kop

Bijtwonden

VechtenKatten zijn jagers. Sommige prooien zullen zich proberen te verdedigen en als het om leven en dood gaat, zal fair play er niet meer bij zijn en wordt het bijten en krabben. Katten maken af en toe - net als wij - ruzie. Als dit uit de hand loopt, dan kunnen twee tot de tanden gewapende tijgers elkaar behoorlijk wat schade toebrengen. Ook zullen sommige honden, als ze de kans krijgen, af en toe eens flink uithalen naar een kat.
Het resultaat is in deze gevallen vrij uiteenlopend, maar toch gelijk: een vuil, scherp voorwerp (een tand) is door de beschermende vacht en huid geraakt, en is er - naargelang de bijter - een ondiepe tot diepe wonde. In het geval van een klein knaagdier (muis, rat, fret, ...) zal de wonde niet diep zijn en zal slechts in zeldzame gevallen een vitaal orgaan raken. Het risico dat de wonde snel dichtgaat, weinig bloedt maar tot een ontsteking leidt is hier groot. De tanden van vechtende katten kunnen al wat meer schade aanrichten en bij grotere dieren (honden) zullen het niet zozeer de bijtwonden zijn die een probleem veroorzaken, maar wel de kracht van de beet die inwendig vanalles breekt en kneust.

Bij ernstige bijtwonden is onmiddelijke medische hulp nodig. Tussen de beten en de aankomst van of bij de dierenarts is het belangrijk de kat te kalmeren en onder controle te houden, te zorgen dat ze niet kan ontsnappen en indien nodig het bloeden te stelpen. Hierbij moet je ervoor zorgen dat je zelf achteraf geen medische hulp nodig zal hebben. Na de behandeling van de dierenarts zal je waarschijnlijk nog een paar dagen de wonde(n) dienen te verzorgen en wordt er waarschijnlijk een antibioticakuur voorgeschreven voor de kat.
Minder ernstige bijtwonden vallen soms zelfs niet op, tot je ergens een fameuze bult voelt. Door de beet zijn er een boel bacteriën diep in het lichaam van de kat gedrongen en door het afweermechanisme van het lichaam worden deze infectiehaarden door afweercellen aangevallen, met ettervorming tot gevolg. Een abces kan ook veroorzaakt worden door een vreemd voorwerp (een splinter bijvoorbeeld).
Meestal zal het abces een weg naar buiten vinden, maar ze kunnen ook, zij het zelden, verder uitbreiden naar binnen toe. Zo kan een buikholte of borstkas in een mum van tijd vol etter zitten.

Symptomen
Een ontsteking is gezwollen, ziet rood, voelt warm aan en doet pijn. Door de dikke vacht van de kat vallen abcessen vaak niet op, en een dagelijkse aaibeurt is nuttig om veranderingen aan een kattenlijfje gewaar te worden..
Koorts en verlies van eetlust kunnen optreden.
Soms springt het abces vanzelf open en vloeit de etter eruit. Katten zijn propere beestjes en zullen zelf hun vacht terug schoonlikken. Op die manier kan een abces komen en gaan zonder dat je er iets van merkt. Ontdek je toch een abces, dan dient dit geopend te worden. Het openen van een abces is een taak voor de dierenarts. Dit doet heel veel pijn en de kat zal zich verdedigen. Als je dit zelf probeert, dan is de kans groot dat je een tetanosspuitje mag gaan halen. De wonde dient goed behandeld en goed ontsmet te worden. De dierenarts zal je katje harder aanpakken dan wanneer je het zelf zou doen (want je wilt je beestje geen pijn doen).
Indien het abces niet geopend wordt, bestaat het gevaar dat de infectie zich uitbreidt en zich via het bloed gaat verspreiden. Dit is een levensbedreigende situatie, maar komt gelukkig niet vaak voor.

Diagnose
De bult op de kat zal u waarschijnlijk zelf vinden. Uitmaken of het een abces is of een andere zwelling is een taak voor een dierenarts. Als u merkt dat uw kat gevochten heeft, hou ze dan een paar dagen extra in het oog om ontstekingen zo snel mogelijk op te merken.

Behandeling
Het is belangrijk dat de dierenarts het abces openmaakt en alle etter eruit verwijderd. Normaal wordt het abces onderaan opengemaakt, zodat nieuw gevormde etter door de zwaartekracht eruit loopt. De dierenarts zal u een verdere behandeling uitleggen. Afhankelijk van de ernst zal je de wonde regelmatig moeten schoonmaken en ontsmetten en/of kunnen meerdere bezoeken aan de dierenarts nodig zijn. Antibiotica kan toegediend worden om de infectie te bestrijden.

Prognose
De prognose is mits tijdige behandeling goed. Eens het vuil en de etter uit de wonde zijn, heelt deze gewoonlijk snel.

Als je zelf door de kat gebeten wordt, dan dien je daar aandacht aan te besteden. Kattentandjes zijn vrij scherp en dun en kunnen diep gaan. Ze zijn niet proper en hebben achteraan een groefje welk vol etensresten en bacteriën zit. Probeer de bijtwonde zoveel mogelijk te laten bloeden om zoveel mogelijk vuil naar buiten te krijgen. Een bezoek aan de dokter is geen overbodige luxe.

Terug