kop

Paracetamol (acetaminophen)

Paracetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller en koortswerend middel. Paracetamol kan echter - zelfs in een heel lage dosis - dodelijk zijn voor een kat.
De meeste geneesmiddelen worden in de lever afgebroken, o.a. door glucuronide, welk het geneesmiddel onschadelijk maakt en het oplosbaar maakt in water. Op die wijze worden de bestanddelen uit het lichaam verwijderd. Katten hebben zeer weinig van deze glucuronide zodat het geneesmiddel slechts zeer traag uit hun systeem kan verwijderd worden. Giftige metaboliten verzamelen in de bloedsomloop en zorgen voor ernstige beschadigingen aan organen.
In giftige hoeveelheden kan Paracetamol leiden tot afsterven van levercellen bij honden. Katten ontwikkelen eerder methemoglobinemia. Er is een hoog gehalte in het bloed van methemoglobine, een abnormale vorm van hemoglobine. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide in het bloed. Methemoglobine transporteert geen zuurstof en koolstofdioxide. Klinische tekenen van verhoogde methemoglobine zijn chocolade-bruine slijmvliezen, verhoogde hartslag, moeilijk ademen, depressie, braken, zwellen van gelaat, nek en poten, onderkoeling, evenwichtstoornissen en coma. Als de lever aangetast is, kan de kat ook geelzucht ontwikkelen.
ONMIDDELIJK naar de dierenarts als de kat een verdachte pil gegeten heeft, of zelfs als het vermoeden er is. Toedienen van zuurstof en aan het infuus zijn de eerste stappen naar een mogelijk herstel. De dierenarts kan verdere medicatie toedienen. Behandeling 8 uur na inname heeft nog weinig kans op slagen.
Elke medicatie kan vergiftiging veroorzaken, vooral bij katten met hun kleine lichaamsbouw een raar metabolisme. Alle medicatie dient zo opgeborgen te zijn dat katten er niet bij kunnen. Geef katten nooit medicatie zonder advies van de dierenarts!
Paracetamol zit o.a. in Panadol, Daro (drink voor kinderen), smelttabletten (Roter), Daro (poeder voor hoofdpijn), Finimal, Panadol Plus, Witte Kruis, Chefarine, Saridon enzoverder. Uw kat een pijnstiller geven kan dus fataal aflopen.....

Terug