10 Redenen waarom katten smeken om eten als hun bakje vol is

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Waarom smeekt mijn kat om eten als haar bakje vol is

Onze katten kunnen soms behoorlijk veeleisend lijken.

Of het nu gaat om het eisen dat alle deuren in huis altijd open blijven staan of het eisen van huisdieren met een welgeplaatste kopstoot tegen je hand, katten zijn niet verlegen om met ons te communiceren.

Maar het moeilijke deel is uit te zoeken wat onze katten ons precies proberen te vertellen. Kopstoten tegen de hand en miauwen bij de deur zijn gemakkelijk te begrijpen, maar een van de meer verwarrende scenario’s is wanneer katten om voedsel bedelen ondanks dat er genoeg voedsel in hun bakje zit.

Wat is hier aan de hand en waarom bedelen katten om eten zelfs als hun bakje vol is?

In veel gevallen kunnen katten eigenlijk om je aandacht vragen en niet om voedsel, maar het verschil tussen bedelen om aandacht en bedelen om voedsel kan soms verwarrend zijn. Buiten die verklaring kunnen katten ongelukkig zijn met het voedsel dat je hen hebt verstrekt of kunnen ze lijden aan een of ander ongemak dat eten pijnlijk maakt.

Laten we er eens induiken en nader bekijken wat hier aan de hand is met 10 redenen om dit vreemde katachtige gedrag te verklaren.

Reden 1: Je kat wil eigenlijk aandacht

Ik weet het, het kan lijken alsof uw kat echt meer eten wil, maar in sommige gevallen zijn katten gewoon op zoek naar uw onverdeelde aandacht.

Maar dit is niet alleen speculatie – een studie over katachtige obesitas vond dat “Eigenaren zijn gevoelig voor de intensiteit van het verzoekgedrag van katten en kunnen deze sociale interacties verkeerd interpreteren als honger, en de kat meer voedsel geven, wat kan leiden tot gewichtsproblemen.”

Hoewel we het er allemaal over eens zijn dat onze katten behoorlijk communicatief zijn, hebben ze maar een handjevol manieren om zich uit te drukken, dus het is geen verrassing dat de boodschappen door elkaar kunnen lopen.

Een smekende kat zal zijn wangen over je wrijven, meer vocaliseren, proberen op je schoot te klimmen, of gewoon in het algemeen meegaan in wat je ook aan het doen bent. Maar een kat die echt aandacht wil, zal veel van dezelfde gedragingen vertonen.

De meeste kattenouders (waaronder ik) geloven dat ze het verschil kunnen zien, maar ik zou ook kunnen zien hoe ik het mis kan hebben…in ieder geval zo nu en dan.

Deze verklaring zou nog waarschijnlijker kunnen zijn, afhankelijk van hoe u met uw kat omgaat tijdens het eten. Ik zou denken dat je niet zomaar het eten afzet en naar de andere kamer springt.

In plaats daarvan, als je bent zoals de meeste kattenouders, kan etenstijd een beetje een ervaring zijn die veel positieve lof en aaien omvat. Katten zullen snel beseffen dat bedelen leidt tot aaien en kwaliteitsaandacht van hun favoriete persoon. Eten is zeker een leuke bonus, maar het mag niet de hoofdreden zijn.

Dus de volgende keer dat je kat bedelt met een volle kom, probeer dan iets te doen andere dan hen te voeren. Niet alleen is reageren met iets anders dan voedsel een fundamenteel onderdeel van het ontmoedigen van katten om te bedelen in de eerste plaats, maar u kunt ook ontdekken dat uw kat een aai of speelsessie verkiest boven voedsel.

Of nog beter, ze kunnen het voedsel opeten dat ze al hebben na het spelen of huisdier tijd!

Reden 2: Uw kat beseft niet dat hun bakje vol is

Het lijkt misschien duidelijk voor jou dat er eten in de kom zit, maar het is misschien niet zo duidelijk voor je kat- er zijn twee mogelijke verklaringen hiervoor.

