11 geweldige manieren om met een kat zonder speelgoed te spelen

Uw kat vermaken door te spelen is cruciaal voor hun gezondheid en welzijn. Mentale en fysieke stimulatie houdt hen in goede fysieke conditie en handhaaft een actieve levensstijl. Het kan ook helpen bij het voorkomen van destructief of ongewenst gedrag zoals aandacht zoeken, huilen, zelfverminking (bont trekken en bijten) en vernietiging van meubels.

Spelen bouwt ook de band op tussen jou en je kat, omdat ze graag tijd met je doorbrengen, en voor kittens kan spelen helpen om ze gepast gedrag te leren en hoe ze leuk kunnen spelen.

Je hoeft niet veel geld uit te geven aan speelgoed om plezier te hebben met je kat, want er zijn manieren om met je kat te spelen die geen (of heel weinig) kosten vereisen. Dit artikel bekijkt 11 manieren om met je kat te spelen zonder speelgoed te gebruiken, zodat je een aantal leuke dagen met je huisdier kunt plannen met dingen die je waarschijnlijk al thuis hebt!

divider-catclaw1

De 11 geweldige manieren om met een kat zonder speelgoed te spelen

1. Karton

Kat in de Cardbox
Afbeelding Credit: JulieK2, Shutterstock

De bescheiden kartonnen doos heeft katten en kittens altijd gefascineerd en hun eigenaren verbijsterd wanneer ze schijnbaar de doos verkiezen waarin hun nieuwe speelgoed kwam boven het speelgoed zelf! Maar er is een goede reden voor de liefde van een kat voor kartonnen dozen, wat neerkomt op instinct.

Katten zijn meestal solitair en wanneer ze voor zichzelf zorgen, hebben ze een plek nodig om naar bed te gaan die veilig is, weg van potentiële roofdieren of rivaliserende katten, gemakkelijk verdedigbaar en warm genoeg om te ontspannen. Donkere, afgesloten ruimtes zijn hiervoor ideaal en de kartonnen doos vinkt bijna elk vakje aan (no pun intended) als het gaat om een warm, veilig hol.

De nabijheid van een doos rond de kat helpt hen zich veilig te voelen, maar kartonnen dozen kunnen ook fungeren als een junglegymnastiek, omdat twee of drie op elkaar kunnen worden gestapeld of op elkaar kunnen nestelen met gaten ter grootte van een kat erin gesneden, waardoor een perfecte speeltuin voor je kat is. Combineer dit met een papieren bal; je kat zal springen over het hebben van de beste tijd!

thematische pauze

2. Wadded Up Papier

Een ander goedkoop en vermakelijk spel om met je kat te spelen is een achtervolging met een geknepen papieren bal. Katten houden van het gekreuk van papier, en de manier waarop een papieren bal rond stuitert, geeft hen iets om te volgen en op te springen.

Een paar papieren ballen van verschillende grootte kunnen worden gebruikt voor afwisseling, en het is een goede manier om een band op te bouwen door de bal heen en weer te slaan tussen jou en je kat. Als je een zelfgemaakte bal gaat gebruiken, gebruik dan geen folie, want terwijl katten ervan genieten, kan het gemakkelijk afscheuren wanneer ze erop bijten, wat mogelijk een ernstig letsel kan veroorzaken.

thematische pauze

3. Digitale Games / TV

Kat die aandachtig tv kijkt
Afbeelding Credit: SnacksInTheBackpack, Pexels

Er staan nu zoveel video’s online die speciaal gemaakt zijn om je kat te vermaken. Deze “voor katten” video’s bieden een unieke ervaring en hebben een enorme verscheidenheid, waardoor uw kat naar alles kan kijken en vleermuizen, van vogels tot laserpointers, tot cartoonmuizen die in en uit gaten rennen!

Hetzelfde geldt voor games op telefoons, omdat sommigen je kat zelfs aanmoedigen om op een object te slaan om punten te verdienen, wat echt opmerkelijk is, maar vergeet niet om ervoor te zorgen dat je tv veilig is. Als uw kat een video bekijkt, kan hij echt proberen te “vangen” wat er wordt getoond en met enige kracht op het scherm slaan, mogelijk gewond raken als de tv omvalt.

Als je deze spellen speelt, zorg er dan voor dat je kat aan het einde van het spel de “kill” krijgt, bijvoorbeeld door een papieren bal te gooien waar hij op kan springen. Katten kunnen gefrustreerd raken als hun inspanningen niet vruchtbaar zijn.

thematische pauze

4. Papieren zakken

Papieren zakken zijn een andere vreemde liefde die katten hebben; ze genieten ervan om dezelfde redenen waarom ze van kartonnen dozen houden. Ze voelen zich veilig en veilig in de afgesloten ruimte, maar de papieren zak heeft ook de extra opwinding van het maken van een groot geluid wanneer ze worden aangevallen.

