10 vragen om te stellen voordat je een nieuwe kat adopteert

wat u moet weten voordat u een kattenfunctie adopteert

Het adopteren van een kat, kitten of een ander huisdier is een levenslange verplichting, dus het is belangrijk om je huiswerk te doen. Te veel mensen denken dat katten wegwerpbaar zijn; vandaar de populaties van gemeenschapskatten en volledige schuilplaatsen. Door jezelf de volgende 10 vragen te stellen, kun je een verstandige beslissing nemen.

#1 Wil ik echt een kat?

Een kat is geen kleine hond. Hoewel katten kunnen worden getraind, verwacht niet dat ze zich op dezelfde manier gedragen als honden. Ja, ze hebben aandacht nodig. Vaak beschouwd als solitair, bloeien katten op en gedijen ze wanneer ze aandacht krijgen. Dat omvat speeltijd, verzorgingssessies, gesprekken met hun naam – ze leren hun namen, zelfs als het wordt erkend met een verplichte veeg van het oor.

Als je helemaal nieuw bent in kattenbezit, lees dan meer over kattengedrag. Er is geweldige informatie op deze website en van experts zoals Amy Shojai en Pam Johnson Bennett.

#2 Moet ik kiezen voor een asiel kitty of rasechte kitty?

Persoon met een nest grijze tabby kittens

Of u er nu voor kiest om een kat te adopteren of te kopen, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u een gerenommeerde bron kiest.

Als je een asielkat kiest, neem dan de tijd om met hen op bezoek te gaan om hun persoonlijkheden te leren kennen. Breng wat tijd door in de gemeenschapsruimte van je plaatselijke opvangcentrum en kijk hoe de katten op je reageren. Overweeg een gebonden paar, vooral als je voor langere tijd het huis uit bent.

Geïnteresseerd in een raskat? Laat je niet meeslepen door advertenties zoals die op craigslist. Facebook heeft veel rasgerelateerde groepen, maar oplichters liggen zelfs daar op de loer. Leer de fokkers en hun katten kennen voordat je ernaar vraagt.

Gerenommeerde fokkers hebben wachtlijsten, screenen potentiële eigenaren zorgvuldig, nemen gezondheidscertificaten op en steriliseren of castreren vaak voordat ze hun kittens vrijgeven.

#3 Wil ik een volwassen kat of een kitten?

Humane val voor het vinden van een verloren kat

Het gebruik van een humane val, zoals die geïmplementeerd in TNR (val, castratie, terugkeer) inspanningen kan u helpen om uw verloren kat te vangen.

De leeftijd waarop een kat wordt gesocialiseerd heeft een groot effect op haar persoonlijkheid. De kritieke leeftijd is 2 tot 10 weken. Hoe langer een kitten bij haar nest blijft, hoe groter de kans dat ze goed gesocialiseerd is; katten leren grenzen voor gedrag zoals ruw spelen en bijten van hun nestgenoten. Zoveel hangt echter af van het leren kennen van de persoonlijkheid van een bepaalde kat.

#4 Ben ik allergisch?

Het allergeen, voornamelijk Fel d 1, bij katten komt uit het speeksel. Als u (of een familielid) vermoedt dat u allergisch bent, zorg er dan voor dat u wat tijd doorbrengt met katten, hetzij in een asiel of het huis van een vriend, voordat u adopteert.

Als u symptomen ervaart, was dan uw handen na het aaien van uw kat en houd uw handen uit de buurt van uw gezicht. Overweeg om een kattenvrije zone te creëren, zoals je slaapkamer. Borstel je kat regelmatig en denk erover om haar te laten wennen aan het baden.

Van sommige kattenrassen (Blauwe Russen, Siberiërs) wordt gezegd dat ze hypoallergeen zijn, maar onthoud dat dit geen garantie is dat je geen symptomen om hen heen zult ervaren.

#5 Hoe bereid ik mijn huis voor?

Je moet een rustige kamer hebben ingericht voor je nieuwe kat, rekening houdend met het feit dat elke kat op haar eigen manier chillt voordat ze het hele huis mag verkennen.

Geef het volgende op:

#6 Ben ik klaar om mijn nieuwe kitty te leren kennen?

Een kat aaien

Binding met een kat vereist aandacht en geduld.

Elke kat heeft een andere persoonlijkheid en het leren kennen van je eigen kat kost wat tijd en geduld. Veel hangt af van vroege socialisatie.

Sommigen zijn verlegen en gevoelig voor harde geluiden zoals de monsterstofzuiger. Anderen zijn knuffelig en gezellig. Je zult hun voorkeuren moeten leren – zoals nek- en kinkrabben in plaats van op te pakken en vast te houden.

#7 Ben ik klaar om veterinaire zorg te bieden?

Wacht niet tot er een noodgeval is of uw kat erg ziek is voordat u een dierenarts vindt. Stel een wellnessbezoek in kort nadat je kat thuiskomt om een basislijn op te zetten. Vraag naar een schema voor vaccins dat verstandig is voor de levensstijl van uw kat; de American Animal Hospital Association heeft zijn beleidslijst bijgewerkt – FHV-1, FCV, FPV, hondsdolheid en FeLV (katten jonger dan 1 jaar oud) en niet-kern (optioneel) vaccins.