Ten eerste, uw kat kan gewoon aannemen dat de etensbak leeg is. Ik ben… heel bekend met dit gedrag, omdat mijn kat het ook graag doet, maar er zijn waarschijnlijk andere redenen in het spel.

Maar zodra we wakker worden, laat ze me weten dat het tijd is voor ontbijt, ook al staat het eten nog op haar te wachten. We zijn in de slaapkamer en het eten staat in de keuken, dus ze ziet het niet voor zich, maar ze lijkt aan te nemen dat ik aan het werk moet gaan en haar eten moet geven.

Natuurlijk had ze op elk moment de keuken in kunnen lopen en zelf kunnen eten, maar of ze realiseert zich niet dat er eten klaar staat of ze wil een beetje gezelschap en ik vermoed dat het een beetje van beide is.

Het tweede probleem is dat sommige katten echt moeite hebben om te zien dat er eten in hun etensbakje zit. Zoals de mensen van Live Science uitleggen: “Omdat katten de spieren missen die nodig zijn om de vorm van hun ooglenzen te veranderen, kunnen ze dingen niet zo duidelijk van dichtbij zien als mensen dat kunnen en moeten ze verder weg zijn.”

Bovendien leggen de experts van Trupanion uit dat “Omdat de kegeltjes van een kat het gevoeligst zijn voor blauwe en gele golflengten van licht, zien ze geen kleuren zoals rood, oranje, of bruin. Ze zijn vergelijkbaar met mensen met rood-groen kleurenblindheid – rode tinten verschijnen waarschijnlijk als de kleur groen voor uw kat.”

Als je het slechte zicht van een kat van dichtbij combineert en hun onvermogen om vele kleuren te onderscheiden, waaronder de bruine kleur van brokjes, zou het geen verrassing moeten zijn dat katten niet kunnen zien wat er in het bakje zit!

Als je vermoedt dat het slechte zicht van de katachtige in het spel is, probeer dan de voerbak op te schudden en zelfs de brokjes met je hand te bewegen. Als we het hebben over natvoer, probeer dan wat van de brij naar het midden van de kom te verplaatsen en kijk of dit uw kat niet helpt te begrijpen dat er is. voedsel in de kom.

Zelfs als ze de brokjes niet kunnen zien, het geluid en je bewegingen zullen ze laten weten dat er eten is.

Reden 3: Het eten is “oudbakken”

Dit is vooral het geval als het kattenvoer, nat of droog, een paar uur of een nacht in de kom heeft gelegen.

Natuurlijk, als ik zeg “muf”, verwijs ik naar katachtige normen die kunnen betekenen dat het voedsel slechts een paar uur of minder uit is geweest. Dus terwijl u misschien denkt dat uw kat genoeg eten in zijn bakje heeft, maar waar hij echt om smeekt is vers voer.

Maar als je er echt over nadenkt, is dit misschien niet zo gek als het klinkt, en om eerlijk te zijn tegen onze katten, natvoer ziet er na een paar uur behoorlijk smerig uit.

Echter, dit is niet alleen over de hoge normen van een kat. Het eten van vers voedsel en het drinken van vers bewegend water zou een belangrijk onderdeel zijn van het overleven in het wild. De wilde voorouders en verwilderde neven en nichten van uw kat eten meerdere kleine maaltijden per dag, omdat zij eerst op prooi moeten jagen voordat zij kunnen eten.

Met andere woorden, het is nog niet zo lang geleden dat uw kat alleen vers voedsel eten. Niet zo verse en reeds dode maaltijden zouden over het algemeen worden vermeden, omdat zij minder veilig zouden kunnen zijn. Dit is zeer anders dan honden, die van nature aaseters zijn en waarschijnlijk graag 100 jaar oud kattenvoer zouden eten.