Het verbergen van een traktatie achterin de tas kan een geweldige manier zijn om met je kat te spelen, omdat ze plezier zullen hebben om de achterkant van de tas te verkennen om hem te vinden.

thematische pauze

5. Halen

kat die een bal haalt
Image Credit: Het leven is een droom, Shutterstock

Fetch wordt vaak gezien als een spel dat alleen voor honden is gereserveerd, maar veel katten houden ervan om met hun baasjes te apporteren; ze hebben alleen een beetje overtuigingskracht nodig. Katten hebben een prooidrift die net zo sterk is als die van een hond, dus het vinden van iets voor hen om te achtervolgen (zoals die geknepen papieren bal) en terug te brengen naar jou voor een traktatie kan je allebei helpen om een band op te bouwen, en ook een uitstekende manier zijn voor je kat om in een oefening te komenIse.

thematische pauze

6. Verstoppertje

Verstoppertje is een spel waar sommige katten van houden en sommigen een hekel aan hebben. Als je kat deel uitmaakt van het “love it” -kamp, kun je geen dag gaan zonder in een hinderlaag te lopen voor een spelletje. Rennen voor je kat en je “verstoppen” om een hoek, alleen om je hoofd uit te steken en ze naar je toe te zien kruipen, is een populair spel, maar zorg ervoor dat je je kat niet plaagt met je handen en voeten. Dit kan er onbedoeld voor zorgen dat ze je aanhangsels zien als eerlijk wild om op te jagen en kan ertoe leiden dat je wordt bekrast.

thematische pauze

7. Laser Pointer

Kat staart op laser
Afbeelding Credit: Laurav1984, Shutterstock

Laserpointers zijn een fantastische manier om uw kat in beweging te krijgen zonder speelgoed te gebruiken, omdat ze in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn en universeel geliefd zijn als een opwindende activiteit. In een gedimde kamer zet een laserpointer een show voor je op en laat je kat zijn jachtspieren buigen, maar zorg ervoor dat je hem iets geeft om op te springen en te vangen aan het einde van het spel (vrijwel hetzelfde als bij digitale games). Je kat kan gefrustreerd raken als hij de jacht niet “wint”.

thematische pauze

8. Lege toiletrolbuizen

Een klassieker, de toiletrolbuis is een katachtige favoriet die elke week wordt aangevuld en op verschillende manieren kan worden gebruikt. Door ze rond te rollen, te gooien om te halen of ze te vullen met papier en traktaties voor een snelle puzzeltraktatie feeder, kunnen toiletrolbuizen je nieuwsgierige huisdier vermaken. Zorg er echter voor dat u de toestand van de buis in de gaten houdt, omdat het karton ongetwijfeld zal beginnen af te breken nadat uw kat er een paar keer op bijt en poten aan poot.

thematische pauze

9. Hunt-a-Treat

Bengaalse kat met traktaties
Afbeelding Credit: YRABOTA, Shutterstock

Vergelijkbaar met het concept van verstoppertje spelen, kan jagen op een traktatie worden gedaan met een klein aantal traktaties) en een kat die niet anders wordt afgeleid. Plaats er een paar in een kamer die goed verborgen zijn en sommige die gemakkelijker te vinden zijn.

Maak je kat vervolgens enthousiast door zijn aandacht te trekken en hem een traktatie te geven voordat je hem met een opgewonden stem aanmoedigt om meer te vinden. Je enthousiasme zal op hen afstralen en je kunt zien hoe ze proberen hun volgende smakelijke hap te vinden.

thematische pauze

10. Doe-het-zelf kattenpuzzels

Met behulp van de kartonnen dozen, tubes en papieren zakken die je uit eerdere games hebt verzameld, kun je een doe-het-zelf puzzelvoeder maken om jou en je kat urenlang te vermaken. Het snijden van gaten in de doos en het bevestigen van buisjes waarmee je het papier en de traktaties kunt vullen, kan je kat een uitdaging geven.

Als je iets eenvoudigers wilt, kan het snijden van wat gaten in een plastic fles (ervoor zorgen dat er geen scherpe randen zijn) en het vullen met wat lekkernijen of droogvoer je kat een leuke taak geven om erachter te komen.

thematische pauze

11. Geïmproviseerde/omgekeerde Whack-a-Mole

katten-gezicht-bijten-door-een-karton-box_Regina-Erofeeva_shutterstock
Bron: Regina Erofeeva, Shutterstock

Dit laatste spel is erg leuk, en hoewel het een beetje meer planning nodig heeft, is het de moeite waard. Neem eerst een grote kartonnen doos en knip enkele gaten ter grootte van een poot uit, waarbij je ervoor zorgt dat je eventuele ruwe randen gladstrijkt. Zoek vervolgens een rietje met de punt gebogen en bevestig iets lichts aan het uiteinde, zoals een “vogel” gemaakt van papier, dat door de gaten past.

Zodra je kat voor de doos staat, heb je een geïmproviseerde whack-a-mole die je kunt besturen door de papieren vogel (of wat je ook besluit te gebruiken) door de gaten omhoog te duwen, je kat er tegenaan te laten wrikken en vleermuizen en soms zelfs hun poten door de gaten te steken om er bij te komen.

divider-catclaw1Conclusie

Spelen met je kat is een vreugde die elk gezinslid zou moeten ervaren, en spelen doet wonderen voor de mentale en fysieke gezondheid van een kat, waardoor ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen en een nauwe band met mensen kunnen hebben.

Duur speelgoed is altijd leuk, maar de eenvoudigste items (zoals de kartonnen doos) worden vaak het meest gekoesterd door uw huisdier, dus we hopen dat deze lijst wat creativiteit heeft aangewakkerd en u enkele ideeën heeft gegeven over hoe u met uw kat kunt spelen zonder speelgoed.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock