het North Shore Animal League waar zij en haar kitten werden behandeld. Scarlett en al haar kittens hebben het overleefd en haar heldendaad heeft ongetwijfeld geholpen om vele andere katten en kittens te redden door meer aandacht (en donaties) naar het asiel te brengen.

Scarlett’s en haar kittens werden geadopteerd en je kunt de zeer schattige Scarlett hier zien:

scarlett de kat

132. Nikola Tesla’s kat inspireerde misschien zijn interesse in electriciteit

Het lijkt erop dat katten altijd een manier vinden om een impactvolle verschijning te maken op zowat elk punt in de geschiedenis en volgens Nikola Tesla is zijn kat Macak gedeeltelijk wat zijn levenslange streven om elektriciteit te begrijpen inspireerde.

Nikola Tesla ontwierp het elektrische wisselstroomsysteem en was een pionier op het gebied van radar, röntgenstraling en afstandsbesturingstechnologie. Maar het begon allemaal met zijn katachtige vriend, Macak.

Tesla vertelt dat hij als jong kind zijn kat aaide en “een wonder zag dat mij sprakeloos maakte van verbazing. Macak’s rug was een lichtendeken en mijn hand produceerde een regen van vonken luid genoeg om door het hele huis gehoord te worden.”

Toen Tesla zijn vader vroeg wat dit te betekenen had, legde hij uit dat het gewoon elektriciteit was, net zoals je zou zien tijdens een storm.

Natuurlijk vroeg Tesla zich af: “Is de natuur een gigantische kat? Als dat zo is, wie strijkt dan over zijn rug? Dat kan alleen God zijn.”

Hoewel ik van de theorie hou dat de natuur één grote kat is en wij er alleen maar bij zijn, lijkt het erop dat Tesla die theorie niet heeft gevolgd!

En voor degenen die extra nieuwsgierig zijn… Macak betekent gewoon “kat” wanneer het uit het Servisch vertaald wordt! Niet de meest creatieve naam!

133. Het 99 Lives Cat Genome Sequencing Initiative brengt het kattengenoom in kaart

De technologie gaat snel vooruit en wetenschappers zijn in staat geweest het menselijk genoom in kaart te brengen, wat betekent dat we beter begrijpen hoe onze genen ons voorbestemmen voor bepaalde ziekten.

We weten ook beter wat we eraan kunnen doen. Maar katten zijn hier niet buiten gebleven!

Cinnamon de kat kreeg haar volledige genoom gesequenced in 2007. Maar één kat alleen is niet genoeg gegevens om een grote impact te hebben en het 99 Lives Cat Genome Sequencing Initiative probeert het aantal datapunten waarover zij beschikken te vergroten!

Tot nu toe, zijn ze in staat geweest om het genoom van meer dan 200 katten te sequencen en ze gaan nog steeds door!

134. Net als mensen, kunnen katten dromen

Er is een goede kans dat je je kat wel eens volledig in slaap hebt zien vallen, maar met zijn pootjes heeft zien trillen of zelfs wat geluidjes heeft zien maken tijdens de slaap, net zoals een dromend mens dat zou doen (nou ja, misschien niet het pootjes gedeelte).

Maar lange tijd wisten we niet zeker of dieren nu wel of niet op dezelfde manier dromen als wij. Uiteindelijk waren wetenschappers in staat om de hersengolven van ratten te volgen terwijl ze wakker waren en sliepen en kwamen tot de conclusie dat ze inderdaad droomden!

De grote vraag blijft echter…waar dromen katten eigenlijk over? Hoewel we het waarschijnlijk nooit zeker zullen weten, is het veilig om te zeggen dat hun hersenen, net als wij, proberen om de dag zinvol te maken!

Slotgedachten

Oef! Dat waren een heleboel katachtige feiten en dit artikel was een absoluut feest om te schrijven, ook al heeft al dit onderzoek veel langer dan verwacht!

Maar mijn missie was simpel: kom met de meest uitgebreide lijst van echte, op feiten gecontroleerde katachtige feiten op het internet. Ik hoop dat je het net zo leuk vond om dit te lezen als ik het vond om het te schrijven! Maar als ik een katachtige feit gemist heb, wil ik het weten! Voel je vrij om contact met me op te nemen en laat het me weten als je denkt dat er een feit bij moet staan of laat me gewoon weten wat jouw favoriete katachtige feit is!


Inhoudsopgave