Hoewel ik niet zoveel wetenschappelijk bewijs heb om dit te staven, vermoed ik dat vers niet alleen te maken heeft met hoe lang het voedsel al op is, maar ook met hoe lang geleden je toegevoegd vers voedsel is net zo belangrijk. Het lijkt erop dat katten het bereidingsproces net zo graag willen zien als dat ze willen dat het eten vers is.

Dit zou kunnen verklaren waarom veel katten tevreden lijken te zijn met een klein beetje vers brokjes of natvoer, zelfs al is het maar een heel klein beetje extra voer.

Reden 4: Uw kat vindt zijn eten niet lekker

Katten zijn van nature een beetje kieskeurig over hun eten, vooral als er iets anders aan is.

Dus als uw kat bedelt ondanks een volle kom voer, is een van de eerste dingen om te overwegen of er iets veranderd is of niet. Het kan zo simpel zijn als een aangepast recept of zelfs een geheel nieuw merk.

Nogmaals, er is een wetenschappelijke reden waarom sommige katten zulke kieskeurige eters zijn en zoals veel katachtige gedragingen gaat het terug op hun oeroude instincten. In het wild zouden katten niet elk nieuw voedsel willen eten dat ze kunnen vinden, omdat nieuw voedsel gevaarlijk kan zijn of de maag van streek kan maken. Het risico van een maagklachten kan klinken maar alles kan gevaarlijk zijn als je klein genoeg bent om een prooi te zijn voor grotere dieren.

Het lijkt er dus op dat katten nogal gehecht zijn aan hun gebruikelijke routine.

Natuurlijk, sommige katten zijn gewoon kieskeurig en er is misschien niet meer aan de hand dan dat. Ik heb tientallen soorten kattenvoedsel beoordeeld en honderden artikelen geschreven over voeding voor katten. Gaandeweg heb ik ook duizenden en duizenden kattenvoerrecensies gelezen en de nummer één klacht is dat katten het voer niet willen eten.

Dit is waar voor elke kattenvoer dat ik ooit heb uitgezocht en het vertelt me dat, hoe geweldig het kattenvoer ook is, je een kat kunt vinden die zal weigeren het te eten.

Dus het is niet alleen jouw kat die kieskeurig is!

Zoek naar een mogelijke verandering in het normale dieet van je kat om het bedelen met een volle kom gedrag te verklaren. Houd in gedachten dat sommige van deze veranderingen heel subtiel kunnen zijn, maar realiseer je ook dat katten meestal vrij snel zullen bijdraaien.

Reden 5: je kat wil een traktatie

Het bedelen van je kat kan hun manier zijn om iets achter te houden beter dan wat ze al in de kom hebben.

Uw kat zou kunnen vragen om natvoer boven het droge dat ze al hebben of ze zouden kunnen vragen om iets dat nog lekkerder is zoals een kattensnoepje. Of zelfs mensenvoer als u de fout heeft gemaakt uw kat kennis te laten maken met de wereld van mensenvoer!

In wezen zouden katten kunnen zeggen: “Uhh, bedankt voor de brokjes. Mag ik wat ham?”

In de meeste gevallen zullen katten snel doorhebben dat lekkerder eten er niet in zit, maar we kunnen ze echt niet kwalijk nemen dat ze het toch proberen.

Reden 6: De oorzaak kan de vermoeidheid van de snor zijn

Snorhaarmoeheid klinkt misschien als iets waar mannen die moe zijn van het scheren over zouden klagen, maar het is eigenlijk een katachtige aandoening waarbij de snorharen overprikkeld of ongemakkelijk worden als gevolg van het constant wrijven tegen voedsel- of waterbakjes.

Onze katten hebben 24 zeer krachtige snorharen die krachtig genoeg zijn om uiterst subtiele veranderingen in de windstroom te voelen, naast vele andere “superkrachten”. Het probleem is dat katten hun superkrachten niet kunnen uitschakelen en met hun gevoelige snorharen tegen de zijkant van smalle bakjes moeten wrijven telkens als zij een slokje water of een hapje voer willen nemen.

