11 redenen waarom uw Bengaalse kat buiten de kattenbak plast

Als uw Bengaal overal plast maar in hun kattenbak, dan proberen ze je zeker iets te vertellen. Bengaalse katten – en alle katten in het algemeen – zijn erg gesteld op reinheid, dus als ze iets doen wat dat in gevaar brengt, is het zeer waarschijnlijk dat er iets mis is.

Waarom plast mijn Bengaalse kat overal?

Er zijn drie mogelijke redenen waarom uw Bengaalse kat op andere plaatsen in huis plast, en dit kan te wijten zijn aan medische problemen, problemen met de kattenbak, en stress door een nieuwe omgeving of een nieuw dier/huisdier in huis.

Ik zal deze redenen afzonderlijk behandelen, te beginnen met de meest zorgwekkende van allemaal:

Medische problemen

Als je een goed getrainde kat hebt die plotseling overal in je huis begint te plassen, is het eerste wat je moet overwegen of het komt door een medisch probleem.

Uw kat heeft misschien:

UTI (Urineweginfectie)

UTI komt vrij vaak voor bij katten. Als u merkt dat uw Bengaal zich inspant om te plassen, heeft hij waarschijnlijk pijn en associeert hij dat met de kattenbak.en daarom kiezen ze ervoor die niet te gebruiken.

Je ziet ze proberen te plassen maar er komt weinig tot niets uit.. Als dit bij uw kat het geval is, kunt u het beste meteen naar een dierenarts gaan.

UTI kunnen littekens veroorzaken als ze onbehandeld blijven en kunnen ruimte innemen in de blaas van uw kat, waardoor er minder ruimte overblijft voor urine, wat dan leidt tot meer plasproblemen.

Nierproblemen

Als uw kat veel plast, zich inspant om te plassen of bloed in zijn urine heeft, kan hij een nierontsteking of nierstenen hebben.

AnimalTrust.org somt enkele symptomen op zoals verhoogde dorst met als gevolg verhoogde urineproductie, verminderde eetlust dan geleidelijk gewichtsverlies, braken, en meer.

Cystitis

Cystitis is een ontsteking van de blaas. Als uw kat lijdt aan blaasontsteking, symptomen zijn onder andere inspannen om te plassen, plassen met bloed en plassen op ongewone plaatsen.

Vet4Life noemt deze klinische tekenen van Cystitis: pogingen om te plassen maar zonder afgifte van urine, en zichtbare tekenen van nood en ongemak bij uw kat tijdens het plassen.

Diabetes bij katten

Als uw kat vaak ongewoon dorstig is en moeite heeft zijn urine onder controle te houden, dan heeft hij misschien diabetes bij katten.. Het is heel belangrijk om ze meteen te laten controleren.

Diabetes bij katten kan dodelijk zijn als het niet behandeld wordt.

Urinaire Incontinentie

Dit is vaker voor bij katten van middelbare leeftijd, oud of met overgewicht. Het zorgt ervoor dat ze moeilijk kunnen controleren waar en wanneer ze plassen.

De symptomen zijn inspanning en moeite om te plassen, en sporen van urine in het huis.

Pijn

Het is ook mogelijk dat je kat gewoon pijn heeft en vindt het pijnlijk om hun kattenbak te gebruiken. Ontklauwen kan bijvoorbeeld het gebruik van de kattenbak belemmeren.

Ontklauw nooit een kat.

Als uw kat een van de bovenstaande zaken vertoont, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts voor een goede diagnose en behandeling.

Problemen met de kattenbak

Uw kat kan zijn “behoefte” ergens anders gaan doen als zijn kattenbakvulling vuil is of als er te veel of te weinig van is. Het is ook mogelijk dat ze hun kattenbak niet gebruiken als het in een lawaaierige en drukke omgeving is.

Het is dus het beste om de kattenbak van uw kat elke dag schoon te maken en hem op een rustige en onbewoonde plaats te zetten. Netheid en privacy zijn erg belangrijk voor uw katten.

U moet ook controleren of uw kat een gemakkelijke toegang tot de doos heeft. Als de opening te klein is of de binnenkant te krap aanvoelt, dan zullen ze er minder snel gebruik van maken.

Als u een oudere kat hebt, is een kattenbak met een verlaagde ingang het beste, omdat oudere katten vaak moeite hebben om op hogere oppervlakken te klimmen en de voorkeur zullen geven aan iets dat gemakkelijker toegankelijk is.

Stress

Wij katten zijn erg gevoelig voor veranderingen in onze omgeving. Een verhuizing naar een nieuw huis of de toevoeging van een nieuw gezin of dier kan een belangrijke oorzaak zijn van stress en angst.

Een nieuw thuis

Een nieuw huis kan het instinct van de Bengaal aanwakkeren om ons territorium af te bakenen omdat alles anders ruikt. Overal plassen is hun manier om hun territorium op te eisen als ze zich onwelkom en onzeker voelen.

Als u naar een nieuw huis verhuist, is het heel belangrijk om alle spullen van uw kat mee te nemen – alles waar hun geur op zit: krabbers, kattenbakken, kattenbedden. Dit zal hen helpen zich meer thuis te voelen omdat ze zichzelf kunnen ruiken.

Een nieuw dier in huis

Katten zijn erg territoriaal en ze zullen niet aarzelen om hun territorium af te bakenen als ze zich bedreigd voelen door een nieuw harig gezinslid (vooral een andere kat) of de aanwezigheid van buitendieren.

