10 soorten kattenhalsbanden en hun gebruik (met foto’s)

Wanneer de meeste mensen aan katten denken, zijn riemen en halsbanden vaak de laatste dingen die in je opkomen. Noch binnen- noch buitenkatten hoeven te worden uitgelaten, dus wat heeft het voor zin? Halsbanden zijn ongelooflijk belangrijk als het gaat om het gezond, ziektevrij en levend houden van uw kat en de dieren die uw huisdier tegenkomt, om nog maar te zwijgen van het bieden van een snelle, nauwkeurige en gemakkelijke identificatiemethode.

Of uw kat nu binnen blijft of geniet van een regelmatige solo-ravotten in de buurt, het verstrekken van een halsband aan uw huisdier is belangrijk voor identificatie en veiligheid. Blijf lezen voor meer informatie over de meest populaire soorten kattenhalsbanden en hun gebruik.

cat + lijnverdeler

De 10 soorten kattenhalsbanden

1. Eenvoudige breakaway kragen

kat met halsband
Afbeelding Credit: Bastien Herve, Unsplash

Breakaway kragen zijn gemaakt van allerlei materialen. De sleutel is dat ze een sluiting hebben die is ontworpen om open te breken als de halsband van uw kat wordt bekneld. Sommige oudere halsbanden hebben gespachtige sluitingen, maar deze producten kunnen de ademhaling van uw kat beperken als de halsband ergens aan vasthoudt terwijl uw huisdier het draagt.

De breakaway producten hebben een keerzijde; wanneer ze werken zoals ontworpen, komen ze vrij gemakkelijk los! Het zijn geen geweldige opties als u geïnteresseerd bent in het uitlaten van uw kat of uw huisdier de achtertuin zonder toezicht aan een lange lijn laat verkennen, omdat katten kunnen losbreken door een beetje druk uit te oefenen op de halsband.

thematische pauze

2. Gesp Kragen

toyger kitten met een van de beste kattenhalsbanden
Image Credit: stockelements, Shutterstock

Deze ouderwetse opties zijn voorzien van een stevige gesp die gemakkelijk te bevestigen is. De meeste katten kunnen zonder al te veel moeite uit de halsbanden wiebelen, maar dat gebeurt vaak wanneer een kat vier voeten op de grond heeft en een reis naar de dierenarts probeert te voorkomen.

Zolang er een mens in de buurt is om de kraag los te maken, is het onwaarschijnlijk dat er problemen ontstaan. Maar buitenkatten (of ontsnapte indoor kitties) die gespkragen dragen die verstrikt raken in vegetatie, kunnen sterven aan wurging of ernstige nek- en ruggenmergletsels oplopen.

thematische pauze

3. Vlooienbanden

kat met groene vlooienband
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock

Er zijn verschillende opties voor kattenvlooienbestrijding, waaronder pillen, actuele medicijnen en vlooienbanden. Pillen zijn geweldige opties voor ernstige plagen. Actuele medicijnen werken goed en zullen de bank niet breken. Vlooienbanden zijn een goede keuze als u een kat heeft die allergisch is voor de chemicaliën die worden gebruikt in actuele medicijnen.

Vlooienbanden zijn eenvoudig te gebruiken. De meeste gaan tot 6 maanden mee, waardoor ze ideaal zijn voor huisdieren die niet te veel menselijke bemoeienis houden. Ze veroorzaken huidirritatie bij sommige huisdieren en je kijkt waarschijnlijk naar een bezoek aan de dierenarts als je buddy erin slaagt om een aanzienlijk deel van een van deze producten te verwijderen en op te eten.

thematische pauze

4. Decoratieve kragen

lynx punt tabby kat draagt bloem kraag
Afbeelding credit: Pixel Cat Photo, Shutterstock

Katten zijn verlengstukken van onze persoonlijkheden en het is logisch dat je misschien je passies wilt delen met je katachtige metgezel. Er zijn veel kattenhalsbanden beschikbaar waarmee u uw kat kunt laten genieten van het plezier, van opties met de naam van uw alma mater tot prachtige handgeweven, ambachtelijke lederen keuzes.

Decoratieve halsbanden zijn een geweldige manier om je persoonlijkheid te laten zien en te delen wat je essentieel vindt met je kat. Zorg ervoor dat elk product dat u selecteert een ontsnappingssluiting heeft voor de veiligheid van uw kat en houd de huid en vacht van uw huisdier in de gaten, zodat u snel kunt handelen als uw buddy allergisch lijkt voor materialen in hun nieuwe halsband.

thematische pauze

5. GPS halsbanden

kat draagt gps halsband
Afbeelding Credit: Nils Jacob, Shutterstock

GPS-halsbanden zijn geweldig als je met een avontuurlijke buitenkat leeft. Ze bieden gemoedsrust als je een kat hebt die wijd en zijd rondloopt. De halsbanden zijn uitgerust met een kleine GPS-zender waarmee u satelliettechnologie kunt gebruiken om de verblijfplaats van uw kat te bepalen.