Na verloop van tijd kan dit leiden tot ongemak en snorhaarmoeheid. Mogelijke tekenen van snorhaarvermoeidheid zijn het morsen van voedsel, het omdraaien van de voerbak, en natuurlijk het bedelen om voedsel, ook al is de voerbak vol.

Katten met snorhaarvermoeidheid zullen bedelen omdat, ook al zit er eten in hun bakje, het overgebleven eten moeilijker te bereiken is met ongemakkelijke snorharen. Dat zou kunnen verklaren waarom zoveel katten alleen voedsel uit het midden van de kom eten, terwijl er aan de randen nog genoeg brokjes of natvoer overblijft.

Gelukkig is dit een vrij eenvoudig probleem om op te lossen en door over te stappen op een bredere kom of zelfs alleen een bord voor eten en water kun je de mogelijkheid voor dit probleem volledig elimineren. Er zijn ook veel snorvriendelijke voer- en waterbakken verkrijgbaar en we hebben de beste hier besproken.

Er is misschien niet veel harde wetenschap die het idee van snorhaarmoeheid ondersteunt en op het moment van schrijven heb ik nog geen studie kunnen vinden die de aandoening geëvalueerd heeft. Maar dat betekent niet dat het niet voorkomt en het idee erachter is logisch, dus het is het vermelden waard als een mogelijke verklaring.

Reden 7: Je katachtige vriend kan een sociale eter zijn

Yep, sociale eters zijn een echte ding. Soms ook affectie-eters genoemd, dit zijn katten die genieten van uw gezelschap tijdens het eten.

Sommige katten willen gewoon bekeken worden terwijl ze eten, maar veel katten geven er de voorkeur aan om geaaid te worden en je onverdeelde aandacht te krijgen totdat ze klaar zijn om te kauwen.

Sommige katten worden alleen sociale eters in een stressvolle omgeving en toen ik bij een van de grootste asielen in de Verenigde Staten werkte, hadden we een heel team van vrijwilligers die zich toelegden op het aanbieden van smakelijk voedsel aan verlegen katten terwijl ze veel aandacht kregen…en het programma werkte echt goed.

Maar uw kat hoeft niet gestresst te zijn om dit het geval te laten zijn en een bijzonder sociale eter kan bedelen met een volle kom brokjes omdat ze echt willen dat je ze aait voordat ze gaan kauwen!

Kijk voor een goed voorbeeld van een sociale eter eens naar de knappe katachtige met de oortip in de video hieronder:

Zie je hoe hij, als hij geaaid wordt, plots zin krijgt om te eten?

Dat is een sociale eter!

Dus je kat heeft misschien honger, maar hij heeft alleen een beetje aanmoediging van jou nodig voordat hij aan zijn maaltijd begint.

Het is niet helemaal duidelijk waarom katten sociale eters zijn, vooral omdat het vanuit een evolutionair perspectief niet veel zin heeft, maar het zou kunnen dat ze zich meer op hun gemak voelen met een beetje veiligheid of eten is gewoon hoe ze hun liefde voor hun favoriete mens uitdrukken.

Reden 8: Je kat heeft een medisch probleem

Katten met een pijnlijke of ongemakkelijke mond kunnen bedelen ondanks dat ze een volle etensbak voor hun neus hebben staan. Mijn ervaring is dat deze katten zichtbaar in tweestrijd verkeren omdat ze duidelijk honger hebben maar toch weigeren te eten en dat hun genegenheid uiteindelijk op bedelen lijkt.

Volgens sommige studies heeft tussen de 50% en 90% van de katten last van gebitsaandoeningen en hoewel de overgrote meerderheid van de katten gewoon door de pijn heen eet, kan het zo ernstig worden dat sommige katten voedsel zullen weigeren of aarzelen om bepaalde soorten voedsel te eten.

Maar gebitsaandoeningen zijn niet de enige zorg en er is een breed scala van medische aandoeningen van de mond die kunnen leiden tot voedsel aarzeling en in sommige situaties vreemde bewegingen van de mond samen met het.