Als uw geadopteerde kat ouder is, kan bloedonderzoek helpen bij het detecteren van mogelijke problemen zoals nierziekte. Vraag of de dierenarts 24/7 noodsituaties aankan of dat ze met een nabijgelegen faciliteit werken.

#8 Wikrijg ik een huisdierenverzekering voor mijn kat?

Een huisdierenverzekering kan het verschil maken in de wereld als uw kat wordt gediagnosticeerd met een ernstige ziekte. Lees het beleid zorgvuldig door: bekijk wat ze omvatten in termen van regelmatige welzijnscontroles en vaccins, reeds bestaande aandoeningen, eigen risico’s, uitgavenplafonds, spoedeisende hulp.

Maak als alternatief een aangewezen spaarrekening om de kosten van dierenartsen te dekken.

Lees meer: Beste huisdierenverzekering voor katten

#9 Weet ik hoe ik op problemen moet controleren?

Doe regelmatig een hands-on examen om te controleren op knobbels of bulten of zweren. Een examen kan worden gedaan met regelmatig borstelen, wat de meeste katten leuk vinden. Het kan bijdragen aan de hechtingservaring met uw katten. Klauw knippen en tandenpoetsen moeten ook deel uitmaken van je routine.

Beide kunnen geleidelijk worden gedaan om uw kat te laten wennen aan de ervaring en stress te minimaliseren. Houd er rekening mee dat elke kat anders reageert.

#10 Weet ik wat normaal is voor een kat, fysiek en gedragsmatig?

Alle veranderingen – lethargie, verbergen, agressie – kunnen wijzen op ziekte. Het vroegtijdig aanpakken van problemen kan grote kosten voorkomen en de kwaliteit van leven van uw kat behouden. U zult uw kat nauwlettend in de gaten willen houden om mogelijke problemen te identificeren voordat ze sneeuwballen.

Aanvullende tips

Als u besluit een kat te adopteren, volgen hier een paar tips om u te helpen uw nieuwe vriend in huis te verwelkomen:

Praat met ze, met hun naam.

Het klinkt misschien oubollig, maar vertel ze dat ze veilig en geliefd zijn en dat ze mooi zijn. Ze zullen wennen aan het geluid van je stem en je zult reacties zien zoals spinnen, kneden, oogzoenen.

Speeltijd plannen.

Visstok speelgoed is altijd populair, kattenkruid knuffels, kreuk ballen, lente. Elke kat ontwikkelt haar voorkeuren.

Voer het beste voedsel dat u zich kunt veroorloven.

Het is de beste investering die u kunt doen om de gezondheid van uw kat te waarborgen. Er is een overweldigende hoeveelheid informatie op internet, maar ik heb hier een aantal goede bronnen voor kattenvoeding verstrekt.

De beste opties zijn een verscheidenheid aan ingeblikt voedsel van hoge kwaliteit (een variëteit voorkomt kieskeurigheid of tekorten in een enkel merk), een vooraf gemaakt rauw dieet of zelfgemaakt, gevoed in getimede voedingen, drie of vier keer per dag. (Kittens moeten natuurlijk vaker worden gevoerd.) Droogvoer is, ondanks zijn populariteit, controversieel; het wordt vaak aangehaald als bijdragend aan obesitas, diabetes en urinewegproblemen.

De meeste katten vallen gemakkelijk in een voedingsschema en zullen je eraan houden! En volgens kattengedragsdeskundige Jackson Galaxy zijn katten gebouwd om te jagen, vangen, doden en eten, dus houd daar rekening mee bij het plannen van speeltijd en voedertijd voor uw kat.

Veelgestelde vragen

Moet ik één kat of twee krijgen?

Een gebonden paar is een goed idee als je de hele dag weg bent. Katten vinden het meestal leuk om een metgezel te hebben, maar onthoud dat sommigen er misschien de voorkeur aan geven om een “enige” kat te zijn.

Wat moet ik mijn kat voeren?

Voer voedsel van de beste kwaliteit dat u zich kunt veroorloven. Een verscheidenheid aan voedingsmiddelen voorkomt kieskeurigheid en eventuele tekorten of problemen die in een enkel merk kunnen worden gevonden.

Hoe vaak moet ik mijn kat voeren?

’s Morgens, ’s avonds en voor het slapengaan; een maaltijd voor het slapengaan helpt om vroeg in de ochtend wakker te worden. Kittens moeten de eerste paar maanden een extra maaltijd of twee hebben, omdat ze snel groeien.

Wanneer moet ik mijn kat naar de dierenarts brengen?

Plan een wellnessbezoek wanneer u uw kat voor het eerst krijgt. Als uw kat tekenen van ziekte vertoont, breng haar dan naar de dierenarts voordat ze ernstig ziek is. Het afsluiten van een huisdierenverzekering zal helpen om grote kosten te dekken.