Als u besluit een andere katachtige of een ander dier aan uw gezin toe te voegen, is het het beste om een langzame en geleidelijke introductie te doen voordat u beiden vrij in huis laat rondlopen.

Zorg voor voldoende verticale ruimtes voor uw katten en om alle dieren voldoende dagelijkse activiteiten te geven, zodat niemand met opgekropte energie rondloopt. Dit zal de kans minimaliseren dat katten overal plassen en de kans verkleinen dat er gevechten tussen hen plaatsvinden.

Als je geen nieuwe dieren hebt, maar je kat plast overal nadat je verhuisd bent, dan is dat waarschijnlijk omdat ze andere dieren buiten zien en hun territorium beschermen. Uw kat zal meestal tegen ramen en deuren plassen als dit het geval is.

Het beste is om afschrikmiddelen te halen en die buiten het huis te verspreiden om de dieren af te schrikken. Zodra de buitendieren niet meer langskomen, zal uw kat zich minder territoriaal bedreigd voelen en zal het plasprobleem ophouden.

Hoe voorkom je dat Bengalen gaan plassen?

Uw Bengaalse kat kan meer dan twee keer op een bepaalde plek plassen, dus plaats daar een kattenbak. Als er andere plekken in huis zijn waar hij vaak plast, een andere kattenbak.

Bij voorkeur krijgt u minstens twee kattenbakken.

Als de Bengaal deze eenmaal heeft gemarkeerd met urine, zal de geur blijven hangen en de kat signaleren dat dit plaszone is. Was het een of twee keer per week met mild geurende zeep of afwasmiddel.

Als het te sterk naar die schoonmaakmiddelen ruikt, zal het uw kat afwenden.

Op een gegeven moment in dit proces zal gefrustreerd raken. Ik herinner je er nu aan om je Bengaal niet te straffen fysiek.

De kat zal dat alleen maar opvatten als agressie en dienovereenkomstig reageren. Met geduld en tolerantie kom je een heel eind.

Zal kattenurine ooit verdwijnen?

De slechte geur gaat niet vanzelf weg.

Dokter Joe Schwarcz legt uit:

“Urine is een concentraat van metabolische afvalstoffen en bestaat uit ureum, creatine, urinezuur, verschillende ontgiftingsstoffen, natriumchloride en andere elektrolyten. Het dankt zijn karakteristieke gele kleur aan het urobilogen.”

Misschien bent u het meest bekend met urinezuur, en ja dat klopt ook – het is een van de vele oorzaken van die slechte geur. Het bevat ammoniak, dat lang op stof blijft hangen, vooral als er een hoge concentratie van is en er geen ventilatie is om het uit te drogen.

Bij vochtig weer, als de lucht vol waterdamp zit, komt die geur direct weer in je longen terecht.als een dolk die je ziel doorboort, dus moet je het heft in eigen handen nemen.

Hoe kom ik van de geur van kattenspray af?

Op het moment dat je een vleugje van die beruchte kattenpis opvangt, of je ziet je katachtige het loslaten, een wegwerp vod en gooit het op de urine om het meeste ervan te absorberen. Wat u nog moet doen is de plek ontsmetten.

Soms betrap je ze er niet op en droogt de plas op, geëtst op die plek die in de lucht zal ontstaan om je later te achtervolgen. Doe de lichten uit en gebruik ultraviolet om het te lokaliseren; de geplaste plek zal gloeien.

Water en zeep of afwasmiddel zijn voor de meesten het meest beschikbaar. Als je azijn, zuiveringszout of waterstofperoxide hebt, kies er dan één en meng het met water., of giet een flinke hoeveelheid rechtstreeks uit de fles, als je die geur kunt verdragen boven de geur van urine.

Als dit vaak gebeurt, overweeg dan een paar dollar te besparen op enzymatische reinigers. Rocco & Roxie Professional Strength Stain & Odor Eliminator staat als de nummer één bestseller in kattengeuren en vlekverwijderaars, gevolgd door ANGRY ORANGE Pet Odor Eliminator for Home.

Zet vervolgens de ramen open om het te luchten, of gebruik een ventilator om de ruimte te ventileren.

Wat is het verschil tussen kattenpis en kattenspray?

Een kat plassen is de handeling van het urineren van vloeibare afvalstoffen uit het lichaam. Als dit buiten de kattenbak gebeurt, kunnen er problemen zijn met dat materiaal, een medische aandoening of stressfactoren in het territorium van de kat.

Sproeien daarentegen is een heel specifiek soort gedrag. Pets.webmd geeft hier een zeer duidelijke uitleg over, door te stellen dat sproeien, of urine markering, een boodschap is aan andere dieren om zich terug te trekken.

Ze doen dit omdat ze zich bedreigd of gestrest voelen (door medische problemen of andere redenen).

Gebaseerd op beide beschrijvingen, klinken ze gelijkaardig, niet?

Hill’sPet.co beschrijft zeer specifieke manieren hoe deze gedragingen gebeuren. Voor het plassen hurkt de kat over een plat oppervlak (tapijt en meubilair) om te plassen, en krabt al dan niet aan het gebied nadat hij klaar is.

Om te sproeien staat de kat en spuit met trillende staart. Veel voorkomende plaatsen zijn muren, deuren, of iets op een verticaal gebied.

Op welke leeftijd beginnen Bengalen met sproeien?

Het sproeien begint zodra de kat geslachtsrijp is. Het begint rond zes maandenen het kiest geen geslacht.

Spuiten komt voor bij zowel mannelijke als vrouwelijke katten.