Als u vermoedt dat er een ziekte in het spel kan zijn, al dan niet gerelateerd aan een gebitsaandoening, is het altijd een goed idee om met uw dierenarts te praten en hem/haar te laten weten wat u ziet. Zeker als het al een tijdje geleden is dat uw kat door een dierenarts is onderzocht.

Reden 9: Het bakje is niet “genoeg” gevuld

Tot nu toe hebben de meeste redenen op deze lijst wat maar soms doen katten gewoon dingen omdat ze dat willen doen.

Met de prevalentie van katten die bedelen omdat het bakje niet vol genoeg is (althans gebaseerd op het oordeel van een kat) denk ik dat het eerlijk is om te zeggen dat dit gewoon een van die katten eigenaardigheden is.

En het internet lijkt het ermee eens te zijn met honderden hilarische kattenmemes over gedeeltelijk volle etensbakjes.

Toch hebben we gezien dat dit soort bedelen te maken kan hebben met verschillende dingen, waaronder het slechte zicht van een kat of voorkeuren voor voedsel dat zo vers mogelijk is.

Maar soms kan bedelen met een volle etensbak er gewoon bij horen dat een kat een kat is.

Reden 10: Je kat wil dat je het eten verplaatst

Het is mogelijk dat je kat eigenlijk niet smeekt om meer eten, maar in plaats daarvan jou smeekt om het eten dat ze al hebben te verplaatsen.

Ik weet het, dat lijkt onwaarschijnlijk en daarom heb ik het onderaan de lijst gezet, maar er is echte wetenschap achter de mogelijkheid van deze verklaring.

In het wild begroeven of bedekten katten regelmatig hun voedsel om te voorkomen dat potentiële roofdieren het zouden besnuffelen. We zien dit gedrag vandaag de dag nog steeds en veel katten zullen proberen hun etensbakje te bedekken door er met hun tengels omheen te gaan, ondanks het feit dat het hopeloos is om hun voedsel te bedekken met een hardhouten vloer.

Dus wat heeft dit te maken met bedelen terwijl er nog voedsel in de kom zit?

Katten kunnen je vragen om de etensbak buiten bereik te plaatsen om hun dekmantel niet te verraden. Het is dezelfde soort logica die verklaart dat katten je dode dieren brengen om je te leren jagen.

Nogmaals, ik zou niet met deze verklaring beginnen, en de andere op deze lijst zijn waarschijnlijker, maar ik zou het ook niet helemaal uitsluiten.

Het is waarschijnlijk niet Just One Reason

Het is belangrijk te beseffen dat bij elk complex wezen, zoals onze katachtige vrienden, er waarschijnlijk meer dan één verklaring is die hun gedrag motiveert.

Bijvoorbeeld, ik vermoed dat mijn kat zowel een sociale eter is als zich niet realiseert dat de etensbak al vol is. Ze staat erop dat ik met haar naar de keuken loop omdat ze het gezelschap wil, maar ze kan ook vergeten zijn dat de etensbak vol kan zijn of het haar gewoon niet kan schelen.

Andere katten kunnen last hebben van snorharenmoeheid en besluiten dat als gevolg van dit ongemak het niet de moeite waard is om voedsel te eten dat een nacht heeft gestaan

U begrijpt het vast wel, maar het gaat erom dat u uw kat niet in een hokje stopt met slechts één reden waarom hij bedelt ondanks een volle etensbak. Kijk in plaats daarvan naar het grote plaatje van katachtig gedrag!

Afsluitende gedachten

Dat zijn waarschijnlijk meer redenen dan je verwacht had voor wat lijkt. als gewoon een ander eigenaardig kattengedrag!

Maar bedelen bij de kom is een vorm van communicatie en onze katten proberen ons te vertellen iets- het is aan ons om uit te vinden wat het is!

Wat denk jij? Welke reden verklaart het best waarom jouw kat graag bedelt ondanks dat hij genoeg eten heeft?