Met de meeste kunt u de bewegingen van uw kat volgen via een app op uw mobiele telefoon. Hoewel dit een fantastische manier kan zijn om uw kat bij te houden, moet u er rekening mee houden dat de meeste van deze apparaten werken met behulp van mobiele telefoontechnologie, wat betekent dat u de GPS mogelijk niet kunt gebruiken om uw kat op sommige landelijke locaties te vinden. En ze werken vaak niet als u zich in een ander land bevindt dan waar u het monitoringsysteem hebt gekocht en in eerste instantie hebt opgezet.

thematische pauze

6. Bell Kragen

kattenhalsband met bel
Afbeelding Credit: 19eli14, Pixabay

Bell halsbanden zijn essentieel voor elke buitenkat! Katten zijn ernstige roofdieren die elk jaar verantwoordelijk zijn voor miljarden vogeldoden. Huiskatten doden jaarlijks tussen de 1 en 6 miljard vogels en mogelijk wel 22 miljard kleine zoogdieren en reptielen alleen al in de continentale Verenigde Staten. Kitties die jagen kunnen vogel- en zoogdierpopulaties tot het punt van uitsterven drijven.

Bell collars waarschuwen dieren in het wild dat uw kat in de buurt is en op jacht is, waardoor vogels, muizen en andere wezens de kans krijgen om weg te komen. Zorg ervoor dat u een belhalsband kiest met een losbreeksluiting, zodat uw kat niet gewond raakt als de halsband aan een boomtak of struik knaagt.

thematische pauze

7. Elastische kragen

kat met rode kalmerende halsband
Afbeelding Credit: Daniel-Rajszczak-Shutterstok

Elastische kragen zijn precies hoe ze klinken: rekbare producten gemaakt van elastiek. Ze worden vaak op de markt gebracht als veelbelovende alternatieven voor halsbanden. Hoewel deze producten in veel leuke kleuren verkrijgbaar zijn en vaak schattige prints hebben, zijn ze niet ideaal voor buitenkatten.

Elastische halsbanden breiden zich uit om katten te laten ontsnappen als de halsband wordt gevangen. Het probleem is dat katten niet alleen achteruit bewegen als hun halsband ergens op vangt. De meesten kronkelen, worstelen en gebruiken hun hele lichaam om te ontsnappen. Elastische kragen strekken zich uit, maar breken niet, wat ertoe kan leiden dat de mond, arm of het been van een worstelende kat verstrikt raakt.

thematische pauze

8. Reflecterende kragen

kat met rode kraag
Afbeelding credit: bmf-foto.de, Shutterstock

Reflecterende halsbanden zijn een absolute must voor buitenkatten die graag verkennen tijdens zonsopgang en zonsondergang wanneer katten de neiging hebben om het meest actief te zijn. Buitenkatten hebben een gemiddelde levensduur van 2-5 jaar. Aan de andere kant leven binnenkatten gemiddeld 10-15 jaar, voornamelijk omdat ze niet in fatale ontmoetingen met auto’s of andere dieren terechtkomen en niet in contact komen met dieren die besmettelijke ziekten dragen.

En recente studies met behulp van GPS-halsbanden hebben aangetoond dat katten met een verrassende frequentie wegen oversteken in de buurt van waar ze leven. Reflecterende halsbanden maken katten gemakkelijker te zien en daarom te vermijden.

thematische pauze

9. Gepersonaliseerde halsbanden

oranje en witte tabby kat met halsband
Afbeelding Credit: Sydneymills, Shutterstock

Gepersonaliseerde opties geven identificerende informatie direct op de halsband weer, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het uitrusten van uw kat met een aparte metalen ID-tag met de naam en contactgegevens van uw huisdier. Hoewel het altijd een goed idee is om uw kat te microchipen, biedt een ID-tag of gepersonaliseerde halsband een eenvoudige manier om u te lokaliseren als uw huisdier op een ongeoorloofd avontuur gaat of verdwaalt of gewond raakt.

Het hebben van de informatie vooraan en in het midden op de halsband van uw kat is de beste manier om te voorkomen dat uw kat in een kattenasiel terechtkomt als hij op de een of andere manier gedesoriënteerd raakt en zijn weg naar huis niet kan vinden. En ze zijn geweldig om dingen lekker stil binnen te houden, omdat je kat geen jangly ID-tag hoeft te dragen.

thematische pauze

10. Harnassen

Zwarte tabby Maine Coon met harnas
Afbeelding Credit: DenisNata, Shutterstock

Hoewel het technisch gezien geen halsbanden zijn, zijn kattenharnassen absolute must-haves voor kitties die aan de lijn lopen of genieten van ravotten op leads in de achtertuin. Harnassen verspreiden de druk over het hele bovenlichaam van uw kat in plaats van alleen over zijn nek.

De riembevestiging bevindt zich meestal tussen de schouders van de kat om de druk op de nek van uw kat te beperken. En omdat ze twee sluitingen op verschillende plaatsen hebben, maken harnassen het moeilijk voor katten om vrij te kronkelen. Maar houd er rekening mee dat een gemotiveerde kat zichzelf kan bevrijden van een harnas als hij genoeg tijd krijgt, dus uw kat moet nog steeds onder toezicht staan wanneer hij er een draagt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Elk product dat u koopt, moet een ontsnappingssluiting hebben, omdat binnenkatten van tijd tot tijd ontsnappen en de gevaren van het buitenleven moeten navigeren. Kattentuigjes zijn fantastische opties om je kat naar de dierenarts te brengen of een wandeling te maken met je maatje. Omdat harnassen zijn ontworpen om het gewicht te verdelen, zal uw kat geen gevaarlijke hoeveelheden druk op zijn nek uitoefenen tijdens die onvermijdelijke ontsnappingspogingen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Raychan, Unsplash