kop

Teken

TeekTeken behoren tot de familie van de spinnen. Normaal zijn ze bijna te klein om ze te kunnen zien. Een teek is een direct probleem voor de kat vanwege zijn aanwezigheid, locale irritatie en onsteking.
Teken kunnen veel ziektekiemen dragen welke gevaarlijk tot fataal kunnen zijn voor de kat (en voor mensen). Als u een teek vindt op de kat is het belangrijk deze zo snel mogelijk en op een correcte manier te verwijderen.
De teek steekt zijn kop stevig in de huid van de kat en begint bloed te zuigen. Na 3-4 dagen is de teek vol en zal hij of zij van de kat vallen.
Een vrouwelijke teek kan duizenden eieren leggen.
Lente en najaar zijn teekseizoen, hoewel - afhankelijk van de weersomstandigheden - ze de hele zomer voor ellende kunnen zorgen.
Teken staan op de tweede plaats om ziekten te verspreiden (nr. 1 zijn muggen).
Er zijn veel remedies om teken te verwijderen en de meeste zijn gevaarlijk en kunnen het risico op een besmetting vergroten.
Teken kunnen ziektekiemen dragen, en daar wil je niet mee in direct contact komen. Handschoenen zijn aanbevolen tijdens het verwijderen van een teek.
Het is belangrijk de teek in zijn geheel uit de kat te verwijderen. Een goed pincet (er bestaan speciale pincetten om teken te verwijderen) is noodzakelijk om de teek zo dicht mogelijk bij de huid van de kat vast te pakken. Als je aan het lichaam van de teek trekt, is de kans groot dat je slechts een stukje teek gaat verwijderen. Doe geen alcohol, ether of wat dan ook op de teek. Het gevaarlijkst aan een teek is het speeksel. Alles wat een teek bedreigt, doet hem meer speeksel produceren. De teek moet eruit voor hij beseft dat er iets gebeurt.
De kop van de teek zit goed vast in de huid van de kat. De kop is er recht in gegaan en moet er dan ook recht terug uitkomen. Door te draaien is de kans heel groot dat je gewoon de kop eraf draait, en dat is niet de bedoeling. Zelfs als er een klein stukje kop achterblijft, is dit niet erg. Het risico zit in het speeksel. Het restantje van de teek zal door de kat zelf afgestoten worden.
Een teek is een taai beest. Verdrinken helpt niets: ze hebben een luchtzak waardoor ze kunnen overleven. 10 minuten in alcohol zou voldoende moeten zijn om de teek te doden.
Als uw kat ziek wordt na een tekenbeet, is het belangrijk dit te melden aan uw dierenarts.
Als uw kat in de tuin kan, zorg dan steeds dat het gras kort gemaaid is en dat dode bladeren opgeruimd worden.
"Onderzoek" (lees: aai) uw kat regelmatig. Teken hebben een voorkeur voor de kop, nek en poten, maar kunnen ook ergens anders zitten.

Terug